Sunnuntai 21.7.2019

Painava lausunto PS-Nuorten toiminnasta: ”Johtohahmojen tarkoituksena levittää valkoisen väestön asemaa korostavaa etnonationalistista sanomaa”

Luotu: 
11.6.2019 10:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Opetus- ja kulttuuriministeriössä pohditaan parhaillaan Perussuomalaisten Nuorten valtionavustusten kohtaloa. Ministeriö on nyt saanut asiaan lausunnon yhdenvertaisuusvaltuutetulta.

Uusi Suomi kertoi toukokuussa ministeriön tulleen jo siihen tulokseen, että edellytykset Perussuomalaisten Nuorten valtiontuen katkaisemiseen ja takaisin perimiseen ovat olemassa. Syynä pohdintaan on PS-Nuorten julkaisema loukkaava Twitter-päivitys, jota järjestö myöhemmin pahoitteli. PS-Nuoret poisti päivityksen sosiaalisesta mediasta julkisen keskustelun seurauksena. PS-Nuorten tviitissä kehotettiin äänestämään eurovaaleissa perussuomalaisia, ”jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”. Ohessa oli kuva tummaihoisesta perheestä. 

LUE MYÖS: 115 000 euron potti pois PS-Nuorilta? – Ministeriö löysi perusteet, antoi deadlinen 10.6.2019

PS-Nuorilla oli eiliseen maanantaihin asti aikaa toimittaa vastaus asiassa ministeriöön. Opetus- ja kulttuuriministeriöön eilen maanantaina saapuneessa vastauksessa korostetaan, että järjestö on pahoitellut tviittiään ja poistanut sen. PS-Nuorten kantana on myös, ettei kyse ole järjestön kannasta, vaan järjestön varapuheenjohtaja Toni Jalosen erehdyksessä julkaisemasta päivityksestä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo lausunnossaan, että PS-Nuorten toiminta ”on siinä määrin vakavaa ja tummaihoisia henkilöitä kohtaan perustavan laatuista kunnioituksen puutetta osoittavaa, että kyse on tummaihoisen henkilön ihmisarvoa hänen alku peräänsä vuoksi loukkaavasta toiminnasta”.

”Valtuutettu katsoo, että mahdollisesti jo kannanotto itsessään, ja erityisesti yhdessä siihen liitettyjen kommenttien kanssa, luo tummaihoisia henkilöitä kohtaan vihamielisen, halventavan ja nöyryyttävän ilmapiirin. Tältä osin valtuutettu korostaa, että PS-Nuorten aktiivit, Helsingin Akateemisten Perussuomalaisten puheenjohtaja Nico Saramo ja PS-Nuorten Lapin piirin johtaja Johannes Sipola ovat päivityksen yhteydessä täsmentäneet sen sisältöä”, lausunnossa sanotaan. Tämän jälkeen lausunnossa tuodaan esiin Saramon ja Sipolan Twitter-kommentteja PS-Nuorten päivitykseen.

Näissä vastauksissa Sipola esimerkiksi sanoo, että tummaihoiset eivät ole eurooppalaisia ja että tummaihoisia suomalaisia ei ole. Saramo puolestaan toteaa, että eurooppalaiset ovat valkoisia.

LUE MYÖS: Jussi Halla-aho: ”Perussuomalaisten tavoitteisiin ei kuulu ihmisten geeniperimän tarkkailu – Nämä ihmiset ovat väärässä puolueessa”

”Kommentit osoittavat, että ainakin osan PS-Nuorten johtavassa asemassa toimivien henkilöiden kantana on, että päivityksellä on tarkoitus levittää valkoisen väestön asemaa korostavaa etnonationalistista sanomaa”, yhdenvertaisuusvaltuutettu lausuu.

”Ainakin osan PS-Nuorten johtavassa asemassa toimivien henkilöiden kantana on, että päivityksellä on tarkoitus levittää valkoisen väestön asemaa korostavaa etnonationalistista sanomaa”

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan on syytä huomioida, että päivitys on julkaistu Suomen toiseksi suurimman eduskuntapuolueen nuorisojärjestön viestintäkanavalla.

PS-Nuoret on kiistänyt, että tviitti olisi ollut järjestön kanta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu kuitenkin lausuu:

”Yleisen elämönkokemuksen perusteella on selvää, että järjestön toimintana voidaan pitää ainakin sen johtohenkilöiden kannanottoja, joita he ovat antaneet julkaisemalla sisältöä järjestön viestintäkanavissa.”

LUE MYÖS: Nyt tuli PS-Nuorten vastaus ministeriölle: ”Emme hyväksy poliittista syrjintää kansallismielisiä kohtaan”

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mielestä sananvapaudellakaan ei voi suojata toimintaa, ”jonka tarkoituksena on pyrkiä tekemään ihmisoikeudet tyhjiksi” tai joka on suunnattu ihmisoikeuksien arvoja vastaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että PS-Nuorten toiminta on ollut selkeässä ristiriidassa nuorisolain kanssa. Valtiontuen peruste on juuri nuorisolaissa.Valtuutetun mukaan on myös viitteitä siitä, että PS-Nuorten toiminta kokonaisuudessaan ainakin osin pohjaa etnonationalistiseen ideologiaan, mikä niin ikään voi olla ongelmallista nuorisolain kannalta.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei eilen maanantaina päivätyssä lausunnossaan mainitse sitä, että PS-Nuoret on poistanut tviitin ja pahoitellut sitä.

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä odotetaan vielä ratkaisua PS-Nuorten valtiontuesta. PS-Nuorille on täksi vuodeksi myönnetty 115 000 euron valtionavustus, josta on järjestölle maksettu jo puolet.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävänä on edistää yhdenvertaisuutta ja puuttua syrjintään. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen.

LUE LISÄÄ:

Halla-aho PS-Nuoret-jupakasta: ”Emme aja rotuerottelupolitiikkaa – typeriä kommentteja”

PS-Nuorten johtohahmo ohjaisi ”ei-valkoiset” ulos maasta – Järjestö kieli keskellä suuta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Suomessa muutama ulkomaalainen aiheuttaa joissakin ihmisissä ja piireissä hirveän pelon. Taitaa olla vielä sitä suomalaista epävarmuutta kaikkea uutta kohtaan. Meillähän on maahanmuuttajia ja muualla syntyneitä lukumääräisesti vähän.

Kari Saari

Itse toivoisin että suomalaisuus on arvoja, ei ihonväriä. Kumman ottaisit mieluummin naapuriksi, kyynistyneen valkoisen vaimonhakkaajan perheineen vai sotaa paenneen tumman perheen joka haluaa aloittaa elämän ilman jatkuvaa pelkoa? Mistä tuollainen järjetön rajanveto edes kumpuaa? Pelosta? Ennakkoluuloista?

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #21

Lehtimäelle tiedoksi, että Euroopan perheväkivaltatilastojen kärjessä on Suomi. Olemme siis Euroopan pahimpia "akanhakkaajia".

PS. Kyseisen termin käyttö viittaa vahvasti siihen, että käyttäjä itse kuuluu mainittuun sovinistiseen joukkoon.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #36

Arvaapa miksi olemme perheväkivaltatilastojen kärjessä? Tilastoissa ei varmaankaan ole pelkästään kantasuomalaiset perheenpieksijät.

P.S. Eipä ole tarvinnut koskaan akkaa hakata, jätän sen kaltaistesi vellihousujen harrastukseksi. En kuitenkaan suosittele sitä puuhaa sinullekaan - homma kääntyisi nopeasti "panunhakkaamiseksi".

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #48

Esität rasistille tyypillisen tulkinnan, joka on yksiselitteisesti väärä. Suomi on ollu kyseisen tilaston kärjessä jo ennen maahanmuuton lisääntymistä. Kyse on kantasuomalaisten ihan ikiomasta ongelmasta. Ilmennät sitä mainiosti naisista käyttämälläsi termillä.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #49

Kun Suomeen on muuttanut miehiä maista, joissa naisiin kohdistuva väkivalta ylittää kirkkaasti eurooppalaisen tason, niin uskotko sen A) kaunistavan vai B) synkentävän suomalaisia tilastoja?

Mitä termeihin tulee, niin nyt taitaa olla Panulla itsellään hyvä hetki vetreyttää sekä äidinkielen että kansanperinteen tietämystä. Onhan akka sentään jumalallista perua, samoin kuin ukko.

Sen sijaan kaltaisiasi jokapaikan rasisti-, natsi- ja sovinistikortin nostajia kuvannee parhaiten termi "ämmä".

Juha Kajander

Mitä syytä nykyään on toivoa, että eurooppalaisten ihonväri olisi jatkossakin vaalea? Eihän siitä nykyään ole mitään hyötyä, kun olemme saaneet selville, miten D-vitamiinia saa muutenkin kuin itseään auringonpaisteessa kärventämällä. Tumma ihonväri on parempi, se suojaa ultraviolettisäteilyltä.

Mikko Toivonen

Armotonta ajojahtia alkuperäisväestön eli valkoisten suomalaisten vihaajilta. Aseena ilmaisu-ja sanavapauden kielto ja sakot korkeimmasta oikeudesta totuuden puhumisesta.
Venäjän ja Kiinan malliin ollaan todellakin menossa. Täällä vaan kieltäjän asemaa ovat ottamassa ns. punavihreät liberaalit

Raimo Laine

Sananvapaudesta ei enää ole tietoakaan. Kuva onnellisesta perheestä ilman mitään vihapuhetta tai kiihoitusta kansanryhmää vastaan. Viestikin vielä poistettu. Suomalaisten perusoikeudet on määritelty perustuslaissa - mitä oikeutta on loukattu - sananvapautta ainakin.

Ville Heiskanen

Vaikka tämän PS-nuorten ulostulos tarpeellisuudesta voi keskustella, että oliko se nyt ihan järkevä tai asiallinen, niin pohjimmainen ajatus sen takana on Eurooppalaisen väestön vaihtuminen, joka on kovaa vauhtia käynnissä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun lausuntoa lukiessa tulee mieleen, että meillä ei ilmeisesti ole mitään sanomista kuka tätä mannerta tulevaisuudessa asuttaa ja mistä syistä tänne saapuu. Tuo yhdenvertaisuusvaltuutetun kannanotto on huomattavasti huolestuttavampi kuin PS-nuorten itsestään selvyyksien ääneen sanominen.

Mikko Toivonen

Kukaan ei ole eri mieltä siitä, että persunuoret tuossakin tapauksessa ilmaisivat itseään epädiplomaattisesti.
Kyse on yksittäisiä huonoja tai epäsovvinnaisia ilmaisuja suuremmasta eli koko sanan-ja ilmaisunvapudesta eli demokratian yhdestä suurimmista fundamenteistä, jota taas sananvapauden kieltäjät yrittävät rikkoa.

Panu Saarela

Yrität epätoivoisesti väittää mustaa valkoiseksi - kuten moni rasisti täällä tekee. Jos Halla-ahokin tuomitsee, ei vain kyseistä twiittiä, vaan sen takana olevan persunuorten ajatusmaailman ja ideplogian, niin sinun on turha höpöttää "epädiplomaattisista" ilmaisuista.

Sinun mielestäsi rasismi on sananvapautta, sivistyneen mielestä sen väärinkäyttöä.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #11

Olen kyllä täysin selvillä, että sinun ja minun näkemykseni oikeudenmukaisesta maailmasta ovat aivan erilaiset!
Minä olen kaikissa oloissa kenen tahansa ilmaisun ja sananvapauden kannalla. Niin suuren, että siihen voi puuttua vain henkilöön menevän rikoslain soveltaminen ja sekin vasta ääritapauksessa.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #20

Natsiaatetta saa siis vapaasti levittää, vihaan yllyttäminen sallittua. Suomen laki on onneksi sinun kanssasi eri mieltä.

Ja olisit luultavasti sinäkin, jos sattuisit kuulumaan joidenkin fanaatikkojen vihaamaan vähemmistöön. Vihapuheesta ovat saaneet alkunsa muun muassa sellaiset ilmiöt kuin holokausti ja Ruandan kansanmurha. Äärinationalistit ovat käyttäneet tehokkaadti sananvapauttaan. Mutta mitäpä noista.

Sitä paitsi sinä et puolusta vain persunuirten sananvapautta, sinä puolustelet ja vähättelet heidän avointa rasismiaan, etnonationalismiaan. Mistä lie kertonee.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #26

Epäilen vahvasti, että tosi pelottavasta asenteestasi johtuen et edes ymmärrä tai osaa suhteutettua kirjoitettua. Olen surullinen puolestasi ja niiden puolesta jotka noin absoluuttisen sotaisia ja syrjiviä ovat. Itse asiassa se todellinen holohaustin henki pikkuisen eri vaatteissa

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #27

Vai olen minä absoluuttisen sotaisa ja syrjivä. Kerropa missä suvaitsevaisuuden puolustaminen ja vihapuheen vastustaminen on johtanut väkivaltaan?

Sinä kirjoitit: "Armotonta ajojahtia alkuperäisväestön eli valkoisten suomalaisten vihaajilta."

Voisitko millään keksiä typerämpää väitettä kuin tuo? Sinun mielestäsi suvaitsevaisuus on vihaa. Voisitko nimetä jonkun tai jotkut suomalaiset, jotka VIHAAVAT valkoisia suomalaisia? Ilmeisesti sinun mielestäsi kaikki muut suomalaiset paitsi pieni äärioikeisto ja persut?

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #35

Kova sinulla kuitenkin on palo poimia irrallisia sanoja kokonaisuuksista joita kukaan ei ole edes yrittänyt ajaa ja antaa nille omasta päästäsi mielikuvitusmaailmasu elämä.
Olet kyllä argumentointi ymmärryksessäsi Trumppiakin heikommalla tasolla ja se on silloin tosi matalalla ihmislajille.

Kyllä alat jo olla ohittanut sen persuja joka paikassa näkevän lempiäisenkin vihan ihmisryhmää vastaan. Laillista ihmisryhmää vastaan.
Minä taas arvostelen ketä vaan jos arvostelun sijaa on ja hyväksyn laillisen sananvapauden ja ilmaisunvaoauden esitykset riippumatta kuka ne esiin toi
Erityisesti sanan-ja ilmaisinvapaus ovat suurissa hampaissasi, jos ne poikkeavat kultinomaisesta omasta vimmastasi olla Allahin tavoin peruuttamattomasti oikeassa. Niin oikeassa, että muita tapoja ajtella voidaan suoraan estää sinun lakikirjasi mukaan

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #39

Unohdit kertoa, miten muka tulkitsin ja irrotin kontekstistaan sitaattini sinulta. Etkö väittänytkään, että persunuorten"ajojahdin" takana ovat valkoisia suomalaisia vihaavat? Jokainen voi lukea kommenttisi tuolta ylempää. Älä siis valehtele.

Sitten vaihdat puheenaihetta ja hyökkäät persoonaani vastaan. Säälittävä esitys. Tyypillinen reaktio, kun argumentit loppuvat.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #43

Tässä vielä KOKO kommenttisi tuolta ylempää:

"Armotonta ajojahtia alkuperäisväestön eli valkoisten suomalaisten vihaajilta. Aseena ilmaisu-ja sanavapauden kielto ja sakot korkeimmasta oikeudesta totuuden puhumisesta.
Venäjän ja Kiinan malliin ollaan todellakin menossa. Täällä vaan kieltäjän asemaa ovat ottamassa ns. punavihreät liberaalit."

Etkö tosiaankaan väitä tuossa valkoisten suomalaisten vihaajien jahtaavan persunuoria? Harva on niin härski, että kiistää oman tekstinsä, jonka jokainen voi palstalta lukea. Persuilta sekin onnistuu.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #39

Unohdit kertoa, miten muka tulkitsin ja irrotin kontekstistaan sitaattini sinulta. Etkö väittänytkään, että persunuorten"ajojahdin" takana ovat valkoisia suomalaisia vihaavat? Jokainen voi lukea kommenttisi tuolta ylempää. Älä siis valehtele.

Sitten vaihdat puheenaihetta ja hyökkäät persoonaani vastaan. Säälittävä esitys. Tyypillinen reaktio, kun argumentit loppuvat.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #37

Sinä näytät oleva halajamassa juurikin Stalinin ja Molotovin sananvapautta meille, kun herne tai jättipapu tunkeutuu herkkään sieraimeese jokaisen tökerön ja huonosti oppineen nuoren ihan legitiimeistä mielipiteitä
Stalinin ja Molotovin sananvapaus ja demokratia taikaakin olla se mitä Saarela kaipaa. Toivottavasti emme sellaista maailmaa koskaan enää tapaa edes hetkellisesti vaan pysymme maailmassa missä erilaiset ajatukset saavat elää yhdessä ja vaikuttaa toisiinsa pehmentävästi tai morjaavasti. Niin vahvasti kieltolain ja totaltarianismin suuntaan ovat Saarelan "ajatukset"? hakoteilla pahan suuntaan

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #40

Sinun olisi kannattanut olla paikalla äidinkielen tunneilla. Nyt tajunnanvirrastasi ei saa mitään tolkkua - jos sitä siinä olisi. Pilkut ja pisteet puuttuvat, sanojen taivutukset suhteessa toisiinsa ovat mitä sattuu, sivistyssanat surkuhupaisassa muodossa ("totaltarianismi").

Vaikka kirjoittaisikin aggression vallassa, oikolukua kannttaa edes yrittää.

Mainittakoon vielä, että etnonationalististen persunuorten, joita puolustat, ideologia on totalitaristinen. Sitä kutsutaan fasismiksi. Ja siellä sananvapaus on historiaa.

Martti Pitkanen

Niin luonnon-, sota- ja yhteiskuntatieteissä pätee sama laki: tyhjiöt täyttyvät, aina. Ainoa mihin voimme vaikuttaa on se millaisia ihmisiä tänne tulee ja miten heidät kotoutetaan.Jälkimmäinen vaikuttaa enemmän kuin ensimmäinen tekijä. Suomi näyttäytyy lisääntyvästi väestötyhjiöltä.

Esko Riikonen

Tässä on kyseessä poliittinen vaino. Kaikin keinoin hyökätään yhden puolueen kimppuun. Kannatus on liian suurta.? Vakavaast asiasta on kyse, jos aikomuksena on siirtää massiivinen määrä Afrikan väestöä Eurooppaan. Afrikan väkiluku kasvaa vuoteen 2100 mennessä 3 500 miljoonalla. Silloin siellä olisi 4,7 miljardia asukasta. Eikö EU:ta huolestuta, ja myös suomalaisia päättäjiä.

Raija Lempiäinen

Persut jatkaa uhriutumista, ei teitä vainota millään lailla, muut eivät vaan ole samaa mieltä kansanne! Lisäksi Persut vastustaa Afrikkaan suunnattuja avustustoimia, muka rahan haaskaamista??
Jos koko länsi-maailma ottaa sen tehtäväkseen, luoden Afkikkaan mahdollisuudet syntyvyyden sääntelyyn, yhteiskunnan tasaarvoistumiseen, työpaikkoihin ja mahdollisuuden tulla omin voimi toimeen, tulee massojen liikehdintä vähenemään. Voisivat persutkin esittää hyviä toimia maastamuuton ehkäisyyn, sensijaan kun aina vaan esitetään valkoisen rodun yiliminää/ylivaltaa! Afrikka tarvitsee tukea!

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #29

Lempiäinenkin on ilmaisukeskusteluissa, mutta ei hallitse niitä, kun ei kykene hyväksymään , että jollain toisella osallistujalla on eri kokemuksia ja tämä silloin nluokittuu Lempiäisen päässäö persuksi, kun äly ei kylene tunnistamaan kuinn yhden vihollisen.
Kyllä minäkin myönnän persuilla, varsinkin nuorpersuilla oleb´vat paikkaa kovalle koulutukselle. Se ei kuitenkaan tarkoita että heidät pitäisi lopettaa vaan opettaa, ja opettamaan että on monta dimensiota ja niissä monta ajatusta joita kapean näkökentän fundamentalistit eivät todellakaan halua kuin noakottaa noman maniansa muille.

Mauno Strandén

Suurin osa tähän mennessä vastanneista ymmärsi yskän, pienempi osa on kiimassa, että Suomen pitää olla maailman sosiaalitoimisto? Näiden kiimaisten mielessä kukkii, kuinka ihanaa olisi, jos voisimme olla se esiparatiisi, jossa odotella niitä 72 neitsyttä, kun he toteuttaa ihanaa kulttuuriaan, jota nyt jopa oikeudessa Oulussa ja muualla käräjöidään, eihän meidän pidä tuomita sippilän vieraiden monien mielestä vanhan kulttuurin ulkoa opittuja tapoja! Pitää olla kiitollinen että he hyväksyy palvontamme. Aamen

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #38

On itseasiassa melkoinen kohteliaisuus antaa täysin irrationaalista ja järjetöntä tarinaa suoltavalle nimimerkin arvonimi. Sillä kun yleensä annetaan mahdollisuus korjata hyvinkin ihmisoikeuksien vastaista virheellistä yleisimettä itsestään

Mauno Strandén

Kuningas Rinne lupasi heti 10 000 uutta asuntoa, mutta vieraitahan oli median mukaan yli 35 000, eihän ne riitä alkuunkaan? Nyky ministerien mielestä Ruotsi on maa jossa voi tulla tapetuksi, sieltähän ne sippilän vieraat tuli? Eikös eu sääntöjen mukaan pidä palauttaa maahan josta vieraat kutsumatta tulivat. Muutenhan älykkäät ihmiset keksii maan jossa on konflikteja meneillään, kukaanhan ei tiedä mistä vieraat on vaikka olisi eläneet kiertolaiselämää, viranomaisemme ja politikkomme on taulapäitä he nauttii tilanteesta, se tekee juristeille isoa tiliä!