Maanantai 15.7.2019

”SDP pitää kiinni pakkoruotsista”

Luotu: 
3.10.2010 13:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen pelkää, että kielikiistasta tulee vaaliase.

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen syyttää keskustaa kielisodan lietsomisesta. Urpilainen sanoo pelkäävänsä, että keskusta on tekemässä ruotsin kielen asemasta vaalikysymystä.

Urpilainen viittaa Hufvudstadsbladetin haastattelussa keskustaministereiden lausuntoihin Keski-Pohjanmaan aluehallinnosta virinneen kielikiistan yhteydessä. Hän oudoksuu myös keskustalaisen pääministerin Mari Kiviniemen tukea kokeilulle, jossa Itä-Suomessa ruotsin opiskelun voisi koulussa vaihtaa venäjään.

Myös hallituspuolue vihreiden valtuuskunta hyväksyi tänään linjauksen, jonka mukaan pakkoruotsista voidaan luopua perustelluista syistä Itä-Suomessa. Näin vihreät osoittavat vihreää valoa venäjäkokeiluun.

Urpilaisen mukaan SDP pitää jatkossakin kiinni pakollisesta ruotsin opetuksesta.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ray

Vasemmistoon on aina kuulunut vahva ruotsinkielinen osa. Työväestöllä on ollut suuria yhteiskunnallisia tehtäviä, jotka ovat yhdistäneet erikielisiä ihmisiä. Monet työväenjohtajat ovat olleet ruotsinkielisiä tai selvästi kaksikielisiä. Tulee nyt heti mieleen vaikkapa Aarne Saarinen ja Olavi Saarinen, Ulf Sundqvist ja Emil Skog, K A Fagerholm jne.

Nämä historiattomat luokalle jääneet jauhavat ylhäältä päin ohjattua kielivihaansa tosiasioista piittaamatta.

E. Lankinen

muuallakin kuin Itä-Suomessa ei muka olisi venäjää ruotsin sijasta opiskelevia?

Tuota, viedäänkö tässä nyt ihmisiä ihan tarkoituksella siihen kuopan reunalle? Laittavat vieläpä itse piipun suuhun ja vetävät liipasimesta?

TapioTTT

4% kansanosa hyppyyttää demareita kuten tahtoo, eipä taida demareista työmiehen puolueeksi enään olla koska mamut & Rkp ajaa työmiehen etujen edelle.
No keväällähän se sitten nähdään mitä työmies tekee ?

Penttijuhani

Kielten pakko-opettamisen voi nostaa vaalikysymykseksi, noin yleensä ottaen. Toiseksi asiaksi voi nostaa tuon "virkamiesruotsin" vaateen, jos se on yhä olemassa. Ei kummallakaan pidä rasittaa Suomea.

Asiaa voisi lähestyä rationaalisesti, pyytää esimerkiksi lausuntoja, tutkia, miten sekavan ja kieliopittoman ruotsin opiskelu ensi tai ainoana kielenä vaikuttaa lapsen aivojen toimintojen kehitykseen.

Vastaus kun olisi selvä: se on vahingollista. Rkp:n pakkoruotsin ajajat ovat elävä esimerkki juuri tästä. Vai mistä muusta muka?

Myös Rkp:n pakko-olon hallituksissa voi nostaa vaalien kysymykseksi. Tai se perustat tulisi rikostutkia. Ei sillä mitään rationaalia poliittista selitystä ole.

Ray

Jos siis antaa äänensä persuille! Se on Soinin yksityisprojekti, jonka tehtävänä on sinkauttaa hänet kiertoradalle samalla kun puolue kohta kasvaessaan leviää alta. Ottakaa huomioon, että Soini myös tuntee populismin. Tietää tarkasti sen kehityskaaren.

Työväenliike on ruotsinkielisen herran aikaansaannos. Ruotsinkieli on kuulunut kiinteänä osana työväenliikkeeseen. Työväenliikkeen aatteet(sosilidemokratia ja kommunismi) ovat täysin herrojen synnyttämiä ja johtamia. Rahvas ei niiden sisältöihin ole koskaan vaikuttanut. Ei Suomessa eikä ulkomailla.

Vyötiäinen

Kyselyn mukaan vasemmiston kannattajat vastustavat eniten pakkoruotsia, jopa perussuomalaisten kannattajia enemmän.

Ei siis ihme, että Jutta pelkää asian nousevan vaaliteemaksi. Huono olisi pakkoruotsia puolustaa, kun äänestäjät kaikkoisivat.

Demarinuoretkin ovat liittyneet muiden nuorisoliittojen seuraksi pakkoruotsin vastaiseen rintamaan.

Ei ole helppoa olla kielivapautta vastustava päättäjä nykyisin...

Vyötiäinen

Luepa uutisen otsikko! Kysymys on pakkoruotsista, joten eikö siihen saisi kommentoida?

Sinun kommenttisi taas ei liity mitenkään uutiseen.

Neuvo sinulle: Ei pidä kommentoida asioita, joihin ei ole kompetenssia.

Tuolla on monia huuhaa-palstoja, joihin voi mennä suutaan soittelemaan. Ne ovat hyvin suosittuja. Suosittelen sinulle.

Vyötiäinen

Sinua ei voi ottaa vakavasti. huomasin sen jo ensimmäisestä kommentistasi. Sinulla ei ole asiaperusteita ja alat soittamaan suutasi.

Tähänkin ketjuun et ole ottanut kantaa itse uutiseen, vaan vain minun kirjoittamiseeni. Olenko jotenkin traumatisoinut sinut, kun henkilöni kiinnostaa niin kovasti?

Joten voisitko lopettaa minun henkilöni kommentoimisen? Voitaisiin tehdä vaikka sopimus, että ei kommentoida toistemme kommentteja.

Olisiko se suinkin mahdollista sinulle?

I_K_L

Ei mitään pelättävää. Voitaisiin vaikka eduskuntavaalien yhteydessä järjestää kansanäänestys marginaalikielen pakko-opiskelusta ja virkojen pakkokielikelpoisuusehdoista.

Ei marginaalikielen pakollisuuden poistaminen mitään kielisotaa aiheuta. Eikä sen pakollisuuden poistaminen mitään vakavia seuraamuksia aiheuta. Päinvastoin. Tämän tietävät jo kaikki suomalaiset, paitsi ruotsalaisen pääoman ostamat suurehkot puolueet kok ja sdp sekä tietenkin rkp:n änkyrät. Rkp on niin pieni puolue, että sillä ei ole kuin vahtipiskin tehtäviä ruotsalaisen pääoman puolesta. Siihen hommaan eduskunnassa riittää yksi pakollinen Ahvenanmaan edustaja.

ksr

Mitä sanovat esim. vaasalaisdemarit Marjatta Vehkaoja ja Arttu Uhlgren kokkolalalaisen puheenjohtajansa linjauksesta. Vehkaoja ainakin vaikuttaa vapaa kielivalinta ry:ssä, joten ei taida Jutan pakottaminen oikein purra.

No, loistavaa on se, että peli selkenee. Pakottamisen kannalla tällä hetkellä ovat puoluejohtonsa suulla demarit, kokoomus ja rkp. Samalla pakottajat tulevat kertoneeksi, että he eivät pidä ruotsinkieltä maassamme elinkelpoisena, vaan sen olemassa olon perusteena on vain ja ainoastaan suomenkielisten pakottaminen.

joukahinen

nukkuvien puolue,jälleen kerran. Kansa ei äänestä koska äänestämällä ei voi vaikuttaa. Miksi pakkåruotsista ei järjestetä sitovaa kansanäänestystä??? Koska tulos ei miellytä pääpuolueita.
Näin Suomi säilyy epädemokraattisena
puoleiden mielivallan temmelyskenttänä. Eliitti johtaa Suomea, oli vallassa KåKååmus tai såsdemåt ; molemmat RKP:n jatkeita, sen apupuolueita.
Globaalissa maailmassa ei ole yhtäkään järkiperustetta pakkåruotsille, sitä ei sen enempää Katainen, Kiviniemi kuin Urpilainenkaan suostu myöntämään.

Jamppa12

Urpilainen kyllä sahaa nyt omaa oksaansa, kun menee tuollaisia möläyttelemään...

Pakkoruotsin ihannoinnista on kyllä mediaseksikkyys hävinnyt jo aikoja sitten. Ei pääpuolueiden edustajat saavuta enää mitään sillä, että vänkäävät muutoksen voimia vastaan. Paitsi toki henkilökohtaista taloudellista hyötyä "svenskafolkfundetilta" saadun shekin muodossa, rapujuhlista ja muusta hyvä-veli -korruptiosta puhumattakaan, mutta se on sitten eri juttu.

Muumimamma

Te jotka ette ole koskaan opiskelleet venäjää, ette tiedä, miten vaikea siinä kielessä on päästä edes aakkosista eteenpäin. Ruotsi on sentään helppo kieli oppia. Jos lapsesi saa ensimmäiseksi pakolliseksi kielekseen venäjän, on mahdollista, että häneltä menee muukin oppimisen ilo metsään. En missään tapauksessa haluaisi, että lapsenlapseni joutuu ensimmäiseksi opiskelemaan venäjää, jota vanhemmat eivät osaa, eivät edes tunne aakkosia. Miettikääs asiaa vähän laajemmin, ennen kuin alatte suutanne soittaa. Ruotsin opiskelu antaa pohjan muillekin kieliopinnoille. Joskus myöhemmin voi venäjän opiskelu olla helpompaa. Tärkeää se on varmasti itärajalla asuville, venäjän kielen taitoisia tarvitaan siellä enemmän kuin ruotsia osaavia. Ajatelkaa alakouluikäistä opettelemassa uudestaan aakkosia, joita ei edes oma äiti tai isä tunne.

Virkamiesruotsin osaaminen on eri asia eikä sitä pidä sotkea peruskouluopetukseen.

Jamppa12

Pakkoruotsia ei opeteta "alakoululla", vaan 7. luokalta alkaen.

Toisekseen, ei kukaan ole mitään "pakkovenäjää" ehdottamassa, vaan OPPILAS ITSE saisi valita kielen, jota opiskelee. Jos venäjä vaikuttaa vaikealta kieleltä, niin kaikin mokomin oppilas voisi sitten valita sen ruotsin!

Siitä ei joka tapauksessa pääse mihinkään, että ruotsi on käytännössä tarpeeton kieli useimmille suomalaisille, ja jo siitä syystä sen opiskelu on vaikeaa. Jos kieli ei kiinnosta eikä sitä tarvitse koulun ulkopuolella missään, niin ei siinä paljon opiskelumotivaatiota silloin ole ja miksi olisikaan. Lähinnä tulee vaan ällötystä koko kieltä ja sen puhujia kohtaan loppuiäksi.

Hannu Koho

Jutta Urpilainen on selvästi käynyt Paavo Lipposen ripitettävänä.

Pakkoruotsi-Lipponen on Freudenthal-mitaleineen niin sitoutunut menneisyyteen ja RKP:lle tekemiinsä lupauksiin, että SDP:n ei auta kuin ottaa pesäero tuohon politiikan sarvikuonoon, tai sitten jatkaa jyrkkenevää alamäkeä kohti vaaleja.

Minkähän kokoinen on ruotsinkielisten demarien puolueelle tuoma säätiörahakakku?