Uusi Suomi uudistuu!

Palvelumme uudistetaan syksyllä 2019. Päivitä tunnuksesi tiedot ajan tasalle täällä.

Maanantai 26.8.2019

”Nyt ei riitä enää tilataksitkaan Vasemmistoliitolla” – Kokoomuslainen ilkkuu Rinteen hallitukselle avustaja-armeijasta

Luotu: 
13.8.2019 14:42
Päivitetty: 
13.8.2019 14:57
  • Kuva: Flickr / Lauri Heikkinen / Prime Minister's Office
    Kuva
    Opetusministeri Li Anderssonilla on viisi erityisavustajaa, kuten on myös sisäministeri Maria Ohisalolla (vihr). Molemmat ovat puolueidensa puheenjohtajia, ja ovat hallituksen linjauksen mukaan oikeutettuja suurempaan avustajamäärään.
|

Keskustelu Rinteen hallituksen avustajamäärästä ryöpsähti uudelleen käyntiin opetusministeri Li Anderssonin (vas) nimitettyä kolme uutta erityisavustajaa. Anderssonilla on nyt viisi erityisavustajaa, kun edellisellä opetusministerillä Sanni Grahn-Laasosella (kok) oli kaksi. Anderssonin avustajamäärä on hallituspuolueiden tekemän linjauksen mukainen.

Anderssonin ja Grahn-Laasosen erottaa toisistaan se, että Andersson on myös puolueensa puheenjohtaja. Valtioneuvoston verkkosivujen mukaan ”pääministerillä ja puolueiden puheenjohtajina toimivilla ministereillä on useampi avustaja”.

Muuten ero opetusministerien avustajamäärissä on linjassa Rinteen ja Sipilän hallitusten erilaisten toimintamallien kanssa. Rinteen hallituksella on lähes tuplasti avustajia Sipilän hallitukseen nähden. Erityisavustajia on valtioneuvoston verkkosivujen mukaan 65 ja valtiosihteereitä 15, eli ministerien avustajia kaikkiaan 80. Sipilän hallituksella valtiosihteereitä oli vain neljä ja erityisavustajia 42.

Anderssonin avustajamäärä onkin saanut edellisessä hallituksessa istuneiden kokoomuslaisten näppäimistöt sauhuamaan.

”Nyt ei riitä enää tilataksitkaan Vasemmistoliitolla :) huh huh”, kirjoittaa kansanedustaja Timo Heinonen (kok) Twitterissä.

Elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk) erityisavustaja Kari Jääskeläinen, joka edellisen hallituksen aikana toimi pääministeri Sipilän avustajana, muistuttaa Heinosta Anderssonin puheenjohtaja-asemasta.

”Vähän rotia tuohon populismiin. [Kokoomuksen puheenjohtaja, ex-valtiovarainministeri] Petteri Orpolla taisi olla kuusi tai seitsemän erityisavustajaa. Li Anderssonin viisi avustajaa [on] hallitusryhmän puheenjohtajalle määritelty määrä kuin Orpollekin aikanaan”, Jääskeläinen kuittaa Heinosen kritiikin.

Heinonen huomauttaa Twitterissä, että Orpolla oli neljä avustajaa.

Rinteen hallitus kertoi avustajamääristä lisäbudjettinsa julkistuksen yhteydessä. Avustajakaartin kasvattamiseen varattiin lisäbudjetissa 2,9 miljoonaa euroa aiemman 6,5 miljoonan euron lisäksi. Samalla päätettiin Iltalehden mukaan, että pääministeri saa esikuntaansa seitsemän erityisavustajaa ja ministerinä toimivat puolueensa puheenjohtajat viisi erityisavustajaa.

Myös vihreiden puheenjohtajalla, sisäministeri Maria Ohisalolla on ministeri Anderssonin tavoin viisi erityisavustajaa. Pääministeri Antti Rinteellä (sd) on kuusi erityisavustajaa ja kaksi valtiosihteeriä.

Opetusministeri Andersson kertoi maanantaina kutsuneensa erityisavustajikseen Dan Koivulaakson, Mika Parkkarin ja Henri Purjeen. Ennestään hänen erityisavustajinaan toimivat Touko Sipiläinen ja Anna Mäkipää.

LUE MYÖS:

Unkari jatkoi Suomi-ryöpytystään: ”Venäläiset oligarkit ostavat kokonaisia saaria Suomesta – ja entäs Jari Aarnio?”

Pieni ydinreaktori räjähti, 5 venäläistä kuoli – Testasivat ilmeisesti Putinin uutta Skyfall-superasetta

Entinen tukija tyrmistyi Donald Trumpin käytöksestä ja käänsi takkinsa –”Hän hyökkää yksittäisten ihmisten kimppuun USA:n presidenttinä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Ihmeellisiä selityksiä nämä nykyhallituksen ovat. Kuitenkin kansanedustajien määrä on edelleen sama. Samoin ministereiden. Mutta nyt Arkadianmäelle alkaa olemaan ahdasta.
Demarit ja hallitus työllistävät. Mihin unohtui jämäkeskustalta normien purku? Missä luuraa puheenkohtaja Sipilä?

Antti Ollikainen

Alkaa naurattaan nämä Kokoomuksen ilveilyt. Petteri Orpolla taisi olla kuusi tai seitsemän erityisavustajaa. No niin taisi. Kokoomuksella ei näytä olevan nykyisin mitään kunnollista sanottavaa. Onneksi Halla-Aho ymmärtää pitää suunsa kiinni.

Jaakko Hakala

Kokoomuslaisilla on todella huono muisti, Orpolla oli 6 avustajaa kaiken lisäksi SY:n palkkalistoilta tuli niin Sipilän kuin Orpon työmarkkina-avustajat, mainittakoon lisäksi että irtisanomissuojan valmistelu tehtiin SY:n konttorissa. Siitä huolimatta Sipilän ja Orpon hallitus jää historiaan , huonoinpana lainvalmistelussa, mikäli uskomme oikeuskansleria.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #18

Niimpä, valtionministeriön avustajat. Vartiainen Akexsis oli Orpon avustaja keväästä 2016 alkaen.

Nythän nykyiselle hyväveli-hallitukselle näitä valtiosihteereitä ja avustajia on Arkadianmäelle kerätty oikein runsaasti meidän veronmaksajien iloksi.

Topi Rantakivi
Vastaus kommenttiin #18

@18. Kun kokoomuslainen niin vitsikkäästi heittäytyi tilataksi-lotkautuksellaan, niin lotkautetaanpas takaisin, että Orpon aikoinaan olevat avustajat olivat kuin muinaiset yhteiskunnat, että ylimystöä kantoi 6 kantajaa ja sen hepun kyydissä oli vielä yksi, joka leuhutteli riikinkukon sulista tehtyä isoa varsiviuhkaa ylpeän pollean herkkää päätä.

Kari Keto

"Kolhooseja on kolmea eri tyyppiä. Ensimmäinen tyyppi on pelkkä maanmuokkausosuuskunta jossa osuuskunta omisti pelkät työvälineet. Toisen tyypin muodosti artteli, jossa tuotanto oli järjestetty kollektiiviselle pohjalle ja kolmantena kommuuni, jossa kaikki oli yhteistä tuotteiden jakelua myöten"

Mirja Pekkonen

Jos saamme noiden avustajien avulla laadukkaampaa lainsäädäntöä niin ansaitsevat kyllä palkkansa.

Tuoreessa muistissa on kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan hallituksen pakottamana solmittu kikysopimus, minkä seurauksena työnantajaosapuoli on saamassa pysyvän 450 miljoonan verohelpotuispotin. Tuo potti on vaarassa kaatua tavallisten veronmaksajien syliin.

Tero Sivula

Sehän on todistettu että kansalla ei edes ole potiittista muistia. Mutta onko niin että politiikotkin ovat unohtaneet sen?

Timo Heinonen, lueppas Kari Jääskeläisen twiitti!
- Ryömi sitten takaisin koloosi mistä tulit ja höpeä populismiasia.
- Onko Persuiluheritus virustauti, kun se näemmä leviää muihinkin puolueisiin?

Muiden herjaaviin kommenteihin istuvan hallituksen toimiin, taisitte kaikki myöhästyä siitä kuuluisasta jonosta missä jaettiin sitä tärkeää pääomaa? Verrataampa mainioon kokomuksen hallitukseen, tähän mennessä oli rikottu kaikki vallilupaukset. Jatkossa teitte varmasti suomenennätyksen lakien huonosta valmistelusta ja niiden törmäämisestä perustuslakiin.
#Erityisavustajat ovat myös mukana lakien valmistelussa ministerin apuna.

Arja Paakkanen

Eräät kommentoijat kuumenivat avustajamäärästä niin, että muisti petti senkin suhteen, miten ala-arvoista ja huonoa oli edellisen hallituksen lainsäädäntö. Eikö enää muistu mieleen keskeneräisinä lausunnoille pannut ja sittemmin laittomuuksien vuoksi poisvedetyt lakiesitykset. Sotesta puhumattakaan. Kyllä siinä oli käsi veronmaksajan taskussa paljon syvemmällä (siis maksoi hurjasti) kuin nyt tässä avustajien määrissä.

Teemu Lahtinen

Täällä 80% kommentoijista ei ole hajuakaan siitä työmäärästä, mitä tuossa tarvitaan, itketään vain "verorahat sitä, verorahat tätä".
Eikö ole parempi, että esityksiä valmistellaan kunnolla tutkitun tiedon pohjalta, eikä lonkka-arviolla, kuten esim. Grahn-Laasonen teki ja ajoi seinään useampaan kertaan. "Halvalla ei saa hyvää"