Keskiviikko 21.8.2019

Jussi Halla-aho: ”Härskiä politikointia” – Perussuomalaiset estäisi kansanedustajan syytesuojan murtamisen

Luotu: 
13.8.2019 19:55
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho pitää kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) eduskuntapuheesta aloitettavaa poliisin esitutkintaa ”politikointina”. Hänen mukaansa perussuomalaiset tulee estämään Mäenpään syytesuojan murtamisen eduskunnassa, jos asia etenee.

”Tämä on härskiä politikointia”, Halla-aho sanoo Uudelle Suomelle.

Hän perustelee sanomaansa toteamalla, että jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Hätönen ”näyttää olevan vihreiden paikallispoliitikko”. Hätönen on ollut vihreiden ehdokkaana kuntavaaleissa, mutta hän on aiemmin kertonut Iltalehdelle eronneensa puolueen jäsenyydestä.

Helsingin poliisin rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen kommentoi huhtikuussa Ylelle, ettei näe ongelmaa Hätösen vanhassa puoluetaustassa. Turusen mukaan lähiesimiesten tiedossa on ollut, että Hätönen on ollut vihreiden jäsen, mutta eronnut puolueesta. Turunen toteaa, että Hätönen vastaa Helsingin poliisilaitoksella nimenomaan viharikosten ja vihapuherikosten tutkinnasta.

LUE MYÖS: Yle: Helsingin poliisi käynnisti selvityksen rikoskomisariosta – poliitikkojuttujen tutkinnanjohtajalla vihreä tausta

Jos syyttäjä ja valtakunnansyyttäjänvirasto päättävät esitutkinnan perusteella nostaa syytteen Mäenpäätä vastaan, asia etenee eduskuntaan, sillä kansanedustajilla on syytesuoja. Kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden perusteella, ellei eduskunta suostu immuniteetin murtamiseen viiden kuudesosan äänienemmistöllä.

Halla-ahon mielestä kyse on kiusanteosta, koska ”sillä ei ole minkäänlaisia menestymisen mahdollisuuksia, että parlamentaarinen koskemattomuus poistettaisiin Juha Mäenpäältä”. Perussuomalaisten ryhmän koko, 39 kansanedustajaa, riittää syytesuojan puolustamiseen.

Jos syyttäjä päättää syytteen nostaa ja syytesuoja-asia eduskuntaan etenee, torjuuko perussuomalaisten eduskuntaryhmä syytteen nostamisen?

”Ilman muuta. Näin tulee toimia, koska tämä on pelkästään poliisin ja oikeuslaitoksen käyttämistä perussuomalaisten vastaiseen politikointiin.”

Mäenpään pitämässä puheessa Halla-aho ei näe moitittavaa.

”Kyseessä oli selvästi kielikuva, jolla hän halusi viitata siihen, että perussuomalaiset haluavat torjua haitallista maahanmuuttoa. Hän halusi tehdä humoristisen rinnastuksen.”

LUE MYÖS:

Professori ”vieraslajeista” puhuneen kansanedustajan asemasta: ”Persujen uskottavuus on nolla, jos he äänillään blokkaavat”

Poliisilta päätös: Perussuomalaisten kansanedustajan eduskuntapuheesta esitutkinta

Poliisi perussuomalaisten kansanedustajan esitutkinnasta: Äärimmäisen poikkeuksellinen tapaus

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Heikinaro

Millä perusteella määrittelet Halla-ahon rasistiksi. Millä perusteella kerrot Halla-ahon kuvittelevan olevan suurempi kuin valtakunnansyyttäjänvirasto.

Varmaan sinulla on esittää hyvät perustelut, ellei ole niin mokaat vain itsesi.

Matti Karnaattu

Minusta Halla-aho puolustelee nyt natsiretoriikkaa, kun siellä saksassa rinnastivat juutalaisia syöpäläisiin. Natsi-ideologiaan liitetään se rasismi keskeisenä osana.

Sitä nyt kuitenkin on toisen maailmansodan jälkeen tuomittu sitä natsipelleilyä, niin miksi Halla-aho puolustelee sitä, eikä tuomitse?

Raija Lempiäinen

Mitähän perusteluja Heikinaro kaipaa, jos rehellisesti tulkitseen Halla-Ahon puheet ja sen , että hyväksyy rasistiset kommentit muka"vitsinä" eduskunnassa, osoittaa Ritalan kommentin totuuden mukaiseksi.
Halla-Aho uhriutuu taas provosoivasti , "poliisi ja oikeuslaitos vainoavat perussuomalaisia" , se jos mikä kaipaa todisteita , ei riitä pelkkää Persujen mututuntuma ja ainainen uhriutuminen, joka on Halla-Ahon kiihoituspolitiikkaa.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #25

Mielestäni kommenttisi Raija on kiihottamista persuja ja Halla-ahoa kohtaan. Mielipiteesi on provosoiva ja erittäin vihamielinen. Samanlaisia ovat myös edelliset kommentoijien kommentit. Mistä tuo vihamielisyys persuja kohtaan oikein sikiää? Ulkopuolista seuraajaa oikein hirvittää mihin tuo johtaa. Olemmeko palanneet 1930 luvun kyyditysten aikaan, jossa persut tulevat olemaan kyyditysten kohteina? Tämä tietenkin sensuroidaan koska ei ole valvojan mielipiteen mukainen.

Pekka Tiira
Vastaus kommenttiin #41

Kummallinen mielipide. Voisitko kertoa, mikä Raijan mielipiteessä on kiihottamista persuja ja "mestaria" kohtaan. Missä on provosointi ja vihamielisyys? Kannattaisiko lukea kyseinen kommentti uudestaan? Sinä sanoit näin: " Ulkopuolista seuraajaa oikein hirvittää mihin tuo johtaa." Mielipiteestäsi johtuen, en voi katsoa sinun olevan ulkopuolinen seuraaja, sanomasihan on täysi vitsi. Sitten alat kirjoitella 1930 luvun kyydityksistä, niin kuin niillä olisi jotain tekemistä nykypäivän kanssa. Tietysti ei ehkä olisi pahitteeksi kyydittää muutama täällä mielipiteensä esittänyt henkilö, mutta ei sinne minne edelliset roudaukset tehtiin vaan lataamolle, jotta päästäisiin harhaluuloista eroon.

Jorkka Jaatinen

Se on kummallista, että perussuomalaisten puheenjohtajaa, kansanedustajia, jäseniä ja ilmeisesti meitä äänestäjiäkin (ilman jäsenyyttä) saa avoimesti nimitellä natseiksi
rasisteiksi ja vaikka miksi ja se ei ole rangaistavaa vihapuhetta eikä loukkaamista.

Tuollaisia ääri- , ääri- ja ääri- jauhamisia on joutunut kuuntelemaan jo niin kauan, että ääristä on tullut minulle nääri. Siis olen alkanut kokea itseni läheisemmäksi perussuomalaisten ja heidän ajamiensa järkevien asioiden kanssa kuin tuon tohkeilevan ja hurskastelevan vastapuolen, joka ei keksi edes uusia haukkumanimiä.

Tekopyhillä paremmilla ihmisillä on koko punavihreä mediavalta hallussaan oman vihansa kylvämiseksi perussuomalaisten päälle. Ikävä kyllä korkeimpia oikeusviranomaisia myöten on myös sellaisia toisen suunnan ääri-* poliittisia kuin esimerkiksi DEMLA:n jäseniä entisine ääritaustoineen.

Irvokasta ja mahdotonta todelliselle oikeusvaltiolle on asettaa poliittisen ääri-vastustajan puoluetta edustanut ja nykyään myötäilevä rikostutkija tutkimaan "rikosta".

Nimittely ja loukkaaminen ja liki kunnianloukkaukseen riittävä rasistiksi ja natsiksi jne haukkuminen sallitaan maassamme tiedotusvälineitä myöten, mutta joidenkin suhteen tutkitaan ja tulkitaan puheita kuin piru Raamattua.

Pekka Tiira

Asia nyt on vaan niin, että perussuomalaisten koko agenda perustuu yhteen asiaan, joka on maahanmuutto. Jos sitä ei olisi, niin kaikki asiat olisivat hyvin. Aika helppo ratkaisu ongelmiin. En todellakaan ole nähnyt yhtään järkevää mielipidettä minkään ongelman ratkaisemiseksi, kuin maahanmuuton estäminen. Voi kun ongelmat voitaisiinkiin ratkaista näin helposti. En hyväksy sitä, että persujen äänestäjiä kutsutaan natseiksi, mutta rasistejahan te kyllä olette. Tämä ei ole vihapuhetta eikä loukkaamista vaan fakta. Vastapuoli ei mielestäsi enää keksi uusia haukkumanimiä. Miksiköhän? Eipä niitä teidän puoleltakaan viime aikoina ole tullut. Suvakit ja muut vastaavat sanat ovat jo kokeneet aika pahan inflaation. Ja jos meitä suvaitsevia ihmisiä kutsutaan suvakeiksi, niin eikö se ole mielestäsi loukkaamista? Sitten taas vedät esille punavihreän mediavallan, joka on pelkästään sinun huumehoureisessa mielessäsi totta, sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Voisin jatkaa tätä mielipiteitesi "lanaamista" hamaan tappiin saakka, mutta en koe sitä tarpeelliseksi. Totean vain lopuksi, että tuskinpa sinulla on paljoakaan todellista tietoa DEMLA:sta ja sen vaikutusmahdollisuuksista, ei yhtään sen enempää kuin persuista ja äärioikeiston liikkeistä.

Ilari Kiema

Onpa tyhmä kanta tohtorilta. Persujen kannattaisi äänestää tyhjää syytesuojan murtamisesta tai olla pois, jotta juttu etenisi kaikkiin mahdollisiin oikeusasteisiin ja persut saisivat taas lisää ilmaista julkisuutta ja sen kautta lisää kannatusta seuraavissa vaaleissa (ja sitä kautta lisää rahaa). Pikemminkin Kokoomuksen kannattaisi kaataa epäarvokkaan asian eteneminen ja pyrkiä hoitamaan eduskunnan sisäiset asiat eduskunnan toimin.

Kalle Veitola

No johan tänne on nämä samat tietyt horisijat ja persuvihaajat ehtineet kommentoida :-) Viittaan siis noihin muutamaan ekaan kommenttiin...taso on aina taattu ja omassa pikku ideologiakuplassa on kiva kölliä...hohhoijaa.

Ihan asiallinen tuo Halla-Ahon kommentti on. Selkeästi taas koitetaan persuja painaa alas, samat pelisäännöt eivät sitten ilmeisesti kuitenkaan koske Husuja sun muita vihervasemmiston/muslimien edustajia? Noh, eipä siinä, tuostahan kannatus taas vain nousee.

Ja mitä tulee tuohon Mäenpään kommenttiin, niin voihan sen asian ehkä tyylikkäämminkin esittää, mutta toisaalta ihan humoristinen tapa ilmaista mielipide, ei tuosta nyt pitäisi herneitä nenään vetää.

Markku Hatakka

Juu, monen suomalaisen henki saattaa olla vaarassa tehtyjen päätösten takia, joten:
”No, niin, Takamäki sanoi. – Mä rinnastaisin tuollaisen tilanteen ikään kuin laajennetuksi hätävarjeluksi, eli siis silloin kun jonkun henki on äärimmäisessä vaarassa, pienempiä sääntöjä voidaan rikkoa.”

Komisario Takamäki ”Valheen kasvot”, Jarkko Sipilä

Markku Koivisto

Jotenkin olen käsittänyt, että eduskunnan puhemiehistöllä on muun ohella puuttua asiattomaksi katsomaansa kielenkäyttöön salissa. Silloisella puhemiehellä ei kai ollut mitään huomautettavaa. Ymmärsi vissiin retorisen tehokeinon käytön. Kuka lie tutkimuspyynnön tehnyt, hän on joka tapauksessa kovin "puhdas ja aatteellinen", semmoinen tekopyhä. Kenellekään ei liene epäselvää, että Perussuomalaiset vastustavat ns. haittamaahanmuuttoa.

Vesa Kiljunen

Kun tämä "natsi" käsite on laajentunut koskemaan vaikka mitä,mitä se käsitykseni mukaan on,niin antasin sinulle tehtävän.
Laske kaikki maailman natsit,omiesi kriteereiden mukaan ja kerro lopputulos,montako niitä on.Satoja miljoonia vai jopa miljardeja?

Matti Karnaattu
Vastaus kommenttiin #26

Ei se koske "vaikka mitä".

Kaikenlainen rotunationalismi kuitenkin on sitä natsiaatetta. "Vieraslaji" natsiretoriikkaa viljellyt kansanedustaja muuten kuuluu Suomen Sisu -nimiseen natsikerhoon joka ajaa agendaa määritellä suomalaisia natseilta tuttujen rotuoppien mukaan sukujuurien perusteella.

Juha Kajander
Vastaus kommenttiin #26

Ilman muuta puhutaan sadoista miljoonista, jos mukaan luetaan natsihenkisiä puolueita äänestävät. Intian nykyinen hallituspuolue BJP sai kevään vaaleissa yli 229 miljoonaa ääntä. Tavallisesti käytetty nimitys "hindunationalistinen" on varsin kiltti ja kohtelias. Karkean rasistinen, arjalaista ylivaltaa kannattava puolue. (Niitä oikeita arjalaisia ovat pohjoisintialaiset). Joukkotuhontaan eivät sentään ole ryhtyneet, kastisorto riittää.

Markku Koivisto

Jotenkin olen käsittänyt, että eduskunnan puhemiehistöllä on muun ohella puuttua asiattomaksi katsomaansa kielenkäyttöön salissa. Silloisella puhemiehellä ei kai ollut mitään huomautettavaa. Ymmärsi vissiin retorisen tehokeinon käytön. Kuka lie tutkimuspyynnön tehnyt, hän on joka tapauksessa kovin "puhdas ja aatteellinen", semmoinen tekopyhä. Kenellekään ei liene epäselvää, että Perussuomalaiset vastustavat ns. haittamaahanmuuttoa.

Harri Salonen

Syyllisiä mihin? Mistä haluat heitä ristiinnaulita?

Korkeintaan joku rivipersu esitti rasistisen mielipiteen. Se saattoi kuulostaa samalta vanhalta öyhötykseltä, jota persut harrastavat.

--

Se on helppo olla persujen puolella tässä, kun vastustajat ovat sitä mieltä, että persuilla on heistä eroava mielipide, siispä poliisi ja tuomio ja persut on rasistip***ja. Jotkut ihmiset eivät vaan ymmärrä, että maailmassa on sijaa mielipiteille, jotka eivät ole samoja kuin oma ja he voivat olla omassa mielessään silti oikeassa ja myös saada jotain kontrollia täysin villiin maahanmuuttoon - joka ei ole paha asia.

Mutta nämä vastustajat on ahdasmielisempiä kuin persut ja heillä on vain Yksi Oikea mielipide. Tämmöiset ihmiset on tylsiä.

Mielipiteenvapaus on yksi perusarvoista, joka voi tulevaisuudessa ohjata äänestymiskäyttäytymistäni.

--

Äänestin muuten vihreitä,koska niillä oli kiva ehdokas ja en ole niin fakkiutunut yhteen mielipiteeseen, kuin jotkut täällä.

Matti Karnaattu
Vastaus kommenttiin #30

Ei se minun vikani ole jos sinä et ole lukenut 1900-luvun Euroopan historiaa peruskoulussa tai tunne lakia miksi se kansankiihotuspykälä on olemassa ja missä päin lakikirjaa. Huonosta yleissivistyksestä voi syyttää vain itseään.

Raija Lempiäinen

Syyllisiä, mihin? Aluksi kyse EI ole ristiinnaulitsemisesta .
Helppo vastata, Pesut syylistyvät kaikkiin niihin asioihin mistä he kaikenaikaa syyttävät muita. Kommenttipalstoilla todettua, myös muualla julkisuudessa. Luettelo on pitkä joten en sitä tähän tee! PerusSuomalaisilla on ihan oma polittinen agenda ja tapa kerätä kannatusta, poikkeaa suuresti muiden puolueiden tavasta toimia. Toimintaan kuuluu, pelottelu, vääristely, mollaaminen ,nimittely suurentelu, oma kehu, isänmaallisuuden omiminen, henkilöpalvonta (ogelmallinen, kritiikitön), negatiivisyys ulkomaalaisia kohtaan, diktatuurin ihailu. Jos olet eri mieltä voit kumota kaikki ,mutta vain hyvillä argumenteillä.

Sampo Honkala

Halla-aho on rasisti esimerkiksi sillä perusteella, että hänen mukaansa venäläisten jälkeläisistä voi kyllä aikaa myöten tulla suomalaisia, mutta afrikkalaisten jälkeläisistä ei. Kyllä tuossa lausunnossa aika vahvasti rotuoppeihin nojataan.

Juhani Norbäck

Oli arvattavissa, että PS kaataa mahdollisen syytteen, siksi syyttäjälaitoksen arvovaltaa ei pitäisi ruveta murentamaan tämänkaltaisilla näytelmillä. Eduskunnan puhemiehistöllä sen sijaan lienee terästäytymisen paikka, sillä heillä on mahdollisuus puuttua epäasiallisuuksiin istunnoissa.
Politiikkaa 1990-luvulla seuranneet muistanevat, että Riitta Uosukainen ojensi Paavo Lipposta tämän nykykatsannossa varsin harmittomasta "Nahkurin orsilla tavataan, edustaja Aho"-heitostaan. Sama olisi pitänyt tehdä myös Mäenpään kohdalla.

Arvo Tammela

Näiltä Halla-ahoa syyttäviltä on tainnut mennä ohi tieto siitä, että Helsingin poliisilaitos alkaa tutkimaan tutkinnanjohtaja Pekka Hätösen taustoja. Ritala aateveljiensä ja - sisartensa kanssa nostaa kauhean älämölön, heti kun tointuvat tiedosta, ja syyllinen tutkinnan aloittamiseen on tietenkin Halla-aho.

Tapani Tuominen

Onkohan Ritalalla ja Lempiäisellä koneella joku algoritmi, joka hälyttää, jos Uudessa Suomessa kirjoitetaan sana "persu"? Kuin Pavlovin koirat, molemmat heräävät horroksesta kertomaan meille, että persut ovat idiootteja, natseja, rasisteja ja tietenkin väärässä.

Muun ajan he kuluttavat olmeina aikaa, kuten kunnon työtävieroksuvat tekevät.

Pekka Tiira

On melko loukkaavaa olmeja kohtaan verrata työtävieroksuvia heihin. Olmithan ovat sokeita, joten vähän kunnioitusta sokeita kohtaan, hehän tuskin ovat työtävieroksuvia? Ei ainakaan minun tuntemani henkilöt, eivät vaan vammaisuutensa takia ole työkykyisiä. Eikä tässä kukaan algoritmeja tarvitse, omat aivot riittävät herättämään ihmisen, kun tarve vaatii. Sinähän jo kerroitkin, mitä persut ovat, niin minun ei tarvitse sitä enää tehdä.

Johanna Sirén-Kaplas

Niin, siis olihan kaikille selvää se, että luontaiset populaatiot (joihin ihmispopulaatiotkin kuuluvat) eivät yleensä muodostu lentokoneiden ja bussikuljetusten avulla.

Tässä mielessä kansanedustaja Juha Mäenpää on täysin oikeassa käyttäessään käsitettä "vieraslaji" erinäisissä yhteyksissä. Käsite "vierailulaji" luonnontieteistä taitaa vielä puuttua.

http://johannasirenkaplas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262544-suomen-passi-o...

Pekka Tiira

Olet todellakin oikeassa, populaatiot suurimmaksi osaksi muodostuvat naaraan ja uroksen yhdynnän tuloksena, erään poikkeuksen kuitenkin väitetään tapahtuneen aikanaan, kuten sinäkin varmaan tiesit ennen tätä ulostuloani. "Vieraslaji" on kuitenkin täysin käsittämätön missä tahansa kontekstissa. "Vierailulaji" on aivan selkeä käsite, eikä se puutu nykykäytänteistä, sehän on selkeä parisuhteen pettäminen vierailemalla toisen naaraan tai uroksen luona. Tästä saattaa seurata jopa populaation kasvaminen, mutta onko se toivottu sellainen, onkin taas aivan uusi tarina. Jos taas puhutaan lentokoneista tai busseista, niin silloinhan on kyseessä populaation siirtäminen paikasta A paikkaan B. Kyseiset yksilöt saattavat olla positiivisesti varautuneita kasvattamaan populaatiota tai sitten ei. Nyt meidän pitää olla tosi tarkkana! Suurimmassa osassa tapauksia paikasta A paikkaan B siirretyt yksilöt synnyttävät mustia lapsia, jotka kyllä kasvattavat populaatiota, mutta aiheuttavat myös kustannuksia, joita tämän paikan B eräs puolue ei ole valmis hyväksymään. Nyt herääkin kysymys, ovatko erään puolueen edustajien rasistiset mielipiteet oikeutettuja?

Marko Kivelä

Jos joku politikoi tässä asiassa härskisti on se Halla-aho. Mutta ei tässä mitään yllättävää ole. Hyväksyisiköhän Halla-aho vaikka sen, että jokainen perussuomalainen poliisi (joita on varsin paljon) siirrettäisiin muihin tehtäviin heti kun heidän puolueensa linjan mukainen ajattelumaailma olisi riski tehtävien tasapuoliselle hoidolle? Esimerkiksi kaikki ulkomaalaisiin liittyvät jutut. Halla-ahon ulostulosta huolimatta luotan melkoisen paljon poliisiin, myös niihin perussuomalaisiin sitoutuneisiin. Uskon, että hoitavat tehtävänsä ammattitaidolla puoluekannasta huolimatta.

Tapio Värjölä

Poliisimies Mikael Runeberg: ”Kaikkien persu- ja kokoomuspoliisien joukosta löytyi yksi vihreä (tutkimuksen mukaan harvinaista poliisien piirissä) ja vinkuminen alkoi. Poliisi ei ole poliittinen toimija, joten esteellisyyttä on tämän perusteella turha esittää.”

Panu Peltonen

Mäenpään puheen aikoihin mediassa puhuttiin paljon lupiinien, yhden ruusupensaslajin ja taisi olla jonkin jättipalsamin torjunnasta. Vieraslaji-sana viittaa suoraan niihin. Edustaja Mäenpää oli selvästikin huolissaan asiasta, josta vihreiden luontoihmistenkin (jos siellä enää yhtään sellaista on) pitäisi olla huolissaan. Kukas nyt oikein on yhdistänyt kyseisen nimityksen koskemaan jotain ihmisryhmää kasvilajien sijaan, edustaja Mäenpää vai tutkintapyynnön tehnyt?

Ei oo ihme että valtion budjetti paukkuu miinuksella kun joka helvetin lillukanvarsi tutkitaan siltä varalta että saataisiin poliittisia vastustajia jollain tekosyyllä vaikeuksiin. Varmaan tosi motivoivaa hommaa rikostutkijallekin... Tee työtä jolla on tarkoitus...

Mirjam Hurskainen

Toivoisin todella että päätöksenteko perustuisi siihen jämäkkään keskusteluun ja eri näkökantojen läpikäymiseen. Vallankäyttöä on monenlaista. Miksi pidetään edes vaalit jos meillä on näin paljon osaajia kuten kirjoituksista voi päätellä. Toivotaan että turvallisuus säilyisi "ilman sitä omimatta" ja oikeutemme olla niitä suomalaisia, niin kuin olemme aikaisemminkin ollut. En ole vain ymmärtänyt että siihenkin pitää lupa kysyä.