Maanantai 20.5.2019

Napsahtaako nyt hallituksen 1,5mrd.€:n ”sakko”? Näin sanoo Sipilä

Luotu: 
20.8.2015 20:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.).
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja hallituksen ajaman yhteiskuntasopimuksen neuvottelut ovat kariutuneet.

– Tässäkään tilanteessa hallitus ei luovu tavoitteestaan. Työllisyysasteen on noustava 72 prosenttiin. Työttömiä on 350 000. Meidän pitää ehdottomasti löytää keinoja, joilla työttömyyttä vähennetään ja kilpailukykyä pitää parantaa.

Aiemmin hallitusohjelmaa julkistaessaan hallitus totesi, että mikäli yhteiskuntasopimusta ei toteudu, nyt kaavailtujen leikkausten lisäksi tehdään miljardin euron lisäleikkaukset ja puolen miljardin euron veronkorotukset.

Sipilä korostaa kuitenkin nyt, että lisäsäästöt oli kaavailtu toteutettaviksi vasta vuonna 2017, eikä lisäleikkauksiin heti ryhdytä. Sen sijaan hallitus ryhtyy etsimään uusia keinoja, jotta yhteiskuntasopimuksen tavoitteeseen päästään.

– Hallitus käynnistää huomenna suunnitelman laatimisen vaihtoehtoisiksi keinoiksi hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Ja tämän suunnitelman, joka on tarkoitus julkistaa alkusyksyn aikana, sen tavoitteena on, että hallituksen ei tarvitse turvautua näihin lisäleikkauksiin ja veronkorotuksiin, Sipilä kertoo tiedotustilaisuudessa.

– Meillä on hallitusohjelman mukaisesti aikaa kevääseen 2017 asti löytää keinoja paikkaamaan tämä yhteiskuntasopimuksen jättämä aukko.

Hallitus tavoittelee tällä vaalikaudella Suomen kilpailukyvyn parannusta kaikkiaan 15 prosentilla. Sen 15 prosenttia Suomi on jäljessä tärkeimpiä kilpailijamaitaan, Sipilä toteaa. Hallitus oli laskenut kilpailukyvyn parannuksen koostuvan kolmesta osasta. Yhteiskuntasopimuksen lisäksi palkkamaltilla ja yrityskohtaisilla ratkaisuilla pyrittiin kullakin viiden prosentin parannuksiin.

– Ehkä tämä kriisitietoisuus ei ole vielä riittävän syvä tekemään edellytettäviä päätöksiä, Sipilä pohtii.

– Hallitus on tietenkin vastuussa Suomen tilanteesta ja Suomen suunnasta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sepetius Kangas

Onhan toki kamalaa kun työntekijä yrittää saada työstä palkkaa. Johtajien kannattaa alkaa tehdä firmoissaan kaikki työt ja jättää työntekijät pois. Silloin ei tarvi näille paukapäille maksaa mitään ja firma tuottaa kaiken omistajilleen. Kannata ehdotusta omistajat töihin. Loppuisi AY liikeen vaatimukset palkoista.

Osmo Putkonen

Marko on oikeilla linjoilla. Farssiahan tämä oli. Siksi, että EKn miehillä ei ollut mandaattia neuvotella Sipilän alunperin tarkoittamasta YHTEISKUNTAsopimuksesta. Sen selvittyä heitettiin työajan lyhennys ja saatiin ay syntipukiksi hankkeen "kaatajana". Ja sitten alettiin neuvotella tupo-sopimuksesta yhteiskuntasopimus-otsakkeella, siis ilman että kyseessä olisi ollut mukana olennaista yk-sop.ainesta tupoasiain lisäksi. Siksi EK oli mukana tälläkertaa vapaamatkustajana, jolla ei ollut tarvetta, ei aikomusta sitoutua mihinkään. Yllättäen (ainakinminulle) SAKn esityslistalla oli niitä asioita, joilla olisi ollut merkitystä tuottavuushypyn (oik.kilpailukyvyn noston) teossa. Mutta se olisi vaatinut firmojen/johdon sitoutumista noihin asioihin, ja siihen TKlla ei ollut mandaattia. Olisi tarvittu prosessin johtamista, valtiovallan olisi pitänyt ymmärtää näyttää keinoja, joilla noihinkin asioihin olisi voitu puuttua. Ei näyttäny, ei johtanut. Sipilä teki siitä farssin. SAK con sortes olivat vain statisteja, EKkin.

Petri Ollila

Toivon todella, että hallituksella on kanttia näyttää ay-liikkeelle se paikka, mikä sille kuuluu. Onhan se aika kummallista, että ulkoparlamentaarinen organisaatio yrittää sanella, mitä hellituksen pitisi tehdä. Muualla maailmassa tällaista järjestelmää kutsutaan fasismiksi.

Osmo Putkonen

Kaikki lobbarit ovat eduskunnan ulkopuolisia. Miksi juuri ay:ltä pitäisi tukkia suut. Kyllä nämä erilaisten elinkeinotukien ja muiden yritysapujen vonkaaja ovat yhtä vahingollisia tai enempi, koska niistä emme paljon tiedä ja taitavien asiantuntijoiden hienot ja uskottavalta kuulostavat perustelut menevät hyväntahtoisilta ja tärkeiden tahojen kanssa samanmielisyyteen pyrkiviltä ministereiltä joskus säälittävän helposti läpi. Nämä vonkaajat eivät hanki vain helppoa rahaa(markkinoilta saanti on usein vaikeampaa), vaan usein ja ikävästi aikaansaavat lakimääräisesti jatkuvaa rahastust. Puhun kokemuksesta.

Raimo Laine

Hallitus niksahti omaan hölmöyteensä. Ei vaan ymmärretty, että työvoimakustannukset ovat vain 15 % kokonaiskustannuksista ja hommalla olisi saatu vain 0,75% pudotus.
Hyöty olisi kyllä pois palkansaajilta, mutta nykytilanteessa se olisi vain valunut osinkoihin.
Pitääkö hallitukselle kaikki muukin piirtää tai rautalangasta vääntää. Voi meitä !

Tuulia Paane-tiainen

Puoluetuet pois saman tien. On jokseenkin kohtuutonta, että varsinaiset kärsijät yhteiskuntasopimattomuudesta ovat ne, jotka eivät edes ole neuvottelupöydässä eli lapset ja eläkeläiset. He eivät voi vaikuttaa kohtaloonsa mitenkään. En ole kunnolla nähnyt, miten työnantaja sitoutuu tähän asiaan muulla kuin päävaatimuksella 100:sta lisätyötunnista. Työnantajat täytyy sitouttaa pitämään työntekijät töissä ja ottamaan lisää väkeä. Asian helpottamiseksi valtio voisi pienentää palkkauskustannuksiin liittyviä maksuja. Jos yrittäjän tuotteesta 75 % on veroluonteisia yhteiskunnalle maksettavia osia toiminnan ollessa jokseenkin kannattavaa, on jossain liikaa josta voidaan helpottaa. Helpotuksen tulisi kuitenkin sitouttaa työnantajaa pienentämään tuotteen hintaa.. Lähtisikö kulutus kasvamaan? Työllistyisikö kansa paremmin?

Kalevi Hautala

Taas näimme uuden näytelmän. Näytelmässä oli muutama näyttelijä vaihtunut. Juoni oli jokseenkin sama kuin edellisen hallituksen aikaisissa näytelmissä. Kymmeniä tuhansia työpaikkoja oltiin luomassa. Loppuhuipentumassa aina sama lopputulos. Palkansaajaosapuolet näyttävät talossa kaapin paikan. Vieno toivomus olisi, että näyttelijöitä ei tarvitse vaihtaa. Vaihdettaisiin tällä kertaa käsikirjoittaja.

Seppo Harkönen

Koska näissä todella suurissa kysymyksissä ay-liike näyttää olevan jo ennen talvisotaa kaivetuissa juoksuhaudoissa, niin miksi ei käytetä toisella puolella myös järeämpiä aseita? Jäsenmaksuilta verovapaus pois ja niiden perintää ja tilitystä ei enää työnantajien palkkasysteemeistä?

Seppo Harkönen

Koska näissä todella suurissa kysymyksissä ay-liike näyttää olevan jo ennen talvisotaa kaivetuissa juoksuhaudoissa, niin miksi ei käytetä toisella puolella myös järeämpiä aseita? Jäsenmaksuilta verovapaus pois ja niiden perintää ja tilitystä ei enää työnantajien palkkasysteemeistä?

Kalevi Hautala

Sehän on tosiasia, että ammattiyhdistysliikkeillä on veetto-oikeus tässä yhteiskunnassa, eli joukkovoima. Kannatta se pitää mielessä, ja kaikkihan sen tajuavat Aika moni työtekijä maksaa itse jäsenmaksunsa, joten sillä ei nyt niin suurta merkitystä.

Kalevi Hautala

Tuo on turha mantra tuo vienti. Aina kun on keskusta / kokoomuslainen hallitus niin hallitus keskittyy AY-liikkeen nujertamiseen. Keskittyisi viennin edistämiseen. Saksan talous on noussut jo vuosia ja sinne nyt pitäisi laittaa kaikki resurssit. Tuo yhteiskuntasopimuksen rusnaus oli niin turhaa ajan haaskausta kun olla ja voi. Mutta insinööri osaa pelata aikaa. Seuraava takaraja on vuosi 2017. Tarpeeksi kauas, että taas odotetaan kuin kuuta nousemaan.

Niklas Östman

Isompi juttu olis poistaa valtion käytännössä kokonaan maksaminen ansiosidonnaisten työttömyyskorvausten koplaus liittojen kassojen jäsenyyteen. Miksi AY-liikkeellä on monopoli jaella veronmaksajien rahoja ja esiintyä kuin rahat olisivat heiltä? AY-liikkeen hyökkäys ns. Loimaan kassaa vastaan vahvistaa, että tämä on heidän Akilleen kantapäänsä.

Risto Apajalahti

Lenin kehoitti ottamaan lainaa ulkomailta (kapitalisteilta) ja jättää se maksamatta.

Kun SAK:lle ei kelpaa mikään muu kuin "kaikki-minulle-heti-nyt", niin entäs tämä Leninin oppeihin perustuen: Otetaan lainaa ulkomailta, perustetaan sillä yrityksiä, joihin palkataan suomalaisia työhön. Myydään näiden firmojen tuotteita alihinnoilla Eurooppaan. Kun firmat sitten menevät konkurssiin, jätetään ulkomaiset lainat maksamatta.

Matti Hemmi

Ay-liike vetäytyy tapojensa mukaan täysin vastuustaan jälleen kerran. Käsi on vetämässä leipäpalaa pois vanhusten, työttömien ja vaivaisten suusta.
Lylyn ja pomojensa mafia inhottaa. Hävetkää saatanan tunarit.

Risto Kalliola

Yhteisessä rintamassa edistyksellliset ammattiyhdistysgangsterit, työläiset & ylioppilaat ovat taistelleet voitokkaasti ilkeitä kapitalisteja, riistäjiä, suurpääomaa & imperialisteja voimia vastaan estämällä yhteiskuntasopimuksen synnyn: " periksi ei anneta, saavutetuista eduista ei tingitä senttiäkään & Suomi suohon !"