Perjantai 20.7.2018

Hjallis Harkimo tyrmää: ”Ei me tätä luvattu”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.8.2015 18:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok.) ihmettelee valtiovarainministeriön keskiviikkona julkaisemaa budjettiesitystä.
|

Faktakulma

Valtiovarainministeriön budjettiesitys  vuodelle 2016 on 5,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Kuluvan vuoden budjetin alijäämä on 5,2 miljardia euroa.

Päätökset valtiontalouden sopeuttamiseksi alentavat valtion menoja vuonna 2016 on nettomääräisesti noin 900 miljoonalla eurolla.

Lähde: Valtiovarainministeriö

 

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan talousvaliokunnan jäsen Harry ”Hjallis” Harkimo kertoo yllättyneensä valtiovarainministeriön keskiviikkona julkaisemasta budjettiesityksestä. Hänen mielestään budjettiesitys on liian alijäämäinen.

Perussuomalaisia on arvosteltu takin kääntämisestä kun hallitus päätti hyväksyä Kreikan kolmannen lainaohjelman, mutta nyt vaikuttaa siltä, että alijäämän suhteen takkiaan on kääntämässä koko hallitus. Kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta puhuivat ennen vaaleja Suomen talouden kääntämisestä tasapainoisempaan suuntaan. Harkimon mukaan Suomen taloutta ei kuitenkaan saada kuntoon, jos valtiovarainministeriön ehdotus menee sellaisenaan läpi.

Hieman yllättäen valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesitys ei ollutkaan tämänvuotista vähemmän alijäämäinen, vaan valtio joutuu ottamaan velkaa käytännössä yhtä paljon kuin kuluvana vuonna.

–Jos kuvitellaan, että se [valtion talous] saadaan tasapainoon tämän vaalikauden aikana ja velkaa lisätään 5,3 miljardia euroa – tulee sote-uudistukset ja muut, jotka eivät varmasti helpota sitä tavoitetta. En ymmärrä miten tällä 900 miljoonalla [minkä verran valtiovarainministeriö ehdottaa säästettäväksi] pystytään sitä hoitamaan, Harkimo sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mielestään talouskasvun varaan ei voi paljon laskea, koska ainakaan seuraavaan pariin vuoteen talouskasvua ei asiantuntijoiden mukaan ole tiedossa.

–Jos budjetti ei oikein pidä paikkansa, tilanne menee vielä huonommaksi. Silloinhan se ei ole sitä, mitä nämä puolueet ovat luvanneet – myös meidän puolue ennen vaaleja, Harkimo sanoo.

Hän korostaa, että valtiovarainministeriön keskiviikkona esittelemä budjettiesitys on vasta ehdotus, ei lopullinen päätös.

–Siksi kirjoitinkin aiheesta, koska tässä on vielä mahdollisuus korjata sitä, Harkimo sanoo.

Hänen mielestään menosäästöjä pitäisi tehdä ehdotetun 900 miljoonan euron sijaan ”pitkälle yli miljardin” edestä.

–Ei tämä ole ollenkaan se, mistä puhuttiin, Harkimo toteaa.

Harkimon mielestä isoimmat leikkaukset olisi pitänyt tehdä nyt.

–Kun ajattelee sitä, että yleensä vaalikauden loppumetreillä ennen seuraavia vaaleja ei uskalleta tehdä niin kovia leikkauksia. Siksi niitä olisi nyt pitänyt tehdä, Harkimo sanoo.

Harkimo uskoo, että kansalaiset ymmärtävät sen, että budjetti pitää tasapainottaa.

–Siinä mielessä siinä ei pitäisi olla mitään ongelmaa sen kansalaispalautteen kanssa. Totta kai yksittäisistä leikkauksista tulee aina palautetta, mutta ilman mitään leikkauksia ei tuollaista budjettia pysty tasapainottamaan. Se on selvä juttu, Harkimo toteaa.

Hän ihmettelee, miksi budjettiesitystä on sanomalehdissä kuvailtu odotetuksi.

–Ei se mun mielestä ollut yhtään odotettu, Harkimo sanoo.

Harkimo kirjoitti aiheesta alun perin Iltalehdessä julkaistussa kolumnissaan.

Valtiovarainministeri Alxander Stubb (kok.) perusteli keskiviikkona työttömyysturvamonejen kasvulla sitä, että alijäämää ei saatu kutistettua tämänvuotisesta.

Faktakulma

Valtiovarainministeriön budjettiesitys  vuodelle 2016 on 5,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Kuluvan vuoden budjetin alijäämä on 5,2 miljardia euroa.

Päätökset valtiontalouden sopeuttamiseksi alentavat valtion menoja vuonna 2016 on nettomääräisesti noin 900 miljoonalla eurolla.

Lähde: Valtiovarainministeriö

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tero Huhtala

Tämän politiikan päässä odottaa konkurssi. Kuka haluaa yrittäjäksi Suomessa? Viron malli suomeen heti tai ei tule yhtään mitään. ALV alas, ennakkoverot pois jne..jankutettu on vaan ei näköjään tehoa. Koittakaapa itse yrittää tässä ympäristössä näillä säännöillä jossa ei voi käyttää veroparatiiseja tai muita koplauksia. Usko alkaa loppua tuohon kompromissien politiikkaan , lässytellään niitä ennen vaaleja ja tehdään ihan jotain muuta. Eikö siellä uskalleta , kohta aletaan vaatia diktatuuria jotta saadaan asiat rullaamaan muuten menee näköjään pelkäksi lässyttelyksi.

Teppo Vanamo

Alokas Harkimo ei ymmärrä sitä, että nämä nykyiset pieni ja keskituloisiin kohdistuvat säästöt lisäävät voimakkaasti työttömyyttä ja yhteiskunnan kuluja.

On mielenkiintoista nähdä, että budjetista on tulossa velanotoltaan lähestulkoon sellainen, jota vasemmistoliitto vaaliohjelmassaan ajoi, vaikka vaalikampanjoissa se lytättiin kaikilta tahoilta. Jos pääomaveron korotus ja osinkoveron oikaisu olisi toteutettu, kaikkein pienituloisimpiin kohdistuvat kiristykset olisi voitu jättää tekemättä.

Tuollakin budjetilla saadaan vuodessa aikaan vähintään satatuhatta työtöntä lisää. Koulutuksen taso laskee huomattavasti ja mielenterveysongelmat lisääntyvät.

Raimo Laakso

Voisitko täsmentää miten nuo säästöt lisäävät työttömyyttä. Ongelma on ennemminkin, etteivät kansalaiset ole valmiita luopumaan mistään eduistaan ja poliitikot vieläkin myötäilevät liikaa päätöksissään kansan ruikutuksen tahtiin. Vasemmistoliitto on jo aikoja sitten unohtanut, että elämme globaalissa maailmassa, jossa kaikkia rikkaiden veroja ei voi nostaa aivan tappiin tai nuo viimeisetkin työllistäjät häipyvät muille maille. Yrittäjien verotusta kannattaisi kehittää investointeja tukevaan suuntaan, mutta se pitää muistaa, että he tätä kansakuntaa pystyssä pitävät ruikuttavien kansalaisten sijaan. Tuo yhteiskuntasopimuksen läpimeno antaisi jo positiivista sysäystä työmarkkinoille, toisin kuin se, että taas aletaan antamaan netissä ruikuttavalle kansalle periksi. Rohkeasti vaan lisää leikkauksia, ettei jälkeenpäin voi ainakaan yrittämisen puutteesta päättäjiä eikä kansaakaan moittia.

Jukka Mattsson

Kannattaa käydä katsomassa lauantai iltana kaupungin parhaissa ravintoloissa, tai pääkaupungin rantatien kahvilat. Kovin näyttää tyhjiltä... olisiko tavallisten asiakkaiden rahatilanne vedetty jo niin kireälle ettei rahaa yksinkertaisesti ole kuluttamiseen, ja sitä kautta yrittäjien tileille?
Kun säästetään se lisää aivan varmana työttömyyttä. Ihmiset tulee saada kuluttamaan.

Kai Hentilä
Vastaus kommenttiin #10

Ei liene tarkoitus, että niillä tulonsiirroilla ja avustuksilla käydään ravintoloissa. Pitäisi pikemminkin saattaa YKSITYISENsektorin verotus siihen malliin, että kauppa käy ja ihmisillä on rahaa kuluttaa. Kaikki haluaisivat elää yhteiskunnan rahoilla, mutta unohdetaan että yhteiskunta elää sinun rahoillasi! Mitä pienempi julkinen sektori, sitä vapaampi maa.

Kari Virtanen

Käypä vaikka kysymässä Stockmannin työntekijöiltä. Sinun on ilmeisesti vaikea ymmärtää, että mistä luopuu, kun kädessä ei ole mitään. Vaadit rohkeasti lisää leikkauksia, mutta et varmaan mene katsomaan sossun luukulle tai leipäjonoon ideoittesi helmiä.
Minä olen seurannut vuosikymmeniä tätä maailman menoa. Raaka huomio on ollut, että komeampi auto alla, sitä rajumpi ruikutus.
Jos se ei ole mennyt kaaliin, että nämä netissä ruikuttavat kansalaiset ovat sen tuotteen tai palvelun tuottavia työntekijöitä niin jotain on pahasti pielessä.
Jos olet yrittäjä, niin suositan muuttoa vaikkapa Intiaan. Siellähän nämä pahat työntekijät ovat vielä aisoissa.

Raimo Laakso
Vastaus kommenttiin #17

Sehän nyt on päivänselvää, että kulutuksen rahoittaminen tulonsiirroilla on täysin kestämätön ajatus. Se tarkoittaa suoraan valtion velan kasvattamista. Tuohon ihmisten tulojen riittävyyteen vaikuttaa kaikkein eniten erilaiset verojen korotukset, joita vasemmistopuolueet edellisessä hallituksessa olivat rakentamassa. Julkisen sektorin rakenteet vaativat suurta karsimista ja sen lisäksi työelämä on saatava joustavammaksi. Ja kyllä tuohon ruikutuksen lisääntymiseen vaikuttaa eniten se, että ihmiset on passivoitu sosialisoimalla yhteiskunta. Oma-aloitteisuutta saa nyky yhteiskunnassa etsimällä hakea.

Francis Castro

Kyllä, näin uskon itsekin käyvän - siis, että nykyisen hallituksen politiikka ajaa valtion ottamaan vähintään yhtä paljon velkaa kuin mitä vasemmisto alunperin ehdotti elvyttävään politiikkaan otettavaksi.

Ainoa vaan, että porvarit eivät saa rahalla yhtään mitään hyvää aikaan, joutuvat ottamaan velkaa pakosta ja mitä käytännössä saavat aikaiseksi: työttömyyttä, konkursseja, kärsimystä, itsemurhia, mielenterveysongelmia, kouluttamattomia nuoria ja aivan varmasti yhteiskunnallista rauhattomuutta. Todennäköisesti joutuvat ottamaan lopuksi vielä enemmän velkaa, kun on pakko vielä tekohengittää EU:n finanssisektorille veronmaksajien rahaa.

Koittakaa ymmärtää, että ei Kekkonenkaan turhaan pitänyt Kokoomusta oppositiossa 40:ää vuotta. Saatanan tunarit.

Karri Ollila

Hjallis jakaa kansan ihmetyksen. Stubb jatkaa Kataisen linjalla: surkuttelee, että on tiukkaa ja tehdään rajuja leikkauksia- käytännössä ei leikata mitään ja korotetaan veroja. Ke+kok+ps: näyttäkää miksi teitä äänestimme ja lopettakaa lainaaminen lapsiltamme.

Josa Jäntti

Olisiko mahdollista, että talousvaliokunnan jäsen kertoisi hallitukselle, että :
taitettu indeksi vuodesta 1996 on vienyt eläkeisiltä ( eläkkeelle tuona vuonna ) n. 5 miljardia €, ( riippuu minä vuonna eläkkeelle) mikä EI OLE MISSÄÄN VAIHEESSA HELPOTTANUT VALTION TALOUTTA,
vaan kaikki ovat menneet työeläkeyhtiöihin ( nyt n. 184 miljardin € pottiin ).
Sama on tilanne indeksin jäädyttämisellä . kaikki työeläkeyhtiöihin. Tästä 5 miljardista olisi iso osa mennyt kunnille ja valtiolle verotuloina ja loppu kulutukseen parantamaan työllisyyttä. Tätä seikka eivät monet kansanedustajat edes tiedä !

Olavi Nieminen

AY-mafia kuriin. Pitää mennä EU-linjalle= pekkaspäivät ja lyhennetyt työajat ym. pois. Sillä saadaan kilpailukyky nousuun eikä leikkauksilla.
Saneeraukset on myös aloitettava, kaikki poliittiset nimitykset poistettava ja paras osaamistaso/ammattitaito otettava kriteeriksi.
Maariski on myös poistettava ja tehtävä sen vaatimat ratkaisut.

Pasi Käyhkö

Kyllä myös turhia kuluja on karsittava. Pelkät lisätulot eivät meitä pelasta. Meillähän on kuntien palveluksessa tuhansia esim. viiden vuoden irtisanomisajalla. Tilannehan on aivan mieletön. Eri hallinoissa paperin pyörittäjiä riittää

Kari Virtanen

Eiköhän se ay-mafia ole vääntänyt sinullekin niitä etuuksia, joista nautit.
Eli kaikki pois, ja menet keskustelemaan yksin työnantajan pakeille täysin tyhjätä pöydältä, esim. työaikaa ja palkkaa ei ole määritelty. Onko duuniaika vaikkapa 24/7, ilman mafiaa sehän on täysin sinusta kiinni. Ja niin kuin palkka...

Kai Hentilä

Ei ole AY-mafia vääntänyt minulle ainakaan koskaan mitään, enkä AY-liikkeeseen ole koskaa kuulunut enkä tule kuulumaan. 20 vuotta pien(yksin)yrittäjänä ja nyt viisi vuotta palkkatyössä. Ihan olen itse sopinut työehdot, toki lakeja noudattaen.

Sakari Lahti

Kansantaloustieteen alkeissa opetetaan, että laskusuhdanteessa valtion tulee lisätä julkisia menoja ja nousukaudella leikata niitä. Edellinen lieventää taantumaa ja jälkimmäinen estää ylikuumenemista. Eli hallitus toimii leikkauksineen väärin, ja Hjalliksen opeilla mentäisiin vielä enemmän metsään.

Jussi Koskinen

Suomi viennin supistumisen johdosta on köyhempi maa kuin aikaisemmin. Julkisen sektorin menot ylittävät tulot niin nousu- kuin laskusuhdanteessa.

Kyse nyt ei ole suhdanneongelmasta, vaan tarpeesta laskea suomalaisten elintaso sille tasolle, jonka tuottavuudellamme ansaitsemme.

Niklas Östman

Ihmettelen niin montaa asiaa Suomessa. Yksi niistä, kenties tuhoisin, on vastikkeettomien tulonsiirtojen käsitteleminen Keynesilittäin investointeina. Investointi on vaikkapa paperitehdas, kivitalo tai moottoritie. Jotain jolla on arvoa jatkossakin. Se, että kannustetaan vastikkeettomilla tulonsiirroilla porukkaa syrjäytymään ja alkoholisoitumaan jossain Lahden lähiöissä ei mitenkään vie mitään eteenpäin vaan on tuhoisaa. Eli investoinnin vastakohta.

kai nummi

Niklas on aivan oikeassa. Suomessa vesitetään kaikki leikkaukset. Kun yritettiin leikata hieman lapsilisiä , niin rinteen porukka huutaa että lapset kuolee nälkään. Tämä on ihan toivotonta hommaa. Äänestettiin hallitukseen porukka joka luulisi tajuavan missä mennään, mutta ei vaan näillä riitä munaa tekemään kovia ratkaisuja.

Kari Virtanen

Sitä olen ihmetellyt, että miksi esimerkiksi 5 000 euron eläkäkatosta ei ole puhuttu mitään. Stubbin porukka kai huutaisi, että eihän tolla pärjää.
Pieni summahan siitä tulisi, joten parempi käydä niiden eläkeläisten kimppuun, joilla ei ole sijoituksia Portugalissa.

Markku Lehto

Tuulimyllytukiaisten leikkauksella voidaan heti säästää 150 - 200 miljoonaa seuraavasta budjetista.

Vai onko niin, että kaikesta muusta voidaan yhteiskunnassa leikata, mutta ei näistä ? Niin siinähän suomalaisten maine "sinisilmäisistä suomalaisista" saattaisi mennä ulkomaalaisten tuulisähköfirmojen silmisssä .

Osmo Marttila

Hjalliskin on siis sitä mieltä että Suomen on siirryttävä sisvistysvaltioiden joukkoon mm. tässä asiassa : Pörssiosinkojen kokonaisveroaste eräissä EU-maissa 2014, %
- 64,4 Ranska , - 56,2 Tanska , - 54,5 Irlanti ,
- 48,6 Saksa , - 45,4 Ruotsi , - 45,1 Iso-Britannia
-------------------------------------------------------------------
- 41,8 Suomi , - 33,4 Kreikka
Lähde OECD Tax database (2014)

Hjalliskaan tuskin tarkoittaa leikkauksia - joilla pelkästään nostetaan jo ennestään jättiläismäistä työttömyyttä. Hyvätuloisten niin henkilöiden kuin organisaatioiden vero kiristykset pienituloisten eduksi lisää - mm. kaupanalan - työpaikkoja nostaessaan 100% kulutukseen meneviä tuloja.

Jussi Koskinen

On parempi katsoa pörssiyhtiön omistamisen kokonaisverotusta eli osingot + arvo/hinnan nousu:
Oletukset
- Tuotto jakautuu osinkoon 50 % ja arvonnousuun 50 %
- Nimellistuotto 8 %, inflaatio 2 %
- Yhteisövero yhtiöllä keskimäärin 25 % (Suomen ulkopuolella yhteisövero monessa maassa on korkeampi)
- Pääomavero Suomessa keskimäärin 30 - 33 % = 31.5 %
- Osingoissa 15 % huojennus
- Osingoista menee kaksinkertainen vero: yhteisövero + pääomavero
- Yrityksen voitosta menee yhteisövero. Se osa verotetusta voitosta joka jää yritykseen mahdollistaa sijoitettuna arvonnousun. Kun osake myydään myyntivoitosta menee siis kaksinkertainen vero: yrityksen voitosta yhteisövero + osakkeen myynnistä pääomavero.

Näillä oletuksilla nimellistuoton vero on noin 47 %. Koska vero menee myös inflaation aiheuttamasta hinnanmuutoksesta, niin reaalituoton vero noin 55 %

Kaarle Akkanen

Valtiolla on liikaa ns. taakkaa (kustannuksia) niskassaan. Tätä taakkaa olisi näin vaalikauden alussa pitänyt leikata rohkeasti ja kovaa. Ns. nousun ja yhteiskuntasopimuksen synnyn (jos syntyy ollenkaan) vaikutuksia odotellessa hukataan vuosia ja tuleeko niitä vaikutuksia ollenkaan? Ja sitten olemmekin jo vaalikauden lopulla eikä enää kukaan politiikko uskalla tehdä juuri yhtään mitään? Näinkö tämä menee?

Mikko Kangasoja

Viisi miljardia valtion leikkauksia kutistaa kansantaloutta viisi miljardia. Niinpä kansa kuluttaa viisi miljardia vähemmän, joten kulutustavaroiden myyjiä tarvitaan sen edestä vähemmän. Jos nyt leikataan, tilataan syvempi lama. Oppiko Suomi ysärilamasta sen?

Aarto Määttä

Miten se menikään?Ketä tuetaan mitä tuetaan ,kuka ketäki tukee.Kuka korjaa potin pussiinsa.
Isot firmat myös kansainväliset saavat investoiti ja työllistämistukea; verorahoista.Päältä ensin isopalkkaisille ja osakkeenomistajille.
Firman perustajille perustamistukea,työllistämistukea,investointitukea.Verorahoista.
Päältä ensin perustajille kuten kuuluukin ja sitten jos jää työntekijöille.
Jos ei riitä palkkoihin niin lomautetaan ja irtisanotaan.
Työnantajia,osakkeenomistajia kehutaan ja kunnioitetaan, vaikka ovat verorahoilla toimineet ja voittoja keränneet.
Työtön anoo kelalta elämiseen ja vuokran maksuun avustusta;verorahoista,hänet tuomitaan ja syrjitään.
Oikeudenmukaisuuden kontrollin verorahojen käytöstä pitää toimia parenmin suomenmaassa oman maan kansalaisten hyvinvoinnin ja työllisyyden lisäämiseksi.Uusien työpaikkojen kehittämiseksi teolliseen tuotantoon ja voittojen tasapuolisenpaan jakaumaan suomen kansalaisille,niin veroissa kuin palkoissa.
Pienituloiset ,siis köyhyysrajan yläpuolella elävät,kuluttavat eniten rahaa ja tuovat verotuloja valtionkassaan,tämä on hyvä muistaa niin politikoiden kuin äänestäjienkin
Kyllä köyhäkin ja pienellä eläkkeellä toimeentuleva maksaa veroja valtiolle ja tuo hyvinvointia yrittäjille,yhteisöille,kuten rahoittajillekin.
Valtion kassa korjaantus jos työvuorot olisi 6 tuntisia ja päivä kahdessavuorossa.Tehollinen työaika/työpanos olisi silloin maksimaalinen .Vuorotyö 4 ljään vuoroon.

Paavo Lambropoulos

PerKeLe + kokoomus = Perussuomalaiset, keskusta; lestadiolaisittain keskustalla terästettynä ; politiikan suunta ei ole muuttunut miksikään. Soinikin hyväksyi Kreikka -tukipaketin niinkuin edelliset hallitukset ja oppositiossa olevat SDP ja kristilliset, jotka hallituksessa ollessaan hyväksyivät paketit, nyt äänestivät vastaan. Politiikka ei siis ole puolueista kiinni, enemmän kiinni siitä kuulutaanko oppositioon vai hallitukseen?