Maanantai 17.6.2019

Stubb kiittää Kreikka-luvasta – Timo Soinilta synkeä selitys

Luotu: 
13.8.2015 15:40
Päivitetty: 
13.8.2015 17:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perussuomalaisten ryhmänjohtaja ja suuren valiokunnan jäsen Sampo Terho poistuu vastentahtoisesti Kreikka-paketin hyväksymisen puolesta äänestäneenä, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kiittelee valiokunnan päätöstä medialle.
|

Katkera pala, kuuluu ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kommentti tänään torstaina Suomen päätettyä valmiudesta hyväksyä Kreikan uusi tukipaketti.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vahvisti torstaina iltapäivällä, että eduskunnan suuri valiokunta on antanut hänelle valtuudet hyväksyä Kreikan kolmannen tukipaketin Suomen osalta euroryhmän kokouksessa perjantaina.

– Olen kiitollinen siitä, että ministerivaliokunta ja suuri valiokunta ovat antaneet mandaatin hyväksyä Kreikan 3. tukipaketti, Stubb totesi eduskunnassa.

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Soinin tunnelmat olivat toisenlaiset. Soini toteaa torstaina iltapäivällä julkaistussa blogissaan, että suuren valiokunnan linja ja vakausrahasto EVM ovat syntyneet ja Suomen osalta hyväksytty jo edellisen hallituksen, sixpackin, aikana. Hänen mukaansa nyt oli olemassa vain huonoja vaihtoehtoja ja perussuomalaiset halusi pysyä hallituksessa vaikuttamassa.

– En valitse huonointa, enkä kehu huonoa, Soini kirjoittaa.

– Mikäli olisimme suuressa valiokunnassa äänestäneet hallituksen linjasta poiketen maassa olisi hallituskriisi. Tuloksena saattaisi hyvin olla punavihreiden pääsy hallitukseen vaalien kautta tai ilman. Ei houkuttele. Sitäpaitsi se tukipaketti on läpi joka tapauksessa. Vihreät ja RKP tukivat sitä, hän jatkaa.

Soini toteaa, että hänen linjansa oli mahdollista haastaa puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa viikonloppuna, mutta näin ei käynyt.

Soinin mukaan tukipakettipäätös ja Kreikan tukeminen on katkera pala, mutta hallituksen linja oli pakko hyväksyä. Hän korostaa perussuomalaisten saaneen esimerkiksi budjettiin läpi monia puolueelle tärkeitä asioita.

– En voi vaan sallia, että asia, jota emme yksin voi estää, vie meiltä vaikutusmahdollisuudet hallituksessa. Tämä linja on tuomiolla ensi vaaleissa, jotka ovat edessä 2019, Soini kirjoittaa.

Stubbin neuvottelumandaattiin sisältyy ehtoja, joiden mukaan tukipaketti voidaan hyväksyä vain jos Kreikan ja velkojien sopimat ehdot ja ohjelma toteutetaan sovitusti. Suomi pyrkii myös siihen, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on mukana paketissa. Kreikan ensimmäinen lainaerä tullaan avun toteutuessa maksamaan EVM-rahoitusvälineestä, jonka käyttöön Soinikin viittasi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matias Härkönen

Taitaapi olla EVR:n tililtä tilisiirto kreikan valtion tilille. Ja 86 miljardiako se nyt oli, mitä kreikka tarvitsee.
Sehän tässä mielenkiintoista onkin, että mihinkään valtion budjetin momenttiin niitä ei vielä ole merkattu. Maksuun ne tulee sitten aikanaan, kun Kreikka jättää velkansa maksamatta. Silloin voimme vain toivoa, että valtiontaloutemme on paremmalla tolalla kuin nyt. Ja toivottavasti tuonne loputtomaan koivoon ei ole syydetty entistä enemmän rahaa siinä vaiheessa.

Johan tuo reilu kuukausi sitten oli toteutumassa ja hiuksen karvan varassa oli, että Kreikka olisi siirtynyt Drakmaan.

Mutta jatketaan sitten tätä hölmöläisten hommaa kun on aloitettukin.

Jari Martikainen
Vastaus kommenttiin #4

Tämä Kreikan tukimalli pitäisi kopioida nopeasti myös kotimaiseen käyttöön, niin mikään ei enää olisi pois valtion budjetista, eikä mikään siis maksaisi mitään.

Tehdään infranrakennusvakausväline, työttömyysvakausväline jne - kaikki perustetaan Luxemburgiin ja alkupääoma sijoitetaan valtion budjetista. Se on pääomasijoitus, eikä siis kulu;)
Valtio takaa sitten ko.välineiden lainanottoa ja lainat pannaan sileäksi suomalaisten hyväksi. Ei maksa mitään kun ei näy valtion budjetissa!

Raimo Turunen

Tsiparis Soinin on turha selitellä mitään. Kaikki vaalilupaukset on petetty ja mies on keisari ilman vaatteita. Perusteellisin huijaus koko Suomen poliittisessa historiassa. Kunnian mies jättäisi tuon tehtyään vapaaehtoisesti politiikan.

Teuvo Valkonen

Soinihan on ihan rehellinen politiikko sanoessaan, että hän ja muutama perussuomalainen ovat hallituksessa vaikuttamassa. Tällä kertaa vaikuttamassa Kreikan tukipaketin hyväksymistä. Sillähän ei ole merkitystä mitä aiemmin on tullut puhuttua.
Se on ollut vaan entisen nuoren puolueen puh.johtajansa kakaramaista uhoilua. Nythän perussuomalaiset johtajansa luotsaamana on siirtynyt n.s. vanhojen puolueiden konservatiiviseen joukkoon. Kaikkine niiden arvomaailmaan kuuluvine "takinkääntö" kommervenkkeineen. Mikä mahtaa olla nimeltään se seuraava nuori puolue, joka saa
kansan villiintymään ja kyseenalaistamaan nyt vallassa olevien" vanhojen puolueiden"
arvomaaliman ja täyttämään "perussuomalaisten jättämän tyhjiön?

Rolle Törnroos

Olen samaa mieltä Raimo Turusen kanssa. Soinilla ei ole mitään tulevaisuutta politiikassa. Petos kansanryhmää kohtaan on raskas rikos. Mitkään selitykset eivät muuta Soinin petosta. Suomalainen rehellisyys on nyt persujen toimesta alennusmyynnissä.

petteri ritala

Aika vähän olisi Suomen hallituksessa porukkaa, jos kaikki ennen vaaleja luvatut vaalilupaukset olisivat syy hallituksesta lähtöön.

No nämä aikaisemmat kommentit sopivat hyvin siihen rakoon, kun ei puhetta ja realiteetteja ymmärrä. Voisihan persut olla aina pois hallituksesta, kauankohan puolue olisi olemassa, jos ei koskaan mistään luovu, eikä suostu kompromisseihin.

Populismia ja tietämätöntä kommentointia.