Keskiviikko 24.7.2019

Perussuomalaisten ryhmä suljettiin vastuupaikoilta europarlamentissa – Poikkeus ”40 vuoden käytäntöön” puhuttaa

Luotu: 
11.7.2019 17:05
Päivitetty: 
11.7.2019 17:18
  • Kuva: EPA / Stephanie Lecocq
    Kuva
    Vastaperustetun kansallismielisen ID-ryhmän puolueiden johtajat kuvattuna Brysselissä kesäkuussa, jolloin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vielä toimi meppinä.
|

Euroopan parlamentin perinteiset poliittiset ryhmät sulkivat ennakoidusti kansallismielisen Identiteetti ja demokratia -ryhmän europarlamentin vastuupaikoilta. EU-kriittinen ja maahanmuuttovastainen ryhmä, johon myös perussuomalaiset kuuluu, vetosi turhaan parlamentin perinteisiin käytäntöihin.

Poikkeuksellinen ratkaisu on herättänyt puheita vaikutusvaltaansa kasvattaneiden kansallismielisten vastaiskusta, joka voi tarkoittaa parlamentin päätöksenteon vaikeutumista, Politico kertoo.

Parlamentissa äänestettiin keskiviikkona viimeisistä valiokuntien johtopaikoista. Kaikki Identiteetti ja demokratia -ryhmän 11 ehdokasta torpattiin äänestyksissä, samoin kuin osa Unkarin Fidesz-puolueen ja Puolan Laki ja oikeus -puolueen ehdokkaista.

Näin ollen maahanmuuttovastaisella ID-ryhmällä ei ainakaan seuraavan kahden ja puolen vuoden aikana ole vastuupestejä europarlamentissa. ID-ryhmä olisi halunnut puheenjohtajat oikeus- ja maatalousvaliokuntiin, mutta ne menivät keskustaoikeistolaiselle EPP:lle ja keskustaliberaalille Uusi Eurooppa -ryhmälle.

ID-ryhmä ja muut EU-kriittiset ryhmät arvostelivat muiden ryhmien toimintaa. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari katsoo, että EU-parlamentti ”syrji” ryhmän 21 miljoonaa äänestäjää toimiessaan perinteisesti valiokuntapaikkojen jaossa käytetyn D’Hondtin menetelmän vastaisesti.

”Olemme työskennelleet näiden sääntöjen mukaan 40 vuotta, ja jos niistä ei pidetä kiinni, seurauksia on vaikea ennustaa”, varoitti unkarilaisen Fideszin meppi József Szájer ennen äänestyksiä.

Uusi ID-ryhmittymä on parlamentin viidenneksi suurin 73 mepillä.

”21 miljoonaa äänestäjää haluaa, että meidän äänemme kuuluu ja pääsemme vaikuttamaan”, EU:n kutistamista ja purkamista toivova Huhtasaari ihmetteli Twitterissä.

”Tämä on kestämätön loukkaus demokratian perussääntöjä vastaan”, italialaisen Legan Mara Bizzotto sanoi Euractivin mukaan.

Myös konservatiiviryhmä ECR:n puheenjohtajakandidaatti korvattiin EU-myönteisemmällä ehdokkaalla. ECR-ryhmän johtaja Ryszard Legutko varoitti Politicon mukaan, että ryhmän mepit eivät keskiviikon päätösten seurauksena välttämättä tue EU-johtajien solmimaa pakettia unionin uusista johtajista. Myös muusta europarlamentin toiminnan riitauttamisesta on puhuttu.

Politicon mukaan EU-kriittisillä ECR:llä ja ID:llä on yhteensä 135 meppiä, mikä on enemmän kuin esimerkiksi keskustaliberaalilla Uudelle Euroopalla. EU-myönteisillä ryhmillä on kuitenkin kaikkiaan 519 edustajaa, minkä turvin ne kykenivät jakamaan vastuupaikat mielensä mukaan.

EU-myönteisten meppien mukaan ID-ryhmällä oli läpinäkyvä motiivi sen pyrkiessä juuri oikeusvaliokunnan johtoon. Valiokunta vastaa muun muassa parlamentaarisen immuniteetin kysymyksistä ja voi poistaa edustajalta immuniteetin, kuten toimittiin ID-ryhmään kuuluvan Ranskan Kansallisen liittouman Marine le Penin suhteen vuonna 2017.

LUE MYÖS:

Laura Huhtasaari ei yllättynyt vastuupaikoilta sulkemisesta: ”Meitä pidetään nyt uhkana”

Professori: Yksi asia yhdistää Vladimir Putinia, Donald Trumpia ja Euroopan oikeistopopulisteja

Putinin ylistämä Salvini kiistää ottaneensa ”edes vodkalitraa Venäjältä” – Nauhoite paljasti hämärät keskustelut

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Oletuksena voisi sanoa ,että valtaan päästessään nämä "syrjityt" syjisivät paljon julmemmin.
Konservatiivinen kansalliskiihko ei ole kovinkaan rakentava ideologia, pikemminkin taannuttava. Suomessa EI sorreta PerusSuomalaisia, se on populismia ja uhriutumista tarkoituksellisesti. Enemmistön päätöksellä nämä paikat jaettiin, sehän on demokratiaa.

Arvo Tammela

Lempiäinen, aivan käsittämätöntä demokratian halveksuntaa. Voi vain arvailla, mikä möly olisi noussut jos edustamasi puolue, joka kärsi EU-vaaleissa tappion, olisi jätetty paitsioon edes yhdestä puheenjohtajapaikkoja jaettaessa. Vaikka en ole persu, siitä huolimatta en voi ymmärtää kirjoitustanne.

Juhani Norbäck

Sillä, että niin merkittävän äänestäjäjoukon mielipide jätetään huomiotta "yleisten syiden" vuoksi, ei ole mitään tekemistä demokratian kanssa. Korkeintaan tätä voi verrata Putinin esittelemiin "ohjatun demokratian" ja "suvereenin demokratian" käsitteisiin.

Erkki Kaukonen

Eu eliitti jyllää, eriäviä mielipiteitä ei hyväksytä . Raha ratkaisee, ei demokratia.
Mennään taas saksalaisten pankkien pillin mukaan, kohta taas lainataan rahaa kreikalle italialle tai muulle fritzpankin velalliselle...

Mikko Toivonen

Eihän tuo EU parlamentin "ruotsalais tyylinen yhden ajatusryhmän" ulossulkeminen minkään demokratian suuntaan kuulu. Niin ei pitäisi sivistyneessä demokratiassa toimia vaan antaa jokaiselle laillisilla ja vapailla vaaleiilla valitulle osansa vastuunkannosta.

Vastapainoksi on tietenkin todettava, että tuo ryhmä mihin persutkin liittyivät olisi voinut vähän ymmärtäväisemmät ja yhteustyökykyisemmät edustajat valita. Nyt oli ryhmän eri maista valittu ihan "hakkaraisia", jotka olisi ollut parempi pitää omissa maissaan omalla kielellään jota osaavat.

Mikko Toivonen

Et varmaankaan ajatellut ihan loppuun asti tuon ajatuksen muovatessasi.
Sehän tarkoittaa sitä, että kuka tahansa, myös sinun kannattamasi puolue, mikä tahansa enemmistö voi julistaa olemattomaksi tai ei samaan veneeseen hyväksytyksi.

Toisin sanoen syvintä ihmisryhmävihaa. Pahempaa kuin esimerkiksi rotuviha!

Mutta tosielämä näyttää olevan niin, että osa kansalaisista ja hämmästyttävän suuri osa naisista on valmiita hylkäämään demokratian perustat saadakseen oman "ajatuksens?" dominoivaksi

Simo Hyytinen

Jos nämä 135 tulee siihen tulokseen, että demokratialla ei saavutettukaan mitään, niin miten voi sitten vaikuttaa?

Kaikki sisällissodat alkavat näin. Jos mitään ei olla historiasta opittu, niin toistamme sen. EU on tuhoon tuomittu.

Pekka Veistos

Demokratia ei ole sitä, että enemmistö jyrää kaiken eikö ota vähemmistön mielipidettä huomioon mitenkään. Toimivassa demokratiassa enemmistö toki määrää suunnan mutta sitä kohden mennään yhdessä vähemmistö(je)n kanssa. Yleensä suunta ei ole täysin enemmistön halujen mukainen vaan siinä huomioidaan vähemmistön näkökanta(suorassa suhteessa tämän ääniosuuteen).

Europarlamentin nykyinen toiminta on tuhoon tuomittua. Harmillisinta on se, että toiminta vahvistaa niitä epäilyjä joita EU kriittiset ovat vuosia toimittaneet muka populistisena ja perusteettomana. Seuraava EU kriittisten jytky on oleva vielä edellistäkin rajumpi. Myös kansallisesti nämä puolueet vahvistavat nyt asemiaan. Oletettavasti perussuomalaistenkin kannatus sai tästä taas lisäbuustia.

Tuomas Sikander

Vastuunkanto ja populismi ei sovi yhteen.
Uusimman amerikkalaisen suuntauksen mukaan myös todellisuusn pyritään kieltämään ja asiasta valittavat tuomitsemaan pikkusieluisina yhteiskunnallisina häirikköinä.
Kaikki mikä häiritsee kähmimisen sapluunaa on siis kielletty.
"Fake News" , kiljaisi sotaisasti kiihottunut töyhtöpapukaija.
._.

Mikko Sauren

Nyt ollaan vaarallisella tiellä. Vaikka tämä 135 mepin ryhmä ajaisikin EU:n vastaisesti heille tulisi silti antaa siihen oikeus demokratian mukaan.

"Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable."
John F. Kennedy
Address to Latin American diplomats at the White House (13 March 1962)