Torstai 22.8.2019

”Auts, Aino-Kaisa Pekonen, et voi olla tosissasi” – Kokoomuksen kansanedustaja puuttuu ministerin sanoihin työttömyysturvasta

Luotu: 
2.8.2019 09:13
Päivitetty: 
2.8.2019 09:45
  • Kuva: Hanna Gråsten / Alma Media arkisto
    Kuva
    Aino-Kaisa Pekonen.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen nostaa esiin sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) kommentin aktiivimallista ja työttömyysturvasta.

Pekonen on aktiivimallista samoilla linjoilla kuin puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Pekonen kuitenkin sanoo, ettei työttömyysturvan leikkaaminen ylipäänsä tuo yhtään uutta työpaikkaa.

”Kiitos Paavo Arhinmäki hyvästä puheenvuorosta liittyen aktiivimalliin Yle A-studiossa. Aktiivimallin erittäin epäoikeudenmukainen leikkuri puretaan mahdollisimman pian. Ei työttömyysturvan leikkaaminen työttömältä tuo yhtään uutta työpaikkaa Suomeen”, Pekonen tviittaa.

Vartiainen vastaa Pekoselle:

”Auts. Aino-Kaisa Pekonen, et voi olla tosissasi (”ei tuo yhtään uutta työpaikkaa”). Totta kai työn vastaanottamisen kannustin vaikuttaa työsuhteiden syntymiseen! Olette juuri riemuinneet aivan vastaavan keppireformin, ansioturvan lisäpäivien ikärajan noston, työllisyysvaikutuksista!” Vartiainen tviittaa.

 

 

Hallitusneuvotteluissa mukana ollut talousvaikuttaja Vesa Vihriälä totesi hiljattain, että hänen näkemyksensä mukaan Antti Rinteen (sd) hallituksen työllisyystavoite ”ei ole saavutettavissa ilman ikäviksi koettuja toimia”. Esillä julkisuudessa on ollut esimerkiksi työttömyyturvan porrastus. LUE LISÄÄ: Meneekö ansiosidonnainen työttömyysturva uusiksi? Työnantajat porrastaisivat – nyt ay-puoli arvioi malleja

LUE MYÖS: Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat

Arhinmäki on sanonut ennenkin, ettei aktiivimalli ole tuonut uusia työpaikkoja.

”Yhtään uutta työpaikkaa ei aktiivimallilla ole synnytetty”, Arhinmäki sanoi kesäkuussa eduskunnassa.

Vasemmistoliitton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puolestaan muotoili tuolloin näin:

”Aktiivimalli on lisännyt työllisyyttä lähinnä työvoimahallinnossa.”

Pekonen puolestaan sanoi heinäkuussa, että aktiivimallin leikkuri puretaan, vaikka sen työllistävyydestä tulisi uutta tietoa.

Pääministeri Antti Rinne sanoi Yle Uutisten haastattelussa eilen torstaina, että aktiivimallin leikkuri poistetaan ensi vuoden alusta.

”En usko, että sillä on syntynyt yhtään uutta työpaikkaa. Se on ollut toimeentulon leikkuri, joka on siirtänyt ihmisiä entistä enemmän toimeentulotuen piiriin. Tämä tullaan korjaamaan”, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan työllistymiseen myönteisesti vaikuttaneet aktiivimallin osat, kuten työttömien määräaikaishaastattelut, voidaan kuitenkin säilyttää. Rinteen mukaan pelkää päivärahan leikkauksen poisto aktiivimallista ei onnistu. Rinne arvioi, että mahdollisesti ”lopputuloksessa velvoittavuutta laimennetaan jollain tavalla”. LUE MYÖS: Antti Rinne puhui taas sekavasti aktiivimallista – ”Tässä menee puurot ja vellit sekaisin, koko alue on miinoitettu”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Vartiaisella ei ole mitään käsitystä siitä, kuinka hankalaa työttömyyskorvauksella eläminen on, ilman aktiivimallin lisäämää riesaakin. Jos työpaikka löytyy sen ottaa innolla vastaan. Siis semmonen työpaikka mistä saadulla palkalla kykenee elämään.

Mutta ehkä Vartiainen haaveilee maailmasta jossa työttömän vaihtoehdot ovat:

A) Ota vastaan työpaikka millä tahansa minimikorvauksella, ilman mitään rajaa työajan kestolla (tyypillisesti 10-16 t/päivä, 7 päivää viikossa). Eikä tietenkään lomia, ylityökorvauksia eikä eläkemaksuja. Köyhät eivät tarvitse eläkettä.

B) Kuole nälkään tai viluun havumajassasi, riippuen vuodenajasta.

Topi Rantakivi

Palaan asiaan marjaretkeltä.

Vartiainen pitää kyllä nostaa esiin aikaisempi kirjoituksen, niin saatte nähdä mikä hän on.

Tamminen, YLE nosti esiin, että aktiivimalli on ajanut toimeentulolle enemmän. Kelassa myönnetään, että työttömistä 40% haki tt-tukea.

Timo Virtanen

Toivottavasti sait paljon marjoja. Yhä useampien suomalaisten, puhumattakaan tänne ilman passia saapuneista, selkä ei taivu marjanpoimintaan. Verovapaa tulo, luonnonantimien kerääminen ja myynti ei kiinnosta. Ei myöskään poimintatulo kasvatettujen marjojen osalta. Poimijat pitää tuoda paitsi naapurimaista myös Kaukoidän maista. Joten toistaiseksi näyttävät asiat olevan kohtuullisen hyvin. On hyvä käydä keskustelua näistäkin asioista.

Topi Rantakivi

16. Olen koko ikäni aina ollut sienestäjä, marjastaja. Tämän hetkinen saalis on vaan omista puskista, mistä on kerättynä 30 litraa päivässä ja se saa riittää. Ne puskat ovat mustaherukoita ja punaherukoita enkä minä voi niitä myydä mutta mehustaa voin ja ne ovat hyviä talven aikaan, kun jos olo tuntuu oudolta tai muuten vaan, niin hyvää lääkemehua löytyy pakastimesta.

Raija Lempiäinen

Vartiainen on ylistänyt aktiivimallia ja varsinkin kieltänyt sen olevan leikkuri, harmittaa varmaan kun tilastot osoittavat ,että se on leikkuri, sitten täytyy naljailla niille jotka yrittävät rakentaa työttömille todellisia reittejä työelämään , tekemättä heistä vielä köyhempiä. Hävetköön mokoma sanaseppo ja takinkääntäjä.

Pasi Käyhkö

Lempiäinen, oli tämä leikkuri tai ei niin silti meillä leikattava löytyy sekä hallintorakenteiden purkua ja trimmaamista. Nythän SDP:n ja Keskustan hallitus on päinvastoin rakentamassa ja jo rakentanut poliittisia suojatyöpaikkoja Arkadianmäelle meidän veronmaksajien iloksi.
Tähän lisänä vielä väliportaan maakuntahallintorakenne.

Aktiivimallistahan tulee analyysi syksyllä. Odotellaan sitä.

Irma Asikainen

Vaikka nuo vasemman laidan hörhöilyt noin yleensä ottaen vain huvittavatkin, niin tässä olen heidän kanssaan samaa mieltä. Jo se, että on työtön ja joutuu elämään siinä kurimuksessa on itsessään kyllin rankkaa (paisi tietty niille, joille se on elämäntapa, mutta heitähän nämä kiristsykset ja kuristuksetkaan eivät saa ruotuun), mutta että siihen vielä lisättään joku ylimääräinen kommervenkki, niin se suoranaista ahdistelua yhteikunnan taholta.
Sen sijaan TE-palvelujen kehittäminen ja eriyttäminen siten, että aktiivisesti työtä hakevat, vajaatyökykyiset ja maahanmuuttajataustaiset eroteltaisi omiksi tyhmikseen ja heitä palvelisi juuri heidän ongelmiinsa erikoistunut ryhmä asiantuntijoita. Tällöin esim. vajaatyökykyisille voisi olla tarjolla mm. lääkärin ja psykiatrin palvelut (vaikkapa ulkopuolelta nimetyt ja TE-toimiston hyväksymät), eikä heidän tarvitsisi kantaa sinne muulta TE-porukalle kelpaamattomia lääkärinlausuntoja, vaan heidän ongelmiinsa erikoistuneet lääkärit voisivat toimia heidän hyväkseen.
Omana ryhmänään voisi toimia myös koulutuksiin erikoisstunut asiantuntijajoukko.
Tällöin säästyttäisi ensinnäkin päällekkäisiltä toiminnoilta, turhalta henkilöstön koulutukselta (kunkin ryhmän voisi kouluttaa kyseistä tehtävää varten, eikä kaikkien tarvitsisi osata kaikkea). Näin selkiytettäisi asioita sekä henkilöstön, että käyttäjien parhaaksi.
Vai, onko tämä virkamiestasolle liian selkeä ja asiakaslähtöinen ratkaisu?

Jouko Tuhkanen

Niin, kyllähän Pekonen on aivan oikeassa. Kyllähän se kuitenkin taitaa olla niin, että nuo "työpaikat" firmoissa, joilla kokoomuksen Vartiainen kehuskelee, ovat jo olleet olemassa ennen aktiivimalliakin, mutta niistä ovat puuttuneet työntekijät siksi, että 0-3 tuntia/vko työtä huonolla, yhteiskunnan maksamalla palkalla ei juuri kannusta ottamaan työtä vastaan varsinkaan, jos työn vastaanottamista koituu työntekijälle palkkaa suurempia kuluja.

Ja toisaalta, tuskinpa monikaan yritys avaa uutta avointa työpaikkaa juuri sillä ajatuksella, että tähän uuteen tehtävään palkataan muutaman tunnin ajaksi työntekijä vakituiseen työsuhteeseen ainakaan siinä tapauksessa, että työntekijän palkka ym. maksettaisiin yrityksen omasta kassasta.

Aktiivimallin työllistämisvaikutusten sijaan Vartiaisen & kumpp. pitäisikin tarkastella aktiivimallin vaikutusta ihmisten toimeentuloon.

Kim Pihl

Parempi olisi sitten setelien leikkaus. Valtio saisi ilmaista lainaa kansalta jonka seteliomaisuus puolittuisi, hinnat romahtaisivat eikä enää tarvitsisi ostaa turhakkeita kun ei ole varaa niihin (kuten oikeasti ei ole nytkään), rahan arvo ja arvostus nousisi pilviin eikä kansalta puuttuisi enää mitään!

Pasi Käyhkö

Työtätekevien määrä nousee kun muodostuu kysynnän ja tarpeiden tyydyttäviä työpaikkoja.

Niitä saammme tukemalla ihmisten muuttoa työn perään kasvukeskuksiin.
Isommat määrät ihmisiä yhdessän muodostaa.
Toinen apu asiaan on työn verotuksen keventäminen.
Tässä muutama asia. Eivät tietenkään ole vielä riittäviä.

Topi Rantakivi

Tässä on se esimerkki siitä, että millainen Vartiainen oikeasti on:

https://www.verkkouutiset.fi/juhana-vartiainen-mita-kamalampi-aktiivimal...

Vartiainen itse tarvitsisi kahta kamalampaa lääkemääräystä kallonkutistajaltaan.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/26d13c8a-4208-435e-91a9-37cac8ed8dca

Tässä huomaa Kelan myönnytyksen sekä olen käynyt heidän sivuillaan tutkimassa asiaa, niin alustava tieto on se, että juuri työttömät aktiivimallissa ovat hakeutuneet alustavasti 40% mutta ei tiedetä sen tarkemmin.

YLE nosti asian esiin kertomalla pelkästään teksti-tv:n uutisissa. Se oli eilen ja harmittavasti sitä ei enää ole tänään eikä sellaista teksti-tv:tä ole eilisestä.

Pentti Westerholm

Aktiivimallin tavoite oli saada kaikki työkykyiset esiin ja työelämän pariin.
Pekonen haluaa heidän palaavan takaisin kotiin odottamaan parempaa tulevaisuutta.
Moni ei edes tiedä Aktiivimallin sisältöä.Siinä on paljon muutakin kuin 1 päivärahan menetys kuukauden ajalta.Sekin vain jos ei hakeudu aktiivimallien pariin.Niitä on erittäin paljon tarjolla ja lisää on suunniteltu.Parasta siinä on työpaikkojen tarjonta monessa kohteessa ympäri Suomea.

Topi Rantakivi

@20. Elä sinä kuvitelmassa.

Mieti nyt vähän, 80-luvulla oli helppoa mennä työpaikan portista sisään kysymään töitä ja sait silloin mitään sen kummempaa kysymättä.

Nykyaikana vaaditaan kaikenlaisia tutkintoja, lupakortteja ja jos niitä puuttuu, et pääse töihin.

On helvetin sinisilmäistä uskoa, että samat mallit toimivat nykyäänkin vain siksi, että sinäkin menit kysymään huvikseen.

Kyllä tässä räksyttelin aikoinaan erästä kaveria, joka meni yli vuosikymmenen vuotta sitten kysymään työtä ihan huvikseen ja hänelle tarjottiin, hän kieltäytyi, koska työpaikka oli vähän liian pitkä: 35 kilometiä?

Häntä moitittiin kännykän tekstiviesteillä, että ei pidä huvikseen lähetellä viestejä, kun sinun takaasi saattaa olla juuri se motivoitunut työntekijä ja sinä varastat häneltä työn

Hän ei piitannut, eniten kiinnostutti palkkataso, vaikka hänellä pätevyyttä ollutkaan vaan tietty kuuluisuus.

Mark Andersson

Vartiainen elää harhojen vallassa. Hän ihan tosissaan kuvittelee, että työttömyys johtuu ihmisten laiskuudesta. Enää en usko että hän puhuu noita hömpötyksiään pelkän provokaation vuoksi, vaan uskoo omiin harhoihinsa.

Miten on mahdollista että tuollainen hörhö on kansan edustajana? No, kaipa on olemassa noinkin harhautuneita kansalaisia, joita hän eduskunnassa edustaa – tosin ei tuollainen edustus ketään hyödytä.

Markku Koivisto

Kilpailukykysopimus on auttanutyöpaikkojen syntymisessä, koska se jossakin määrin alensi työvoimakustannuksia. Samalla palkalla hivenen pidempi työaika. Ei aktiivimalli työpaikkoja luo, sillä se ei hiukkaakaan auta työnantajaa verrattuna aktiivimallittomaan tilanteeseen. Aktiivimalli vain patistaa hakemaan näitä lisääntyneitä tai muuten avoinna olevia työpaikkoja. Jos jotakin tutkia pitää, se on aktiivimallin uhkaamien työttömien työllitymismäärä, ei uudet työpaikat. Tälläkin hetkellä on avoimia työpaikkoja runssaasti, vaikkakin työttömiä valitettavasti vieläkin enemmän.
Yksinkertaisesti: ei kukaan aktiivimallin takia työttömälle uutta työpaikkaa avaa.
En liioin usko, että mallia suunniteltaessa uusien työpaikkojen luominen olisi kenenkään mieleen edes juolahtanut. Kysymys tältä osin on työvoimapulasta, joka on todellinen (tai ainakin oli tuolloin).

Topi Rantakivi

@23. Mieti vähän nokkaasi pidemmälle. Jos oli työvoimapulaa mutta niin oli työttömilläkin töihin päästäessään rahapulaa.

Lehdissä mainostetut yrittäjät ovat yrittäneet ennenkin etsiä työntekijöitä mutta siinä onnistumatta, kuitenkin siinä oli kysymys surkeasta palkasta, jolla ei elä ilman tt-tukea.

Mauno Voutilainen

Aktiivimalli on vienyt itseltäni jo kohta vuoden aikana uuden työn hakemisen resurssit, uutta naistakaan ei meinaa, liian pienillä rahoilla löytyä. Apua ja armoa meille kituväelle, hulluneläke on haussa Vakuutusoikeudessa. Apua, apua, apua!