Torstai 23.11.2017

Näin Suomessa: Saat potkut – tule harjoittelijaksi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.10.2010 16:53
Päivitetty: 
13.10.2010 16:59

Työttömien työllistämistukea ja työllistymisharjoitteluita käytetään räikeästi hyväksi Suomessa, kertoo Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO ry. Liiton mukaan jopa pitkäaikaisille, ammattitaitoisille työntekijöille on annettu potkuja – ja kutsuttu takaisin töihin harjoittelijana.

–IT-alalta löytyy hyvinkin räikeitä esimerkkejä tällaisesta toiminnasta. Jopa vuosikymmeniä asiantuntijatehtävissä toiminut insinööri saattaa löytää itsensä ”harjoittelemasta” entistä työtehtäväänsä ilman palkkaa työllistämiskoulutuksen kautta, kertoo ERTOn puheenjohtaja Tapio Huttula.

ERTOn mukaan työnantajille on tullut liian helpoksi saada entisiä työntekijöitään takaisin työllistämistuella ja näin säästää palkkakustannuksistaan.

–Moni taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanottu on löytänyt itsensä samasta työpaikasta työllisyysvaroin työllistettynä tai peräti harjoittelijana entisessä työssään.

Liitto tuomitsee työnantajien ”kepulikonstit” ja vaatii kikkailun ja lain kiertämisen lopettamista.

–Tuotannollisten irtisanomisten ajatus on se, että työ on vähentynyt. Jos tilanne muuttuu, entisille olisi tarjottava mahdollisuutta palata. Nyt on kuitenkin alkanut yleistyä menettely, jossa työnantajat ottavatkin näitä sinänsä ammattitaitoisia ja kokeneita entisiä työntekijöitään vain tukityöllistettyinä tai työharjoittelijoina takaisin kustannuksia säästääkseen.

Huttula peräänkuuluttaa kestäviä ja reiluja pelisääntöjä työmarkkinoille. ERTOn mielestä keskusjärjestöjen tulisi yhdessä puuttua tukikäytäntöjen väärinkäyttöön.

–Tarvittaessa kikkailu on estettävä vaikka lakimuutoksin, sanoo Huttula.

Toimihenkilöliitto ERTO on yksityisellä sektorilla työskentelevien asiantuntijoiden ja palveluammattilaisten ammattiliitto.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

hanari

Moni on joutunut kokoonpanolinjalle "tutustumaan" tuotantoon. Mitään valvontaa ei ole ja harjoittelija saa otsaansa negatiivisen leiman, jos lopettaa työharjoittelun. Tässä kohdassa olisi ELYn kannettava vastuu ja sanktioitava sekä työllistävä yritys, että sinne harjoittelijan toimittanut taho.

intrigööri

En kutsuisi tuota enää kikkailuksi, vaan jonkin sortin petokseksi. Ei kai suomalaisilla työmarkkinoilla ole enää millään mitään väliä, kunhan vain eri sorttista halpisväkeä riittää. Työn ja tuotteiden laatukin varmaan kohenee kummasti tämmöisen touhun seurauksena?

Hymiö

"vaan jonkin sortin petokseksi."

Nimenomaan. Esimerkiksi Fortum käy tälläkin hetkellä yt-neuvotteluja vaikka rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Edelliset johtajat hiipivät takaovista sadat miljoonat kasseissaan. Pihalle pistetään porukkaa, jotta saadaan uusia säästöja. Josko uusien johtajien salkkuja täytellään.

Erityisen härskiä toiminnasta tekee se, että Fortum on valtion yhtiö ja monopoli.

Vaalit ovat tulossa. Mitä sanoo vallassa olevat puolueet? Pekkarinen asianosainen ministeri ja Kepu, pääministeripuolue. Entä Kokoomus. Taitavat vain kannattaa tätä 'petosta'. No uurnilla nähdään.

Hannu Mikael

Työllistämistukia ja työllistämisharjoittelua on väärinkäytetty niin kauan, kuin ne valtion tukemina ovat olleet olemassa.

Valtio jakaa yrityksille rahaa, ja pysyviä työpaikkoja ei synny, vaan ikiliikkujana pyörivä karuselli josta sataa alati tukia yrityksille.
Tukityöllistettyjä ja harjoittelijoita on ovella jonoksi asti.
Muuta ei tarvita, kuin työnantaja vaihtaa työnimikkeen, ja tukityöllistetylle tai harjoittelijalle kenkää tukien loputtua, ja uusi tilalle uudella nimikkeellä.
Ja taas tulee tukia.
Ja tätäkö ei ole mukamas valtiohallinnossa tiedetty, vaikka työhallinnnon suosiollisella myötävaikutuksella karuselli pyöriikin samoissa firmoissa jatkuvasti?

hanari

Niinkauan kuin oma ammattitaito ei ole myyntikunnossa, on vähän vaikea asettaa ehtoja. Jos vielä työttömyystoimisto pitää pistoolia ohimolla, tilanne on vaikea. Helpoin ratkaisu on kuitenkin henkilökohtainen ryhdistäytyminen ja suun avaus. Tunnen kyllä tapauksia, missä ko. työntekijä on itse hakeutunut tilanteeseen.

roopesetä

Tähän on tultu, kun markkinoilla on ollut käynnissä jatkuva tasapäistäminen. Yritysten on kannattavaa etsiä tällaisia porsaanreikiä.

Palkat nousevat osalla työntekijöistä, mutta toinen osa joutuu yllä mainitun kaltaiseen tilanteeseen. Eläköön palkka "tasa-arvo"

Marja J.

mitä tavis tekee ... koko jutun juoni on siinä , että ollaan tekevinämme ja asuvinamme tässä lännen ja idän puskurina .

oikeesti täältä myydään kohta ex exien piikkiin sähköä ja kaivostuotteita ulkomaille ja
alkuperäiväestö on enempi mökkitalkkareina keski- euroopasta kesiään
viettämään tuleville ex - kansanedustajille, ex -yrityspomoille ja ex -virkamiehille .

ai niin ja itämerta pitää suojella - ei siksi että kantaväestö saa tuoretta kalaa vaan siks että ex exät pääsee purjehtimaan .

sama pätee saimaaseen .

Vaisu

"Onko kyseessä se, että paikka on uudelleen vapautunut ns. harjoittelijana, mutta elinkeinotoimisto on sinne pakottanut karenssin uhalla? Vai onko joku tosiaan niin pöljä, että menee omaan entiseen työhönsä harjoittelija?"

Yleensä TE-toimisto "pakottaa" karenssin uhalla. Hain itse kaksi kertaa samaan, osoitettuun työpaikkaan. Pakko oli hakea, muuten köyhän päivärahat olisivat loppuneet. Asiassa on kyllä se puoli, että koordinaatio ei aina pelaa. Eri työvoimaneuvojat lähettelevät toisistaan tietämättä niitä työosoituksia. Ei ole ehkä ehditty tai muistettu kirjata tietojärjestelmään tapahtumia.

Aikuisten harjoittelut ovat virhetikkejä, jos on jo hyvä työkokemus. En tiedä, eikö sille voisi edes keksiä kelvollista nimeä. Ja varmaan piilotuesta valittamisessa olisi järkeä.

PekkaLoitsu

Näinhän se on mennyt jo toistakymmentä vuotta.
Ensin olen päässyt työttömyyden statukseen, jossa valtio sponssaa työnantajalla (nykyään noin) 44 € per pvä.
Siinä tekee vuoden töitä, liiton kertymää ei synny kuin 50 prosenttia.. eli useimmiten sitten maksaa itse tai näkee vähän nälkää, että työsuhde jatkuu 25 € työt.korvausta vastaavalla tuella (työnantajalle nämä tuet siis menevät) - että saa 68 työssäkäyntiä viikkoa kasaan, jolloin saa muutaman satasen enemmän (kuin peruspvärahaa) ansiosidonnaista.. Ja sitten taas odotellaan se 500 päivää, niin samat työnantajat kyllä mieluusti ottavat duuniin.

Harjoittelijana joo... on sekin koettu 45-vuotiaana, hommassa jota on tehnyt kuutisen vuotta.

Mutta hittooko tälle mitään voi?

Työnantajat ovat käyttäneet tätä jo niin kauan, että auta armias meitä jos systeemiin kosketaan lakikirjaimen kautta... Firmat, kunnat, yhdistykset ja muut työnantajat ovat budjetoineet työvoimakulunsa tämän avustusautomaatin varaan.

Voisihan se huonomminkin olla.

Se, mitä voi kyllä kyseenalaistaa, ovat nuo KOULUTUSTA muka antavat firmat, jotka rahastavat sekä valtiota että harjoittelupaikkaa (työnantajaa) tyrkyttäessään halpatyövoimaa.

Tämä on kai se Katainen-Vanhasen hallituksen toiveiden täyttymys:
Meillä on kiinalaisen työvoiman kulut työnantajalle. Ne maksaa vain sotut, korkeintaan tonnin kuukaudessa jos on harjoittelijasta kyse - ja sehän raha menee koulutusfirmalle.
Ne koulutukset voisi lakkauttaa.
Sitten olisi kilpailukyky kohillaan.

Tonnin palkalla 1 vuosi, 9 kk pienemmällä palkalla mutta ilmoitetaan ísommaksi mitä käteen saa - ja taas 500 päivää anskaria -
näin on mennyt, näin se menee.

hanari

SAK vastustaa viimeiseen korpikommunistiin saakka matalapalkkaisten töiden tekemistä. Nyt ne tehdään tällä menetelmällä. Avoimesti toteutettuna olisi olemassa mahdollisuus kiertoon. Siis kohti tuottavampia töitä ja parempia palkkoja. Luonnossa kaikki tuppaa menemään lopulta oikein, vaikka ihminen kuinka vääntää vastaan.

Jarkko0

Joku vuosikymmeniä suojatyössä ollut on itkenyt liitolle kun on tullut kenkää ja ovat joutuneet samaan rumbaan, joka on tuttuakin tutumpaa ja muuttunut pysyväksi olotiliksi yhä useammille nuorille. Eli joutuu juoksemaan työkkärin-, kelan-, sossunluukun, harjoitteluiden, vuokratyön ja määräaikaisuuksien välillä.

Tervetuloa taloon nyt joutuukin opettelemaan vähän nöyremmän asenteen kun entiset etuoikeudet on viety. Kyllä sitä nuoreten joukosta löytyy 5 kieltä sujuvasti puhuvia huippuarvosanoilla valmistuneita, jotka rassaavat vessanpönttöjä työkseen tai ovat harjoittelijoina pienellä palkalla. Samalla kun pomona ja vakituisina on henkilöitä, jotka osaavat korkeintaan tankero englantia ja koulutus puolet pienempi. Harjoittelija tekee vastuullisimmat hommat puolet pienemmällä palkalla ja palvelee nekin asiakkaat johon tankero englantia taitavat vakituiset eivät huonon kielitaitonsa takia pysty se kaikki puolella palkalla.

Valitettavasti suuntaus on se, että huonommilla työehdoilla työskentelevien joukko kasvaa. Suomessa on paljon vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin pätkätyöntekijöitä. Etuoikeutettujen työmarkkinat eivät vedä samalla tapaa kuin ”pätkisten” työmarkkinat.

AiLin

Jotenkin tuntuu siltä, että nykyinen työministeri ei lainkaan tajua asioita; kuinka monta työpaikkaa onkaan saatu lopetettua hänen aikanaan. Ihan vaan maalaisjärjellä ajattelisin, että eikös sen asian pitäisi olla päinvastoin? Vihreys taitaa vaikuttaa siten, että "oi, nyt saatiin sekin työpaikka lopetettua;sekään paikka ei nyt sitten saastuta maailmaa enää...."