Maanantai 23.10.2017

Niinistö haukkuu kerjäyskiellon: ”Järjetöntä ja tehotonta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.10.2010 17:39
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Työryhmän esitys kerjäämisen kieltämisestä keräsi heti vastalauseryöpyn.

Sisäministeriön työryhmän ehdotus kerjäämisen kieltämisestä lailla jakaa mielipiteet sekä ministeriöissä että hallituksessa. Oikeusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön edustajat jättivät työryhmän loppuraporttiin eriävän mielipiteensä, ja hallituspuolue Vihreät aikoo torjua hankkeen alkutekijöissään.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan ”järjettömälle ja tehottomalle” kiellolle ei ole minkäänlaisia perusteita. Niinistön mukaan oikeusvaltiossa ei voida kriminalisoida köyhyyttä ja hädänalaisuutta.

–Ei ole juridisia tai muita perusteita kriminalisoida pahvimuki edessä kadulla istumista, Niinistö kirjoittaa blogissaan.

–Järjestyslailla yritetään ratkaista jotain sellaista, jota sillä ei voida ratkaista. Häiritsevä käyttäytyminen on jo nyt kriminalisoitua ja poliisin tulee tarvittaessa puuttua siihen. Organisoitu rikollinen toiminta ja toisten ihmisten erilainen hyväksikäyttö on jo nyt rikollista.

Niinistön mielestä ehdotukset ovat heikosti harkittu pyrkimys rajoittaa yhden väestöryhmän ja hädänalaisten ihmisten ihmisoikeuksia katukuvan "siivoamiseksi". Lainsäädäntö olisi suunnattu ihmisoikeuksien vastaisesti yhtä väestöryhmää vastaan.

Vihreille kuitenkin käy järjestyslain täsmentäminen häiritsevän kerjäämisen estämiseksi. Häiritsevää kerjäämistä voi Vihreiden mukaan olla esimerkiksi ihmisten kadulla liikkumisen estäminen.

Niinistön mukaan ainoa tapa ratkaista todellinen ongelma on katkaista ongelmien lähtökohta: romanien köyhyyden kierre.

– Ongelma ei tule ratkeamaan yksilöihin kohdistuvin pakkokeinoin. Asiaan on puututtava koko EU:n laajuisin sosiaalipoliittisin keinoin, kirjoittaa Niinistö.

Työryhmä esittää kerjäyskiellon lisäksi luvattoman leiriytymisen ja kerjäämisen organisoinnin kieltämistä. Työryhmän mukaan kielloilla vaikeutettaisiin järjestäytynyttä kerjäämistä ja ehkäistäisiin siihen liittyvää rikollisuutta.

Kerjääminen on lisääntynyt kahden viime vuoden aikana erityisesti pääkaupunkiseudulla. Työryhmän mukaan kerjääminen on myös muuttunut aikaisempaa häiritsevämmäksi ja aggressiivisemmaksi.

Kerjäämistä on kielletty lailla esimerkiksi Tanskassa, Itävallassa, Britanniassa, Luxemburgissa ja Espanjassa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuttu

1 §. Irtolainen on tämän lain mukaan:

1) Työhön kykenevä henkilö, joka toimettomana, riittäviä elatusvaroja vailla, kuljeksii paikkakunnalta toiselle, elleivät asianhaarat osoita hänen hakevan työtä;

2) sellainen työhön kykenevä henkilö, jolla on tapana vieroksua työtä ja sen vuoksi joutuu köyhäinhoidon tarpeeseen tai tulee ylivoimaiseksi rasitukseksi toiselle henkilölle ja siten ilmeisesti saattaa tämän vaaraan joutua tarvitsemaan köyhäinhoitoa itselleen tai sille, josta hänen lain mukaan on pidettävä huolta;

3) henkilö, jolla on tapana kerjätä tai käyttää toista kerjuuseen taikka sallia, että hänen hoidossaan oleva 18 vuotta nuorempi henkilö kerjää; sekä

4) henkilö, joka pitämällä tapanaan hankkia tuloja hyvien tapojen vastaisilla ja siveellisesti hylättävillä keinoilla taikka muulla elämäntavallaan tuottaa ilmeistä vaaraa yleiselle järjestykselle, turvallisuudelle tai siveellisyydelle.

Tuttu

2 §. Irtolaista on, milloin se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi, varoitettava sekä sen ohessa

1) autettava vapautumaan epäedullisesta ympäristöstä sekä hankkimaan itselleen sopiva asunto tai työpaikka;

2) toimitettava kotipaikkakuntaansa siellä käsiteltäväksi;

3) avustettava saamaan sairaala- tai muuta hoitoa, jos hän on sellaisen tarpeessa; sekä

4) tuettava ja ohjattava muilla sopivilla keinoilla säännölliseen ja kunnialliseen elämäntapaan.

Krisse

Vivianea ja lähetetään romaanit piristämään soitollaan Luxemburgin ( .. harmaata , pankki toisena perään .. ) katukuvaa ! Rahanpesu on siellä jo traditionaalinen Hobby , joten kyllä tätä puhtoista kahisevaa riittää runsaasti jaella myös vähävaraisemmille romaaneille .
Ville( -kin ) kiittäisi .
+

hartsa1

Voi kun se jäisikin siihen kuppi kädessä istumiseen mutta kun se ei jää.Jos ihmiset eivät anna rahaa se otetaan väkisin ja lähes aina niiltä kaikkein puolustuskyvyttömimmiltä,vanhuksilta ynm.Tämä Niinistö elää kyllä jossain omassa unimaailmassaan vailla kosketusta todellisuuteen,ei poliisi pysty kävelemään näiden edessä hyppijöiden perässä vahtimassa koska kerjääminen muuttuu lähes pystyryöstöksi.Miten nämä eivät usko että tilanne menee samaan missä Tanska,Ranska;ynm muutama muu euroopan maa on tällä hetkellä ja joutunut haukutuksi karkoitusten ja nyt ghettojen purkamisen takia mikäli ei ajoissa estetä sitä.Kun heti aletaan huutamaan näiden oikeuksista niin muistakaa että on niitä oikeuksia niilläkin jotka tämänkin maan pitävät pystyssä eli työssäkäyvät tavalliset ihmiset jotka haluaisivat käydä edes kaupassa ilman että edessä heilutellaan keskisormea jos ei rahaa anna.

Hannu Mikael

voisivat koettaa jonkin todellisen palkallisen työnteon tarjoamista ko.väelle, ja sitten ihmetellä, kun se ei käykään eikä kiinnosta tippaakaan.
Ei kuulu kulttuuriin.

Vai tarkoittaako Niinistö, että toisten rahoilla eläminen on työntekoa?
Vihreät ovat tässäkin asiassa jalat irti maasta ja päät muissa sfääreissä, kun haluavat kerjäämisen takana olevan organisoidun rikollisuuden pysyvästi jokaiseen suomalaiseen kaupunkiin.

mxu

Oikeastaan Ville Niinistön on tässä nyt ihan turha itkeä. Kerjäyskielto on ainoa keino puuttua Maahanmuuttoministeri Thorsin ja maailmaasyleilevän vihervasemmiston politiikkaan. Kun rikollisten ulkomaalaisten maasta poistaminen/käännyttäminen on näiden tahojen mukaan "rasismia" niin ainoa keino puuttua näiden aiheuttamaan (rikollis-) ongelmaan on välillinen. Ja nyt tällaisena välillisenä keinona on sitten kerjäämisen kokonaan kieltäminen. Ikävä juttu kaikille rehellisille kerjääjille mutta kun tämä on jäänyt ainoaksi keinoksi puuttua ongelmaan niin minkäs teet. Thors & vihervasemmisto voivat syyttää ainoastaan omaa typeryyttään ja sinisilmäisyyttään siitä että tähän on päädytty.

Ray

Itse annan kyllä rahaa romanikerjäläisille. Minulla on siihen varaa ja he tarvitsee rahaa. Minä en ole niin paatunut tai kyyninen, että en näkisi oikeata köyhyyttä.

Asia on juuri niin kuin Ville Niinistö sanoo ja toimenpide on onneton yritys käydä yhden etnisen ryhmän kimppuun. Sortotoimenpide, jonka tyyppisiä toimia järjestettiin mm 30-luvulla.

JATK

Koska oletettavasti suurin osa lukijoista yhdistää Niinistö -nimen Sauli Niinistöön, olisi asiallista otsikoida jutut Ville Niinistön, ja kaikkien muiden Niinistöjen, osalta etunimi mainiten.

Muutoin kyseessä on melko halpaa huomion hakemista jutuilleen US:lta.

pyry

1) Ovathan asuntomurrotkin laittomia, mutta ei niitäkään ole saatu loppumaan kriminalisoinnilla.
2) Kerjäyskielto on täynnä rajanveto-ongelmia: onko nälkäpäiväkeräys on sallittu? Entä hanurin soittaminen kupin kanssa? Entä rihkaman myynti?
3) Mitä nämä nykyiset kerjäläiset tekevät, kun kerjääminen on kielletty? Lähtevätkö muualle VAI alkavatko tekemään esimerkiksi kesämökkikeikkaa?

Tuttu

"2) Kerjäyskielto on täynnä rajanveto-ongelmia: onko nälkäpäiväkeräys on sallittu?"

Jos keräyslupa on kunnossa.

"Entä hanurin soittaminen kupin kanssa?"

Jos katusoittolupa on kunnossa.

"Entä rihkaman myynti?"

Jos rihkaman myynnistä on tehty elinkeinoilmoitus maistraatille.

plehtonen

Niinistö kunnon demokratian puolustaja, mitenhän kävisi,jos asiasta olisi kansanäänestys. Alan jo ymmärtää, miksi natsit nousivat vaaleissa aikoinaan Saksassa. Poliitikot puhuvat, kuin ei olisi alaleukaa ollenkaan, olevansa kansan asialla. Ainut mahdollisuus protestoida on äänestää Perussuomalaisia. Herää jo Niinistökin. Ei Romanian ongelmia ratkaista hyysäämällä kerjäläisiä. Mihin on kadonnut maalaisjärki. Rahaa voi nostaa tonnikaupalla hallintoneuvostoista tekemättömästä työstä. Vaalitukia voi maksaa yleishyödyllisistä yhdistyksistä itselleen...
Herätkää nyt todellisuuteen ja paneutukaa todellisiin ongelmiin. 25 kerjäläistä, jotka vituttavat toimillaan useampaa sataatuhatta ihmistä viikossa, pitäisi ihan oikean demokratian hengessä poistaa katukuvasta. Ettei tarvitsisi vaarantaa koko demokratiaa.

caballero

Sietäisi tämän vihermoukan hieman tarkemmin perehtyä Romaniasta tulleiden rosvoporukoiden tekemisiin.Eivät he tänne ole tulleet liftaamalla.Porukat tuodaan vartavasten keräämään rahaa pomoille ja varastelemaan,sekä tekemään murtoja ihmisten asuntoihin.Ei suomalaisten tarvitse tällaista sietää.
Toivottavasti laki saadaan ja nämä viherhörhöt pois hallituksesta.

Fasse

liki taiteeksi kiihoittavien ja harhaanjohtavien otsikoiden suoltamisen.

Eilen tuli "Pakkoruotsi-tyrmäys Brysselistä". Kuinka moni luuli tuon perusteella, että EU olisi ottanut kantaa asiaan eikä vain Eija-Riitta?

On tämä hömpänuutisjournalistiikka yhtä helvettiä! Surku, että US on lähetyt täysin palkein tuolle linjalle.

Ray

Vihan kohteet yksinkertaistuvat ja manipuloitujen massojen kiihko kasvaa. Eivätkä nämä itse huomaa taaskaan mitään. Asenteet oikeistolaistuvat(Pajunen) ja rahvaan valtaa oikeistopopulismi.

Joskus viha kohdistui juutalaisiin, mustalaisiin, vammaisiin ja vähemmistöihin. Nyt romaneihin, maahanmuuttajiin ja ruotsinkielisiin. Aluksi.

Hävetkää!

Huokailija

Siis vihreät haluavat, että Suomeen tulee mafia, joka käyttää hyväksi näitä kerjäläisiä ja lisäksi he haluavat tänne kerjäläisilmiön kylkiäisenä mummojen potkijia ja ryöstelijöitä, kotiemme ryöstelijöitä. Kaiken lisäksi vihreät istuvat hallituksessa, joka päätti ydinvoiman rakentamisesta. Ompa vihreiden harkintakyky ja politiikka sekaisin.

Tuttu

"Ompa vihreiden harkintakyky ja politiikka sekaisin."

Kaikki seuraa tarkkaa suunnitelmaa. Tavoitteena on yleisen tyytymättömyyden kasvattaminen yhteiskunnan perusrakenteet ja järjestys tuhoamalla, mikä näiden piilostalinistien kaavailuissa tasoittaa tien vallankumoukselle.

Pahoja ja tärähtäneitä ihmisiä on aikuistenoikeasti olemassa.

osmo-virta

Miksi Ville ja muut vihertuholaiset eivät nosta metakkaa EU:n jäsenvaltiota Romaniaa kohtaan, että se alkaisi maassaan toteuttaa ihmisoikeuksia ja panisi romaniensa asiat kuntoon.

Kerjäämistyöryhmän sosiaali- ja oikeusministeriön virkamies leimasivat kaduilla rahastavat kerjäläiset etniseksi ryhmäksi, jonka pitää saada vapaasti harjoittaa organisoitua rahankerjäämistä ja rikollista toimintaa. Tätä toimintaa ei saa estää muuten sorretaan tiettyä ryhmää. Tässä ominaisuudessa ryhmä erottautuu muista. Siis virkamiehet huomaamattaan ilmaisivat kätketyn rasistisen mielipiteensä.

Villeltä jäi näkemättä pari kuukautta sitten TV:ssä esitetty saksalainen? dokumenttipohjainen hyvin ja perusteellisesti tehty ohjelma Romanian kerjäläisongelmasta. Se on levinnyt ympäri Eurooppaa. Täysin mafiataustaista toimintaa, jolla huijataan Villejä ja muita vihreitä. Toivottavasti ohjelma uusitaan mahdollisimman hyvään katseluaikaan ja pian.

Kodin Onni

200 tyyppiä säätää jatkuvasti Mannerheimintiellä lakeja joista suurin osa haittaa eniten muuta maata (olkoonpa nyt esimerkkinä liikkumisen, lämmittämisen tai jätevesihuollon verotuksellinen rankaisu, "ylellisyysverottaminen", tai sitten erilaiset haitta- ja petoeläinten rauhoittamiset). Nämähän eivät koske hesalaisia mitenkään.

Mutta sitten tuleekin loisimaan porukka joka ei hajasijoitu, ei sitten millään. Olen vahingoniloinen, voivat siinä vielä pikkukengät tahriintua lattepaikasta toiseen siirtyessä.

Näkyyhän noita uudempia kerjääjiä maakunnissakin, selvästi lukumäärä kuitenkin harvenee haja-asutusaluetta kohti mennessä. Siellä vitsaustyyppi onkin vaihtumassa asuntomurtotyyppisiin keikkoihin. Ehdotan saatettua kotiinpaluuta lähtömaahan, mikäli saadaan rikoksesta kiinni, ehdotan rangaistuksen kärsimistä lähtömaassa.

h.j.j

Hu Hu Jos Vihreät ovat noin huumaneja niin jos jokainen veisi yhden kerjäläisen kotiinsa ja katsokaa onko kaikki arvoesineet talleela kun tulevat kotiin muutaman tunnin kulttua ja ehkä he tarjosivat ruokaa suihkun roomaani kerjäläisille niin helle tulisi hyvä mieli, ai niin ja saiasiva tuntea kun lämmityskulut nousevat.

Akateeminen pätkätyöläinen

Niinistön mukaan oikeusvaltiossa ei voida kriminalisoida köyhyyttä ja hädänalaisuutta. Eipä varmaan voida. Mutta ylläripylläri, eihän kukaan ole niin tekemässäkään. Suunniteltu kriminalisointi koskee kerjäämistä, ei köyhyyttä eikä hädänalaisuutta.

Niinistö ja muut Romanian romanien ahdingosta huolehtivat voisivat suunnata valituksensa oikeaan osoitteeseen eli Romanian valtiolle. Sen on haluttava ja kyettävä pitämään huolta omista kansalaisistaan, eikä sysättävä ongelmia muiden maiden kontolle.

joonathan

Oikeastaan innotaa tämä kerjäyskielto, mutta se kohdistuu väärään ryhmään. Minulta ei koskaa ole romaani kerjännyt toki olen heitä nähnyt istumasaa mukinsa kanssa. Ikää minulla on melkei 70 vuotta. Mutta nää suomalaiset puliveivarit jotka aina on kimpussa rahaa nyhtävmässä ovat varsin agressiivisiä, heihin pitäisi lain kouran yltää. Milloin on jotain nälkäpäivää tai muuta vastaavaa puuhataan. Entäs nämä puhelinsoittajat jota rimputtavat pitkin päivää puhelinta myyden kalsareista TV katselulukortteihin heidät pitäisi linnaan pistää oitis, Heistä kun eroon ei pääse omassa kodissakaan. Ja monia muita kerjääjiä joiden osoite on koti suomi. Ajatus on hyvä mutta kohde väärä.