Tiistai 23.7.2019

Kaupunkijohtajat: Rinteen ohjelmassa ”huolestuttavia elementtejä” – ”Sote-uudistus vähentää mahdollisuuksia toimia kasvun vetureina”

Luotu: 
12.6.2019 15:10
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) toimii C21-verkoston puheenjohtajana.
|

Suomen 21 suurimman kaupungin C21-verkoston kaupunginjohtajat katsovat, että Antti Rinteen (sd) hallituksen kaavailema sote-uudistus ei ratkaise keskeisiä sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmia ja vähentää kaupunkien mahdollisuuksia toimia valtakunnallisina ja alueellisina kasvun ja kehityksen vetureina.

Hallitusohjelmassa on heidän mukaansa ”sekä hyvä että huolestuttavia elementtejä”. Huolenaiheet kytkeytyvät erityisesti sote-uudistukseen. Rinteen hallitus on siirtämässä sote-palveluiden järjestämisvastuuta 18 itsehallinnolliselle maakunnalle. Lisäksi hallitus valmistelee erillisen maakuntaveron käyttöönottoa.

”Parhaat ja asiakaslähtöiset ratkaisut eivät edellytä uuden hallinnontason perustamista eivätkä palveluiden ongelmat ratkea perustamalla monitoimialaisia maakuntia tai ottamalla käyttöön maakuntaveroa”, kaupunginjohtajat toteavat.

”Kuntapohjainen uudistaminen olisi maakuntamallia hallitumpi ja varmempi tie, joka nykyistä vahvempaan normiohjaukseen yhdistettynä tuottaisi tuloksia palveluiden näkökulmasta nopeasti.”

Lisäksi kaupunginjohtajat vaativat, että esimerkiksi sote-sektorille kaavaillut uudet henkilöstömitoitukset kompensoidaan kunnille täysimääräisesti.

 

C21 kaupunginjohtajien mielestä hallitusohjelman toteutus edellyttää, että ”hallitus käy tiivistä vuoropuhelua maan suurimpien kaupunkien kanssa”, koska hallitusohjelma sisältää monia kirjauksia, ”joilla voi toteutustavasta riippuen olla merkittäviä vaikutuksia maamme kaupunkien elinvoimaan, kasvumahdollisuuksiin ja kestävän kasvun varmistamiseen sekä palveluiden ja liikenteen järjestämiseen.”

Huolenaiheiden lisäksi kaupunginjohtajat näkevät 182-sivuisessa hallitusohjelmassa jotain myönteistäkin.

”Positiivisia ovat muun muassa ohjelman kirjaukset asuntopolitiikasta sekä kaupunkien ja valtion välisen sopimuksellisen yhteistyön lisäämisestä. Näitä tavoitteita kaupungit ovat valmiita omilla toimillaan tukemaan. Myös kuntien roolia työllisyyspalveluiden järjestäjänä on vahvistettava hallitusohjelmassa esitetysti. Kaupungeilla on kaikki edellytykset ja valmiudet tämän tehtävän hoitamiseen.”

C21-kaupunginjohtajien verkostoon kuuluvat Helsingin lisäksi Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun, Turun, Jyväskylän, Lahden, Kuopion, Kouvolan, Porin, Joensuun, Lappeenrannan, Hämeenlinnan, Vaasan, Rovaniemen, Seinäjoen, Mikkelin, Kotkan, Salon ja Porvoon kaupunginjohtajat.

LISÄÄ AIHEESTA: 

Jan Vapaavuori kertoo miksi vastusti sote-uudistusta – varoittaa segregaatiosta Helsingissä: ”Tilanne menossa huonompaan suuntaan”

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Karjalainen

Kohta 1. Se, että uudessa maakuntamallissa ei ole kaikkia ns. vanhoja maakuntia, miten se on perustuslain vastainen ?

Kohta 2. Missä kohtaa yhdenvertaisuus ontuu muussa kuin siinä, että kaikki eivät asu Ahvenanmaalla tai, että kaikki eivät ehdi saamaan palveluja kuin nyt Tampereella ja Helsingissä tai, että joillakin on rahaa ostaa palvelut yksityisiltä rahalla tai vakuutuksilla, mitä kokoomus ajaa ?

Kommentoi vielä pari kuukautta sitten uskollinen, mutta entinen kokoomusta äänestänyt.

Mikko Toivonen

Toistaiseksi yleisongelma ei ole kovinkaan poikkeava, vaan juurikin se, että on tehty maalauksia taivaanrantaan ja erikseen korostettu muutamia ylivoimaisesti kansan enemmistöä kiesaavia aiepäätöksiä, kuten ruotsinkielen yo kirjoituksen pakko, kun pakkoruotsikin pitäisi purkaa muualta kuin ruotsin-tai kaksikielisten kuntien viroista. Myös kansalaiset pitäisi palauttaa samoihin oikeuksiin eli ruotsinkielisille ja suomenkielisille yhtäläiset valinta ja pääsykriteerit yliopistoihin.
Muutenhan meillä ei mitään ongelmaa ole vapaaehtoisen ruotsin kanssa, vaan niissä perheissä, ja kunnissa missä ruotsin kielellä on edes 30% vähemmistöosuus saadaan virkamiesruotsin osaaminen vaatia kaikilta. Tietenkin tasapuolisuuden nimissä myös virkamiessuomi kaikilta.
Maamme mieli ja kulttuuriosaamisen kannalta kuitenkin on aivat selvää, että meidän tulisi paneutua enemmän maailmankieliin ja maailmankulttuureihin kyetäksemme myymään tuotteitamme potentiaaleille ostajille. Lisää saksaa, ranskaa, espanjaa, italiaa, mandariiniä ja arabiaa kehiin ja englanti jokaiselle toiseksi kotimaiseksi kieleksi!