Tiistai 16.7.2019

Suomen palkkasumma kasvoi 4,8 prosenttia – Julkisella puolella kasvu vieläkin nopeampaa

  • Kuva: Sami Halinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Aihekuvitus.
|

Suomen talouden yhteenlaskettu palkkasumma kasvoi marras-tammikuun ajanjaksolla 4,8 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon. Tammikuussa palkkasumma kasvoi 4,4 prosentin vuosivauhtia. Asiasta kertoo Tilastokeskus.

Palkkasumma nousi koko taloutta nopeammin yksityisen terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden (6,5 %), rakentamisen (5,2 %) ja muiden palveluiden (5,0 %) toimialoilla. Maltillisemmin palkkasumma kohosi teollisuuden (3,7 %), rahoitustoiminnan (3,2 %), kaupan (3,1 %) ja yksityisen koulutuksen (2,8 %) toimialoilla.

Julkisen sektorin palkkasumma kasvoi marras-tammikuussa 5,5 prosenttia eli koko taloutta nopeammin.

Tammikuussa julkisen sektorin palkkasumma kasvoi 7,9 prosenttia ja yksityisen sektorin palkkasumma 3,7 prosenttia edellisvuodesta.

Palkkasumma on työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summa ilman optioita. Palkkasummaan vaikuttavat työllisyydessä ja palkansaajien ansiotasossa tapahtuvat muutokset.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pietari Tuominen

Taas verovaroista maksetut palkat kasvavat ja sitä kautta veroja pitää korottaa tai valtion ottaa lisää lainaa. Ryhtyisin heti kannattajaksi, jos jokin puolue tahtoisi voimakkaasti yksinkertaistaa valtion byrokratiaa. Jos lakeja ja niitä täytäntöönpanevia virkamiehiä olisi huomattavasti nykyistä vähemmän, valtio myös säästäisi palkkakuluissa, voisi maksaa valtionvelat pois ja leikata veroja.