Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Lauantai 24.8.2019

Painajainen keskustassa – Konkarit avautuvat Kanava-lehdessä: ”Vihreät ja perussuomalaiset ottivat pihteihinsä”

Luotu: 
8.8.2019 13:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiotieteiden tohtori, entinen kansanedustaja ja keskustan entinen puoluesihteeri Seppo Kääriäinen on yksi avautumisartikkelin kirjoittajista. Arkistokuva.
|

Keskustakonkarit analysoivat puolueen romahdustilaa Kanava-lehden artikkelissa, jonka Suomen Kuvalehti on julkaissut kokonaisuudessaan.

Entinen kansanedustaja ja puoluesihteeri Seppo Kääriäinen, entinen puoluesihteeri Pekka Perttula sekä kuntapoliitikko ja entinen piirijohtaja Ossi Martikainen myöntävät, ettei keskustan romahdus ole paha uni, vaan ”tilanne on juuri niin tukala kuin miltä se näyttää”.

Kolmikon mielestä pelkkä hallitusvastuu ei selitä romahdusta, vaan kannatuskäyrällä on yhteys tehdyn työn laatuun. Kannatuskato on tullut hiipien, eikä sen syihin ole kolmikon mukaan herätty.

LUE MYÖS: Keskustajohtaja ryöpyttää: Todella huono, aivan sysisurkea tulos – ”Suomalaisten luottamus keskustaan on rapautunut”

2000-luvun tulosluvut kertovat kolmikon mielestä tylyllä tavalla, missä keskusta menee: presidentinvaaleissa kannatus on romahtanut reilu 30 prosenttiyksikköä, kuntavaaleissa 6,3 prosenttiyksikköä sekä eduskunta- ja EU-vaaleissa yli 10 prosenttiyksikköä. Vuosien 2017–2019 vaalitulokset ovat keskustan huonoimpia itsenäisyyden aikana.

”Kevään ja kesän 2019 luvut ovat niin rajut, että ne pakottavat keskustelemaan”, he kirjoittavat artikkelissaan.

”’Alueiden kosto’ toteutui vaalituloksessa. Hajautetun yhteiskunnan idea ei sovi yhteen sen kanssa, että valtion harvat alueelliset (ja myös muut julkiset) työpaikat edelleen keskittyvät.”

Kolmikko kehottaa pohtimaan, miksi kolmen suuren puolueen sijasta Suomessa on nyt viisi keskikokoista puoluetta ja mitä muutos tarkoittanut keskustalle. Kirjoittajien mielestä vertailu vihreiden ja perussuomalaisten kannatukseen voi olla sopiva katalysaattori keskustalle.

”Nämä kilpailijat ovat ottaneet keskustan pihteihinsä. Näiden osin keskustahakuisten, mutta toistensa vastakohdiksi hakeutuvien puolueiden yhteenlaskettua tulosta voidaan verrata keskustan kannatukseen 2000-luvulla. Nuo puolueet ovat vahvistaneet uskottavuuttaan politiikan keskikentällä, mutta ovat samalla osanneet asemoitua voimaksi ja vastavoimaksi.”

Kolmikon mielestä keskusta on ollut luonteeltaan enemmän liitto ja liike kuin puolue. Tämä kyky on nyt kirjoittajien mielestä rapautunut ja johtanut kannatusvuotoihin.

Kolmikko kritisoi sitä, että keskustan johtaminen ja politiikan suunnittelu ovat liukuneet laajan organisaation ohjelma-, koulutus- ja vaikuttamistyöstä johtoryhmään ja jopa puoluehallitukselta ja työvaliokunnalta eduskuntaryhmän kautta ministeriryhmälle ja johdon avustajille.

”Avainasia on luoda puolueesta uudelleen yhteisö, joka keskustelee, saa ihmisiltä syötteitä paikalliseen toimintaan ja tarttuu ihmisille tärkeisiin kysymyksiin hyvällä itseluottamuksella.”

LUE MYÖS: MTK-pomo lehdille: Keskustalta virheliike – sotkee itse hallituskuviotaan puheenjohtajapelillä

Kolmikko painottaa keskustan vihreyttä, joka on ollut heidän mielestään aina keskeinen osa keskustan identiteettiä. Erityinen ongelma on kolmikon mukaan keskustan suhde vihreisiin, joka voittaa kilpailun potentiaalisista kannattajista. He haluavat keskustalle omintakeisen vihreysohjelman.

”Luonnonvarojen kestävä käyttö tarkoittaa keskustalaisessa aatemaailmassa tasapainoista viljelyä ja luonnon varjelua. Ei ole keskustalle kunniaksi, jos sen edustajat näyttävät keskustelussa asettuvan törsäämisen ja tärväämisen puolelle silloin, kun punnitaan talous- ja luontoarvojen kestävää tasapainoa.”

Kolmikon mukaan keskustalle tunnusomaisen näytön paikkoja ovat esimerkiksi perhepolitiikka ja aluepolitiikka. Syksyn puoluekokousta kirjoittajat pitävät poikkeuksellisen vaativana, ja uuden puheenjohtajan on kyettävä nousun moottoriksi, mutta luotava tilaa muillekin.

”Nyt valitaan puheenjohtaja – ei valtiovarainministeriä, puhumattakaan pääministeriehdokkaasta.”

LUE SEURAAVAKSI: Juha Sipilä tunnustaa olleensa rasite puolueelle: ”Se asia laitetaan kuntoon”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Nieminen

Keskusta ei lukuisista lupauksistaan huolimatta ole päässyt irti jatkuvista koplauksistaan ja jopa rikoksistaan, puhumattakaan poliittisista "virkanimityksistään"!
Aina kun se jäi niistä kiinni se vakuutti korjaavansa tapansa ja valitsi uuden "puhtaan" puheenjohtajan, joka jatkoi kuitenkin samaa omaa ja puolueen eliitin etua ajavaa politiikkaa!

Olisikohan syy osin tässä, ja toinen oli avoin kutsu ja houkuttelu Suomeen eläteille! Verobmaksajien piikkiin tietysti ja tosdiasioiden kieltäminen siitäkin. Viimeiseen asti!

Arto Lähteelä

Keskustapuolue siirtyi oikealle ohi Kokoomuksen Sipilän hallituksessa.
Pienen puolue eliitin :ja Hyvä veli ketjun edut edellä.
Sote oli vähällä tyhjentää maaseudun.
Maakuntahallunto oli tilaustyö hyvä veli ketjulle.
Nyt hyvä Alkiolainen yhteistyö SDP:n ja muun hallituksen kanssa voi palauttaa puolueen uskottavuuden..

Irma Asikainen

Meinaatko sillä Akiolaisella yhteistyöllä sitä, mitä kepulit ja demarit harjoittivat viine vuosisadan keskiviheilla, jolloin jaettiin yhteistä hyvää kaikille tyyliin "ota sinä tuo etuus omillesi, niin minä otan tämän" ja näitä etuuksia jakamalla Suomi ajettiin kuralle ja kannatuskuvutkin alkoivat laskea. Onko tämä kansa tosiaan niin tyhmää, ettei se näe näiden viekkaiden "edunvalvojien" ajatusmaailman taakse, sinne todellisuuteen, mikä todellisuudessa on vain illuusio, sillä mikään ei synny tyhjästä, eikä olematonta hyvää voi jakaa loputtomiin.

Arvo Tammela

Rautomäki, Juha Sipilä oli pääministerinä Suomen pelastus. Siitä hyvästä äänestäjät antoivat palkinnoksi Keskustalle murskatappion kevään vaaleissa. Mitenkähän käynee nykyiselle "unelmapääministerille " ja hänen puolueelleen seuraavissa vaaleissa?

Irma Asikainen

Eikä sillä, että nuoleskellaan kaikkia. Nykyään Keskusta myy itsensä eniten tarjoavalle ja on valmis kekkuloimaan kenen tahansa ehdoilla.
Mutta ei se Kaikkosenkaan käsissä homma mihinkään muuttuisi, sillä hänhän on oikein "tunnustuksen saanut" kähmijä. Tästä Kulmunista nyt ei osaa johtajana sanoa, mutta vaikea on kuvitella Keskustan johtoon.

Esko Riikonen

Keskusta on linjansa valinnut, kun lähti tukemaan vihervasemmistoa. Se linja ei tuo lisää kannatusta vaikka Rinne suostui lypsyssä moniin myönnytyksiin. Oli pakko, kun muuten ei olisi saanut hallitusta. Ja mihin meillä kepua tarvitaan. Eihän edes puolustanut maaseutua, vaikka niin väittää.

Nita Hillner

"Kolmikko painottaa keskustan vihreyttä, joka on ollut heidän mielestään aina keskeinen osa keskustan identiteettiä. Erityinen ongelma on kolmikon mukaan keskustan suhde vihreisiin, joka voittaa kilpailun potentiaalisista kannattajista. He haluavat keskustalle omintakeisen vihreysohjelman."

Hoh, hoh, jaa - Keskusta on puolueista kaikkein vähiten vihreä. Se ei ole kiinnostunut luonnonsuojelusta vaan oman pienen piirin etujen ajamisesta. Ja tietysti tukiaisista, joita täytyy luultavasti lisätä roimasti ilmastosyiden johdosta. Miksi ei vain muuttaa tukiaisten rakennetta siten, että on pakko huomioida luntoarvot? Tämä koskee kaikkia yrityksiä, jotka saavat yritystukea!

Juha Lehtonen

Kaikkonen on näköjään vuosia vastaillut vaalikoneisiin lähes kaikkiin kysymyksiin neutraalisti, ei siis puolesta eikä vastaan. Hänellä ei siis suomeksi sanottuna ole mielipidettä mihinkään suuntaan. Tässäpä keskustalle uusi linja: ei mielipidettä mihinkään niin kukaan ei ainakaan suutu.

Heikki Kauppi

Esimerkiksi turvepolitiikassa keskustalla olisi tarjolla tilaisuus vihreään kannanmuodostukseen. Turhaan saamme odotella, sillä keskustan kannattajat omistavat turvesuot. Krskusta on yhtä lailla peruskannattakuntansa vanki kuin demarit ja kokoomus.