Torstai 18.10.2018

Maahanmuuttaja avautuu suomalaisista valittaville: ”Teit itse itsestäsi ulkomaalaisen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.8.2015 09:01
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomeen Libyasta muuttanut Ahmed Elgargouri kuvailee Libyan tilannetta kaaokseksi. Arkistokuvassa turvapaikanhakijoita Libyan edustalla.
  • Kuva: Ahmed El Gargouri
    Kuva
    Ahmed Elgargourin mukaan on hyvin yleistä, että maahanmuuttajat eivät tunne Suomen kulttuuria ja heillä ei ole suomalaisia ystäviä.
|

Suomeen Libyasta muuttanut, väitöskirjaansa Vaasan yliopistossa tekevä Ahmed Elgargouri on huolissaan Libyan kriisitilanteesta ja Välimeren yltyneistä pakolaisvirroista, mutta ymmärtää suomalaisten huolen suurista turvapaikanhakijamääristä.

–Totta kai olen todella surullinen, mitä sillä alueella tapahtuu, kaikki se tappaminen ja muu. Samaan aikaan olen yksi niistä, joilla on turvallisuus ja suoja Euroopassa. Pelkään, että nämä valtavat pakolaisvirrat voisivat vaikuttaa Euroopan taloustilanteeseen ja sitten Eurooppakaan ei enää ole niin turvallinen paikka, Elgargouri sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa suurin osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on viattomia, mutta ”toiset eivät ole niin viattomia”.

–On rikollisia, jotka hyppäävät veneisiin, koska tietävät, että eivät voi jäädä kotiin, koska he kuolisivat. Ongelma on se, että emme voi tietää tänne tulevien ihmisten taustoja, Elgargouri sanoo.

Hän korostaa, että Eurooppaan pyrkivillä turvapaikanhakijoilla on kotimaassaan todella huono tilanne.

–Muuten he eivät edes tulisi. Tänne tuleminen tarkoittaa sitä, että on joitain huonoja tapoja, siellä tapahtuu jotain väärää. Meidän pitäisi varmistaa, että ne huonot asiat eivät seuraa heitä tänne. Se on ihan normaalia eikä siinä ole mitään väärää, Elgargouri sanoo.

Elgargourin mielestä Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden rikostausta pitäisi selvittää huolella. Lisäksi hän ehdottaa, että  turvapaikan hakijoille pitäisi opettaa suomen kieltä ja maan kulttuuria jo siinä vaiheessa, kun he odottavat pakolaisstatuksen saamista vastaanottokeskuksissa.

–Suomella on identiteetti, ja sitä pitää pyrkiä säilyttämään. Teillä on hyvin organisoitu ja hyvä maa. Miksi riskeeraisi sen tuomalla siihen uusia asioita, jotka voisivat tehdä siitä huonomman. Miksi riskeerata, hän pohtii.

Elgargouri kertoo Suomeen muuton olleen hänelle helpompaa, koska hän alkoi heti ajatella Suomea kotinaan ja hyväksyi sen, että yhteiskuntaan pitää integroitua.

–Monet maahanmuuttajat tulevat tänne, ja edelleen kokevat, että ovat ulkomaalaisia. He syyttävät ihmisiä siitä, että heitä kohdellaan kuin ulkomaalaisia. Sanon heille aina, että mieti itse elätkö täällä kuin ulkomaalainen vai ajatteletko tätä kotinasi, Elgargouri sanoo.

–Jos koet, että et hyväksy suomalaista kulttuuria, et pidä siitä mitä täällä on meneillään. Siinä tapauksessa älä syytä ihmisiä siitä, että sinua kohdellaan kuin ulkomaalaista, koska teit itse itsestäsi ulkomaalaisen, hän lisää.

Elgargourin mukaan on hyvin yleistä, että maahanmuuttajat eivät tunne Suomen kulttuuria ja heillä ei ole suomalaisia ystäviä.

–Sitten he valittavat, miksi suomalaiset eivät pidä heistä. Itse asiassa suomalaisilla ei ole mitään ulkomaalaisia vastaan, vaan sinua vastaan, joka et hyväksy heitä, hän sanoo.

Elgargouri on asunut Suomessa vuodesta 2011 lähtien. Suuri osa hänen ystävistään on suomalaisia. Hän on opetellut puhumaan suomea ja pitämään saunomisesta ja muista Suomen kulttuuriin kuuluvista asioista.

Hänen mielestään pitäisi panostaa erityisesti nuoriin maahanmuuttajiin ja opettaa heille, miksi Suomi on menestyksekäs maa, ja miten he voivat menestyä Suomessa.

Elgargouri ymmärtää, että monet suomalaiset ovat huolissaan viime aikoina rajusti lisääntyneestä turvapaikanhakijoiden määrästä Euroopassa ja Suomessa. Suomen kaikki turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset ovat jo täynnä, ja turvapaikanhakijoille kaavaillaan väliaikaisia vastaanottokeskuksia.

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) nosti keskiviikkona Ylellä esiin, että Euroopan pakolaistilanteen ratkaisemisessa katseet on käännettävä myös lähtömaita ja kauttakulkumaita kohti. Hän mainitsee erityisesti Libyan, Elgargourin kotimaan.

– Euroopan unionilla oli aikaisemmin [Libyan entisen diktaattorin Muammar] Gaddafin kanssa mefistolainen sopimus siitä, miten rajoja ja valvotaan ja Välimeren käyttö pakolaisten salakuljetukseen estetään. Nyt Libyan sisällissota ja kahden hallinnon synty on aiheuttanut sen, että siellä ei ole minkäänlaista rajakontrollia. Libyasta on tullut salakuljettajien ja ihmiskaupan kultamaa, Haavisto sanoi.

Elgargouri kuvailee Libyan tilannetta kaaokseksi. Maan ainoa turvallinen alue on kaikkein itäisin alue.

–Kun menin Libyaan 2013, ystäväni vitsaili, että emme nuku enää ennen kuin kuulemme ampumista. Siitä on tullut tapa, että hiljaisena iltana kaikki ihmettelevät, miksi on niin hiljaista, hän sanoo.

Edes sotaa, kaaosta ja jatkuvaa meteliä ei enää pelätä Libyassa.

–Ihan kuin ihmisten mielet olisivat muuttuneet, rakennettu uudelleen. Ihmiset ovat oppineet suhtautumaan tilanteeseen, mutta tietenkään he eivät ole onnellisia. He yrittävät teeskennellä, että elävät normaalisti ilman ongelmia, Elgargouri sanoo.

Elgargourin äiti ja sisko ovat paenneet Libyasta Egyptiin, kun isä ja veli jäivät vahtimaan taloa Libyaan.

–Puhun puhelimessa joka päivä isäni ja veljeni kanssa tai ainakin kirjoitan heille. Tulilinja on aika kaukana heidän kodistaan, ja he ovat armeijan ympäröimänä, joten ainakin tiedän, että kaupoissa on kaikki tarvittava. He syövät ja juovat kotona. Ei siellä ole mitään muuta tekemistä nykyään.

Elgargouri ei ole vieraillut Libyassa yli vuoteen, mutta haaveilee, että voi vielä jonain päivänä palata maahan.

–Haluaisin auttaa Libyaa muuttumaan paremmaksi tuomalla sinne joitain Suomessa saamiani kokemuksia esimerkiksi koulutuksesta ja liikenteestä. Haaveilen siitä edelleen, että voin jonain päivänä tehdä niin.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Samuli Matilainen

Järkipuhetta Ahmedilta.

Muutoksen on tapahduttava poliittisesti, ei maahanmuuttoklusterin yritykset muuta tavoitteitaan niin kauan kun jaettu raha ei ole omaa rahaa.
Perustuslakimuutoksilla kyllä pystyttäisiin pistämään EU-sanelut kuriin jos vain tahtoa on. Nykyiset rahat voitaisiin käyttää kokonaisuudessaan nykyisten Suomessa olevien maahanmuuttajien kotouttamiseen ja yhteisöllisyyteen kantaväestön kanssa. Ja tulevaisuudessa koko maahanmuuttotoiminta voitaisiin muuttaa kokonaan pelkäksi yhteistyöksi kriisimaiden kanssa.

Kaarle Akkanen

Taloudellisesti kuralla olevan valtion kansalaiset (?) katsovat maahanmuuttoa talouden näkökulmasta. Varsinkin näitä ns. shoppailijoita karsastetaan. Niitä ei vain kerta kaikkiaan siedetä. Ei myöskään haluta olla ns. hyväksikäytettyjä hölmöjä. Väitän, että tältä pohjalta lähtee yleinen kritiikki maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan, vastaan!

Ari Lietzen

No niin tälläisiä maahanmuuttajia arvostan suuresti, opettelevat suomen kielen, kulttuurin ja opiskelevat ja tekevät omien asioiden eteen töitä. Näille sanon tervetuloa, muille järjestelmää hyväksikäyttäville tervemenoa takaisin mistä ova tulleetkin josseivät elä maan tavalla ja yritä tehdä töitä omien asioidensa eteen.

Eija Salonen

Suomen vastaanottokeskuksissa opetetaan suomen kieltä ja kulttuuria, toisissa keskuksissa 6 tuntia viikossa, joissain jopa 25 tuntia/viikko. Turvapaikanhakija sitoutuu työ- ja opintotoimintaan vastaanottokeskuksessa haastattelua odottaessaan.

Esa Niemi

Terveellistä ja tervetullutta pohdintaa.

Kiitos Uudelle Suomelle myös tälläisen näkökulman esiintuomisen sallimisesta.

Onneksi meillä on fiksuja maahanmuuttajia, jotka haluavat turvata hyvinvointivaltion jatkuvuuden ja pohtivat maahanmuuttopolitiikkaa rationaalisesti silloin kun ilmapiiri vastaa aikaa kun Neuvostoliitosta oli vaikea puhua tai nostaa ongelmakohtia esiin.

Toivottavasti Ahmed Elgargouri pääsee ääneen muuallakin kun tuo ei edusta monen median poliittisia tavoitteita maahanmuuttopolitiikassa eikä vastaanotto ole välttämättä suopein.

Pertti Lindeman

Kiitos, todella tarpeellinen uutinen!

"–Suomella on identiteetti, ja sitä pitää pyrkiä säilyttämään. Teillä on hyvin organisoitu ja hyvä maa. Miksi riskeeraisi sen tuomalla siihen uusia asioita, jotka voisivat tehdä siitä huonomman. Miksi riskeerata, hän pohtii."

Suomalaiset, älkää itse tehkö toisista suomalaisista rasisteja: http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149484-rasismi-kuinka-mina-sen...

Jukka Riihinen

Siinä taas 1 kumiveneellinen hätää kärsiviä naisia ja lapsia. En oo nähny näistä pakolaiskuvista varmaan ikinä yhtään naista tai lasta, silti puhutaan hätää kärsivista naisista ja lapsista. Niitä voisi tänne ottaakkin, kohtuuden rajoissa, mutta kaikki varmasti tietää mitä tapahtuu kun sieltä tulee laumoittai pelkästään n. 30v hyväkuntoisia miehiä. Ei ne töihin mene, eikä edes halua sopeutua kulttuuriin, vaan he alottavat heti sen ryhmiytymisen ja alkavat pakottaa meitä sopeutumaan heihin. Maassa maan tavalla tai ulos maasta. Tämän pitäisi järkikin sanoa.

Jukka Riihinen

Eihän tuossa tekstissä ollut päätä eikä häntää? Pelkkää potaskaa siitä, että naiset ja lapset ovat hädässä. En minä sitä kielläkkään, että eivät olisi hädässä, mutta pointtini oli, että eurooppaan tulee välimeren yli pakolaislaivoja, jotka on lastattu pelkästään n. 30v miehillä. En suolla pelkkää potaskaa. Kirkkonummella avattu vastaanottokeskus (80 huonetta). sinne tuli 250 pakolaista joista jokainen oli hyväkuntoinen nuori mies. En ihmettele, että sen alueen asukkaat tuntee olonsa turvattomaksi.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #14

Vielä kun ymmärtäisit(te) lukemasi. Tekstissä kun kerrotaan syy juuri siihen, mitä edelleen jankkaat: MIKSI nuoret miehet ovat "yliedustettuina" pakolaisissa.

"Millainen mies jättää perheensä kaaoksen keskelle? Tätäkin kysymystä näkee kysyttävän.
Minäpä kerron. Sellainen mies, joka rakastaa perhettään niin paljon, että uhraa mahdollisesti oman henkensä heidän puolestaan vaarallisella matkalla. Joka rakastaa niin paljon, että jättää koko perheensä ja lähtee yksin kohti tuntematonta, että saisi ehkä mahdollisesti jotain toimeentuloa ja sitä kautta rahaa perheensä elättämiseen."

"Kenet sinä laittaisit perheestäsi laivaan, jos olisi pakko valita yksi lähtijä? Ehkä sen vahvimman isoveljen, ehkä koulutetuimman, jolla saattaisi olla edes jokin mahdollisuus jonkin työn saantiin?"

Jukka Riihinen
Vastaus kommenttiin #17

Nyt kyllä katsellaan maailmaa taas idoottilasit päässä. Nämä miehet kun juuri tulevat tänne mellestämään. onhan se jo nähty? jos näistä 20% edes työllistyy tai sopeutuu suomen kulttuuriin, niin hyvä, mutta loput pitäisi lähettää takaisin sinne mistä tuleekin. Ei me tänne elintasopakolaisia haluta, vaan niitä jotka ovat oikeasti hädässä.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #19

Kiva että kerroit laseistasi. On myös hyvä tietää, että tunnet nämä miehet paremmin kuin lähtömaassa asuva. Pahoittelen etten tajunnut asiantuntijuuttasi vaan luulin sinua ennakkoluuloiseksi, kaiken maailman juoruihin ja panetteluun uskovaksi ksenofobikoksi.

Matti Kolehmainen
Vastaus kommenttiin #17

Panu Saarelalle. Siis myönnät, että nämä miehet lähtevät vain rahan perään. Siis mitään henkeä uhkaavaa ei olekaan vaan lihapadat ovat vain mielessä. Hyvä, että sinäkin kerrot tämän. Elintasopakolaisuus ei todellakaan ole turvapaikan myöntöperuste.

Jani Pulkki
Vastaus kommenttiin #28

Ksenofobiikko ja mitä kaikkea sieltä tuli jo. Kun kaverin keskustelutaidot ovat siinö että toisinajettelevat ovat pahoja tai vähintään mielisairaita niin aika vaikeata siinä on keskustella. Luuletko että fundamentalistin kanssa voi käydä keskustelua? Tärähtäneistön kanssa voi pelata pulushakkia, mutta suosittelen ajanvietteeksi ennemmin vaikka netflixiä. Turha tätä hulluutta vastaan on taistella. Tämä hyvinvoinnin ja sosiaaliturvan keskellä kasvanut sukupolvi ei osaa arvostaa sitä ja pitöö tilannetta itsestäänselvyytenä. On parempi ottaa popåcornipussi ja ketsella kun nämä tuhoavat, el ninon ja seuraavan la ninan avustuksella, erinomaisen nopeasti koko systeemin.
Ei liberaalia demokratiaa ja sosiaaliliberalistista yhteiskuntajärjestelmää kannata vastoin kansan tahtoa puolustaa.

Aksel Mela
Vastaus kommenttiin #18

Komppaan Panua kybällä tuosta asennevammasta. Kovan valinnan edessä ovat nuo syyriasta lähtöisin olevat miehet. Jättävät vaimonsa ja lapsensa suojatta sodan armoille ja vievät ilmeisesti samalla perheen ainoan iPhonenkin mukanaan.

Kari-Pekka Nurmi
Vastaus kommenttiin #31

Niin juu sen perheen viimeisen iPhonen, Mulla kun on Nokian C1 kun ei sossurahoilla ostella iPhoneja. Kyllähän tuo on uutiskuvissa nähty kun kärsivät pakolaiset nämylöivät uusissa kldjuissaan älypuhelimiansa. Ei kestäis perse mulla elintasoa paenneella...

Pekka Halonen

Upeaa!! Ahmed, arvostan suuresti ajatusmaailmaasi ja nostan hatun korkealle kirjoituksesi puolesta.
Oikeastaan en löydä sopivia sanoja. Tunne, kirjoituksesi luettuani, on niin ilahtunut ja tyytyväinen. Olet onnistunut näkemään metsän puilta.

Janne Pyörre

Saavatko ihmiset oikeasti jotain sairasta nautintoa tästä somessa väittelystä? Kun mamu avautuu siitä miten näkee ja kokee asiat, niin siihen ei tunnu olevan mitään asiaa, mutta kun joku kommentoi asiaa, niin pitää etsimällä etsiä jotain, millä nollata toisen mielipide.

Ymmärrän, että esim. MV-lehden kyseenalaista mainetta nauttivan julkaisun jakoja ei oteta vakavasti, mutta en kyllä näe yhtään sen parempana YLEN aivan yhtä tarkoituksenhakuisia uutisia. Mielestäni sokea luottamus valtamediaan osoittaa pahanlaatuista naiviuutta, sekä arvostelukyvyn ja sisälukutaidon puutetta.

Pitkään on puhuttu, että halutaan asiallista keskustelua. Se, että henkilö x jakaa YLEN uutisen ja vaatii muita lukemaan sen, koska muuten ei "ymmärrä", kertoo henkilön narsismista. Minä olen oikeassa ja te muut ootte idiootteja- asenne ei auta ketään.

Omasta mielestäni tästä Ahmedista voisi tehdä vaikka jonkin sortin konsultin kertomaan meidän pölhölle metsäkansalle, miten asiat oikeasti ovat.

Jarmo Löfgren

En ole rasisti jos sanon ei rättipäitä yhtään suomeen ja hyväksyn vasta sitten, kun kustannukset maksetaan yhteisestä EU-n rahakirstusta joka kylpee saksassa olevassa pankissa meiltäkin kynityistä rahoista. Siis ei kohdemaan rahoitusta vain kaikkien maiden rahoista kulut maksettaisiin.

Peter Finnrock

LAINAUS ”Batlo on asunut miehensä kanssa Suomessa 2000-luvulla. Hän saapui maahanmuuttajana. Batlo on seurannut, mitä maahanmuutto/pakolaisyhteisössä tapahtuu.
– Suomalaiset ovat tyhmiä lampaita, orjakansaa, jotka hyväksyvät mitä vain. Osa maahanmuuttajista ja pakolaisista raiskaa naisenne ja vie rahanne käyttämällä väärin sosiaalijärjestelmäänne. He myös tekevät rikoksia ja ryöstävät ihmisiä ja ajoneuvoja. Miten voitte olla niin tyhmiä lampaita, että ette tee mitään asioille. En voi arvostaa sellaisia ihmisiä. Kertoo Batlo ja sylkee maahan ja jatkaa. Näin vähän arvostan lampaita, jotka eivät pidä oman maan kansalaistensa puoliaan ja sylkee maahan uudelleen. Annatte liian paljon liian helposti. Se tulkitaan heikkoudeksi ja sitä käytetään häikelemättömästi hyväkseen. En voi ymmärtää miksi maahanmuttajia ja pakolaisia ei kohdella tasavertaisesti suomalaisten kanssa. Samat lait ja edut kaikille. Teidän poliisinne pelkää rasismi syytteitä, eikä uskalla puuttua ulkomaisiin rikollisten toimiin. Se on suuri häpeä. Teidän hallitus on tyhmiä täynnä. Miksi äänestätte tyhmiä ihmisiä päättämään asioistanne. Miksi annatte maanne pois muille. Miksi yksinäinen suomalainen saa tukia vain 400-680 euroa kuussa, kun yksinäiset ulkomaalaiset/pakolaiset saavat tukia 1000-2000 euroa kuussa. Ulkomaalaiset/pakolaiset saavat myös paljon muita etuja mitä suomalaiset eivät saa. Ihmettelee Batlo. Se on väärin. Missään muussa maassa omia kansalaisia ei kohdella yhtä huonosti, kuin teidän maassa. Missään muualla ulkomaalaiset/pakolaiset eivät saa yhtä paljon etuja ilmaiseksi, kuin teidän maassanne. Teillä sanotaan olevan demokratia, mutta en ymmärrä miksi lait ja etuudet eivät ole samat kaikille. Te itse olette syyllisiä, koska äänestätte hyvin tyhmiä ihmisiä päättämään asioistanne. Siksi te kärsitte omasta tyhmyydestänne. Kertoo Batlo.” LAINAUS