Keskiviikko 17.7.2019

Maailmanlaajuista romahdusta ennustava ekonomisti: ”Antti Rinteen hallitukselta hyvin vaarallinen kirjaus – hälytyskellojen pitäisi soida”

Luotu: 
13.6.2019 15:14
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Pääministeri Antti Rinne (sd) kuvattuna hallitusneuvotteluvaiheessa.
|

Taloustieteen dosentti ja tutkimusyhtiö GnS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen on sitä mieltä, että Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelman taloutta koskevan osuuden ”epämääräisyys on hyvin hälyttävää”.

Malinen ennustaa maailmantalouden romahdusta tulevan talven aikana ja sen ajautumista peräti lamaan ensi vuoden aikana. Suomen talouden Malisen yhtiö ennustaa supistuvan useilla prosenteilla ensi vuonna. Ennuste poikkeaa valtavirrasta, sillä käytännössä kaikki muut tahot ennustavat Suomen talouden kasvavan ensi vuonna, vaikkakin kasvun nähdään heikentyvän. Maanantaina Suomen Pankki leikkasi Suomen ensi vuoden kasvuennustettaan aiemmasta 1,7 prosentista 1,5 prosenttiin. Vaimentuneista näkymistä huolimatta Suomen Pankki katsoo edelleen, että edellytyksiä Suomen talouden kasvulle on yhä olemassa.

Malinen kirjoittaa blogissaan olevansa huolissaan siitä, että Rinteen hallituksella ei tunnu olevan suunnitelmaa taantuman varalle.

”Jos yksistään huomioidaan, että ensi kuussa Yhdysvaltojen nousukaudesta tulee kaikkien aikojen pisin, pitäisi taantuman läheisyyden hälytyskellojen soida. Kun mukaan lisätään maailmantalouden selkeä hidastuminen kaikkialla, hallituksen tulisi välittömästi kaivaa taantumavarautumissuunnitelmansa esille. Sellaista vain ei käytännössä ole”, Malinen kirjoittaa.

Malisen mielestä hallitusohjelmassa on ”täysin ylimalkainen ja potentiaalisesti hyvin vaarallinen” kirjaus taantuman varalle.

Hallitus on kertonut ottavansa käyttöön mekanismin ”poikkeuksellista suhdannetilannetta varten”.

”Mekanismi turvaa osaltaan talouspolitiikan kykyä reagoida taloustilanteen edellyttämällä tavalla ja se voidaan ottaa käyttöön poikkeuksellisen vakavan suhdannetaantuman tilanteessa. Mekanismin puitteissa voidaan kohdentaa enintään 1 miljardi euroa, kuitenkin enintään 500 miljoonaa euroa vuodessa, kertaluonteisiin menoihin tilanteessa, jossa mekanismin käytön edellytykset täyttyvät”, hallitusohjelmassa sanotaan.

LUE MYÖS: Rinteelle ikävä yllätys: Kasvuvauhti ei ole lähelläkään ”normaalia”, eikä sellaista ole näköpiirissä

Hallitusohjelman liitteessä 6 tarkennetaan:

”Suomen talouden vakavaan häiriötilaan viittaa esimerkiksi se, että Suomen bruttokansantuote on supistumassa vähintään 1,0 prosenttia kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä ja työttömyysasteen trendi on nousemassa kolmen kuukauden aikana kumulatiivisesti vähintään 0,5 prosenttiyksikköä.”

Euroalueen vakavaan häiriötilaan viittaisi hallituksen mukaan se, että euroalueen bruttokansantuote on supistumassa vähintään 0,5 prosenttia kahtena vuosineljänneksenä peräkkäin ja euroalueen kausipuhdistettu työttömyysaste on nousemassa kolmen kuukauden aikana kumulatiivisesti vähintään 0,5 prosenttiyksikköä.

Malisen mukaan hallituksen varaama miljardi taantuman varalle ei riitä mihinkään verrattuna aiempiin talouskriiseihin.

”Hallitusohjelmassa ’suhdannetaantuman’ tai ’vakavan kysyntähäiriön’ [varalle] on varattu miljardi euroa vuosille 2020–2022. Pakko sanoa, että tässä kohtaa oli pakko hieraista silmiä. Miljardi euroa ei nimittäin ole mitään”, Malinen kirjoittaa.

Malisen mielestä velkaelvyttäminen olisi muutenkin riski, sillä Euroopassa voi tapahtua muutakin.

”Emme voi tarkkaan tietää, mitä Euroopassa tai maailmantaloudessa tapahtuu, kun taantuma alkaa, mutta tällä kertaa olisi syytä varautua myös hyvin synkkiin skenaarioihin. Sitä Rinteen hallitus ei ole tekemässä. Päinvastoin”, Malinen kritisoi.

LUE MYÖS: Ekonomisteilta heti tuomio: ”Täyttä utopiaa” – Näin Rinteen hallitusohjelma kiertää velanoton

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

No kun noin kommentoit, niin on tukevasti eläkeläisenä pakko vastata, että eipä vaikuta vappusatasen puute, eikä polttoaineen hinnannousukaan mitenkään päivittäiseen elämään tai eläkeläisen elämään ylipäätänsäkään.
Jos edes jonkinlaista työeläkettä saa, ja on osannut asiansa hoitaa niin, että kulutus ja rahankäyttö yleensäkin on kohtuullisessa järjestyksessä, niin pienintäkään ongelmaa ei ole eläkeläisellä.
Tällä en tarkoita, etteikö olisi eläkeläisiä joiden eläketulo on syystä tai toisesta jäänyt niin pieneksi että sillä on kovilla kustannuksilla vaikea selvitä.
Veikkaisin, että moni pientä eläkettä nostava on kuitenkin elänyt hyvin mielenkiintoisen ja arvokkaan elämän.
Paljon suurempi huoli pitäisi olla niistä jotka vielä yrittävät elää sitä työelämää ja selvitä siitä kuivilla turvalliselle eläkkeelle

Erkki Malinen

Tuohon sukunimi kaiman juttuun vois todeta, pessimisti ei pety. Mutta eihän elämää voi elää pelkästään että huomenna tulee maalimanloppu, mielessä. Ei edes Malinen vaikka hienon nimen omaakin, tiedä mitä edessäpäin on, toiset pelkää ilmastonmuutosta toiset sotaa kuka mitäkin. Hallituksen pitää antaa ihmisille uskoa tulevaisuuteen, vai pitäiskö jakaa myrkkykapselit.

Kenneth Ainetdin

Kirjoitin viimeviikolla siitä, että USA:n 4 kvartaali tulee olemaan negatiivinen, ja jo nyt on kullan ja hopean hinta tapissa kun muut sijoitusvaihtoehdot ovat huonoja. Pörssi tulee notkahtamaan pahasti.

Olisi kiva tietää mikä tämä Rinteen mekanismi on? Jotenkin huolestuttaa demareiden laskutaito kuten olemme jo huomanneet Raijan osalta.

Raija Lempiäinen

K.A. , Raija vakuuttaa sinulle ettei ole tehnyt hallituksen laskelmia, joten älä syytä hallitusta oman ironiasi varjolla!!
Eikä siinä laskussa matemaattisesti ollut vikaa, totesin vain, että valtiolle palautuu 400€, koska sinä väitit ,ettei ole sentinkään hyötyä, siis valehtelit!

Kenneth Ainetdin

Kuules Raija, kun maksat kaupassa ostoksesi käteisellä ja saat vaihtorahat takaisin, niin ei suinkaan se ole sinulle mikään hyöty että saat vaihtorahat mitkä sinulle kuuluvatkin. Menetit kuitenkin ostostesi verran rahaa kauppaan. Esimerkissäni oli kyse juuri samasta asiasta.

Se, että sinä et sitä välttämättä ymmärrä, niin se ei tee minusta valehtelijaa. Sitä paitsi esimerkissäni luku oli 600 eikä 400.

Irma Asikainen

Meinaatko Pasi, että ne jo silloin huomaavat, miten pohjattomia ja ristikkäisiä lupauksia ne ovat tehneet. Nyt siellä näyttää jokainen sanoneen vain joo, joo, kun joku jotain ehdotti (lue Sipilä ehdotti) ja nyt aletaan veikkailemaan, että mitähän se sillä oikein tarkoitti.

Pasi Käyhkö

Nyt näyttää, että maailman talous alkaa sakkaamaan. Samoin käy tietenkin EU:n tilanteelle. Saksa on meille tärkeä viennin kannalta.
Antti Rinne puhui eilen toiveikkaasti Suomen sisämarkkinoiden tilanteesta.
Maamme on niin pieni talous, ettei sisämarkkinoillamme ole kovinkaan suurta merkitystä valtion ja kansalaisten talouteen.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #14

Siitähän se Rinteen laskuoppi onkin erikoinen, että se ei ollenkaan tunne negatiivisia lukuja, eikä ota huomioon sitä, miten riippuvaisia me olemme maailmantaloudesta ja varsinkin EU:n suurista kauppakumppaneista. Siinä laskuopissa on kaavat vain kotimaisen työllisyyden luvuille, ja nekin valitettavasti vääriä. Tai sitten niitä ei osata tulkita. Olisivat nyt edes palkanneet sellaisia avustajia, joilla on "pitkä matikka" ja jotka osaisivat laskea vähän vaikeampikin yhtälöitä. Niitä muuttujia näet on suunnattomasti enemmän, mitä Rinteen pelikirjaan on kirjattu.

Raija Lempiäinen

Tuomas Malinen heitti öljyä liekkeihin, saivat tuhon tuomarit täkyjä joihin tarttua, niitähän he etsimällä etsivät ja lisäksi omiaan keksivät jotta saavat mustamaalata hallitusta jolle kansalaiset ovat antaneet mandaatin! On ilmeisesti vaikea hyväksyä opposioon jääminen.

Kalle Paloheimo

Mihin kasvua tarvitaan jos on tasainen tuotanto josta on budjetoitu osa velanmaksuun. Kapasiteetin käyttöaste 72 % ja bkt:225 mrd eur, tämä on se realiteetti jolle talous pitäisi perustaa ja tehdä se niin että jos tähän pystytään saadaan laskut maksettua. Jos tulee kasvua se on plussaa ja jos miinusta se negatiivista. Bkt:tä pitäisi mitata tuottettuina hyödykkeinä ja palveluina. Kaikkien pitäisi vältää velkaa ja jos sitä on pyrkiä maksamaan sitä takaisin niin korot pysyvät alhaalla ja mennä töihin jos niitä on sekä tehdä enemmän hyvää kuin kuluttaa.

Arvi Hagelin

Venäjä voi rakentaa henkilöverotuksen taskusta toiseen kiertävän rahan varaan, mutta Suomi ei. Lähes ehtymättömät kaasu ja öljyvarat ovat rahanarvoista tavaraa, mutta hiilinielujen rasittamat metsät eivät sitä ole.

Jukka Tuunanen

Tuomas Malinen on oikeassa. Katselin viime viikolla pörssikurssien taustatietoja. Siellä on mm. ostopäällikköjen ennustetilauksista. Euro- alueella ovat hankintaindeksit pudonneet noin 50% ja etenkin Saksassa. Syynä on pelko kauppasodan leviämisestä Eurooppaan ja USA/EU:n väliset kauppaneuvottelujen tarkertelu. Kaikki tämä osoittaa, että kasvu on pysähtynyt kuin seinään. (harmi kun tähän ei voi sijoittaa kuvaa laskevista käyristä)

Ensio Kaustinen

On vaikeaa ennustaa tulevaa varmaksi, mutta yrityksillä näyttäisi olevan vielä hyvin tilauskanta ja näköpiirissä ei suoranaista lamaa ole.
Mitä tapahtuu suurvaltojen kaupallisessa kahinoinnissa on sillä suuri ja suoranainen vaikutus Suomen talousnäkymiin.
Yrittäjien on kuitenkin pelattava niillä korteilla, mitä kulloinkin on ja se säätelee pitkälle työllisyyttä.

Markku Savikivi

Rinteen pitäisi aloittaa Ruotsin kanssa neuvottelut Ahvenanmaa -kaupasta.
hyödyt:
+ saarelaiset pääsisivät vihdoinkin kaltaistensa pariin 200:n vuoden odotuksen jälkeen, heidän kieltään ymmärrettäisiin Ruotsissa paremmin kuin Suomessa
+ suomenruotsalaiset ovat pitkään vaatineet, että suomenruotsista tulisi Ruotsin virallinen vähemmistökieli, siihen avautuisi mahdollisuus kaupan myötä
+ Ruotsin kielipolitiikan mukaan saarista tulisi "suomenkielinen hallintoalue", joka takaisi suomenkielisille omakieliset palvelut
+ suomalaiset saisivat ostaa saarilta tontteja Ruotsin käytännön mukaan
+ saarelaiset pääsisivät eroon euroalueesta ja sen katastrofeista
+ saarelaiset suhde unioniin tulisi riippuvaiseksi Ruotsista eikä Suomesta
+ kauppa mahdollistaisi sen, ettei Rinteen olisi pakko myydä veroparatiisiyhtiöille valtion omaisuutta
+ Suomen perustuslain mukaan Suomen alue on jakamaton, Ahvenanmaa -käytännön mukaan nyt ei näin ole, Ahvenanmaan asema on perustuslain vastainen
+ Suomi vapautuisi taloudellisesta riippakivestään

Saarten Krimin sodan ajoilta periytyvä demilitarisointi ei todennäköisesti estäisi sitä, että Ruotsi varustaisi saaret sotilaallisesti turvaamaan Pohjanlahtea.