Perjantai 19.7.2019

IL: +400€ - ”Kumma kansa p*****e”

Luotu: 
29.9.2010 08:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä.

Veteraanikansanedustaja Esko-Juhani Tennilä (vas.) ihmettelee Iltalehdessä saamaansa palkankorotusta. Eilen kerrottiin, että kansanedustajien kuukausipalkkio nousee vaalien jälkeen noin 400 eurolla.

-On se kumma kansa perkele, jos ei tästä riepota, puuskahtaa Tennilä lehdelle.

Tennilän mukaan kahdeksan prosentin palkankorotus on perusteeton ja jakaa kansaa entisestään. Edustajien palkkiot nousevat ensin marraskuussa 1,5 prosenttia ja vaalien jälkeen 6,5 prosenttia.

-Näin ne tuloerot syntyvät, summaa Tennilä.

Eduskunnan palkkiotoimikunta päätti ensi vuonna tehtävistä korotuksista eilen. Kansanedustajan kuukausipalkkio nousee 387 eurolla 6335 euroon. Yli 12 vuotta toimineilla korotus on 416 euroa.

Palkkioihin tehdään jo marraskuussa 1,5 prosentin korotus. Palkkio nousee 88 eurolla 5984 euroon ja yli 12 vuotta kansanedustajana toimineen palkkio 95 eurolla 6395 euroon.

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) puolestaan myöntää, että jälkimmäinen 6,5 prosentin korotus on melko korkea, mutta pitää sitä sopivana neljävuotiskautta varten.

Jaa artikkeli:

Kommentit

space

Tennilän on helppo sortua populismiin ja "unohtaa" täysin että vakituisessa työssä oleville tulee joka vuosi 2-3% lisää palkkaa. Pitäisihän hänenkin asia tietää kun asioista on päättämässä. Palkkojen pitää nousta jotta ne pysyvät samalla tasolla kuin aikaisemminkin. Jos ne ovat samoja niin ne alenevat. Parempi olisikin että nuokin palkat nousisivat joka vuosi ilman kummempia päätöksiä, niin säästyttäisiin turhalta populismilta.

Vierailija

pätkätöitä...

"Kansantulossa on viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut yli kymmenen prosenttiyksikön tulonsiirto (n. 55%-45%) palkansaajilta yrittäjä- ja pääomatulojen hyväksi, jotka ovat kaksinkertaistuneet (n. 14%-28%). Lisäksi välillisiä työvoimakuluja on alennettu n. kaksi prosenttia.(...)

Palkansaajat ovat joustaneet niin, että puolet palkansaajista sinnittelee jo joustavien vuokra-, pätkä-, osa-, määräaikaisten työsuhteiden ja työttömyyden viidakossa. Heidän efektiivinen vuosityöaikansa on keskimäärin puoli vuotta ja keskimääräinen kuukausiansio n. 750 euroa. Sillä Suomessa ei enää elä."

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/102522-raivo-herasi-ympari-eurooppaa-%E...

space

Ihan tavallisessa vakituisessa palkkatyössä. Ei edes virkamies.

Uskomattomia kommentteja täällä. Kukaan ei ole saanut kymmeneen vuoteen työttömyysturvaansa, eläkkeisiinsä tai palkkaansa indeksikorotuksia. Tai ehkä ei ole vain osannut lukea sitä siitä lapusta joka kotiin on postitettu.

demarien vihollinen no1

..kansanedustajat ovat säätämässä lakeja ja normeja suomen kansalle. he eivät ole siellä varastamassa, vaikka keskusta on siitä maan tavan tehnytkin, tai sdp:n tavoin sosialisoimassa verotuksella suomalaisten sieluja, kansanedustajat ovat kunnioitettu instituutio, meille kaikille.
Palkka on arvon mittari, joten rahaa heille on tultav, raha antaa myös mahdollisuuksia kensanedustajalle olla itsenäinen.
On kansan omaa tyhmyttä, jos itse valisevat sinne henkilöitä, joilla ei ole asioista mitään tajua tai hajua...

Haggis

Eduskunan puhemiehistö nimittää toimikunnan joka nostelee huolettomasti kansanedustajien palkkoja. Puhemiehistön jäsenet puolestaan ovat itse pohjimmiltaan kansanedustajia. Piiri pieni pyörii ja korruptio loistaa.

Poliitikot itse ovat vaatimassa kansalaisilta palkkamalttia ja eläkeikien nostoa. Onko tämä palkka-ahneus esimerkki kansalla siitä, miten tositilanteessa tulee toimia. Saalistusvietti näköjään toimii poliitikoillakin aivan kuten muuallakin yhteiskunnassa.

Periaatteessa kansanedustajille ei pitäisi maksaa palkkaa lainkaan, vaan ainoastaan kokouspalkkiot kuten kunnallisvaltuutetuillakin. Nyt eduskunnasta on tullut tuottavaan työhön kykenemättömien yhteiskunnallisten suunsoittajien korkapalkkainen suojatyöpaikka, jotka käytönnössä vielä itse määräävät omat työehtonsa. Missä muualla yhteiskunnassa tällainen sallitaan.

Erilaisten voittojen ahnehtiminen sisäpiiritouhuilla on muualla laissa kielletty, mutta tätä poliitikkojen sisäpiiriahneutta ei rajoiteta mitenkään. Jossakin on selvästi mätää. Kansalaiset ovat todella tyhmiä, jos nielevät tällaisen.

Maa muuttukoon

"Tennilän mukaan kahdeksan prosentin palkankorotus on perusteeton ja jakaa kansaa entisestään." Tuskinpa hän kieltäytyy korotuksesta - idealismin aika on ohitse. Jakolasku sinällään on oikein.

Höpinät 2-3 prosentin vuositason korotuksista ei koske muuta kuin eliittiä. On se niin hienoa olla kultasikakerhon jäsen. Tavataan vaaleissa ja tämä tulee teille kaiken kaikkiaan kalliiksi.

Marja J.

Kun kommentoin, että puoli miljoonaa suomalaista elää 400 euron nettoperuspäivärahalla - siis 400 euroa kuukaudessa ?

ilman tonnin kulukorvauksia ?

se, ettei kympin päivätuloilla jaksa osallistua "demokratian" tanssiaisiin ,
ei liene uutinen kenellekkään -

siihen jamaan on parlamentti köyhät ajanut

ja jos äänestysprosentti ei yllä kuuteenkymmeneen -
ollaan suomalaisen tasavallan raunioilla .

katsokaa you tubesta uuspaavalniemen haastattelut - 3 kpl -
rehellistä puhetta maan ja parlamentin tilasta

Ray

Eihän tuossa summassa kehumista ole. Mutta siihen tulee päälle melkoinen joukko muita apuja kumminkin.

Valtava juoppojenlauma sillä ainakin näyttää hyvin elävän.

Mutta en silti halua vähätellä heikossa asemassa olevan ihmisen ongelmia. Mutta ei niitä tarvitse liioitellakaan.

Heikki Pulkkinen

Ei se työn laatua huononna, jos siitä maksetaan ja palkkoja korotetaan. Sateenkaarihallitus korotti puhemiehen palkkaa 130% prosenttia, mikä sentään oli törkeää, karkeaa ja hävytöntä, kuten muuan Vapaan Suomen liittolainen asian Uosukaiselle ilmaisikaan. Puhemies totesi lakonisesti, että "työmies on palkkansa ansainnut".

Komitean selän suojissa suoritettu omien palkkojen korotus ei voi olla vaikuttamatta kansalaisten mielipiteisiin. Kannattaa kuitenkin muistaa että kokoomus ja keskusta on tehnyt työnsä hyvin tällä vaalikaudella niin, että ei tuo suhteellisen pieni korotus ole kohtuuton.

violaheistonen

Muistaakseni Suomessa on 700 000 ihmistä joittein tulot ovat niin pienet,että he elävät ns. köyhyysrajan alapuolella! Uskokaan nyt, että joittenkin on pärjättävä 400 eurolla kuussa!? ja kansanedustajat saavat just sen verran korotusta! Onneksi olkoon! Toivoisin kansaedustajilta laskeutumaan Arkadianmäeltä lähemmäksi kansaa ja kuuntelemaan heitä, kun kansa on Teidät sinne valinnut.
Oikeusvaltio on "Valtio, jossa ..ylintä valtaa käyttää kansa joko suoraan tai kansanedustajalaitoksen välityksellä..". Pitääkö tämä paikkaansa?

turjalainen

Todellakin rappio rehottaa.

Tämän jälkeen on turha tulla vaatimaan kansalaisilta minkäänlaista palkkamalttia, sillä siihen ei poliitikoilla enää ole moraalisesti mitään varaa!

Jos tulee yleislakkko, niin ei voi muuta sanoa, kuin että poliittinen johto suorastaan kerjäsi sitä!

Pojurekku

Olen itse alimman tukitason omaishoitaja, jonka omaishoitajakorvaus on 359 euroa kuussa miinus verot. Monissa kunnissa omaishoitajasopimuksia ei tehdä tammikuun jälkeen, koska siihen varatut rahat ovat loppuneet. Hoidettava saa erityisvammaistuen, joka on sekin noin 300 kuukaudessa. Okei, jos noihin lyödään vuosittainen prosentin korotus, niin sehän tekee vallan kuusi euroa kuukaudessa miinus verot.
Pitää muuten muistaa, että kansanedustajat saavat palkkion lisäksi verovapaan kulukorvauksen, joka on vähintään 30 prosenttia valtion virkamiesten palkkaluokan A27 palkasta. Kulukorvaus ei siis jää pelkkään tonniin kuussa. Lisäksi tulevat luontaisedut kuten ilmaiset joukkoliikenteen matkat. Unohtaa ei myöskään sovi, että kansanedustajille palkataan avustajat työtaakkaa helpottamaan.
Jos palkkion, kulukorvauksen ja luontaisedut suhteuttaa muiden julkisten alojen palkkoihin, samoille ansiotasoille taitaa päästä esimerkiksi Turun kaupunginjohtaja, joka saa 15.000 kuukaudessa. Apulaiskaupunginjohtajat saavat kymppitonnin ja päätoiminen Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja viitisen tonnia kuussa. Kansanedustajilla on muuten noin neljä kuukautta vuodessa lomaa, tai eduskunta ei ainakaan kokoonnu, joten kai sillekin jonkin rahallisen arvon voi laskea.

AiLin

Nyt olisi KANSANedustajille näytön paikka - voisivat ohjata vaikka tämän marraskuisen korotuksen jollekin omaishoitajaryhmälle tai työttömille, joiden elämä ei tunnu edes mahdu nykyisten edustajiemme ajatusmaailmaan! Mutta onko se todella niin, että "raha tulee rahan luokse"!?
"Ei muiden väliä, kunhan minä vain saan...niinkö?

Ja sitten vielä,jälleen kerran; eurot ja markat ovat tosiaan sekaisin - ei ole mitään järkeä nykymenossa! Asuntokaupassakin vanhat, markka-aikaan muutaman kymppitonnin maksaneet asunnot maksavat yli miljoona markkaa tänä päivänä; miettikää vähän päissänne! Eikös kansanedustajien palkkakin ollut tässä - ei nyt kovin monia vuosia sitten - jotain sentään alle kymmenentuhatta markkaa...

Hakkuri

Tuo lakisääteinen korotus 12 v. jälkeen on järjetön. Pitäisi olla tulospalkka ja aleneva palkkio vuosien kasvaessa. Broileripoliitikoiden sidonnaisuudet kasvavat sinä aikana siinä määrin, etteivät ole enää jäävejä toimimaan KANSAN EDUSTAJINA.

Muistakaa äänestää kokoomusta, saatte demarit ja äänestämällä demareita, saatte SAK:n. Kyllä maahan pitää palauttaa korporaatiodemokratia takaisin, ettei enää turhia vaalirahapaljastuksia tule esille.

Tepeteus

Kansanedustajilla on oltava sen verran hyvä palkka, etteivät sorru liikaa korruptioon.

Jos palkka olisi normi 2000 euroa/kk, joka toinen kansanedustaja ottaisi pimeänä rahaa isoilta firmoilta. Se toinen rehellinen puolisko olisi jotain rikkaita liikemiehiä, joille olisi ihan sama saisivatko kansanedustajan työstä ollenkaan palkaa.

foinikkialainen

Toki ottaisivat sitä rahaa pieniltäkin. Kyllä raha kelpaa aina, tuli se mistä tahansa. Kansanedustajat, jotka arvostelevat oikeasti ko. palkankorotusta, voisivat sijoittaa/antaa omansa vapaaehtoisesti, vaikka siihen kehitysapuun. Senhän piti olla varma sijoitus, pitkän päälle. Jos näin on, niin miksei sijoittele omiaan ja jättäisi lopun jokaisen kansalaisen itsensä päätettäväksi. Tai, eikö siitä korotuksesta voi kieltäytyä? Niin moni uskoo rahojen menevän esim. Afrikan "pikku-hitlereille", jotka palkitsevat sitten "lahjoittajan". Bkt:sta otettu "lahja" jollekin diktaattorille on kansalaisten vapaan ajattelun vastaista. Bkt-lahja on helppo omia omaksi saavutuksekseen ja silloin siitä saanee itsekin jotain.

Ray

En osaa sanoa, mikä sen pitää olla, mutta ei tuo nyt niin kauhealta vaikuta. Kyllä kansanedustajan tehtävän pitää olla jotenkin arvostettu myös korvauksen osalta.

Kansanedustajan tehtävä on demokratiamme tärkein. Se on varsin vaativa ja raskas työ. Ei korvaus voi olla fattatasoa tai deekumaiden virkamiesten palkkojen mukainen. Se on nähty mitä siitä seuraa.

Tehtävään täytyisi saada kyvykkäitä suomalaisia, joten täytyy siitä siksikin jotakin maksaa.

AiLin

Siis maksavatko kansanedustajat palkkiostaan verot? Miks nyt tällainenkin kysymys heräsi mielessä!

Kyvykkäitä suomalaisia pitäisikin sinne äänestää eikä näitä median lemmikkejä, jotka tuntuvat keskittyvän aivan eri asioihin kuin tehtäväänsä. Kansanedustajathan on valittu edustamaan Suomen kansaa ja heidän tehtävänsähän on toimia Suomen parhaaksi sen kansalaisten etuja ajaen!!!

Herätkää, ihmiset!

Rami2

Kun tässä taannoin vartijat pyysivät 34 euron korotusta kuukausipalkkaansa, työnantajat pitävät vaatimusta mielettömänä. Verorahoilla maksettu 20-kertainen korotus kansanedustajille on sitävastoin kohtuullinen, ja noudattaa Suomessa omaksuttua ja valtion johtamaa palkkaerolinjaa.

Haikki

Mitähän Tennilä ja muut tuohtuneet edustajat tekevät liioilla palkankorotuksilla? ...no vaikka tuo 6,5% tehdäänkin neljää vuotta silmällä pitäen, niin moniko uskoo, jottei tuosta nousta ensi vuonna..ja sitä seuraavana..ja sitä seuraavana..ja sitä seuraavana?