Keskiviikko 17.7.2019

Hallitusneuvottelija ja talousvaikuttaja: Tapaus aktiivimalli sen osoittaa – Rinteen hallitukseen ”voi syntyä toistuvia kiistoja”

Luotu: 
11.6.2019 08:38
  • Kuva: Alma Media / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Vesa Vihriälä oli keskustan edustajana mukana hallitusneuvotteluissa Kestävän talouden Suomi -ilmiöpöydässä. Hän toimi edellisen pääministerin Juha Sipilän valtiosihteerinä ja on aiemmin työskennellyt Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n toimitusjohtajana.
|

Helsingin yliopistoon työelämäprofessoriksi heinäkuussa siirtyvä talouspolitiikan vaikuttaja Vesa Vihriälän mielestä Antti Rinteen (sd) hallituksen tilanne on Juha Sipilän (kesk) hallituksen tilannetta haastavampi, koska hallitusohjelma ”on nyt kompromissi monista asioista varsin eri tavoin ajattelevien puolueiden kesken”.

”Sen vuoksi ohjelman kirjauksista voi syntyä toistuvia kiistoja, jotka rapauttavat hallituksen toimintakykyä. Jo syntynyt keskustelu aktiivimallin kumoamisesta ja korvaamisesta jollakin muulla on tästä esimerkki”, Vihriälä kommentoi.

LUE MYÖS: Hallitusohjelman aktiivimallia koskevasta kirjauksesta äläkkä: ”Miksi? Miksi nollakirjaus?”

Vihriälä arvioi hallitusohjelmaa kokoomuksen kansanedustajan Juhana Vartiaisen blogin kommentissaan.

Vihriälä oli keskustan edustajana mukana hallitusneuvotteluissa Kestävän talouden Suomi -ilmiöpöydässä. Hän toimi edellisen pääministerin Juha Sipilän valtiosihteerinä ja on aiemmin työskennellyt Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n toimitusjohtajana.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) linjasi eilen maanantaina, että edellisen hallituksen luoma työttömyysturvan aktiivimalli puretaan. LUE LISÄÄ: Ministeri vahvistaa: ”Aktiivimalli puretaan”

Aktiivimallin purkaminen kuului muun muassa sdp:n vaalilupauksiin, mutta aiheeseen liittyvä hallitusohjelman kirjaus on herättänyt keskustelua. Hallitusohjelmassa todetaan, että aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan vasta, ”kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”.

Hallitusohjelmassa linjataan myös, että ”työllisyysaste nostetaan 75 prosenttiin ja työllisten määrä vahvistuu vähintään 60 000 henkilöllä vuoden 2023 loppuun mennessä”.

”Erityisesti todetaan, että puolet toimenpiteistä 60 000 työpaikan saamiseksi pitää olla valmiina elokuun 2020 budjettiriihessä. Ellei näin ole, budjettiriihessä arvioidaan aiemmin päätettyjä menolisäyksiä. Tämä arviointi tuskin voi tarkoittaa muuta kuin menolisäyksien perumista tai supistamista. Lisäksi todetaan, ettei hallitus tee työvoimapolitiikassa toimia, joilla on negatiivinen työllisyysvaikutus ilman, että se tekee samalla työllisyyttä parantavia tehokkaampia toimia. Tämä lause soveltuu ilmeisellä tavalla esim. ns. aktiivimalliin”, Vesa Vihriälä kommentoi.

Rinteen hallitus on kutsunut työmarkkinajärjestöjä pohtimaan keinoja työllisyyden nostamiseksi. Vihriälä myöntää, että historiallisesti katsottuna työmarkkinajärjestöjen uudistushalu ei ole ollut vakuuttavaa.

Vihriälä kuitenkin ennakoi, että esimerkiksi työttömyysturvan lisäpäivien poistaminen ja työttömyysturvan porrastus voisivat olla mahdollisia uudistuksia.

Vihriälä myöntää, että hallitusohjelmassa on monia riskejä.

”Minusta on kuitenkin ennen aikaista tuomita hallituksen politiikka näiden riskien takia kamalaksi. --- Odottaisin ainakin ensi kevään jts-riiheen, ja siihen mennessä toivottavasti syntyviin politiikan vaikutusarvioihin ennen lopullisen tuomion julistamista”, Vihriälä kirjoittaa.

LUE MYÖS: Antti Rinteen tärkein tavoite karkasi jo nyt? ”On korjattava enemmän kuin pari napsua”

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

Mitä sitten luulette, että Sipilän hallitus laittoi "aktiivimallin korjauksen" astumaan voimaan 1.4.2019 alkaen:

https://www.talouselama.fi/uutiset/nain-muuttuu-haukuttu-aktiivimalli-ty...

Eikö tuossa pitäisi seurantaa katsoa vähintään 3 kk, jotta voidaan nähdä tulokset?

Kyllä se aktiivimalli nyt puretaan, kun siitä täytyy ensin valmistella esitys ja perusteluita, että miksi pitää.

Ihme kitinää siitä, että pitäisi jotenkin aktiivimallia jatkaa, kun tulokset on ollut jo nähtävissä, että hyödyt ovat +- nolla. Lisäksi se aktiivimalli on vaan perustuslain vastainen.

Antakaa nyt hallitukselle työrauha ja kertoa itse keinot sekä miten se aktiivimallin purku onnistuu. Kelan sähläilyt tunnemme entuudestaan, kun ihmiset joutuivat odottamaan päätöksiä 3 kuukautta. Siksi tätä ei voi sormia napsauttamalla voida heti purkaa.

Täytyykö teidän Sipilä-alamaisten alkaa soppatorvea säätämään piukemmaksi, kun järjen rippeet tuntuvat häviävän kaiken maailman marmattajilta ja medialta?

Erkki Johansson

Aktiivimallin voi purkaa ongelmitta vaikka heti, jos hallitus niin todella haluaa. Yksinkertaisesti merkitään kaikille työttömille että aktiivisuusehto on voimassa, luultavasti sen voi kirjata järjestelmään vaikka vuoteen 2100 asti etukäteen. Monet tietokoneohjelmat eivät piittaa moisista hurjista ylilyönneistä.

Timo Virtanen

Voi, voi sentään. Ennen ja jälkeen vaalien on ihan eri asia. Jälkeen vaalien homma onkin yhtäkkiä tullut kovasti monimutkaiseksi ja vaikeaksi. Miksi ?; No kun ei ole mitään järkevää tilalle asettaa. Jos joku luulee, että pärjätään ilman mitään velvoitteita, erehtyy pahemman kerran.