Keskiviikko 24.7.2019

Kiinan armeija harjoittelee Euroopassa 1. kertaa – Tilaisuuden loi Donald Trumpin politiikka?

Luotu: 
11.7.2019 15:55
  • Kuva: EPA / HOW HWEE YOUNG
    Kuva
    Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen sai muiston kiinalaisviranomaisilta vierailtuaan Pekingin yliopistossa. Arkistokuva.
|

Kiinan armeija on ensimmäistä kertaa lähettänyt henkilöstöään ja panssariajoneuvojaan Euroopan maaperälle harjoitellessaan yhdessä Saksan kanssa, kertoo Business Insider -lehti.

Saksassa harjoittelee Kiinan armeijan lääkintähenkilöstöä. Combined Aid 2019 -yhteisharjoitus keskittyy humanitaarisiin kriiseihin vastaamiseen. Kiina on viime vuosina lisännyt osallistumistaan kansainvälisiin humanitaarisiin toimiin muun muassa Afrikassa, ja samalla se pyrkii lähentymään Eurooppaa sotilaallisesti.

Kiinan kehitystä seuraava tutkija Matthew Funaiole arvioi Business Insiderille, että humanitaarisen työn tekeminen sekä yhteisharjoitukset ovat Kiinalle hyvä keino vähentää huolta, jota Kiinan sotilaallinen vahvistuminen aiheuttaa.

Saksan ja Kiinan joukot ovat jo kerran aiemmin, vuonna 2016, harjoitelleet yhdessä Kiinassa.

Renminin yliopiston Euroopan-tutkimuksen asiantuntija Wany Yiwei uskoo, että Donald Trumpin Amerikka ensin -politiikan aiheuttama epävarmuus on antanut Kiinalle tilaa lähentyä Eurooppaa. Amerikkaan keskittyminen on tarkoittanut myös etääntymistä Euroopasta.

Yhteisharjoitus alkoi 3. heinäkuuta ja kestää 17. päivään asti, Saksan puolustusvoimat kertoo sivuillaan.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Nenonen

Kiina saisi nopeasti joukkoja ja kalustoa Venäjän rajalle Euroopassa Helsinki - Tallinna tunnelin ja Jäämeren radan kautta. Kun Kiinalla on laivastotukikohta Djiboutissa, saisi Kiina laivaston Italian ja Espanjan rannikolle nopeasti. Panssarit ja tykit olisivat nopeasti Saksassa.