Maanantai 17.6.2019

Jaana Pelkonen: Tästä Sipilän joukko on hiljaa – unohtuuko ”ympäröivä todellisuus” taas?

Luotu: 
18.8.2015 08:36
Päivitetty: 
18.8.2015 08:48
 • Kuva: Timo Korhonen / All Over Press
  Kuva
  Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) on pitänyt aktiivisesti esillä alkoholiasioita ja vaatinut sääntelyn sekä verotuksen keventämistä.
|

Löyhemmän alkoholipolitiikan ajamisella profiloitunut kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) kommentoi blogissaan hiljaisuutta, joka hänen mukaansa vallitsee hallituksen alkoholipolitiikan ympärillä.

– Juha Sipilän (kesk.) hallitus on nyt työskennellyt muutaman kuukauden ajan. Alkoholipolitiikasta ei ole puhuttu tänä aikana lainkaan. Tätä on ihmetellyt ääneen monikin taho. Heinäkuun alussa esimerkiksi Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen ihmetteli, miksei hallitus ole lausunut mitään alkoholipolitiikasta. Tyyntä myrskyn edelläkö? Pelkonen kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan alkoholilain kokonaisuudistusta. Pelkonen kyseenalaistaa osan uudistukseen liitetyistä mahdollisista muutoksista kuten ravintoloiden jatkoaikojen leikkauksista, koska ”yksi Juha Sipilän hallituksen ohjelman keskeisistä tavoitteista on turhan sääntelyn purkaminen”.

– Jätin eduskunnassa kesäkuussa kirjallisen kysymyksen, jossa pyysin alkoholiasioista vastaavaa ministeriä valottamaan alkoholilain kokonaisuudistuksen aikataulua sekä sitä, miten valmistelussa varmistetaan, että hallitusohjelman linjaus toimialakohtaisen sääntelyn purkamisesta toteutuu tässäkin uudistuksessa, Pelkonen kirjoittaa.

Hänen mukaansa ministeri Juha Rehulan (kesk.) vastaus oli yllätyksetön: uudistus tehdään terveyspoliittiset näkökohdat edellä.

– Tähänastisen linjan perusteella voi sanoa, että jäljet pelottavat. Alkoholipolitiikkaa on tehty ”terveys edellä” jopa siinä määrin, että koko muu ympäröivä todellisuus on unohtunut. Jollakin tiukennuksella tai olemassa olevan älyttömän normin säilyttämisellä saattaa olla terveyspoliittiset perustelut taustallaan. Aivan eri asia on, edistääkö tiukennus tai normi terveyttä sillä tavalla kuin on ajateltu, Pelkonen kirjoittaa.

Pelkonen korostaa, kuten usein aiemminkin, ravintola-alan työllistää vaikutusta ja korkean verotuksen sekä sääntelyn alalle aiheuttamaa haittaa.

– Älyttömällä verotuksella ja sääntelyllä kotimaan juomavalmistuksen, kaupan ja etenkin ravintoloiden kustannukset ajetaan korkeiksi ja toimintaympäristö mahdottomaksi. Aikaansaatu taloudellinen kannustin ohjaa ihmiset juomaan ulkomailta tuotua halpaa alkoholia kotisohvalla, kansanedustaja kärjistää.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Jaana Pelkonen
Jaana Pelkonen
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka A. Immonen

Alkoholin haitat ovat c. 5 miljardia euroa kansanterveydelle rahassa mitattuna puhumatta henkisestä kärsimyksestä. Suomalaiset eivät yksinkertaisesti osaa käyttää alkoholia vastuullisesti, tilastot sen todistavat. Sorry vaan Jaana Pelkonen ja muut nautintojen perässä juoksentelevat - nyt on ryhtiliikkeen aika ja raitistumisen paikka. Austerity rules.

Jarno Hartikainen

Porin Jazzit on erinomainen koelaboratorio suomalaisten alholinkäytöstä. Kun homma oli vapaata ihmiset käyttivät alkoholia kohtuudella ja mitään ongelmia ei tullut, kun alkoholi suljettiin karsinaan, niin nämä samat ihmiset vetävät kisahuikkia jallua portilla (ennen ei siellä edes näkynyt väkeviä), oksentelevat ympäriinsä, aiheuttavat järjestyshäiriöitä ym.

Vapaammaksi homma eli verot alas erityisesti ravintoloiden, anniskelualueet pahaksi muistoksi menneisyydestä, enemmän hauskaa, enemmän kohtuutta, enemmän verotuloja, lisää työpaikkoja ja vähemmän ongelmia.

Harri Kota-aho

Olet aivan oikeassa. Itsekin jazzeissa käyneenä en kyllä nähnyt ylilyöntejä ja tunnelma on ollut leppoisa. Säännöstely ei ole nykyaikaa. Ns. Vip ja muut yritysten kutsuvieraat ovat enemmän viihteellä. Kentällä olevat ovat enemmänkin piknikillä ja nauttivat musiikista.

Petri Mylly

Herra Immonen kysyisin sinulta kun nyt näytät hallitsevan nuo luvut että paljonko mahtaa olla alkoholin verotulot valtiolle. Mielestäni pitäisi aina ilmoittaa myös mahdolliset verotulot kun ilmoitellaan joitain terveysmenoja. Samaa asiaa aina oli sitten kyse viinasta tai tupakasta. Kyllä menot kansanterveydessä ilmoitetaan mutta ei verotuloa ja kyllähän nämä myös työllistää vai kuinka.

Jukka Sarjanen

Samaan aikaan kun alkoholikäärmettä yritetään ikuisesti tunkea pyssynpiippuun, annetaan RAYn pystyttää ("yksikätisiä rosvoja") hedelmäpelejä jokaiselle nurkalle...

Niissä, yleensä alkoholia käyttämättömät, eläkeläiset pelaavat eläkkeensä ja jotkut jopa talonsa...

Syötäväksi ei sitten jää, kuin puuroa ja perunaa sekä täydellinen syrjäytyminen...

Sivusta seuranneena soisin heille mieluummin hyvää ruokaa ja seuraa alkoholin kera...

Arto Nurmi

Luvalla sanoen niin epäilen näitä jonkinverran "kauhulaskelmia". Niillä tarkoitettanee jonkinlaisia kuvitteellisia menetettyjä bkt-lukuja. Ne eivät siis tarkoittane että valtion budjetin velanotto olisi ilman alkoholin haittoja lähelle 0:aa.

Vaikka se ei ole muodikasta sanoa näin niin samaan syyllistytään tupakan osalta. Kun valituisesti polttavia on enää alle 20% niin miten he voisivat mitenkään aiheuttaa miljardiluokan menot? Toivottavasti näissäkin pysytään siis totuudessa.

Minusta tällaisilla laskelmilla aiheutetaan epäilyksiä koko alkoholipolitiikkaa kohtaan. Tietenkään kenenkään ei kannata polttaa saati alkoholia suurkuluttaa mutta "tarkoitus ei pyhitä kaikkia keinoja" pätee näissäkin asioissa.

Ville Tuusa

Menkääs ny Pekka ja Raimo raittiit elämään vaikka jonnekkin Uralin vuorille jos oikeasti tota mieltä että ette halua kansalaisille suoda sitä hetkellistä rentoutumista normi lager-oluen seurassa tai sitten vähän paremman nautiskeltavan. Sama kun sanoisit että joku kansanryhmä ei sais harjoittaa uskoaan vaan siun oman mielipiteen vuoks. Tässä helvetan kieltomaassa on jo ihan tarpeeks esim. Pienpanimoiden yrittäjyyttä vaikeuttavia kieltoja ja lakeja et saatika sit myyty jo muutenkin tuottavat yhtiöt kiinaan tai muualle niin miks ei edes hyvillä panimoilla vois yrittää saada suomen taloutta nousuun?

Seppo Maliniemi

Eikö Jaana Pelkonen pääse lööppeihin muuta kun yhden asian vuoksi? Luulisi vastuullisen
kansan valitseman edustajan ajattelevan muutakin kuin alkoholia. Yli 80% päivystyspotilaista viikonloppuisin on maistissa. Kallista lystiä veronmaksajille. Ei tunnu menoa haittaavan.

Francis Castro

Kansantaloutta vähänkin tuntevat ymmärtävät, että yhden hyödykkeen tarjontaa rajoitettaessa kyseisen hyödykkeen substituuttien eli korvaavien hyödykkeiden kysyntä ja sen myötä tarjonta kasvaa. Esim. kun perunaa ei ole tarjolla niin paljoa, riisin kysyntä kasvaa. Kahvi ja tee. Jne.

Teemu Terava

Johtunee kepun johdon uskonnollisesta taustasta. Kepussa vallitsee vahva keppana-takaisin-alkoon-mentaliteetti. Vaalikampanjan aikaisesta lipsahduksesta opittiin, ettei siitä aiheesta kannata juuri nyt suuremmin hälistä. Koko aihe on parasta vaieta kuoliaaksi.

Jari Aaltonen

"Älyttömällä verotuksella ja sääntelyllä kotimaan juomavalmistuksen, kaupan ja etenkin ravintoloiden kustannukset ajetaan korkeiksi ja toimintaympäristö mahdottomaksi. Aikaansaatu taloudellinen kannustin ohjaa ihmiset juomaan ulkomailta tuotua halpaa alkoholia kotisohvalla, kansanedustaja kärjistää."

Näinpä. Kun sitä on, näkyy maistuvan enemmän kuin baarissa vedettäisi. Verotulot jäävät Viroon, haitat tänne. Täysin hullua. Tanska alensi olutveroaan, loppui saksasta raahaaminen. Verotulot kasvoivat ja ravintolakulttuuri virkistyi. Insinöörimatikalla tätä ei vaan ymmärretä. Soppaa vedetään jokatapauksessa, joten kaksinaismoralistista näpertelyä.

Timo Nylander

Edellisen hallituksen ministerin sanoin: Alkoholin kulutus on suoraan verrannollinen sen saatavuuteen ja hintaan. Kreikassa alkoholia saa todella halvalla jokaisesta kaupasta. Tästä voimme ministerin logiikan mukaan päätellä että kreikkalaiset ovat suurkuluttajia. Kuuden kuukauden oleskelun aikana näin siellä yhden ( 1 ) paikallisen humaltuneena. Ehdotan että kaikki rajoitukset poistetaan. Näin helpotamme niiden elämää joiden ainoa intressi on nauttia alkoholituotteita.