Tiistai 16.7.2019

Sdp:n julistus ihmetyttää – Yrittäjä: ”Joutuisin purkamaan molempien nollatuntilaisten sopimukset”

Luotu: 
12.6.2019 19:35
Päivitetty: 
12.6.2019 19:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    "Hallitus puuttuu vihdoin tarpeettomiin nollatuntisopimuksiin ja siihen liittyvät epäkohdat tullaan nyt korjaamaan", Antti Lindtman (sd) julisti eduskunnassa tiistaina. Arkistokuva.
|

Hallitus rakentaa parempaa ja reilumpaa työelämää. Hallitus puuttuu vihdoin tarpeettomiin nollatuntisopimuksiin ja korjaa niiden epäkohdat, julisti sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ryhmäpuheenvuorossaan eduskunnassa tiistaina.

Pääministeripuolueen aikomus puuttua nollatuntisopimuksiin tai jopa kieltää ne herättää keskustelua Twitterissä, jossa sdp julkaisi Lindtmanin sanat. Moni nollatuntisopimuksella töitä tekevä ”kiittää” jo demareita töittensä loppumisesta tviitin kommenteissa.

LUE MYÖS: Kansanedustaja laski: Ruuhkamaksusta jopa 130 €/kk -lisälasku – ”Aikooko hallitus todella sallia?”

Asiaan ottaa kantaa myös oululainen yrittäjä ja yrittäjäjärjestöjen aktiivi Sebastian Stenfors (kok).

”Meillä on kaksi nollatuntisopparia. Molemmat heistä ovat eläköityneitä, meiltä lähteneitä vakkareita. He käyvät ekstraamassa verstaalla johdotuksia ja alakeskuksia. Surullista jos menettely purettaisiin, koska joutuisin purkamaan silloin myös molempien sopimukset pysyvästi”, Stenfors kirjoittaa Twitter-päivityksessään.

 

Hän myöntää, että hallituksen aikeet nollatuntisopimusten suhteen ovat toistaiseksi epäselviä, samoin kuin se, mitä sdp tarkoittaa ”tarpeettomalla” nollatuntisopimuksella.

Viiden puolueen hallitusohjelman ja sdp:n vaaliohjelman kirjaukset nollatuntisopimuksista eroavat toisistaan. Sdp linjasi vaaliohjelmassaan selkeästi, että ”kaikkein turvattomimmat työntekomuodot, kuten vastentahtoiset nollatuntisopimukset, tulee kieltää”.

”SDP katsoo, ettei nykyisen kaltaisia nollatuntisopimuksia tulisi voida enää tulevaisuudessa tehdä ja olemme valmiita muuttamaan lainsäädäntöä tältä osin nollatuntisopimusten kieltämiseksi”, puolue linjasi vaalien alla.

Hallitusohjelman kirjaus on maltillisempi. Nollatuntisopimukset-otsikon alla on kirjaus: ”Parannetaan pätkätöissä ja nollatuntisopimuksella työskentelevien asemaa. Tehdään selvitys työsopimuksissa sovittavasta työajasta. Vaihtelevalla työajalla työskentelevän henkilön työajan vakiintumista vahvistetaan lainsäädännössä”.

Muun muassa Henkilöstöpalveluyritysten liitto (HPL) otti Twitterissä kantaa Lindtmanin ja sdp:n viestiin. Etujärjestön mukaan työelämässä on tilanteita, joissa työn määrää ei etukäteen pysty ennustamaan, ”joten nollasopimuksilla on oma paikkansa”. Nollatuntilaisten kohdalla tehdyn työajan määrä voi riippua sekä työnantajan että työntekijän tarpeesta.

”Ehtojen kiristäminen tulee vaikeuttamaan työllistämistä”, HPL katsoo.

 

 

Keskusjärjestö SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko toteaa Sebastian Stenforsille, että ainakaan SAK ei tavoittele sopimusten kieltoa, vaan työajan vakiintumista. Tämä tarkoittaisi sitä, että jos jokin viikoittainen tuntimäärä vakiintuu puolen vuoden aikana, siitä tulisi työsuhteen työtuntien minimiehto.

 

 

LUE MYÖS: Ihmetys Tunnin junasta heräsi hallituspuolueissa: ”Matka-aika oikeasti 1 h 27 min”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Lehtimäki

Miten niin? Eläkeiän nostopaineistahan on puhuttu siitä lähtien, kun Matti Vanhanen hiihtolenkillä kävi.

Jos nuorempaa osaajaa ei verstaalle löydy, niin pitäisikö jättää tyynesti johdotukset tekemättä?

Vaikka olet tainnut itse eläköityä heti, kun sinusta on lapsilisien maksamiset lopetettu, niin osa suomalaisista - niistä varttuneemmistakin - käy kyllä ihan mielellään töissä.

Vasitenkin kun eläke ei monilla riitä elämiseen Rinteen kaavailemien veronkorotusten jälkeen.

Raija Lempiäinen

Osittain Lehtimäki oikeassa eläkeläisten lisätöistä, jos kerrat osaajia ei löydy! Mutta eläkkeiden riittämättömyys EI TODELLAKAAN ole Rinteen verojutuista johtuvaa, vaan taitetun indeksin joka on pitänyt eläkkeiden nousun alhaalla! Ei kaikesta nyt sentään voi uutta hallitusta syyttää, pysytään totuudessa. Eikä myöskään ole oikein hyökätä kenenkään henkilöä kohtaan näissä kommenteissa, se on ala-arvoista käytöstä! Mielipiteet on eri asia, silti niihinkin on jokaisella yhtäläinen oikeus!

Tapio Lehtimäki

Olet, Jari-Pekka, kovin innokas laittamaan lappua Stenforsin yrityksen luukulle.

Nähtävästi nollatuntisopimus ja pysyvyys ovat tässä tapauksessa hyvinkin sopineet samaan virkkeeseen, kun työsuhde jatkuu vielä eläköitymisen jälkeenkin.

Mitäpä, jos yrittäisit pyörittää muutaman vuoden omaa verstasta ja tulisit vasta sitten neuvomaan.

Jari-Pekka Vuorela

Mikä on "pysyvä nollatuntisopimus"? Sumuverho, huijaus. En minä eikä kukaan ole kieltämässä pyytämästä tuttuja eläkeläisiä ex-vakkareitaan töihin aina, kun tarvetta on. Nollatunti"sopimuksen" ainoa merkitys on rajoittaa näiden työntekijöiden vapautta muiden työnantajien suhteen.

Topi Rantakivi

Onko se nyt vaikeaa ymmärtää, että jos tällaiset aktiivimallit sekä harjoittelupaikat ynnä muut ovat sellaisia, missä ei maksella oikeaa palkkaa, niin nämä ihmiset joutuvat hakemaan tt-tukea. Pitää palkan olla sellainen, että ei tarvitse yhteiskunnan tukiaisia.

Tt-tuki on aina käsitetty viimeisenä mahdollisuutena saada rahaa elääkseen. Se ei ole mikään palkan jatke.

Jos yritys ei sillä palkalla pysty maksamaan työn teettäjälle, niin laittakoon lapun luukulle.

Se jutussa oleva eläkeläinen, joka on "ekstraamassa", niin sen pitää pysyä poissa työelämässä eikä viedä nuorilta työpaikkoja. Lisäksi tuo on eläkeläisten hyväksikäyttöä ilmaisena työvoimana. Tämän hallituksen täytyy puuttua myös toiseen kuntouttavaan työllistämiseen, johon kunnat sekä kaupungit lähettävät täysin terveitä ihmisiä ja perusteluina on usein saanut lukea, että säästötoimien takia.

Palkkatöitä korvaavia kuntouttavia sekä palkkatukia ei saa käyttää hyväkseen, sillä on markkinoille vääristävät vaikutukset.

Media taas syyllistyy siihen, että lässyttää jälleen työtä haluvia ihmisiä.

Tapani Tuominen

Tätä typeryyden määrää taas AY-liikkeen puolelta?!? Jos joku työsuhde hyväksi toteutunut on molemmille, sosialisti luulee kuitenkin tietävänsä paremmin molempien puolesta.

Jos niitä tunteja ei enää tule ( = ei kysyntää) yrittäjä maksaa silti? Keitä nämä yrittäjät ovat? Ihan tavallisia jarmoja, terttuja ja ahmedeita.

Tapani Tuominen

Tätä typeryyden määrää taas AY-liikkeen puolelta?!? Jos joku työsuhde hyväksi toteutunut on molemmille, sosialisti luulee kuitenkin tietävänsä paremmin molempien puolesta.

Jos niitä tunteja ei enää tule ( = ei kysyntää) yrittäjä maksaa silti? Keitä nämä yrittäjät ovat? Ihan tavallisia jarmoja, terttuja ja ahmedeita.

Topi Rantakivi

@6. Jos tuotteille ei ole yritykselle kysyntää, niin ei pidä ottaa työntekijöitä ilmaiseksi. Samoin jo vanhat ihmiset eläkkeellä ei pidä laittaa yritykseen tekemään ilmaista työtä, kun pitäisi työtä antaa nuoremmille.

Nykypäivänä ei enää löydy vakituista työtä kestämään 40 vuoden työjaksoa vaan kaikki muuttuu epäsäännöllisiksi ja riippuvaisiksi kysynnästä.

Kun kaikki loppujen lopuksi menee niin vaikeaksi rahan kanssa, niin ehkä koko maailman pitää julistaa, että raha on täysin kuollut arvoltaan ja siirrytään pelkästään resurssitalouteen, rahalla ei silloin ole enää merkitystä ihmiskunnalle.

Jaakko Hakala

Tässä on jälleen yksi järjestelmä, jota yritetään saada vakiintumaan työmarkkinoille. Empä ole kuullut yrityksestä, joka ottaa työntekijän töihin työntekijän ehdoilla. Kyseessä on jälleen yksi keino saada ilmaista työvoimaa yrityksiin. Mikäli joku yritys pysyy pystyssä kahden eläkeläisen varassa, niin heikko on perusta.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #13

Oletko siis sitä mieltä, että artikkelissa mainitut eläkeläiset on pakotettu eläkkeeltä takaisin töihin kädestä vääntämällä?

Ettei vain sittenkin olisi ollut kyse järjestelystä, joka on palvellut sekä työnantajaa että työntekijöitä.

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #20

Kuten arvein jossain vaiheessa vedetään "kommunistikortti" esiin kun ei ole järkevää saottavaa. En ole ollut, eikä minusta tule kommunistia. 45 v rakennusalan kokemuksella sanon, että olen nähnyt monta "mies ja ämpäri yritystä".

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #23

Itseltäsi loppuivat järkevät sanottavat jo ensimmäisen kommenttisi kohdalla.

Jos yritys ja eläkeläiset ovat nykyisen kaltaiseen ratkaisuun päätyneet, niin eikö ole syytä olettaa, että kyseessä on ollut onnistunut järjestely?

Tuskin firman talous näiden eläkeläisten varassa on, mutta onko heidät mielestäsi kuitenkin saneerattava pois ihan periaatteessa?

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #29

Eihän tuo uskon asia ole. Kerro nyt ihmeessä missä kohtaa yrittäjä mielestäsi valehtelee?

Jos eläkehepuilta ja opiskelijoilta menee lakimuutoksen myötä mahdollisuus lisäansioihin, niin silloin onnistutaan korjaamaan vain sellaista, joka ei ollut alun perin rikkikään.

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #31

Se ei todellakaan ole uskon asia. SY lähtee siitä, että kaikki TES sopimukset on poistettava jotta yrittäjä pääsee määrään millä hinnalla työntekijät palkataan. Mikäli olet lukenut Pentikäisen kirjoituksia ei voi muuta kuin todeta, että empä muuta voi kuin pyyhkiä yrittäjien puheita.....

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #32

Jutussa mainittu Stenfors ei kuitenkaan liene osallinen SY:n metkuihin. Jos oikein ymmärsin, hän tarjoaa työtä ihmisille, jotka sitä haluavat tehdä. Ilmeisesti vielä kaikkia osapuolia tyydyttävin ehdoin.

Tässä tapauksessa ei kaiketi ole kyse duunarin riistämisestä - kaipa ne eläkejermut jäisivät kotiin, jos heillä puoli-ilmaiseksi töitä teetettäisiin.

Voisihan lakiin kirjata sen, että nollatuntisopimuksesta voi kieltäytyä menettämättä työttömyysturvaansa. Mutta miksei kiisteltyä sopimusmallia sallittaisi niille, joita se sattuu palvelemaan?

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #33

Työsopimuslaissa on pykälä, että pitkään käytössä oleva sopimus, ilman työehtosopimusta, voi olla suullinen tai kirjallinen, katsotaan päteväksi sopimukseksi. Näin ollen siitä tulee virallinen. Tätähän kaikki yrittäjät odottaa, jotka haluavat palkata alle TES:n. Saattaa ja toki onkin myös rehellisiä yrittäjiä. Kuten aikaisemmin kirjoitin niin 45v raksalla teki minut aika skeptiseksi.

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #33

Työsopimuslaissa on pykälä, että pitkään käytössä oleva sopimus, ilman työehtosopimusta, voi olla suullinen tai kirjallinen, katsotaan päteväksi sopimukseksi. Näin ollen siitä tulee virallinen. Tätähän kaikki yrittäjät odottaa, jotka haluavat palkata alle TES:n. Saattaa ja toki onkin myös rehellisiä yrittäjiä. Kuten aikaisemmin kirjoitin niin 45v raksalla teki minut aika skeptiseksi.

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #33

Työsopimuslaissa on pykälä, jonka mukaan pitkään jatkunut käytäntö, joko suullinen tai kirjallinen, ilman TES katsotaan sitovaksi. Tätähän yrittäjät odottavat vesikielellä. Saattaa ja toki onkin myös rehellisiä yrittäjiä. Kuten aikaisemmin kirjoitin niin 45v raksalla teki minut aika skeptiseksi.

Erkki Malinen

Kyllä minä olisin enempi huolissaan miksi meidän työmarkkinat ei kiinnosta eu alueen ihmisiä. Työvoima pula vaivaa entisiä itäblokin maita jotka on EUssa, kun lukeneet on menneet muihin EU maihin töihin. Romaniakin joutuu turvautumaan aasialaisiin, mitä me ollaan saatu, kerjääviä mustalaisia. Yrittäjät vain marmattaa kun työntekijälle joutuu palkkaa maksamaan. Romanialainen yrittäjä kertoi maksavansa 1400e kuuasipalkkaa että saa pysymään pätevät työntekijät, se on Romaniassa hyvä palkka. Meidän pitäis näitten marmattajien sijaan saada päteviä yrittäjiä, toki valtaosa niitä onkin.

Jukka Kytöjoki

Eläkeläisten pitäisi olla eläkkeellä eikä tukkia nuorempien tietä työmarkkinoille. Näitä tapauksia on jopa julkisellakin puolella ja paljon. Nämä mummot/vaarit kun saadaan ihan oikeasti pysymään eläkkeellä niin nousee työllisyysaste ja yhteiskunnasta syrjäytyminen vähenee.

Maarit Ollila

Meidän opiskelijanuoret pitävät nollatuntisopimusta juuri hyvänä asiana. Voivat tehdä työtunteja sen verran kun opinnot antavat myötä ja samoin heillä on vapaus pitää vapaata silloin kun itse haluavat. Nollatuntisopimus kun ei määrittele esim. viikoittaista työtuntimäärää ja nuorella työntekijällä on myös nollatuntisopimuksella mahdollisuus määritellä itse tekemänsä työtuntimäärä.
Jos tuo uudistus toteutuu, se voi uhata myös melko monen opiskelijan työtä.