Perjantai 19.7.2019

Angela Merkelin nimi esiin komission johtajaksi ja nyt tuki hupenee kärkiehdokkaalta – Juncker vakuuttaa: ”B-suunnitelmaa ei ole”

Luotu: 
13.6.2019 11:44
  • Kuva: EPA / PHILIPP GUELLAND
    Kuva
    EPP:n kärkiehdokkaan Manfred Weberin mahdollisuudet nousta komission johtoon ovat enää 50-50, arvioi puoluetoveri.
|

Suurimmalla europuolueella EPP:llä ei ole varasuunnitelmaa uuden komission puheenjohtajaksi, vakuuttaa komission nykyinen puheenjohtaja, EPP-taustainen Jean-Claude Juncker.

EPP valitsi viime syksynä Helsingissä omaksi kärkiehdokkaakseen, eli ehdokkaaksi komission johtoon, saksalaisen Manfred Weberin. EPP katsoo suurimpana europuolueena, että komission puheenjohtajan paikka kuuluu sille ja sen valitsemalle kärkiehdokkaalle.

Komission nimitys on kuitenkin monen tekijän summa, johon puoluekirjan lisäksi vaikuttavat myös EU-parlamentin voimasuhteet sekä jäsenmaiden nokkamiehet ja -naiset.

Komission nimitysrulettiin nousi tällä viikolla myös Saksan entisen liittokansleri Angela Merkelin nimi. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti tukevansa EPP-taustaista Merkeliä komission puheenjohtajaksi. Hänen En Marche -puolueensa on liittymässä EU:ssa vaa’ankieliasemaan nousseen liberaalipuolue Alden riveihin.

”EPP tukee yksimielisesti Manfred Weberiä”, sanoo Juncker verkkolehti Politicon mukaan.

”Mitään B-suunnitelmaa ei siis ole olemassa.”

Osa EPP-vaikuttajista kuitenkin kertoo lehdelle epäilyistään ja etenkin huolestaan Weberin johtamistaitoja kohtaan. Yksi EPP:n neuvottelijoista, Kroatian pääministeri Andrej Plenković on Politicon mukaan nostanut esiin Weberin kokemattomuuden kansallisissa huipputehtävissä. Tämä laskee Plenkovićin mukaan Weberin osakkeita etenkin jäsenmaiden päämiehistä koostuvan EU-neuvoston keskuudessa, joka virallisesti esittää komission puheenjohtajaa europarlamentille.

Perinteisesti EPP:llä ja keskusta-vasemmistolaisella S&D:llä on ollut enemmistö EU-parlamentin paikoista, mutta kevään vaaleissa vaa’ankieliasemaan nousivat Alde sekä vihreät. Kun uuden komission on arvioitu syntyvän näiden neljän puolueen varaan, voivat S&D, Alde ja vihreät yhdessä asettua poikkiteloin EPP:n ehdokasta vastaan.

EPP:stä arvioidaan Politicolle, että Weberin mahdollisuudet ovat enää 50–50.

Plenković vihjaa EPP:n kokouksessa Espanjassa toimittajille, että puolue voisi olla valmis hyväksymään toisenkin ehdokkaan komission johtoon, kunhan hän tulee EPP:stä.

LISÄÄ AIHEESTA:

”Kummallista” – 23 vuotta ja kaikki miehiä: Nyt vaaditaan naista EU-komissaariksi

Jyrki Kataista ihmetellään Italiassa: ”Mitä oikein tapahtui?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Tämä meidän "pysähtyneisyyden aikaa" elävä Euroopan Unionimme alkaa yhä enemmän muistuttaa 1980-luvun Neukkulaa. Johtoon nostetaan vanhoja linjauskollisia tyyppejä, joilta puuttuu "dynaaminen mieli" juuri hetkellä kun järjestelmä on kriisikierteessä... ja kaipaisi taitavia nuorempia johtajia, uskottavia uudistajia.

Juncker, tuo luxemburgilainen veronkiertokonsultti, oli selvästi väärä valinta, ja "osasi" vain pahentaa EU:n negatiivista kierrettä. Parhaat päivänsä jo ohittanut Merkel olisi aivan väärä lääke EU:n ongelmiin, outopoika-Macronista puhumattakaan. Luisu kohti EU:n suurta ja rumaa kaputtia - mikä on organisaatiokriisin tyypillisten oireiden vuoksi ollut hyvin ennustettavissa jo vuosia ellei yli vuosikymmenen ajan - vain jatkuu ja kerää vauhtia. Toraisa Eurooppa kaatuu rumasti, tiesittehän (toisin kuin melko yhtenäinen ja sivistynyt NL muinoin), ja se tarkoittaa ihan kaikille meille "todella pahoja päiviä".

Mielestäni kevät 2016 (ennen Brexit-äänestystä, mikä näyttää lopulta johtavan "hard Brexit":iin) olisi ollut viime hetki EU:n muuttaa suuntaa, kuten silloin jo kirjoitin, ja tuon "point of no return":in ohittanut yhteisö on jo tuomittu - joskaan se itse ei huomaa tosiasioita - ja näytämme lähestyvän hetkeä jolloin ongelmien "kaskaadi" alkaa, eli EU:n saumojen repeäminen alkaa, muut heikot saumat alkavat ylikuormittua ja pettää, eikä tilanne ole enää taitavimmankaan velhon pysäytettävissä... ei etenkään Merkelin.

"Power corrupts, and absolute power corrupts... absolutely".

Panu Saarela

""Power corrupts, and absolute power corrupts... absolutely"."

Jos Mustakallio on havainnut korruptiota, niin kiireesti vaan ilmoitus poliisille.

Tosiasiassa EU on demokraattisten, vapaaehtoisten valtioiden demokraattinen yhteisö - toki monine ongelmineen. Rinnastaminen totalitaristiseen Neukkulaan on väsynyttä, absurdia retoriikkaa.

Panu Saarela

""Power corrupts, and absolute power corrupts... absolutely"."

Jos Mustakallio on havainnut korruptiota, niin kiireesti vaan ilmoitus poliisille.

Tosiasiassa EU on demokraattisten, vapaaehtoisten valtioiden demokraattinen yhteisö - toki monine ongelmineen. Rinnastaminen totalitaristiseen Neukkulaan on väsynyttä, absurdia retoriikkaa.