Sunnuntai 21.4.2019

Kova piikki somalialaisten hakemuksissa – tässä selitys

Luotu: 
1.9.2010 09:24
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa somalialainen perhe pakolaisleirillä Keniassa.

Faktakulma

Ulkomaalaislakiin on tehty uudistuksia, jotka astuivat voimaan 1.8.2010.Ulkomaalaislakiin on lisätty säännös kasvattilapsista. Säädöksellä pyritään varmistamaan, että oleskeluluvan myöntämisen perusteena oleva kasvattilapsisuhde on aito. Lainmuutoksen myötä oleskelulupa perhesiteen perusteella voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä, että perheenkokoajan oma oleskelulupa perustuu hänen henkilöllisyydestään ja perhesuhteistaan antamiin vääriin tietoihin.Lähde: Sisäasiainministeriö

Sisäasiainministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne on perustellut Ylen aamu-tv:ssä, mistä johtuu somalialaisten perhesidehakemusten raju kasvu Suomessa.

Somalialaisten perheenyhdistämishakemuksia on tullut lähes 2800 enemmän kuin koko viime vuonna. Oleskelulupapäätöstä odottaa Helsingin Sanomien mukaan nyt lähes 5 000 somalialaisten perhesidehakemusta.

Päivärinteen mukaan luvut on kuluvan vuoden heinäkuun lopusta, eikä elokuun lukuja vielä tiedetä.

Päivärinteen mukaan lisäykselle voi olla monia syitä. Hän kuitenkin mainitsee yhden olennaisen selityksen.

- Elokuun alussa astui voimaan uutta ulkomaalaislainsäädäntöä, jossa selkeytettiin ja määriteltiin uudelleen perheenyhdistämiskysymystä. Saattaa olla, että monet hakijat kiirehtivät jättämään hakemuksensa heinäkuun loppuun mennessä, koska pelkästään heinäkuussa tuli 600 hakemusta, Päivärinne sanoi aamu-tv:ssä.

”Saattaa olla, että monet hakijat kiirehtivät jättämään hakemuksensa heinäkuun loppuun mennessä.”

Toinen syy hakemustulvalle voi olla siinä, että Suomeen on tullut viime vuosina aiempaa enemmän somalialaisia hakijoita, ja nimenomaan lapsia.

- Vuosina 2006–2007 Suomeen tuli erittäin vähän somalialaisia hakijoita, heitä oli alle sata. Mutta sitten 2008-2009 määrät joissain määrin kasvoi. Mahdollisimman pian perheenjäsenet tietysti jättävät hakemuksia saadakseen muut perheenjäsenet Suomeen, Päivärinta sanoo.

Hiljattain kasvattilapsihakemuksia on alkanut tulla, kun niitä aiemmin ei juuri ole ollut. Kasvattilapsihakemuksia on tullut tänä vuonna 450. Mistä lisäys johtuu?

- Ymmärtääkseni tietyssä määrin kasvattilapsia on aina ollut somalialaisissa perheissä, se kuuluu luonnollisena osana somalialaiseen lastensuojelujärjestelmään. Sotatila on jättänyt jälkeensä huomattavan määrän orpolapsia, minkä takia tällaisia järjestelyjä tehdään, Päivärinne sanoo.

Kasvattilapsihakemusten yhteydessä on epäilty ihmiskauppaa ja muuta vilppiä.

- Viime vuonna kaikkiaan perheside-oleskelulupahakemuksista hylättiin 43 prosenttia, silloin Suomen ulkomaalaislain mukaiset perusteet eivät ole täyttyneet, Päivärinne toteaa kysymykseen siitä, miten suuressa osassa kasvattilapsihakemuksista epäillään jonkinlaista vilppiä.

Päivärinne ei kommentoi tarkemmin vilppiepäilyjä. Hänen mielestään on tärkeää, että asiaa selvitetään. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on pyytänyt asiasta selvitystä Maahanmuuttovirastolta.

Faktakulma

Ulkomaalaislakiin on tehty uudistuksia, jotka astuivat voimaan 1.8.2010.Ulkomaalaislakiin on lisätty säännös kasvattilapsista. Säädöksellä pyritään varmistamaan, että oleskeluluvan myöntämisen perusteena oleva kasvattilapsisuhde on aito. Lainmuutoksen myötä oleskelulupa perhesiteen perusteella voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä, että perheenkokoajan oma oleskelulupa perustuu hänen henkilöllisyydestään ja perhesuhteistaan antamiin vääriin tietoihin.Lähde: Sisäasiainministeriö

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

JATK

"Oleskelulupapäätöstä odottaa Helsingin Sanomien mukaan nyt lähes 5 000 somalialaisten perhesidehakemusta."

"Viime vuonna kaikkiaan perheside-oleskelulupahakemuksista hylättiin 43 prosenttia"

5000 * 0,57 = 2850 uutta somalialaista tulossa näistä hakemuksista, mikäli samoilla prosenteilla mennään.

Htalk

"Lainmuutoksen myötä oleskelulupa perhesiteen perusteella voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä, että perheenkokoajan oma oleskelulupa perustuu hänen henkilöllisyydestään ja perhesuhteistaan antamiin vääriin tietoihin."

Mutta eikö ole itsestään selvää että perheenyhdistäjän oma oleskelulupahakemus ei saa sisältää tietoisesti vääriä tietoja.

h.j.j

Voi olla että kyseesä on ihmiskauppaa, jos ajatelaa että heillä on netti yhteys kotimaahansa niin sieltä on hyvä valita alaikänen tuleva puoliso ja toittaa hänet Suomeen adoptio lapsen. Sehä olisi Suomen lakien mukaan ihmiskuppaa.

TV-pappa

saada Inttiin oma imaamikin sotilaspapin rinnalle. Ja kukaan ei huomaa, mistä tässä kehityksessä todella on kysymys. Viimeistään sitten, kun ramadan-paastoa aletaan vängätä kaikille suomalaisille suotavaksi vastaantuloksi sopeutujille. Kumpikohan ehtii ensin tähänkin toimeen, Annin vai Astridin porukka? Vai olisko Vasemmanpuoleisella Paavollakin jo niin suuri hätä kannattajakadosta, että ryhtyy kilpaan mukaan. Ja varsinkin sitten, jos sattuisi vaikka öljyrahojakin tupsahdella Mekan suunnasta ihan ihkaomalle pankkitilille, ihan vaan yllättäen ja pyytämättä, toisella lähettäjänimellä. On joillekin kuulemma henkilökohtainen maallinen hyvä yksi parhaista mielipiteen selkiyttäjistä.

melkein siviilipalvelumies

no, olihan juutalaisillakin kenttäsynakooga Jatkosodan aikana Suomessa.

Mitä pahaa siinä on, jos armeijaan tulee imaami, onhan siellä sotilaspastoreitakin ?

Kyllä armeijassaakin on oikeus harjoittaa omaa uskontoaan. Armeijaan menohan osoittaa maahanmuuttajataustaiselta vahvaa sitoutumista Suomen valtioon.

Cutty Shark

Sirkku Päivärinteen haastattelussa mielenkiintoista on hänen arvelunsa siitä, että ulkomaalaislain muutos elokuun alussa lisäsi hakemusmäärää.
Meille on kerrottu, että 90% hakijoista on luku- ja kirjoitustaidottomia, Mistä ihmeellä he pystyvät seuraamaan lakimuutoksia Suomessa?
Siksi voikin epäillä, että hakemustulvassa on täällä olevien tilaajien ohjaamaa ihmiskauppaa muistuttavaa toimintaa.

attila

Parina edellisenä vuonna Suomeen tupsahti suuri määrä ns.ankkurilapsia. Tämä ajoittui Thorsin ministeriyden ja hänen uuden lakinsa kanssa yhteen.
Heistä 70% oli somaleja, ja poliisin arvion mukaan 70-80% täysikäisiä.
Aloitetut ikätestaukset määrättiin lopetettaviksi. Nyt sitten
nämä partaiset pojankollit voivat kutsua väkeä valtion lentolipuilla.
Jotkut sukua, jotkut ei, jotkut vaimoiksi.
Taas yksi kaappaus SM:n thorsilaisilta. Raha virtaa Pakolaisneuvonta ry:ssä, SPR:ssä, RKP:ssa ja monella keppostelijalla.Kutsuilla on oma jälkipörssinsä.

jarmolauros

Vihreät syyllistää minut alkuasukkaan suuresta hiiljalanjäljestäni. Samaan aikaan rahdataan kymmeniä tuhansia ihmisiä lämpövyöhykkeiltä (kääntöpiirien väliltä) tänne eskimoalueille lämmitettäviksi. Kiinteistö-ja kaikkia veroja nostettava jotta edes jotenkin pärjäisimme.
Rikas voi maailmalla esittää rikasta hyväntekijää, mutta Suomi tekee sitä velkarahalla.
HEI HALOO ! !

PateP

ovat ehdottomasti liian kaukana.

Josko kukin maahantunkeutuja aiheuttaa 57.000 euron vuosikustannuksen niin Elon laskuopin mukaan kaikki maksaa veronmaksajille nnn miljoonaa euroa. Ehkäpä puhutaan n miljardista eurosta?

Stoppi NYT HETI! Stana!

TSV

Mitenkäs semmoinen, että koko muu maailma on tiukentanut pakolaispolitiikkaansa?

Nyt kiinnostaisi tietää, miten täällä selvitetään onko joku kasvatti lapsi ja miten paljon jo tämä selvittely maksaa? Tähän tarvitaan tulkit, virkamiehet (mielellään poliisi).

Suomessa on ymmärretty vissiin tämä monikulttuurisuus väärin? Tarkoitus ei ole täyttää maata SAMASTA paikasta otetuilla ihmisillä. Missäs nuo aasialaiset ja etelä-amerikkalaiset ovat?

khaapa

Lukekaa ihmiset tilastoja:
Suomessa asuu vakinaisesti n. 30000 venäläistä, liki yhtä paljon virolaisia, ruotsalaisia liki 10000 ja somaleja alle 6000. Kiinalaisiakin on yhtä paljon kuin somaleja.
1900-luvun alussa oli Helsingin väestöstä yli 8% ulkomailla syntyneitä, nyt alle 8.

Somaliassa on maailman pahin sotatilanne tällä hetkellä. Ihanaa, että he välittävät lapsista ja kutsuvat heitä turvaan. Niin tekivät ruotsalaisetkin suomalaisille, kun täällä oli sota. Toivottavasti hakemukset hyväksytään, sillä saamme hyvin käyttäytyvää, vanhuksia arvostavaa, älykästä ja oppimishaluista nuorisoa, joka arvostaa maatamme.

totuuden torvi

suomalaiset olivat 600-sataa vuotta osallisina, lähinnä jalkaväkenä Ruotsin maailmanvalloituksessa, kunnes Ruotsalaiset hävittyään Suomen sodan, ilmoitautuivat neutraaleiksi. Suomipoika jätettiin kuseen Venäjän naapurina, vailla kansallisomaisuutta, jonka Ruotsalaiset olivat kupanneet Europan lisäksi Suomesta.

Suomalaisten selvittyä Ruotsalaisten riistosta alkoi Neuvostoliiton ja Stalinin painostus (talvisota ja jatkosota), jonka seurauksena ja jatkumona Suomi kyykistyi henkiseen ristikyykkyyn, josta nouseminen vie useamman sukupolven.

Velkaa on syntynyt, mutta kuka on saamapuolena. Ehkäpä Afrikkalaiset, joita suomalaiset todistettavasti ovat riistäneet ostamalla "vääränmerkkisiä" -banaaneja.