Tiistai 16.7.2019

Suomi vaikeuttaa perheiden yhdistämistä

Luotu: 
8.9.2010 20:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva
    Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.).

Faktakulma

Biometrisen oleskelulupakortin sirulle sisällytetään biometrisinä tunnisteina kasvokuva ja kaksi sormenjälkikuvaa. Sormenjäljet talletetaan ulkomaalaisrekisteriin.

Sormenjälkitietoja voi käyttää oleskeluluvan aitouden toteamiseksi ja henkilöllisyyden todentamiseksi.

Biometristen oleskelulupakorttien käyttöönotolla pyritään estämään oleskelulupiin liittyviä väärinkäytöksiä luomalla nykyistä luotettavampi yhteys oleskeluluvan ja sen haltijan välille. Suomessa on otettu passin, muukalaispassin ja pakolaisen matkustusasiakirjan hakijalta sormenjäljet kesäkuusta 2009 alkaen.

Oleskelulupia varten otettavien biometristen tunnisteiden osalta noudatetaan pääosin samoja ratkaisuja kuin passeissa.

Perheen yhdistämistä toivovalta hakijalta otetaan jatkossa sormenjäljet hakemuksen jättämisen yhteydessä, kertoi maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) keskiviikkona.

Biometrisen tunnisteen ottaminen käyttöön oleskeluluvissa vähentänee sisäministeriön mukaan perheenyhdistämishakemuksia, sillä yhdistämistä ei vaatimuksen myötä voi enää hakea Suomesta käsin.

- Jatkossa vain hakija voi jättää perheenyhdistämishakemuksen, koska hakijalta otetaan hakemusta jätettäessä ulkomaalaisrekisteriin biometriset tunnisteet. Tällä hetkellä perheenyhdistämishakemuksen voi jättää myös Suomessa oleva perheenkokoaja perheenjäsentensä puolesta, sanoi Thors tiedotteessa.

Biometrisiä oleskelulupakortteja koskevan hallituksen esityksen lähetekeskustelu oli eduskunnassa tänään.

Maahanmuuttovirasto kertoi äskettäin somalialaisten perheenyhdistämishakemusten ruuhkauttaneen viraston. Kohu nousi, kun virasto paljasti epäilevänsä, että osa hakemuksista on perusteettomia. Vilppiä epäillään, koska kasvattilapsiin liittyvien hakemusten määrä on kasvanut rajusti.

Ministeri Thors ehdotti aiemmin tilanteeseen ratkaisuksi biometristä passia. Maahanmuuttoviraston johtaja Heikki Taskinen ei kuitenkaan Uuden Suomen haastattelussa uskonut, että biopassit riittäisivät ratkaisemaan epäselvyydet somalialaisten perheenyhdistämishakemuksissa. Taskisen mukaan perusteelliset haastattelut - siis lisäresurssit hakemusten käsittelijöiden palkkaamiseen - olisivat tehokkain tapa seuloa perusteettomat hakemukset pois.

Kasvattilapsia on epäilty myös ihmiskaupan uhreiksi. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kertoi tänään odottavansa perjantaihin mennessä maahanmuuttovirastolta selvitystä viraston toimista ihmiskauppaepäilyissä. Biaudet on pyytänyt selvitystä siitä, miten mahdolliset ihmiskaupan uhrit on pyritty tunnistamaan.

-Malli, jossa kasvattilapset eivät kuulu ydinperheeseen, tuntuu minusta henkilökohtaisesti väärältä, sillä itselläni on kolme ei-biologista lasta. Kyseessä olisi myös askel väärään suuntaan ihmiskaupan torjumisessa, sanoi Biaudet.

Ministeri Thors korosti tänään tiedotteessaan, että turvapaikanhakijamäärät ovat Suomessa edelleen alhaisemmalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa.

- Somalialaisten turvapaikanhakijoiden osalta voidaan todeta, että Suomessa hakijamäärä on tänä vuonna ollut tähän mennessä 318, kun se Ruotsissa on yli 3 800, sanoo Thors.

- Lisäksi täytyy korostaa, että kaikkia perheenyhdistämishakemuksia ei hyväksytä. Somalialaisten osalta lähes puolet perheenyhdistämishakemuksista hylätään, ministeri painottaa.

Faktakulma

Biometrisen oleskelulupakortin sirulle sisällytetään biometrisinä tunnisteina kasvokuva ja kaksi sormenjälkikuvaa. Sormenjäljet talletetaan ulkomaalaisrekisteriin.

Sormenjälkitietoja voi käyttää oleskeluluvan aitouden toteamiseksi ja henkilöllisyyden todentamiseksi.

Biometristen oleskelulupakorttien käyttöönotolla pyritään estämään oleskelulupiin liittyviä väärinkäytöksiä luomalla nykyistä luotettavampi yhteys oleskeluluvan ja sen haltijan välille. Suomessa on otettu passin, muukalaispassin ja pakolaisen matkustusasiakirjan hakijalta sormenjäljet kesäkuusta 2009 alkaen.

Oleskelulupia varten otettavien biometristen tunnisteiden osalta noudatetaan pääosin samoja ratkaisuja kuin passeissa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

MerjaH

vaan teko-perheiden ?

Kansalaisuutta ei mielestäni saisi myöntää kuin automaatista tänne pakolaisina tulleille. Luonnollista käyttäytymistä pakolaisuudessa olisi se, että kun tilanne rauhoittuu kotimassa, sinne palattaisiin. Sellaista toimintaa tulisi tukea.

Töihin tai aviolittoon tänne tulevien kansalaisuuden saantia voitaisiin jopa helpottaa. Hehän ovat valinneet Suomen.

MerjaH

NIIN paljon paremmin kuin kalliit Suomen poliitikot, että Suuper Maario Italiasta (?) on samaa mieltä kanssani. Kyllähän Italian putkimiehetkin ovat tänne tervetulleita. Ainakin minä heidät peremmälle päästäisin.

Eikä sellaisilta ihmisiltä tulisi vaatia suomen tai ruotsin taitoa, joilla on täällä englanninkielinen työ saadakseen kansalaisuuden. Sekin on ihan hölmöä, tai olisi jos on. Kyllähän he ehtivät sitten eläkkeellä suomen kielen kursseille.

Ja tuo, että pakolaiset asettuvat maahan...eikö periaatteessa ainakin tämä ole heiltä kovin itsekästä toimintaa: samalla rahallahan saataisiin enemmän turvaan ihmisiä, jos turvaa tarvitsemattomat lähtisivät täältä uusien tieltä muiden puuroa syömästä, kunhan kotimaassa ei ole enää sotaa tai muuta vaaraa.

supermario

jotka pakenevat henkensä edestä pahaa yhteiskuntaa tulevat tänne sanomaan miten yhteiskunnan pitäisi toimia. Luulisi olevan kovin nöyrästä väkee.

Luulisi siinä vaiheessa olevan heitetty kaikki pyhimykset, elintapa ja uskonto romakoppaan. On kyllä kyllä kovapäinen jos kaikkien kokemustensa jälkeen pitää kulissia yllä.

Nauttisivat tästä rauhasta mitä meillä jo on. Mutta ku ei.. "Sinä paha länsimaalainen, saasta".

MerjaH

Olen miekin ihmetellyt näitä ihmisiä, jotka tulevat kurjuudesta ja käyhyydestä Suomeen, ja perille päästyään he valittavat kuinka Suomessa on niin kovin paha olla.

Sekin minua ihmetyttää, että nämä ihmiset ovat kertomassa kuinka suomalaisten tulisi ottaa niin ja niin paljon pakolaisia maahamme. Ja ettei se asia kuulu suomalaisille, koska Suomi on ratifioinut niitä ja niitä sopimuksia. Eivätkö nämä ihmiset tajua, kuinka röyhkeältä se tuntuu suomalaisesta, ainakin jos on veronmaksaja...ja tekee pitkää päivää nälkäpalkalla.

Onko se jokin psykologinen tosiasia, että sitä halveksitaan, joka auttaa. Eipä nuo Ruotsissa tunnu sen kiitollisempia auttajilleen olevan. Poliisiautotkin vain kumoon...

Meillä nämä Abuhannat kertovat meille, ettemme me ole mitään, eikä meillä ole mitään kulttuuria. Raha kelpaa toki, sillähän ei ole kotimaata.

TapioTTT

Haloo haloo mitä kummaa, mitä kummaa tämä on, onko vaali jo näin lähellä että "tyhmää kansaakin" Thors; Kepu, ym hyysärit kuuntelee.
Vaiko tässäkin on taas joku ketunhantä kainalossa jotta päästäisiin kaivelemaan veronmaksajien jo tyhjiä taskuja.

Hukkinen

Olis pitäny. Myöhästä se lie enää on.

Tulevaisuudessa saattaisi nimittäin biometrinen tunnistaminen yleistyä ja arkipäiväistyä sen verran, että moinen voisi käydä ilmi.

Tärkeintähän olisi, että tämä on hakijoille tiedossa hakuprosessin alusta asti.

Mutta mikä olisikaan sopiva sanktio? Maasta karkottamiseen ei lähdetä - niin kuin ei pureta laittomasti rakennettuja kesäasuntoja ja rantasaunojakaan.

Eräs isä

Ei sitä tulisi vaikeuttaa, ainoastaan tehdä mahdolliseksi AINOASTAAN niille, jotka kykenevät elättämään perheensä työllä. Ja pystyvät myös maksamaan lentoliput perheelleen itse. Ei meille kantasuomalaisillekaan jaeta ilmaisia lentolippuja. Ja sosiaalipummeja meillä on aivan tarpeeksi omastakin takaa, ei niitä tarvitse maahantuoda.

MerjaH

..että näille "rouville" pitää oikein Suomen kustantaa ukkonsakin tänne. Tosin en ole täällä montakaan naista nähnyt. Ilmeisesti sieltä lähtee miehet ensin pakoon ja lapset ja vaimot sitten lennätetään perässä, ja "kotiapulaiset".

Lapsillehan riittää yksi vanhempi turvaksi. Eivätkö lapset ole se tärkein turvaan saatettava. Tosin, en ole nähnyt kovin monta lapsipehettä liikenteessä, yleensähän he ovat aikuisia miehiä kaikki.

Mutta en ymmärrä sitäkään, että miksi pitäisi saada se ukkokin Suomeen, jos valtio maksaa kaiken, koko revohkan ylöspidon emännälle. Siitähän tulee vain yksi suu lisää, tai jos ei "sattumoisin" olekaan se oikea ukko, sitten tulee kaksi tai kolme tänne jollistelemaan. Kännykkälaskut vain kasvavat. Missä somali, siellä kännykkäpuheenpölinä. Oulun rautarieasemallakin oli eilen yksi pölöttäjä. Naisilla on se huivi niin tiukasti päähän sidottu, että he käyttävät sitä kännykkätelineenä korvansa vieressä. Naisia ei kumminkaan tarvitse niinkään pelätä, hehän ovat vain meluhaitta.

ErkkiS

"- Somalialaisten turvapaikanhakijoiden osalta voidaan todeta, että Suomessa hakijamäärä on tänä vuonna ollut tähän mennessä 318, kun se Ruotsissa on yli 3 800, sanoo Thors."

Tarkoittaako Astrid että jäljessä ollaan ja pahasti? Mahtaa harmittaa kun on vaalit tulossa eikä voi huseerata ihan miten sattuu vaan on jopa pakko tehdä töitäkin, edes näön vuoksi.

"- Lisäksi täytyy korostaa, että kaikkia perheenyhdistämishakemuksia ei hyväksytä. Somalialaisten osalta lähes puolet perheenyhdistämishakemuksista hylätään, ministeri painottaa."

No eihän se sitten tee kuin tuollaisen 5000 somalin lisäyksen tämän vuoden somalihankintatilastoon. Hyvä Astrid! Jotenkinhan se maahanmuuton lisäys pitää hoitaa!

supermario

lyömässä päätänsä seinään.

No ihan kunnioituksesta muita kohtaan Suomi astuu viereen ja kolina käy: "ai... Auts.. Aii.. sattuu.. aii.. auts.. ai.. nyt koskee..".

"Jaa te lopetitte jo, no mä jatkan tässä kun ei muutakaan tekemistä ole."

Toivottavasti Suomelle ei käy niinkuin saunomisen MM-kisois, että ne tyhmimmät tulee vasta viimesinä pihalle saunasta!

totuuden torvi

yrittävät reivata kurssia vaalien lähestyessä.

Lähipiiristä löytyy muutama rkp:ta ikänsä äänestänyt. Kertoivat taanoin illanistujaisissa kyllästyneensä siinämäärin Thorsin harjoittamaan maahanmuuttopolitiikkan että ääniä seuraavissa eduskuntavaaleissa ei heiltä rkp:lle herua.

Eila Kännölle olisi käyttöä hakemuskäsittelyssä.

h.j.j

Huomaa että eduskunta vaalit on tulossa, ylättävä kääne tämäm meidäm maahmuuto minesterin kelkassssa. Vähemistö valtuuettu millä ei ole tarvivaa pätevyys kolutusta on tietysti erimieltä. Hassu kun valitsia ja valittava ovat eri mieltä asiasta vaikka kuuluvatkin samaan puolueeseen.

supermario

Kannattaa miettiä ollaanko nyt sillä linjalla joka vie Suomea historiaa takaisinpäin vai eteenpäin. Meillä on kyllä historiassa sen verran hyvää esimerkkiä toimeliasuudesta, että sitä ei kannattaisi lähteä aliarvioimaan. Luuletteko te korruptoitunut Suomen päättäjistö että suomesta ja sen nykyisestä kansasta ei löytyisi historian takaista liikehdintää.

Luuletteko että täällä porukka kattoo teidän touhujanne pitkäänkin ihan sivusta? Siinä häviää "muka" demokratian riippeetkin jos homma viedään tarpeeksi pitkälle.

Suomalaiset on hiljaa vain tiettyyn pisteeseen asti. Turha epäillä että täältä ei ääntä ja aktiviteettia tulisi.

Suosittelen niille politiikan vaikuttajille, jotka pitävät nykymenoa ja nykyisiä päätöksiä vaarallisena että tuotte omat mielipiteet esiin. Tilannetta pitäisi normalisoida kansan mielipiteen suuntaan, eikä päinvastoin.

Täällä alkaa kohta porukalla kiehua ja nykyinen meno ei lupaa hyvää. Nykyään on ihmisillä ihan eri tyyliin aseistusta kuin aikaisemmissa suomalaisessa yhteiskunnan yhteenotoissa. Että sitä kannattaisi vähä miettiä että mihin suuntaan ollaan menossa.

Pistäkää nyt niihin päätöksiin ja Euroopan nuolemiseen joku raja. Suosittelen kaikkeen päätöksentekoo joka liittyy EU:hun tiettyä varovaisuutta. Katotaan vaikka muiden maiden menoa vähän aikaa sivusta, ja tullaan mukaan vasta sitten kun homma oikeesti toimii ja näyttää hyvältä. Turhaa me omia kansalaisia riitaannutetaan sen takia, mitä muut maat sanoo.

Miettikää!! Tässä on kansa ollut kuulevana osapuolena jo melko pitkään. Se ei tule kyllä jatkumaan.