Perjantai 19.7.2019

Ministeri vahvistaa nyt: ”Aktiivimalli puretaan”

Luotu: 
10.6.2019 15:30
Päivitetty: 
10.6.2019 17:12
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Aino-Kaisa Pekonen.
|

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) vahvistaa, että edellisen hallituksen luoma työttömyysturvan aktiivimalli puretaan.

Aktiivimallin purkaminen kuului muun muassa sdp:n vaalilupauksiin, mutta aiheeseen liittyvä hallitusohjelman kirjaus on herättänyt keskustelua. Hallitusohjelmassa todetaan, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan vasta, ”kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”.

”Aktiivimalli puretaan. Moni on kysynyt ja haluan vastata selvästi. STM valmistelee jo mallin purkamista ja muutos viedään läpi niin nopeasti kuin on mahdollista huomioon ottaen hyvä lainsäädäntötapa ja Kelan järjestelmien muutostarpeet”, ministeri Pekonen kirjoittaa Twitterissä.

Juttu jatkuu tviitin alla.

 

Keskustelua onkin kirjauksen jälkeen herättänyt se, mitkä aktiivimallin työllisyysvaikutukset ovat eli millaisia korvaavia toimia tarvitaan, jotta se voidaan purkaa. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvioi tutkimuksessaan toukokuussa, että aktiivimallin työllisyysvaikutusta ei vielä pystytä arvioidaan. Lue tarkemmin: Antti Rinteelle lisäapua aktiivimallin kaatamiseen? – VATT: Työllistymistä ei pystytä arvioimaan

Rinteen hallitus ei ole toistaiseksi kertonut aktiivimallia korvaavista työllisyystoimista. Aktiivimallin vaikutuksia arvioivan hankkeen loppuraportti valmistuu lokakuussa.

LUE LISÄÄ:

Hallitusohjelman aktiivimallia koskevasta kirjauksesta äläkkä: ”Miksi? Miksi nollakirjaus?”

Työttömille lisää keppiä? Edes aktiivimallia ei perutakaan välittömästi

Juha Sipilä viittasi jo koviin työllisyystoimiin: ”Mitään keinoja poissulkematta”

Jari Lindström Duunitorille: ”Suurin virheeni oli, että laskin aktiivimallin läpi”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Makkonen

Mikäli oikein eilen uutisista ymmärsin niin aktiivimalli puretaan kun joku uusi systeemi on tilalla. Niissä uutisissa oli esillä malli, että 3 kk:n työttömyyden jälkeen leikittäisi 10 % Korvauksia ja 6 kuukauden jälkeen 20 %. Minusta tuo kuullosti pahemmalta minuutilta kuin nykyinen. Saa nähä mitä tulee.

Timo Virtanen

Sipilä jo ilmoittikin hallituksen(sa) puolesta, että aktiivimalli voidaan purkaa nopeastikin, jos korvaavat toimenpiteet löydetään ja toteutetaan. Siis töihin nopeasti Harakka, Pekonen, Ohisalo ja Henriksson. Rinnettä ja muuta ay-liikettä unohtamatta.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #7

Sipilä on edelleen hallituksen toiseksi suurimman puolueen puheenjohtaja. Esilläolo johtuu varmaankin siitä.
Mutta sehän on tosi, että Keskusta ja RKP veivät Rinnettä ja demareita kuin "pässiä narussa" hallitusneuvottelujen aikana.