Tiistai 16.7.2019

Antti Rinteen hallituksen valtiosihteerien määrä hämmästyttää: ”Tämä kaikki maksaa ja paljon”

Luotu: 
9.6.2019 10:44
Päivitetty: 
9.6.2019 10:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinteen hallituksen avuksi ollaan nimittämässä 15 valtiosihteeriä.
|

Antti Rinteen (sd) hallituksen avuksi ollaan nimittämässä 15 valtiosihteeriä. Asiasta uutisoi sunnuntaina STT.

Edellinen Juha Sipilän (kesk) hallitus nimitti aikoinaan vain neljä valtiosihteeriä: yhden pääministerille ja yhden kutakin hallitusryhmää kohti.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava asiantuntija, entinen viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen ja Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja, entinen vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes arvioivat, että Rinteen hallitus olisi voinut käyttää rahaa valtiosihteerien palkkaamisen sijaan puoluetuen korottamiseen.

”Tämä kaikki maksaa ja paljon. Raha olisi pitänyt käyttää puoluetuen korottamiseen, jonka reaalinen taso on laskenut kymmenessä vuodessa noin 25 prosenttia (40 miljoonasta 30 miljoonaan)”, Manninen kommentoi Twitterissä.

Siimes korostaa, että puoluetuen korottaminen auttaisi puolueiden päivänpolitiikasta riippumatonta valmistelutyötä ja läsnäoloa ”muuallakin kuin Kehä III:n sisäpuolella”.

”Nämä ovat tosiaan jänniä arvovalintoja. Sääli, että puolueet nähdään lähinnä vaalikoneina, ei muuna”, hän vastaa Manniselle.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

Manninen huomauttaa, että valtiosihteerien ja erityisavustajien päälle tulee noin kolminkertainen määrä muita henkilöitä (ministereiden muut avustajat, assistentit ja sihteerit), joten ministereitä avustaa hänen arvionsa mukaan ”varmaankin yli 200 henkilöä”. Erityisavustajia hän uskoo nimitettävän kolme per ministeri.

”Valtiosihteerien määrän kasvua selittänee ennen kaikkea se, että on paljon vaaleissa pudonneita kansanedustajia, joille ei kelpaa erityisavustajan tehtävä ja palkka (keskusta nimittää valtiosihteeriksi kolme pudonnutta kansanedustajaa/ministeriä, vihreät ainakin yhden)”, hän kommentoi.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

Valtiosihteeri toimii ministerin apuna poliittisessa ohjauksessa ja asioiden valmistelussa.

STT:n mukaan pääministeri Antti Rinteen valtiosihteeri Raimo Luoma nimitettiin ensimmäisenä. Hän avusti avustaa Paavo Lipposta EU-asioiden neuvonantajana ja toimi myös Rinteen valtiosihteerinä tämän valtiovarainministeriaikana. Vuonna 2014 Luoma siirtyi Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajaksi.

Vihreiden valtiosihteereistä tiedossa on jo sisäministeri Maria Ohisalon avuksi kutsuttu entinen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen. Parviainen ei päässyt huhtikuun vaaleissa uudelleen eduskuntaan.

Lännen Media kertoi talvella, että Sipilän hallituksen valtiosihteereistä suurin osa sai 11 717 euron kuukausipalkkaa. Juha Sipilän (kesk) valtiosihteerin Paula Lehtomäen kuukausipalkka oli Lännen Median mukaan 12 548 euroa ja valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen 12 998 euroa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Eikös nuo voisi tehdä jotain töitäkin ? Eikä vaan vahtia virkamiehiä. Säästyisi virkamiesten palkat. Mustan auton takakontissa matkustelua en pidä työnä. Neuvosto-Eestissä oli passintarkastajallakin tarkastaja. Siis eräänlainen valtiosihteeri. Joten ymmärrän jotenkuten, että tämä on iskostunut sosialistien päähän sieltä. Keneenkään ei voi luottaa. Stalin sanoi, että luottamus hyvä mutta kontrolli oarempi. Taisi muuten olla Lehtomäki, joka sai tavallisen ministerin palkan valtiosihteerinäkin. Oli Talvivaaran arkkitehtejä. Miljarditappiot tuli meille veronmaksajille ja näin Kepu palkitsi, kun kansa hylkäsi hänet.Nyt kepu palkitsee pudonneita kansanedustajia jälleen samoin. Siis äänestäjien tahdon halveksuntaa. Lisäksi on tulossa parisen sataa muuta avustajaa ministereille. Pitänee pari suurta hotellia heille varata ?

Tapani Tuominen

Kouluesimerkki siitä, kuinka sosialisteilla on mania kasvattaa julkishallintoa ja imeä veronmaksajista viimeinenkin euro - "kun toverille pitää kans saada".

Osaavatko tulevat ministerit mitään itse? Eikö olemassa oleva virkamieskoneisto ole juuri sitä varten, että se tarvittaessa taluttaa näitä sokeita?

anita frisk

Mikäli valtiosihteereiksi otetaan puoluetoveruuden eikä pätevyyden perusteella, en usko että tilanteen tajuaminen siitä mitenkään lisääntyy. Miksei sitten saman tien lähes nelinkertaistettu ministerien määrää? Tai kansanedustajien? - Nyky-Suomen trendi tuntuu asiassa kuin asiassa olevan se, että määrä korvaa laadun.

Tämä määrän huima lisääminen näyttää olevan vain ilmoitusasia. Voisiko myös kustannukset kertoa?

Juha-pekka Naukkarinen

Verovarojen tuhlausta ja korruptiota,kun järjestetään kavereille suojatyöpaikkoja,tämä kertoo hallituksen avuttomuudesta ja siitä kuinka tätä hallitusta äänestäneitä höynäytettiin jakamalla vähäosaisille kuuluvat miljoonat ennestään hyvin toimeentuleville!

Hans Parvikoski

Tämä hallitus aloitaa työlistämällä rikkaita apulaisia ministereille.Pieneläkeläisille luvatut rahat hupenee ministireiden apulaisiin. On ihan sama mikä puolue on milloinkin hallituksessa niin aloitetaan veronmaksajien varojen tuhlaus. Osaammatomatkin pääsee nyky hallitukseen töihin. Tämä on pahinta hyväveli järjestelmää. Kyllä Demarit osaa rahan tuhlauksen. Suomen suurin sirkus lähti toimimaan,

Topi Rantakivi

Jukka Manninen sekä Suvi-Anne Siimes ovat sitä mieltä, että puoluetuki pitäisi korottaa?

Ei käy. Silloin eduskunnan ulkopuolisille pitää saada puoluetukea tai sitten kukaan ei saa mitään puoluetukea.

Kaikkien on lähdettävä samalta viivalta ja näin ei ole nyt. Nämä vanhat puolueet haluavat käyttää härskisti eri keinoja.

Jos siellä olisi ollut joku uusi ja raikas puolue, niin Piraatit olisivat ensimmäisinä vaatimassa puoluetuen tarkastamista ja kitkemässä korruptiota.

Timo Uotila

En näkisi ministerien avustajakuntaan sijoittamista mitenkään tuhlailuna. Sipilä yritti ensin selvitä kovin alhaisella ministeri- ja avustajamäärällä, mutta se aiheutti toiminnan heikentymistä. Oli älytöntä yhdistää esimerkiksi samalle ministerille työllisyys- ja oikeusasiat. Kyseinen ministeri ei ollut edes juristi.

Puoluetukia olisi lisättävä nimenomaan köyhien asiaa ajaville puolueille. Köyhällä ei ole varaa ryhtyä kansanedustajaehdokkaaksi, koska mainonta ja muut kulut ovat valtavia ainakin vähävaraisille. Pääomapuolueiden ehdokkaat kyllä saavat ruhtinaallista tukea liike-elämältä.

Santtu Laitinen

Kusessa ollaan tämän porukan johdolla. Li oli kuin pikkulapsi karkkikaupassa kun vinkeää hymyä mediassa katseli. Lupauksia lupauksien perään.. Ehkä huomenna tästä painajaisesta herään.. Tai sitten en. Mutta niinkuin Irwin aikoinaan lauloi.. Antaa mennä vaan kun alamäki alkaa.

Raimo Ilaskivi

Hämmästyin kun luin: 15 valtiosihteeriä. Olin aikanani Rainer von Fieandtin hallituksessa pääministerin sihteerinä, kuten valtiosihteerinimitys tuolloin vaatimattomasti kuului. Yksin olin. Ei ollut koko hallituksella muita. Ja töitä riitti. Sallikaa, että nyt ihmettelen tätä "säästöintoa"

Mikko Toivonen

Kyllä asia valitettavasti taitaa olla niin, että valtiosihteerit ovat oikeasti vain hyvän palkan varmistamista joko valitsematta jääneille ex ministereille tai kansanedustajille.
Positiivisimmillaan koulutuspaikkoja puolueiden nousevalle eliitille. Tällöin he eivät tietenkään voisi olla pudonneta kansanedustajia ja ministereitä vaan tuoretta voimaa

Kun lukee esimerkiksi kepulien suunnittelemaa valtiosihteeristöä niin kyllä se on 100% palkkiovirkoja. Toisaalta hämmästyttääkä se ketään. Suureen palkkiovirkaorganisatioonhan kepu pyrki maakuntahallinnollakin

Jaakko Kontinen

Kiitos Raimo Ilaskivelle terveisistä. Olen joskus sanonut , että kyselkää neuvoja Valtitalouden kohentamiseen vanhoilta pankinjohtajilta. Erityisesti tätä mainitsin Jyrki Kataisen aikoina. Olen monasti somessa v errannut Jussi Halla -ahoa kyvyiltään Risto Rytiin ja Rainer von Fiedantiin. Pääjohtajia molemmat. Kannattaa lukea kirja: Omaa tietään kulki vain.

Antti Harkila

Valittiinko taas huonot kansanedustajat? Aika paljon kommentoijien joukossa näkyy olevan vähennän sivistyneitä "oMpa, eMpä, kuMpa, teki(j)öitä ,...kirjoittelemassa. Eli tuskin osaavat edes budjetista ja prosenteista keskustella? Kun ei ole viitsitty perehtyä asioihin?

Timo Uotila

Jotta hallitus voisi toteuttaa laajaa ohjelmaansa, tarvitaan paljon asiantuntijoita. Sellaisiin satsaaminen ei ole tuhlausta, päinvastoin. On vain katsottava, että palkkiot ovat kohtuullisia eivätkä banksterien ja rallikuskien tasoa. Entiset kansanedustajat saattavat olla hyviä asiantuntijoita. Mutta asiantuntijoita on etsittävä ennen kaikkea tieteen piiristä.

Kyllä vähävaraisten asiaa ajamaan pyrkivät kansanedustajaehdokkaat ovat tiukoilla. Ei heille varmaankaan heru liike-elämän varoja.

Kaarlo Kunnari

Toivottavasti valtiosihteerit ovat alan asiantuntijoita niillä ministereillä, jotka eivät tunne ministeriasemansa asioita. Esimerkiksi Li Andersson ei ole opiskellut kasvatus- ja opetuasalaa ja hänelle sopisi Gustafsson valtiosihteeriksi, koska on alan expertti. Tätä opetusministerin salkkua on liian kauan hoitanut alasta mitään tietävä ja jäljet näkyvät jo selvästi. Sama toivomus tietenkin kaikkien muidenkin valtiosihteerien osalta. Lopetetaan politikointi ja aloitetaan maan asioiden kuntoon laitto.

Jukka Mikkola

Suomi-neito näyttää saanen uuden ”virkamieskunnan” ilman virkavastuuta valtiosihteereineen ja avustajineen. Ilman virkavastuuta tapahtuva toiminta saattanee nopeuttaa troikan (EU, EKP, IMF) tulemista Suomeen. Viisikolla näyttäisi jäävän välttämättömät rakennemuutokset tekemättä ja siihen tarvittaneen troikan apua.