Lauantai 20.7.2019

”Antti Rinne hankki hallitussovun rahalla, jota ei ole” – Kokoomus ja perussuomalaiset syyttivät hallitusta vallanhimosta

Luotu: 
11.6.2019 13:15
Päivitetty: 
11.6.2019 13:21
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen Petteri Orpo ja muu oppositio syyttivät Rinteen hallitusta kehnosta talouspolitiikasta. Arkistokuva.
|

Pääministeri Antti Rinne (sd) on ”hankkinut hallitussovun ja pääministerin tehtävän rahalla, jota ei ole”, syytti oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnassa tiistaina.

Eduskunta kuuli istunnossa valtioneuvoston tiedonannon Rinteen hallituksen ohjelmasta. Suurimmat oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus ryöpyttivät uutta hallitusta etenkin sen ohjelman talouspolitiikan perusteista, joita oppositio monien ekonomistien tavoin pitää kevyinä.

”Hallitus lisää pysyviä menoja 1,2 miljardilla käytännössä velkarahalla. Sen lisäksi hallitus yksityistää valtion omaisuutta 3 miljardilla eurolla”, Orpo totesi.

”Sen sijaan, että investoisitte nämä rahat täysimääräisesti osaamiseen kuten korkeakoulujen pääomittamiseen tai uuteen liikenneinfraan kuten nopeisiin raideyhteyksiin pääkaupungista itään, pohjoiseen ja länteen, laitatte rahat kulutukseen”, Orpo sanoi viitaten hallituksen niin sanottuihin kertaluonteisiin tulevaisuusinvestointeihin.

LUE MYÖS: EK syyttää hallitusta 600 miljoonan euron ”piilotetusta pommista” – Antti Rinne: ”Ei pidä paikkaansa”

Orpo jatkoi huomauttaen, että valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan hallitus leikkaa nämä panostukset kolmen vuoden päästä saavuttaakseen valtiontalouden tasapainon.

”Tämä ei ole kestävää taloudenpitoa eikä työnantajuutta esimerkiksi niiden tuhannen ammatillisen koulutuksen opettajan kannalta, joiden työt loppuvat, kun myyntitulot on käytetty”, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa johtopäätös on selvä.

”Rinne on hankkinut hallitussovun ja pääministerin tehtävän rahalla, jota ei ole. Valtaan on pitänyt päästä hinnalla millä hyvänsä. Raha pitää tätä porukkaa kasassa. Kun käy ilmi, ettei rahoja olekaan, hallitusyhteistyökin vaikeutuu. Kokoomus ei tähän sakkiin sopinut, koska emme suostuneet suureen bluffiin”, Orpo väitti.

LUE MYÖS:

”Hallitusohjelman menettely on rumaa ja valheellista”

Ekonomisteilta heti tuomio: ”Täyttä utopiaa” – Näin Rinteen hallitusohjelma kiertää velanoton

Orpo sanoi löytäneensä Rinteen hallitusohjelmasta myös paljon hyvää.

”Ohjelmassa on paljon hyviä asioita, joita kokoomuskin olisi ollut valmis kirjaamaan hallitusohjelmaan, vielä paljon vahvemminkin. Ongelma on se, että ohjelmassa on 200 sivua hyviä asioita, mutta strateginen ote puuttuu. Hallitus tekee pieniä panostuksia sekä tulonsiirtoihin että palveluihin. Monet näistä ovat suoraan sanoen niin nimellisiä, että todellista muutosta ei tapahdu.”

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio katsoi, että Rinteen hallituksen toiveiden tynnyriltä on pohja poissa.

”Rinteen vihervasemmistohallituksen ohjelma on karua luettavaa. Kaikille toivotaan ja lupaillaan kaikkea hyvää, mutta mistä rahat? Kuka tämän toiveiden tynnyrin maksaa? Hallituksella näyttää olevan tarkoitus vain elää velaksi ja myydä valtionomaisuutta”, hän sanoi.

Hänen mukaansa on kestämätöntä, että ”hallitusohjelman tavoitteet perustuvat suhdanteisiin ja vaativat lähes kahden prosentin vuotuisen talouskasvun sekä työllisyysasteen selvän nousun”.

Hallitusohjelman mukaan työllisyyden pitää nousta noin 60 000 hengellä hallituskauden loppuun mennessä, jotta julkinen talous tällöin olisi tasapainossa. Hallitusohjelman työllisyystoimia on kuitenkin pidetty lähinnä tavoitteina, ja todelliset toimet ovat työmarkkinajärjestöjen yhteistyön varassa.

”Hallituksen tavoittelemalle kuudenkymmenentuhannen työpaikan lisäykselle ei ole esitetty ohjelmassa mitään keinoja”, Tavio sanoi.

Orpon tavoin myös Tavio syytti hallituspuolueita ”vallanhimosta”.

”Vihervasemmistohallitus syntyi vastoin äänestäjien tahtoa – kiitos keskustan vallanhimon. Te hyvä hallitus, olette viemässä Suomea turmioon. Ja vielä vastoin kansan tahtoa, sillä kansa ei äänestänyt tällaista hallitusta minkä pääministeri Antti Rinne muodosti. Jätitte toiseksi suurimman puolueen perussuomalaiset ulos, mutta myös kolmanneksi suurimman puolueen kokoomuksen. Sen sijaan hyödynsitte keskustalaisten vallanhimoa”, Tavio syytti.

Perussuomalaiset esitti Rinteen hallitukselle epäluottamusta. Epäluottamusehdotuksen mukaan ”hallituksen esittämä hallitusohjelma jyrkentää kansan kahtiajakoa, lisää entisestään maahanmuuttajien etuisuuksia kantaväestön kustannuksella sekä jatkaa Suomen itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden kaventamista harjoittamallaan ilmasto- ja EU-politiikalla, minkä vuoksi hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta”.

Epäluottamusta esittää myös kokoomus, jonka perustelu kuuluu seuraavasti: ”hallituksen esittämä hallitusohjelma ei turvaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta 2020-luvulla eikä kannusta suomalaisia ahkeruuteen ja itsensä kehittämiseen, minkä vuoksi hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta”.

LUE MYÖS:

SAK:n ekonomisti sivaltaa hallitusohjelman arvostelijoita: ”Harhaanjohtavaa”

Tuore valtiovarainministeri Mika Lintilä väläyttää rankkoja leikkauksia HS:ssa: ”Ilman tätä kirjausta hallitusta ei olisi”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Orpo ja Tavio ovat sataoikeassa tässä asiassa. Rinne lahjoi Keskustan hallitukseen lupaamalla 400milj.€ maajusseille ja maakuntahallinnon. Näiden rahoitukset maksavat kylläkin veronmaksajat.
Eduskuntaan palkattiin runsaasti poliittisin perustein virkamiehiä. Kustannus tulee olemaan n.40-50 milj.€/vuosi.
Vielä yksi ministerikin tuli lisää.
Kaikki veronmaksajien piikkiin.
Näinkö SDP työllistää?.

Kenneth Ainetdin

Nämä tempputyölliset valtiosihteerit yms. valtion rahoista palkkansa saavat ihmiset, eivät tuo valtion kassaan euron euroa vaan päinvastoin lisäävät valtion menoja. Tällä tapaa suoritettu työllisyystavoitteen nosto on sulaa hulluutta.

Raija Lempiäinen

Ovat työllistyneet ja maksavat myös veronsa Suomeen, joten tuovat valtion kassaan oman osuutensa. K.A:n negatiivinen ajattelu poikii negatiivisia kommenttaja!
Kun etukäteen jo tuomitaan kaikki hallituksen toimet, niin voipi olla inhaa huomata myöhemmin olleensa väärässä! Annettaisiinko edes tilaisuus yrittää ja näyttää!??
Kokoomuksen ja Persujen oppositiotaival taittaa ollakin pelkkää kitkeryydestä johtuvaa huutelua!

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #3

Nämä Rinteen toimet sulle -mulle jaolla ovat puhdasta korruptiota vieläpä veronmaksajien rahoilla.
Toiseksi, mihin yhtäkkiä tarvitaan läjä poliittisin perustein valittua virkamiestä valtion hallintoon?.
Suomessa tämä rakenteellinen korruptio voi hyvin ja edistyy kun SDP ja Keskusta jakavat toisilleen kansalaisten rahaa ja omaisuutta.

Kenneth Ainetdin
Vastaus kommenttiin #3

Raija hyvä se, että valtion virkamies maksaa veroja ei lisää valtion rahoja lainkaan. Se palkka minkä virkamies saa, niin on alun perinkin valtion rahaa. Ajattele esimerkiksi, jos virkamiehen palkka on 3.000 euroa ja hän maksaa siitä veroa 600 euroa, niin valtion tulot eivät ole kasvaneet 600 eurolla. valtion rahaa on silloin vähentynyt 2.400 eurolla. 3.000 - 600 = 2.400. Tämä ei ole Raija negatiivista ajattelua vaan matematiikkaa!!!

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #8

Raijan matematiikassa valtion kassaan palautuu 600€ ! Raija ei usko , että persuilla on mitään salajuonia, ovat vain kovia uhriutumaan ja syyttämään muita vainoomisesta!!
On myös hyvä, että fiksut ihmiset saavat hyviä työpaikkoja, joissa voivat tukea ministereitä saavuttamaan suomalaisille hyviä asioita , joita tällä hallituksella kosolti on!
Älkää herrat hermostuko mummelin jutuista, en vain ole useinkaan samaa mieltä kuin persut! (Eikä persujen tarvitse olla minun kanssani samaa mieltä)
Ei tämä niin kovin vakavaa ole kaikenkaikkiaan! ; )

Mikko Toivonen

Orponkin pitäisi yrittää uudistua ja vihoviimein tajuta, että ei elämä pohjaa täysin olemassaolevaan kirstuun jota voi jakaa, minkä Orpo myös kavereilleen hyvin osaa.
Oikeilla toimilla voidaan luoda uutta toimeliaisuutta ja rahaa. Usein sellaisen luomisessa suuressa mittakaavassa tarvitaan yhteiskunnan apua nimenomaan alkupääomittajana ja käynnistyksen eräänlaisena henkisenä takuumiehenä yksityisille sijoittajille.
Hallituksen on vaan oltava sekä viisas, vastuullinen, että ymmärtää mikä on oikeasti vähintäin kohtuullisella ajanjaksolla konkreettisesti, eikä ainoastaan mielikuvallisesti tuottavaa

Nyt valitettavasti hallituksen aieohjelmissa on vain mielikuva tuottoja mutta konkreettisia menoja. Todelliset teollisuutta luovat toimet ovat esimerkiksi uusien ydinvoimaloiden nopea luvittaminen ja rakentaminen, LNG valtameriterminaalin ja LNG sisämaan jakeluinfran luominen sekä teollisuutta, että liikennettä varten.
Talvivaaran uraanin talteenottopäätös on konkreettinen erinomaisen hyvä toimi, tosin hallituksen luvitus puuttuu. Tuli vain Stuk lupa, mikä on jo pieni ihme sen perinteelliseen jarrutustyöhön suhteutettuna.
Yksi suuren luokan teollistamispäätös voisi olla Soklin pakkolunastus takaisen Yralta jolle muuten kokoomus sen kaverilahjana lähes ilmaiseksi jakoi ilman kehityslupausta, ja laittaa Soklissa käyntiin suuri maatalouskemian kompleksi ratoineen kaikkineen ihan Suomen valtion avustamana, ihan kuten Kemira tai Rikkihappo Oy aikoinaan.
Rahan jakaminen tuottamattomaan tai kansallisomaisuuden käyttäminen samoin kuin laina tuottamattomaa ei kovin viisasta voi olla.

Raimo Alha

Ratkaisemattomilta vaikuttavat asiat muuttuvat ratkaistavissa oleviksi, kun vastapuolet alkavat aidosti kuuntelemaan toisiaan ja silloin sotkuisetkin ajatukset alkavat virtaamaan (flow) uutta luovalla tavalla. Näin he onnistuvat siinä ja koska eivät tiedä sen olevan mahdotonta, eikä ns. asiantuntijat ole sotkemassa ajatuksia huomauttelemalla alvariinsa "ettei se voi onnistua, koska...". Peloilla johtaminen ei ole johtajuutta.

Tapio Lehtimäki

Tosiasia on, että Antti lupailee mahdottomia. Turha siitä on asiantuntijoita syyttää.

Viidellä kalalla ja kahdella leivällä ei nyt vaan aikuisten oikeasti ruokita koko kansaa. Siihen eivät kuuntelut ja virtaukset vaikuta sitä eikä tätä.

Timo-Pekka Mustakallio

Valtion (kansalaisten) omaisuuden myyntiä korkeasuhdanteen ja omaisuusarvojen harjalla ei voi moittia. Näinhän viisaat lappalaiset myivät aikoinaan 1980-luvun hullujen vuosien aikana maitaan ethelän miehille... ja ostivat ne sitten pilkkahintaan takaisin. Sen sijaan tuhlailun kutsuminen "investoinniksi" on silkkaa huijaamista.

Järkevimmältä tuntuisi pidättäytyä myyntitulojen pois pipertämisestä, katsoa miten paha taantuma onkaan edessä, ja ajoittaa esimerkiksi suuret järkevät ratahankkeet ("tunnin juna Turkuun" on niistä turhin) tai kerrannaisvaikutuksiltaan tärkeät rakentamishankkeet huonoille vuosille. Taantumakarhu murisee jo eteisessä, ja se tuntuu olevan hyvin hyvin vihainen: nyt tarvittaisiin johtajia... mutta saimme vain Rinteen hallituksen, mikä näyttää sinivihertävältä koostumukseltaan kuin mysteeriseltä "pataljoonan sopalta".

Jaakko Hakala

Orpo oli valmis itse myymään valtion omaisuutta neuvottelujen aikana. Kun hallitukseen ei päässyt alkoi kitinä, tyypillistä kokoomus politiikkaa. Tälläkin sivustolla mielensäpahoittajat tietävät etukäteen mitä tulee tapahtumaan, voisivat koko porukka perustaa "povari" yrityksen.