Lauantai 25.5.2019

Li Andersson haluaa kansanäänestyksen – Paavo Väyrynen mainittu

Luotu: 
18.8.2015 13:10
  • Kuva: Arsi Ikäheimonen / All Over Press
    Kuva
    Li Andersson haluaa kansanäänetyksen eurosta, mutta ei Väyrysen kansanäänestystä.
|

Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson esittää kansanäänestystä euroalueeseen kuulumisesta.

Andersson kertoi aloitteesta vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

- Annetaan kansalaisille mahdollisuus ilmaista, haluaako jatkaa nykyisen kaltaisessa unionissa, nykyistä enemmän yhteistä finanssipolitiikkaa harjoittavassa unionissa vai omalla valuutalla, Andersson ehdottaa.

Anderssonin mielestä vasemmiston kanta euroyhteistyön tulevaisuuteen on arvioitava uudelleen, koska talouskuri on osoittautunut olevan syvällä rahaliiton rakenteissa.

– Euroryhmän uhka lopettaa Kreikan pankkijärjestelmän hätärahoitus, joka lopuksi kiristi Syrizan johtajia hyväksymään talouskuripolitiikkaa jatkavan kolmannen tukipaketin, oli talouskuripolitiikan viemistä sen härskeimpään äärimmäisyyteen, Andersson sanoo.

- Vasemmistoliiton eurovaaliohjelmassa lukee, että “mikäli eurokriisiä ja eurovaluutan ongelmia ei saada ratkaistua kestävällä tavalla, yhteisvaluutta on purettava hallitusti, jolloin EMU- jäsenyydestä järjestettäisiin kansanäänestys”, Andersson muistutti kokouksessa pitämässään puheessa.

Keskustalainen europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on jo aiemmin laittanut liikkeelle kansalaisaloitteen siitä, pitäisikö Suomessa järjestää kansanäänestys euroon kuulumisesta. Aloitteella on tällä hetkellä vajaat 36 000 allekirjoitusta.

- Vasemmistolle tässä ei ole kyse mistään kansallismielisestä symbolisesta projektista, vaan talouspolitiikan suunnasta ja kansalaisten oikeudesta valita, minkälaista talouspolitiikkaa halutaan. Siksi meidän ei kannata lähteä mukaan Paavo Väyrysen ehdotuksen kaltaisiin “markka takaisin”-aloitteisiin, vaan meidän tulee esittää omaa aloitetta sellaisesta eurokansanäänestyksestä, joka politisoi talouspolitiikan suuntaa, Andersson linjaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Reino Jalas

Tuo olikin yllättävä juttu, että Vasemmistoliiton Eurovaaliohjelmassa 2014 tosiaan sanotaan noin.

" Mikäli eurokriisiä ja eurovaluutan ongelmia ei saada
ratkaistua kestävällä tavalla, yhteisvalutta on purettava
hallitusti, jolloin EMU- jäsenyydestä järjestettäisiin
kansanäänestys."
http://www.vasemmisto.fi/politiikka/ohjelmat/eurovaaliohjelma-2014/

Kovin paljoa Vasemmistoliitto ei tuosta asiasta viime vuonna ääntä pitänyt.

Mutta nythän se on ihan ajankohtaista asiaa. Vasemmistoliitto kannattanee Väyrysen ehdotusta, kun se kansalaisaloitteena aikanaan tulee Eduskuntaan.

Petri Luosto

Vasemmistoliitolla tuntuu olevan edelleen selittämätön fobia käsitettä talouskuri kohtaan. Kuinka monta miljardia Suomen valtio velkaantuu tämänkin vuoden aikana?

Suomen valtiolla on suuri ongelma kasvavan valtionvelan kanssa etenkin jos korkotaso alkaa vähitellen nousemaan. Silloin vanhoja matalan koron velkoja joudutaan maksamaan ottamalla uutta velkaa korkeammalla korolla.

Kim Serrano

taitaa olla ainoa turva siellä euroopassa...suomen pahaan lamaan...sekinkö pitäisi saada katkaistua...on todellakin hölmöläisten touhua..tällaiset vasemmiston ärsyttävät oman julkisuus kuvan rakentamiset saisivat olla jo lopussa.edesvastuutonta ..tällaisia kun ehdotetaan niin ei ole minkäänlaista vastuuta asioista ja kansan edustaja vielä..meillä oikeita ongelmia saada yhteiskunta omille jaloilleen ja siihen me tarvitaan euroopan apua..markkina alueena kait suomelle suurin alue..ymmärtääkseni tähän lamaan on osasyy siinä että on ollut liian monta kokkia hämmentämässä soppaa..nyt olemme oikealla tiellä..yhteiskunta sopimus ja maltilliset tupo ratkaisut nostavat suomen kilpailu kykyä..olemme tasavertaisia muihin euroopan maihin nähden..meillä on olemassa puolue rajojen ylittävä edustus eu:ssa..se on tarpeeksi hyvä eikä kaikkien tarvitse tietää aivan kaikkia asioita..liian monta tietäjää ja näkijää ja mielipidettä ei edistä koko yhteiskunnan etua..

Ilkka Korkalainen

Se että Suomen talous on ajettu katastrofiin sosialidemokraattisella utopistisella talouspolitiikalla ja ay-liikkeen vastuuntunnottomalla työmarkkinapolitiikalla ei korjaudu valuuttaa vahtamalla.
Monilla tuntuu olevan halu palata markkaan ja peittää virheellisen talouspolitiikan jäljet silloin tällöin tehtävällä devalvaatiolla.

Arto Lehkamo

Kaikki kalastavat Persuihin pettyneitä. Soini teki emämunauksen kääntämällä takkinsa kaikkein tärkeimmässä asiassa. Veikkaan, että Persut hajoavat kahdeksi eri puolueeksi: kovan linja oikeistopopulisteiksi jossa nokkamiehenä Halla-Aho. Ja se toinen porukka on "sliipattu euroa ja EU:ta nuoleskeleva sarveton ja hampaaton yleispuolue" jota johtaa Soini. Tämä puolue menee hallitukseen kenenkä tahansa kanssa ja tekee kompromissin mistä tahansa asiasta. Sellainen duunareitten RKP.

Reino Jalas

> Monilla tuntuu olevan halu palata markkaan ja peittää
> virheellisen talouspolitiikan jäljet silloin tällöin tehtävällä
> devalvaatiolla.

Onkos esittää jotakin vaihtoehtoisia menetelmiä korjata tilannetta? Se Yhteiskuntasopimusko ehkäpä?

Meillähän tehdään parhaillaankin *virheellistä talouspolitiikka*, koko ajan kun tässä istumem ja debatoimme. Virheentekemisen tilanne ja ajankohta on juuri nyt päällä.

Millä vaihtoehtoisilla keinoilla, ja ennen kaikkea että milloin, noita nyt tehtävien virheiden jälkiä olisi tarkoitus alkaa korjailla??

Olli Juntunen

Olenkin jo ihmetellyt, koska vasemmistolaiset ryhtyvät puhumaan tästä asiasta. Mielestäni nykyinen rahapoliittinen linja ei oikein millään sovi heillekään. Sen sijaan en ymmärrä, miksi Väyrysen aloite ei heille käy. Väärä esittäjä?

Jos näin on, niin aika surkeaa. En minäkään ammu mitään vasemmistolaisten aloitteita alas pelkästään siitä syystä, että vasemmistolaiset kannattavat niitä, vaikka laitaoikeistolainen olenkin. Kannatan esimerkiksi perustuloa.

Markku Nieminen

Ei voi olla totta!?? Eikä olekaan!
Vasemmistoliitto on oppositiossa niin kuin Demaritkin ja siksi jotain järkevää siitä suunnasta tässä tilanteessa. Hallituksessa päinvastoin.

Demarit ehdottivat äskettäin eläkekattoa vaikka kymmenistä endotuksista vuosien varrella se aina oli tyrmäämässä katon heti suoralta kädeltä. "Ei sovi suomeen" Lipponen muu muassa.

Jussi Keinonen

Mistä näitä vastuutaan ja palkkatöitään vältteleviä poliitikkoja aina sikiää uusia?

Edustuksellisessa demokratiassa palkkaamme edustajamme perehtymään asioihin, tekemään rohkeasti edistyksellisiä päätöksiä ja kantamaan vastuuta.

On niin vaikea jaksaa kuunnella ehdotuksia, että me tavikset joukkona ottaisimme mutu-pohjalta kantaa ydinvoimaan, yhteisvaluuttaan, Natoon tai muihin monimutkaisiin asioihin.

Jouko Markula

Jollei puututa, velkapommi kasvaa.. suomi on kiemurrellut tarpeeksi kauan näitten isompien lammaslaumojen kanssa, ja saanut turpaansa joka käänteessä, oli kyseessä saksa, kreikka, tai ranska,espanja, portugali...Näitä riittää...

Sauli Harju

Pitää toivoa että kaikki kansan puolella olevat ei pääse ikinä hallitukseen, koska sillon ne syö kaikki sanansa. Sitte kun ovat oppositiossa niin ajavat asioita joista ehkä hyvällä mäihällä kansa voi jotain hyötyä. On se kummallista touhua että hallituksessa eivät saa tehtyä muuta kuin suututettua koko kansan.

Juhani Karlsson

Aiemmin olin Euron kannalla kun siihen aikanaan mentiin mukaan mutta nyt en niin varma enää, 2007 - 2009 finanssikriisin jälkeen ja onkohan pankkiirit ja muut rakentamassa taas jotain pyramidihuijausta vai mikä mahtaa olla meininki? "Ensi viikolla se alkaa: EKP alkaa pumpata yli tuhannen miljardin euron raharuisketta euroalueen finanssimarkkinoille. Siitä viis, että samalla se pumppaa lisää ilmaa uuteen finanssikuplaan." http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2015/03/08/kupla-tai-ei-ekp-pumppa... "– EU menettää verojen välttelyn takia vuosittain jopa 1000 miljardia euroa. Tässä Suomen osuus lasketaan miljardeissa, sanoo EU:n verotehtävissä ansioitunut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.
Voitot verotettava siellä, missä ne tehdään" http://yle.fi/uutiset/eu-suunnitelma_lopettanee_myos_suomalaisyritysten_... "But when interest rates are almost at zero, central banks need to adopt different tactics - such as pumping money directly into the economy.
This process is known as quantitative easing or QE.
The central bank buys assets, usually government bonds, with money it has "printed" - or created electronically these days." ( FED lähes 4000 miljardia ja EKP 1000 ) "Since starting QE in 2008, the Federal Reserve has bought bonds worth $3.7 trillion, increasing its holdings eight-fold." "What is quantitative easing?" http://www.bbc.com/news/business-15198789 "EKP:n nykyinen pääjohtaja Mario Draghi osallistui Kreikan velkojen erikoisiin uudelleenjärjestelyihin työskennellessään amerikkalaisen investointipankki Goldman Sachsin kansainvälisten toimintojen johtajana sekä johtokunnan varapuheenjohtajana vuosina 2002-2005."
http://www.uusisuomi.fi/raha/91201-oliko-ekp-pomo-mukana-junailemassa-kr... Kannattaa muuten lukaista: "Lyhyt johdatus rahaan" "Nykyään raha on suurimmaksi osaksi vain elektronisia merkintöjä liike-, säästö- ja osuuspankkien tietojärjestelmissä. Pankkijärjestelmässä näitä merkintöjä voidaan tuottaa hyvin
vähäisellä työmäärällä ilman merkittäviä raaka-aine- tai energiakustannuksia. Raha on arkikokemuksen mukaan varallisuutta. Kuinka on mahdollista, että varallisuutta voidaan tuottaa pelkästään tekemällä merkintöjä joissain tietojärjestelmissä? Entä miksi rahaa ei yksinkertaisesti tuoteta lisää köyhyyden poistamiseksi maailmasta, jos sen valmistaminen on näin helppoa?" "Nykyään rahan lisääntyminen ei enää olisi varallisuuden lisääntymistä, sillä rahan olemus on muuttunut perusteellisesti. Jokainen euro, punta, kruunu, rupla, dollari tai jeni on tietysti jonkun varallisuutta, mutta samalla se on myös jonkun velkaa. Jos lisätään yhden varoja ja toisen velkoja, ei yhteenlaskettu nettovarallisuus muutu. " "Vaikka rahan lisääminen ei siis tuo lainkaan uutta nettovarallisuutta maailmaan, rahaaggregaattien kasvulla voi olla monenlaisia vaikutuksia. Makrotaloustieteilijät ovat vuosikymmeniä analysoineet tätä kysymystä, ja rahamäärän kasvattamisen seurauksista on usein kiisteltykin. Voidaanko rahaa lisäämällä välillisesti myös edistää tuotantoa ja työllisyyttä, vai seuraako rahamäärän kasvusta pelkkää inflaatiota?" http://www.suomenpankki.fi/fi/julkaisut/selvitykset_ja_raportit/bof_onli...