Sunnuntai 20.1.2019

Suomalaisetko muka hiljaisia? – ” Suomi olisi varsin tylsä maa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.2.2014 09:06
  • Kuva: WSOY
    Kuva

Suomalaiset mielletään luonnostaan hiljaisiksi ja pidättyväisiksi, paitsi jos heitä provosoidaan ärsyyntymiseen asti. Tiistaina on ilmestynyt sivistyneeseen provokaatioon opastava kirja Provo opas – ärsyttämisen jalo taito, jossa jo otsikko on provosoiva sattuen monen kielikorvaan.

Oppaan ovat kirjoittaneet Tero Kartastenpää ja Jani Timonen, jotka ovat kysyneet muun muassa Timo Soinilta, Jörn Donnerilta ja Teemu Bergmanilta, miten suomalaisia ärsytetään muuttumatta itse samalla naurettavaksi.

– Taitavat provokaattorit nauttivat erimielisyydestä. Ilman heitä Suomi olisi varsin tylsä maa, jossa hyssyteltäisiin nykyistäkin enemmän. Parhaimmillaan provokaatio herättää ajattelemaan uusilla tavoilla ja antaa ideoita lähimmäiselle, pohtii Timonen, toinen kirjan laatijoista.

Lukijaa opetetaan käyttämään kuvaa, ääntä, kehoa ja esineitä provokaatiossa. Lisäksi kirjassa käydään läpi provokaation historiaa, ja listataan sata Suomen kaikkien aikojen parasta provokaattoria.

Ja mitä tulee kirjan otsikkoon: oma kielikorvani sanoo, että kirjoitusvirhettä ei ole, mikäli sana ”provo” on tässä tapauksessa opasta kuvaileva adjektiivi. Onko ”provo” edes sana, siitä voidaankin olla sitten montaa mieltä.

Lisää elämä ja tyyli -juttuja Vitonen.fi-sivustolla.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit