Keskiviikko 19.6.2019

Nelonen: Rankka H1N1-väite tutkinnassa

Luotu: 
25.8.2010 19:04
  • Kuva: Lehtikuva
    Kuva
    Jaakko Jonkka tutkii rokotekauppoja.

Oikeuskansleri, ylin laillisuusvalvoja Jaakko Jonkka tutkii Suomen H1N1-rokotteen ostoa ja rokotusjärjestystä, kertoo Nelonen.

Jonkan tutkimukset johtuvat neljästä hänelle tehdystä kantelusta.

H1N1-ostopäätöksestä on esitetty muun muassa väitteitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) tai sosiaali- ja terveysministeriössä jotkut olisivat syyllistyneet lahjoman vastaanottoon.

Sikainfluenssarokote ostettiin GlaxoSmithKline -lääkeyhtiöltä, joka on rahoittanut miljoonilla euroilla THL:n tutkimusta.

Jaakko Jonkka kommentoi Neloselle, että yleisesti sanoen tällainen asetelma on riskialtis. Mitään konkreettisia todisteita asiasta ei kanteluissa Jonkan mukaan ollut.

- Niin kuin sitä sanotaan, että ei ole ilmaista lounasta, Jonkka kommentoi.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

äijä

"Sikainfluenssarokote ostettiin GlaxoSmithKline -lääkeyhtiöltä, joka on rahoittanut miljoonilla euroilla THL:n tutkimusta."

Miten ihmeessä tossa vois mitään epäilyttävää olla?

mikaat

Onhan siinä epäilyssäkin vaikka mitä epäiltävää näemmä. Ensin reilu vuosi marinoitiin asiaa, jotta asia voitiin edes nostaa maukkaana pöydälle käsittelyyn. Sitten otetaan ruokalevoksi puolen vuoden narkolepsiatorkut ja aina välillä syrjäsilmällä kurkataan, että joko kansa unohti asian. Sitten tuomioksi joku pikku nuhtelu, mistä media hiljenee täysin ja seuraavalla kaudella eduskuntaan. Perussettiä. Kiinassa voisi olla kovempi kohtalo..

J. Mikkola

Koko kansa tietää miten asiassa ollaan toimittu, mutta onneksi mitään todisteita ei ole!

Äkkiä nyt ERIKOISTUTKIJA sanomaan, että näin pienistä vihjeistä ei vielä voida päätellä yhtään mitään....ehkä vika on geeneissä. Perso ottamaan lahjuksia siis...

Ilmaisia lounaita ei ole, mutta Suomi on maa jossa lounaita otetaan vastaan vähiten maailmassa. Täällä jaetaan lounareita.

makemäki

Hyvä, että asioita tutkitaan, mutta Suomessa media vetää suuret otsikot pelkistä hatarista epäilyistä. Ja kansa heti tuomitsee. Jos syyte kuivuu kokoon, media on hiirenhiljaa ja perusteettomat tuomiot pysyvät. Oikeaksi todistettuja korruptiotapauksia Suomessa on ollut hyvin vähän. Vähemmän kuin missään muussa maassa koko maailmassa.

Tällä menetelmällä kaikista kansanedustajista, ministereistä ja kaikista yhteisiä asioita hoitavista henkilöistä on tehty lähes rikollisia. Jos tässä maassa jotakin tahoa asiaperustein pitäisi haukkua, niin median moraali olkoon ensimmäinen kivitettävä.

tapio_o_neva

THL noudattaa valtionhallinnon tuottavuus- ja kaupallistumisperiaatteita. Minusta Uusi Suomi voisi haastatella valtiosihteeri Raimo Sailasta (sd) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok) siitä, mikä on eteläsuomalainen ja kokdemilaisnen suotava kaupallisuusaste THL:lle.

THL alkaa toimia samalla kaupallisella periaatteella aatteellisessa työssään kuin Suomen Punaisen ristin veripalvelu.

tapio_o_neva

Minusta kannattaisi asiaa tarkastella kiusallisten yksityiskohtien lisäksi myös "en vidare vy" eli laajemmin. Se, että länsimaissa yhteiskunnissa on kansanterveysverovaroin kannattava lääketeollisuus on sama asia kuin se, että vapaa maailma tarvitsee tavalla tai toisella markkinatalouden sääntöjä vastaan kartellimaisesti rikkovan puolustusvälineteollisuuden - varmuuden vuoksi.

Ellei lääketeollisuudelle makseta ylihintaa, sillä ei ole riittävää osinkotulotasoa eläkerahastoille eikä sillä voi olla varaa uusiin suurhankkeisiin tulevien pandemioiden tai nykyisten tautien muuntumisen varalta.

Se, mikä on tullut tähän mennessä selväksi, on se, että rokotteet pitäisi voida valmistaa ajoissa kansallisesti lisenssimaksulla eikä odottaa kuukausia, että jossain muualla ne saadaan valmiiksi.

Tämä on nyt se pääasia, jonka sisällä voidaan tarkastella yksittäisi miljoonia tai kymmeniämiljoonia euroja tai lääkäreisen satojatuhansia.

Toinen asia on sitten tämä paniikinhallinta ja tiedottaminen. Kannattaa muistaa, että H1N1:stä tuli vapaaehtoisesti hoidettava tauti, koska se poistettiin tartuntautien listalta.

Oli siis aivan laillista kulkea kadulla sairaana, olla epätietoisena siitä, onko tauti kausi-influenssaa vai (A) H1N1:ä, koska tästä tehtiin virallinen päätös.

Mitä taudin tiedottamiseen tulee niin Pekka Puskan toimet kannattaisi ottaa esille. Ensiksi hän sanoi, ettei (A) H1N1 ole sen vaarallisempi kuin kausi-influenssa eli Pekka Puska tietäessään, että rokote on kansallisen rokotevalmistuksen puutteen vuoksi myöhässä, vaikka Suomi oli hyvin jonossa.

Toisessa vaiheessa Pekka Puska käänsikin takkinsa ja tarjosi miltei rikosoikeudellista vastuuta niille, joilla oli rokottamisesta ja (A) H1N1:stä toinen mielipide.

Nyt kun toinen mielipide on voittanut siksi, että kuolleita oli ilmeisesti vain 44 ja ainakin miltei kaikilla joku sivutauti, on Pekka Puska jälleen rokotteiden puolella.

Kannattaa muistaa, että loppuvuodesta 2009 oli niin kiire, ettei ollut aikaa kymmenen vuoden tarkistus- ja kehitystyölle, vaan riskejä oli otettava.

Se, mikä tässä huolestuttaa on se, että vajaavaltaisten käännyttämminen rokotekokeisiin tuntuu olevan laillista. Ajatelkaapas, voisiko luokan priimuksen tittelistä tai hyvästi lukiosta peruskoulun yhdeksännellä oleva kieltäytyät rokotusohjelmasta, jos koululääkärin ja terveydenhoitajan lisäksi myös koulumenestystä säätelevät opettajat ryhtyvät painostamaan. Sehän on kuin painostaisi opettajan arvovallalla alaikäistä seksiin!

Ihmiskunnan etiikassa on sääntö, jonka mukaan perussuhdetta ei saa turmella. Pekka Puska on ilmeisesti mennyt tämän rajan yli samoin kuin THL kaupallistuessaan niin paljon, että alaikäisten ja vajaavaltaisten painostamisesta rokoteohjelmiin on tullut sallittua Suomessa.

Ensimmäinen asia, minkä Mari Kivieniemen hallitus sekä sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula (kesk, Hämeen vaalipiiri) kuin myös ministeri sosiaali- ja terveysministeriössä, Paula Risikko (kok) voivat tehdä, on rohkaista Pekka Puskaa EK:n Timo Laatusesta huolimatta jäämään eläkkeelle kirjoittamaan muistelmiaan.

Pekka Puska on menettänyt arvovaltansa, koska ilmeisesti vanhuus ei tule yksinään. Jos meitä uhkaa esimerkiksi muuntunut (A) H5N1, en usko, että Pekka Puskalla on mitään edellytyksiä toimia virallisena valtiopropagandistina. Hänen uskottavuutensa on sama kuin rikoksen tehneen hovioikeuden tai Korkeimman oikeuden neuvoksen.