Lauantai 20.7.2019

Antti Rinne vastasi heti huoleen miljardihankkeista – ”Metsäyhtiöt miettivät mitkä toiminnot jatkuvat, jos uusia hankkeita tulee”

Luotu: 
12.6.2019 16:42
Päivitetty: 
12.6.2019 16:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Meillä on nyt tällä hetkellä aika monia tämmöisiä metsäteollisuuden uusia hankkeita pohdinnassa. On aivan varma, että nämä yhtiöt miettivät myöskin sitä, mitkä toiminnot sitten jatkuvat, jos uusia hankkeita tulee”, pääministeri Antti Rinne sanoi keskiviikkona.
|

Kansanedustaja Heikki Autto (kok) kantoi eduskunnan täysistunnossa huolta metsäteollisuuden investoinneista ja hallituksen suhtautumisesta niihin. Pääministeri Antti Rinne (sd) halusi vastata kysymykseen heti.

Autto muistutti, että Suomessa on valmisteilla useita metsäalan suurinvestointeja, joihin liittyen hallitus on antanut ristiriitaisia signaaleja.

”On konkreettisia hankkeita vireillä, joista esimerkiksi Kemijärvelle Boreal Biorefin hankkeen osalta odotetaan ihan näinä päivinä viranomaisten lupapäätöksiä, voidaanko biojalostamo lähteä toteuttamaan. Samaan aikaan Metsä Group on esitellyt Kemiin merkittävää biojalostamoinvestointia. Nämä ovat molemmat miljardiluokan hankkeita, joilla tuodaan Suomeen työtä ja toimeentuloa”, Autto sanoi.

”Kysyn nyt pääministeri Rinteeltä: ovatko nämä investoinnit tervetulleita vai eivätkö nämä ole? On harmillista, että hallituksen ministerit ovat olleet kovin eriseuraisia tämän asian suhteen. Tähän tarvitaan selvä selvyys, koska siellä paikkakunnalla on muitakin toimijoita kuin vain nämä investointeja tekevät yritykset.”

”Nyt tarvitaan selkeä linja hallitukselta metsäpolitiikan ja investointien toivottavuuden osalta”, Autto päätti puheenvuoronsa.

LUE LISÄÄ: Hallituksessa muhinut riita sellutehtaista repesi julki – Kärnä hurjistui ministeri Mikkosen sanoista

”On aivan varma, että metsäyhtiöt miettivät myöskin sitä, mitkä toiminnot sitten jatkuvat, jos uusia hankkeita tulee”

Pääministeri halusi heti vastata Autolle.

”Tämä hallitus kannattaa sellaisia hankkeita, jotka lisäävät Suomessa työllisyyttä ja jotka ovat osa sitä ratkaisua, joka tarvitaan ilmastonmuutoksen kokonaisuuteen, ja meillä on nyt tällä hetkellä aika monia tämmöisiä metsäteollisuuden uusia hankkeita pohdinnassa. On aivan varma, että nämä yhtiöt miettivät myöskin sitä, mitkä toiminnot sitten jatkuvat, jos uusia hankkeita tulee”, Rinne kertoi.

Hänen käsityksensä oli, että Suomi kykenee yhdistämään ”hyvän ilmastopolitiikan ja metsäteollisuuden raaka-aineiden varaan perustuvan tulevaisuuden rakentamisen Suomessa oikealla tavalla”.

”Että en olisi kovin huolissani edustaja Auttona nyt siitä, mitä tapahtuu Lapissa metsäteollisuuden investoinneille.”

Rinne on aiemmin sanonut, että jos kaikki vireillä olevat metsäteollisuuden hankkeet toteutuisivat, ”puuvarat eivät varmaan riittäisi” kestävän puutuotannon, ilmastopolitiikan ja hiilinielujen näkökulmasta. Nyt Rinne vihjasi vastauksessaan Autolle, että useita hankkeita voi toteutua, jos vastaavasti joitakin vanhoja toimintoja lopetetaan.

LUE MYÖS:

Tuore elinkeinoministeri Kulmuni: ”Tämä hallitus ei varmasti ole sellutehdashankkeen esteenä”

Kärnä ei saa vastakaikua – Antti Rinne USU:lle: ”Krista Mikkonen totesi faktan”

Ison kiistan herättänyt sana puuttuu hallitusohjelmasta – Pekka Haavisto: ”Saatiin erittäin tiukat kirjaukset hiilinieluista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Rinne varmaan ammattipoliitikkona osaa antaa hyvän yleisvastauksen, mikä ei sido mihinkään, eikä ilmoita minkään projektin käynnistyneen.
Näin yleiskatselijana on kuitenkin selvää, että jokainen teollisuusinvestointi lajista riippumatta on sekä tärkeä, että tervetullut.'

Se mitä on metsäteollisuusinvestoinneissa ratkaistava on ettei pahasti ylikäytettyjä ja osin erityisen huonosti hoidettuja metsiämme raiskata yhtään enempää, vaan puunhankinta ohjataan lisääntyneen tarpeen osalta sellaisiin maihin tuontipuuna, joissa metsiä kyetään nopeasti viljelemään tai oikein korjaamaan ja uusimaan..
Silloin puuta käsitellään puhtaasti ja rationaalisti vientiteollisuuden tai välttämättömän kotimaisen tarpeen tuontiraaka-aineena mikä maksaa tuontinsa vientituloilla ja jättää maahan kaiken jalostusarvon ja parhaimmillaan myös osan logistiikka arvosta.

Nyt MTK ja metsänomistajat käsittelevät puuta kuin RKP pakkoruotsia tai kiintiö yliopistopaikkoja. Niitä varjellaan kun valtakunnarajoja jos siteeraan venäläisten kommentteja Suomen maailmanmestaruuden voittaneesta jääkiekkosysteemistä. Tarvitaan sekä järki, että kansallinen etu kokonaisajatteluun eikä pelkästään yhden pienen edunsaajaryhmän.

Mikko Toivonen

Nuo huolet automaatiosta tulevat aina esiin näissä pohdinnoissa. Pitää paikkansa, että mut ja juurikin metsäteollisuuden vähäjalostetut bulkkituotteet kuten sellut "keittyvät" ja kuivattuvat suurpadoissa ja laitteissa automatiikan suurelta osin valvomana.

Työllistyminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen asia kuin käsinkutomisen tai paalaamisen tarve vaan sen ja kaikki keitoksen tuloksen tuotteiden markkinoillesaanti eli myynti ja logistiikka ja raaka aineen hankinta ja logistiikka työllistävätkin erittäin paljon epäsuorasti mutta siitä isosta keittimestä riippuen .

Työllistymistä tapahtuu silloinkin kun raaka aine tuotaisiin kestävän oton paikasta. '

Tietysti on selvää, että jos voisimme ottaa kaiken raaka aineenkin kestävästi kotimaasta niin silloin tuon epäsuoran työllistämisen kotimainen vaikutus kasvaisi.

Mutta onko sen pakko kasvaa joka teollisuudessa. Kun luomme tuotanto ja energiateollisuudelle hyvät edellytykset toimia niin jo niiden vuoksi ja vuorenvarmuudella tulee erilaisia teollisia valmistus ja jalostusinvestointeja pelkästään edullisen, puhtaan ja stabiilin ylijäämäsähkön vuoksi.

Kun jokaiselle rehelliselle ympärilleenkatselijalle pitäisi olla erehtymättömän selvää, että metsämme ovat väärin, epätaloudellisest hoidettu ja puun todelliseen sisältöön suhteutettuna jo vahvalla ylikäytöllä. Hyvin ja kestävästi hoidetuissa metsissämme, esimerkiksi jatkuvan kasvatuksen metsissä ei ole lähimainkaan sitä puusisältöä kuin keskieuroopa jäljelle jätetyissä talousmetsissä. Puunkasvumme on erityisen heikkoa kestävän Radiata männyn viljelyalueisiin verrattuna Uudessa Seelannissa, Queenslandissa, Chilessä, Uruguayssa. Kasvaa nopeasti ja kulkee suurlaivauksina ympäri maailman sekä tukkina että hakkeenakin .
En edes ottanut pohdintaan luonnollisemman kasvatuksen mutta suurien metsäalojen maita kuten Yhdysvaltoja, Kanadaa ja Venäjää.
Puuntuottajamaita on suurien voluumien ja erityislaatujen osalta suuri nippu eksoottisempia maita.

Meidän olisi alettava luopumaan asioiden mustavalkeasta näkemisestä ja ilmaisemista ja ymmärrettävä miten suuren mittakaavan teollisuudet, kuljetukset, metsien kasvatus ja korjaus toimivat. Samoin se, että metsän puusta pitäisi kyllä tuottaa suurempi osa täyskasvuista tukkia kuin hoidossa korjattua harvennuspuuta, kun siitä valmiistra puusta on mahdollisuus tuotta pienemmissäkin tehtaissa hyödyllisiä ja tarpeellisia tuotteita joissa hiili säilyy.

Pahin tuottaminen, mitä kukaan voi metsälle keksiä on sen käyttäminen sellaisenaan tai muunneltuna energiaksi. Se on lopun tie. Kansantaloudelle ja työpaikoille sensijaan on hyväksi, että kestävää raaka ainetta eri raaka aineita, jalostetaan mahdollisimman korkealle ja kuljetetaan LNG käyttöisillä suurkuljetuksilla. Useimmat ehkä LNG osalta killuvat vielä lepän oksassa, mutta globaali tieto on yksiselitteinen siltä osin että raskasa liikenne erityisesti laivaliikenne on jo peruuttamattomasti hypännyt LNG junaan ja sitä seuraa tiiviisti suuri maaliikenne. Sekin erinomaista ja pragmaattista ilmastokehitystä vaikka teollisuus lisääntyisikin kun ydinsähkö ja LNG ovat käytännössä puhtaita. Näiden päälle tarvittaessa tulee markkinoille nopeasti synteettiset polttoaineet hiilidioksidista tai metaanista johdettuna. Teknologia on maailmallakin jo pitkään ollut tunnettua ja odottaa vaan riittävää kannattavuuden impulssia muuttuakseen megatrendiksi kuten Ydinvoima ja LNG

Kyllä meillä siis toivoa on, mutta se on kaikki itsestämme ja valtionjohtomme valveutuneisuudesta kiinni. Tuo valtionjohdon valveutuneisuus tarvitaan näin pieneen kansantalouteen toimimaan suurten investointien ja teollisuuksien käyntiinajon ja rahoituksen paketin osana. Ei mitenkään välttämättä valtion yhtiöinä enemmistöosuuksilla operoivina.
Sedn sijaan sillä ydinsähköllä ja sen ylijäämällä valtion toimilla on ratkaiseva rooli ja siitä sitten käynnistyy se itse luotu talus ja työpaikat kaikken teollisuuden ympärilläkin pyörivään.
Jos kykenisimme hyväksymään EU tasolla GCC eli Arabian niemimaan hallintojen systeemin missä työnantaja hakee tarvitsemalleen työvoimalle halvasta maasta mutta heille hyvällä korvauksella määrä aikaiset työviisumit niin muodostuu myös ihan terbe suurta siirtotyöläisten yhteiskuntaa-yhteiskuntia palvelevaa paljon työllistävää toimintaa. Sen voi nähdä jos viitsii mennä itse työluvalla muutamiin noista maista tai vaikka Singaporeen ja Malesiaan vierastyöläiseksi