Sunnuntai 21.7.2019

Virkamiehille lupa valittaa

Luotu: 
7.10.2010 13:12
Päivitetty: 
8.10.2010 15:13

Valtion virkamieslain mukainen yleinen valituskielto aiotaan purkaa. Tarkoituksena on luoda yleissääntö, että virkamiehellä olisi oikeus valittaa häntä koskevista päätöksistä ja ennen kaikkea nimityspäätöksistä. Erikseen lueteltaisiin ne päätökset, joista ei voisi valittaa.

Nykyisin nimittämispäätöksestä ei virkamieslain mukaan voi valittaa hallinto-oikeuteen. Kuitenkin viranhakijalla on monia muitakin keinoja pitää huolta oikeussuojastaan. Hän voi vedota esimerkiksi tasa-arvolakiin tai yhdenvertaisuuslakiin. Nykyisessä virkamieslaissa on lueteltu ne päätökset, joista voi valittaa.

Muissa asioissa valittaminen ei ole mahdollista, ellei jossain muussa laissa ole toisin säädetty. Kovin suurena ongelmana kieltoa ei ole pidetty. Lainmuutos merkitsisi sitä, että virkamieslautakunnan toiminta loppuisi. Hallitus antaa esityksensa virkamieslain muuttamisesta perjantaina.

Tähän juttuun liitty STT:n oikaisu.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Reviisori Nenä

Päätös muutettiin poliittisessa irtisanomistapauksessa minun kohdallani viime vuonna ilman virallista lupaakin tasa-arvolakiin tai yhdenvertaisuuslakiin vedoten. Potkut tulivat kun olin vaatinut virastoa muuttamaan kirjallista ja diarioitua päätöstä, jonka sanamuoto loukkasi minua syvästi ja perusteettomasti syyllistäen. Neuvottelujen jälkeen johto ei halunnut puolustaa tekoaan oikeudessa ja luopui kunnianloukkauskannastaan korjaten päätöstekstin.

Poliittiset potkut ovat yksityissektorilla harvinaisia, mutta julkishallinnossa niitä aina joskus sattuu. Harvoin syyksi ilmoitetaan selvästi poliittiset näkemykset, mutta peitellysti kyllä. Yleensä käytetään jotain tekosyytä, nykyisin muodissa on erityisesti rasismikortti. Se menee läpi jos kohde ei puolustaudu, ja herättää epäilyksiä jos käytännöllisesti katsoen koko henkilöstö ja yleensä kaikki muut kuin potkujenantaja ovat sitä mieltä että potkujensaaja ei ole vähimmässäkään määrin rasisti eikä kyse ole millään tavoin ollut rasismista. Tällöin myös ay-väki voi asettua puolustautumaan irtisanottua. Näin kävi minun tapauksessani syksyllä 2009, ja viraston johto joutui muuttamaan virallista asiakirjaa, jossa minun oli väitetty kirjoittaneen rasistisesti. Jotkut talon vanhat taistolaiset olivat keväällä 2009 loukkaantuneet kirjoituksistani henkilöstön mielipidefoorumilla. Olin maininnut, että Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja venäläiset miehittivät Viipurin läänin 1939-1944 sekä että Viro oli myös venäläismiehityksessä 1940-41 ja 1944-1990. Ulkoministeriössä muistelen Ilmari Susiluodon joutuneen joskus samanlaisen potku-uhan kohteeksi Karjala-lausuntojensa johdosta.

Minun potkuistani ilmoitettiin syyskuussa 2009. Tuttavani kirjoitti aiheesta raportteja Kauppalehden fooorumille mainiten mm. näin: "Syynä on on ollut samana päivänä henkilöstöforumille kirjoitettu viesti, jossa hän on pyytänyt lakiosastoa ja työsuojeluvaltuutettuja tutkimaan perättömien rasismisyytösten lähteet. Päivämäärä on vain satunnaisesti ollut tallinnalaiseen miehitysmuistopäivään viittaava, vaikka kirjoituskielto asetettiin puoli vuotta aiemmin Viron kyyditysten vuosipäivänä. Irtisanominen on seuraavana päivänä peruttu ja sitä on pahoiteltu akavalaisen henkilöstöjärjestön ja ammattiliiton lausunnon jälkeen. Poliittisia potkuja ei siis olla hyväksytty itsestäänselvyytenä julkishallinnossakaan."
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/message.jspa?messageID=3...