Sunnuntai 21.7.2019

Tuore kansanedustaja avautuu: ”Me ollaan jääprinsessoja, misuehdokkaita, vihreitä herkkuja, rekkalesboja, sikanaamoja, noitia ja paljon kaikkea pahempaa”

Luotu: 
9.6.2019 19:20
  • Kuva: Silja Viitala / Alma Media arkisto
    Kuva
    Iiris Suomelan mukaan seksismi on kiinteä osa naispoliitikkojen arkea.
|

Vihreiden tuore kansanedustaja Iiris Suomela kertoo naispoliitikkojen kokemasta seksismistä suorin sanoin. Hän kertoo yllättyneensä eduskunnassa siitä, kuinka moni kokee seksismiä. 

”Tällä viikolla 11 naisministeriä räjäyttivät internetin jo ihan pelkällä olemassaolollaan. Keskustelu kertoo paljon siitä millaista on olla nainen politiikassa. Toisin kuin moni vaikuttaa luulevan, seksismi politiikassa ei ole mikään historiallinen ilmiö vaan kiinteä osa naispoliitikkojen arkea: huutelua, häirintää, vähättelyä ja sivuuttamista”, hän kirjoittaa Twitterissä.

 

 

Suomelan mukaan kyseessä on haaste koko yhteiskunnan tasolla.

”Ei ole yhdentekevää, että kuvataanko naispoliitikkoja jääprinsessoiksi ja herkuiksi vai tohtoreiksi ja varatuomareiksi. Seksistiset asenteet heikentävät niin naisten uramahdollisuuksia kuin tyttöjen uskoa itseensä. Siksi puheeseen on puututtava”, hän sanoo.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kiinnitti viikonloppuna huomiota Ilta-Sanomien juttuun, jossa vihreiden puheenjohtajaa, sisäministeri Maria Ohisaloa kutsuttiin jääprinsessaksi.

”Jaahas, taas tätä. Onko tosiaan liikaa pyydettyä, että näissä analyyseissa pysyttäisiin sisältökysymyksissä”, Andersson tviittasi.

Samaa juttua ihmetteli kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki.

”Mikä tää juttu on että esittely alkaa ulkoisen olemuksen arvioinnilla? Ministeri Ohisaloon sopii prinsessa-vertaus lisäksi huonosti. Hän ei ole minkään dynastian perijätär, vaan tehnyt valtavasti työtä. Jos jotain jäätä, niin jäätävän hyvin perillä asioista.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

 

Iiris Suomelan mukaan kiinnostava kysymys on, miten nuori nainen voi haastaa kylmän ja kovan huippupoliitikon mallia joutumatta itse alttiiksi vähättelylle ja pilkalle. 

”Mallia on nimittäin haastettava, sillä se etäännyttää ihmiset ja inhimillisyyden politiikasta - moninaisuudesta puhumattakaan.”

Hän huomauttaa myös, että on asioita, jotka eivät ole valintoja, yksi niistä on Suomelan mukaan omien kasvojen näyttäminen.

”Ihmiset muistavat ja tunnistavat kasvot, ja siksi edustuksellinen demokratia vaatii kasvoja toimiakseen. Siksi on harmillista, että oikeaa tapaa näyttää nuorelta naiselta politiikassa ei ole olemassa. Me ollaan jääprinsessoja, misuehdokkaita, vihreitä herkkuja, rekkalesboja, sikanaamoja, noitia ja paljon kaikkea pahempaa. Yhden mielestä meikkiä on liian vähän - toisen mielestä taas liikaa. Yhdistävä tekijä on, että he ottavat toisen ihmisen naaman yhdessä riepoteltavaksi.”

 

 

Lue myös: 

Tuore tieto Suomesta: Naiset kokevat seksuaalista häirintää selvästi useammin – ”Tulos on suorastaan häpeä”

Näkökulma: Vuoden 2017 ilmiö on #Metoo – verrataan jo naisten äänioikeuteen

Tarja Halonen haistoi seksismin SuomiAreenassa – välitön ”nipistys”

Li Anderssonin ulostulo sukupuolirooleista: ”Miehet ovat vallankäyttäjiä, naiset jossain siinä sivussa”

Elina Lepomäki avautuu median toiminnasta: ”Minut ja Li Andersson niputetaan, koska olemme naisia”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Markkanen

Ongelma on että yleensäkkään puhutaan sukupuolesta. On aivan sama onko pienet munat vai hukkaviiva. Ainoa valintaperuste yhtään mihinkään pitää olla, vain ja ainoastaan, PÄTEVYYS ja AMMATTITAITO. Missäs viipyy, tasa-arvon ja kiintiöiden nimissä, vammaiset ministerit ? Monilla vammaisilla on paljon enemmän älykkyyttä ja pätevyyttä kuin noilla puolue broilereilla koska, toisin kuin broiskut, he ovat joutuneet selviytymään ja osottamaan osaamisensa käytännössä toisin kuin broiskut. Vai olisko vika siinä että esim vammaiset ei nuoleskele ketään ?

Taisto Pihlajamaa

J. Markkanen, tasa-arvon kannalta asia on kuten sanoit.

Toisaalta, voidaan luetella monia muitakin vähemmistöjä, joilla ei ole edustajaa hallituksessa. Kun ei sinne kovin monta mahdu, mahtuminen on jopa suppeampaa kuin mitä Tasavalla Presidentin itsenäisyysjuhliin mahtuu..

Mitä tulee erityisesti nyt esille ottamaasi ryhmään, suosittelen ajatusten laajentamiseksi tutustumista vaikka teokseen GRACIAN, BALTHASAR: Viisauden käsikirja
Kolmesataa sääntöä maailmanviisautta. WSOY 1950

Saattaa olla, että sieltä löytyy muutakin aineistoa, joka antaa pohjaa omalle ajattelulle, ja sitä kautta omien mielipiteiden syntymiselle. Korostan siis, että _omien_.

Minna-Maaria Lax

Kartoituksen voisi aloittaa vaikka 50+-porukasta. Yksi tosin pääsi Brysseliin, mutta kun ei raukka osaa kieliä, niin joutuu turvautumaan elekieleen? Mutta nämä edustajat voisivat kieltämättä vinkata pahimmista, niin voisi käydä teltoilla jututtamassa käytöstavoista!

Tappu Vilja

Huolestuttavaa on, jos emme edes huomaa tai emme ole huomaavinamme epäasiallista ja osin jopa myötähäpeää herättävää eltaantunutta kielenkäyttöämme! Ei se mitään, naiset jyrää meitin kumminkin, pojat jäävät jälkeen jo koulussa! Ehkä on parempi, kaikkien kannalta, että tulevat poliittiset johtajat ovat enimmäkseen naisia?

Jesse Karhu

Totta.
Lipposta kutsuttiin Moosekseksi ja Kokoomuksen Ben on jopa itse vitsaillut vappunenästä ja rilleistä.
Kyllähän näitä esimerkkejä löytyy.
Mutta nuoret naisedustajat eivät näitä ulkonäköön liittyviä lisänimiä ja määrittelyitä halua, joten annetaan niiden olla.

Ville Kananen

No mielestäni tuo on jo kuultu perustelu jotta emme saisi esittää jotain mielipidettä kun emme kuulu vastaavaan sukupuoleen tai rotuun. Hölmöä ajattelua. Mitä tulee miesten maailmaan niin siellä elää vieläkin alle 120kiloset punnitaan neuvolassa meininki tai mitä naiset itse ylläpitää on miesten pituus vaatimukset. Mitä taas tulee ahdisteluun niin kyllä naiset ehdottavat joskus todella törkeästi kaikenlaista, se on kuitenkin vain 'itsenäinen seksuaalinen nainen. Mitä taas tulee rotu asioihin niin olen monesti saanut vihaa päälleni muiden valkoisten teosta menneisyydessä. Nämä olivat vain esimerkkejä enkä halua jotta naisia tytötellään ym työpaikalla. Se ei kuulu sinne, ellei työporukka ole niin tiivis jotta hurttia huumoria lentää puolin ja toisin. Silti nämä asiat esitetään monesti aika yksipuolisesti...

Hannele Korpela

Kun tämä seksismi vaan vuodesta toiseen jatkuu, vaikka ansioituneet ja pätevät naiset, niin nuoret kuin vanhemmatkin asiasta närkästyneinä lehtien palstoilla ujeltavat, niin..Kannattaisko kokeilla sellaista linjaa, että pitäytyy itse siinä asialinjalla ja suvereenisti sivuuttaa kaikki seksistiset kirjoitukset, huutelut jne.. Asenteella, ei vois vähempää kiinnostaa. Ei pitäisi provosoitua, kun provosoidaan.

Tarja Laakso

Vaikka osittain kyse olisikin siitä, että naiset suhtautuvat nimittelyyn ehkä liiankin herkkänahkaisesti ja löydetään kyllä vastaavia ilmaisuja miehistä puhuttaessakin ehkä jos kovasti haetaan, ei se kuitenkaan ole todellinen ongelman ydin, vaan se tapa, jolla nimitykset ilmaistaan. Vertailu Räikkösen jäämieheksi nimittämiseen siis on aika ontuva, kun sitä on kuitenkin käytetty alunperin Räikkösen esiintymiseen liittyen ja ehkä jopa kehuva ilmaisu, mutta Ohisalon tapauksessa aivan varmasti taustalla on juurikin asiantuntevan henkilön osaamisen vähättely ja lisäksi korostettu sukupuoleen viittaus. Kuten yleensä siinä tapauksessa kun naisista käytetään tietynlaisia ilmaisuja.

En usko, että kukaan nainen suhtautuisi negatiivisesti heidän nimittelyynsä, jos nimittely olisi kehuvaa, arvoa nostavaa. Mutta se vaan taitaa olla kovin harvinaista, ja siten nimittelyt nousevat aina esiin, koska todellakin niillä on ennenkaikkea tarkoitus vähätellä naisten osaamista (ammattitaitoa / asiantuntijuutta ei pidetä naiselle kuuluvana ominaisuutena, vaikka naiset taitavat yleensä olla huomattavasti osaavampia kuin miehet, jos ovat päässeet vastaavaan asemaan).

Mutta osittain toki ylipäänsä ollaan minustakin lähdetty liian "teoreettiselle" linjalle erilaisten termien käytössä / niiden kieltämisessä. Ei se merkittävin asia ole se sana, vaan tapa, jolla asia esitetään ja asiayhteys, jossa sanaa käytetään.

Virve Niemelä

[email protected]>
Eilen, 23.36Niemelä, Virve M
Kiitos palautteestasi,

Olisin varmasti. Vertasin esimerkiksi viikko sitten Juha Sipilää kauhuelokuvien hirviöön, joka aina palaa takaisin käsitellessäni hänen rooliaan hallitusneuvotteluissa.
Jääprinsessa termi oli myönteinen, vertasin häntää tv-sarjan rohkeaan ja oikeamieliseen sankarittareen ( lohikäärmeprinsessa olisi ehkä ollut tarkempi, mutta sana on turhan pitkä otsikkokäyttöön. Kun jääprinsessa on positiivinen hahmo myös vaikkapa Disneyn Frozen elokuvassa, käytin sitä.)

Hyvää kesäalkua toivottaen

Seppo Varjus

Lähetetty Samsung Galaxy -älypuhelimesta.

Arvoisa Päätoimittaja ja toimittaja,

Vihreiden jääprinsessa?

Asiallista ja ei-sukupuolittavaa journalismia?

Olisitteko kirjoittanut vastaa pötyä Game of Thrones viittauksineen miespoliitikosta?

Tosin en enää ole vuosiin lukenut Iltasanomia, pääasiallisesti juuri tämäntyyppisten rimanalitusten vuoksi, mutta toivoisin silti, että lehtenne päivittäisi itsensä tälle vuosikymmenelle ja siivoaisi ns. journalismistaan sukupuolittuneet ja seksistiset käytännöt.

Virve Niemelä

Pertti Tervala

Kannattaa alkaa vapautumaan tuollaisesta identiteettiongelmasta ja huonosta itsetunnosta itsetuntemuksen, luontaisen oivalluskyvyn ja harjoitusten avulla niin sen jälkeen on helppoa toimia omakohtaisesti tuollaisissa tilanteissa eivätkä ne aiheuta mitään ongelmia enää. Somessa ruikuttaminen ja itkeminen ei auta mitään, vaan ainoa mikä oikeasti voi saada aikaan muutosta on se että alkaa muuttumaan omakohtaisesti. Ennenvanhaan naisethan kykenivät sanomaan lähenteleville miehille sen verran topakasti, tai antoivat jopa litsarin että miehet jättivät sellaiset naiset aika nopeasti rauhaan. Eihän tuollaisiin tilanteisiin voi olettaa että olisi aina joku ulkopuolinen taho joka estäisi niitä, vaan ainoastaan omakohtainen toiminta voi ne estää. Sama pätee myös kiusaamiseen.