Keskiviikko 14.11.2018

Iso ongelma suomalaisten syömisessä – Pihvejä ja gourmet-juustoja

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.2.2014 18:48
  • Kuva: Creative Commons / star5112
    Kuva
    Varakkaat kuluttajat ostavat korkealaatuisempia pihvejä ja esimerkiksi gourmet-juustoja, joilla voi olla jopa 10-kertainen ympäristövaikutus tavanomaisiin tuotteisiin verrattuna.

Viime viikolla valmistuneen HYVINVOIPA-hankkeen selvityksen mukaan yhteiskunnan parempiosaiset syövät pienituloisia terveellisemmin, liikkuvat enemmän ja elävät pitempään. Samalla tämän ryhmän ruokavalinnat kuitenkin kuormittavat ympäristöä 30–50 prosenttia enemmän kuin pienituloisten kohdalla.

Negatiivisiin ympäristövaikutuksiin on muutamiakin eri syitä. Varakkaat perheet ensinnäkin ostavat ruokaa suurempia määriä, ja samalla hävikki kasvaa. Lisäksi nämä kuluttajat ostavat korkealaatuisempia pihvejä ja esimerkiksi gourmet-juustoja, joilla voi olla jopa 10-kertainen ympäristövaikutus tavanomaisiin tuotteisiin verrattuna. Kalliiden erikoisvihannesten ja -hedelmien ympäristövaikutukset ovat myös tuntuvat, sillä niitä tuodaan maahan pienissä erissä pitkiä matkoja, ja hukkaprosentti on suuri.

– Tämä on ristiriitainen ongelma, joka täytyy ratkaista kestävyyden periaatteilla, toteaa hankkeen johtaja, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n professori Sirpa Kurppa.

Hyvinvointipolitiikan eri sektoreille toivotaan yhteistä tavoitetta, joka huomioisi kaikki väestöryhmät ja kestävät valinnat.

– Kestävyys tarkoittaa kansalaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia ympäristön kantokyvyn rajoissa. Siksi yhteisiä tavoitteita luotaessa resurssien käyttöä ei saisi kasvattaa.

MTT:n lisäksi HYVINVOIPA-hankkeessa olivat mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT.

Työryhmä selvitti samalla, miten kestävän kehityksen periaatteet toteutuvat päättäjien harjoittamassa politiikassa. Elintarvikkeiden kulutuksen ohjaaminen verojen korotuksilla on osoittautunut hankalaksi – tarvittaisiin myös taloudellisia kannustimia, suosituksia ja normiohjausta, kuten rajoituksia sokeri- ja suolapitoisuudelle.

– Politiikan tehtävänä on huolehtia siitä, että kestävät valinnat olisivat jokaiselle helpoin, houkuttelevin ja edullisin vaihtoehto eli itsestäänselvyys, huomauttaa Helmi Risku-Norja, MTT:n erikoistutkija.

Lisää elämä ja tyyli -juttuja Vitonen.fi-sivustolla.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja Laurikainen

Kun minun eläkkeeni on se 500+euroa eli hyvin pieni, niin hinta ratkaisee kaiken mitä teen, ostaisin mielelläni kotimaista kurkkua ja kotimaisia tomaatteja ja lähimaatilan lihatuotteita ja kananmunia... mutta kun ne ovat paljon kalliimpia kuin ne puoli maapalloa matkustaneet banaanit ja muut hetelmät.. tätä minä en jaksa olla ihmettelemättä... miten ne voivatkin olla halvempia vaikka ovat niin piiiiitkäään matkan tehneet... jokin ei siis ole kohdallaan. Olisin myös syksyllä ostanut kotimaisia omenoita, mutta laatu oli huonoa ja maku samoin???? tätäkin ihmettelen sillä kyllä lapsuudessani Suomessa oli hyviä omenoita???? Ihmettelen myös sitä miksi sitä suolaa pitää aina olla joka paikassa niin paljon... vähempi riittäisi aivan hyvin. Ja sen soijan tuputtamisen saisitte lopettaa. Soija ei ole kovin terveellistä ja kilpirauhaspotilaille suorastaan haitallista, eikä se kuulu suomalaiseen/ skandinaaviseen ruokavalioon laisinkaan. Ei myöskään oliiviöljy - rypsiöljy on jopa parempaa. Ja miksi meille syötetään jauhosta ja vedestä ja suolasta valmistettuja makarooneja ja pastaa??? mitä terveellistä niissä muka on???

Olli Turkama

Hieman ihmetyttää tuo gourmet-juustojen ympäristövaikutus. Enimmäkseen niissä on kyse valmistusajan pituudesta. Siis makailevat/kypsyvät pidempään kellarissa. Ei se voi ympäristöä kuormittaa. Tuontivihannekset eivät tietääksen lennä omilla koneillaan suomeen, vaan ne tulevat normaaleilla vuorolentokoneilla, joten taas kyselen sitä ympäristöhaittaa.

Ari Tähti

Voi onneton tätä elämää. Ensin yrität syödä oikeaoppisesti. Ravintoympyrä huomioonottaen, vitamiinit, nesteet, proteiinit, kuidut, kalaöljyt, ja (hitaat) hiilihydraatit on kohdallaan ja alkoholia kuluu vähän. Kehokoostumusmittari näyttää hyvää painoa, lihasmassa ok, vyötärönympärys täyttää sydänliiton suositukset, rasvapitoisuus on rajoissa, nestemäärä on ok. Kaikki kunnossa?

No EI! Kun sillä safkalla on negatiivinen ympäristövaikutus! Kyllä tämä nyt täyty ratkaista! ;-D