Sunnuntai 26.5.2019

Turvapaikanhakijat: Presidentti Sauli Niinistöltä hurja väläytys

Luotu: 
25.8.2015 13:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    - Epäonnistuminen tähän ongelmaan vastaamisessa tulee johtamaan vakaviin seuraamuksiin Euroopassa. Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa? sanoi Sauli Niinistö puheessaan turvapaikanhakijakysymyksestä.
|

Faktakulma

Schengen-sopimus säätelee ihmisten liikkuvuutta rajojen yli sopijamaiden välillä.

Sopimusta soveltavat valtiot muodostavat niin sanotun Schengen-alueen, jolla on yhteinen rajavalvonta ja jonka sisällä ihmisten liikkuminen tapahtuu ilman järjestelmällisiä tarkastuksia.

Shengen-valtioiden myöntämät viisumit ovat voimassa koko Shengen-alueella.

Sopimukseen kuuluu 28 eurooppalaista maata.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö väläytti tänään pitämässään puheessa Schengen-järjestelmän murtumista.

Niinistö sanoi suurlähettiläille pitämässään puheessa, että muuttoliike on kasvanut nopeasti rajuihin mittasuhteisiin.

- Eurooppa vetää puoleensa niin vainottuja kuin yksinkertaisesti parempaa elämää etsiviä. Tässä kysymyksessä olemme ristiriidan edessä. Sivistyskansan inhimillisyys ja kunnia vaativat, että näitä ihmisiä autetaan. Toisaalta tiedämme, että Lähi-idän ja Afrikan epävakautta ei voida hoitaa siirtämällä yhä suurempi osa väestöä Eurooppaan. Vastaanottokyvyn rajat tulevat vastaan, vaikka ne eri maissa hieman eri kohdissa olisivatkin, Niinistö sanoi.

- Epäonnistuminen tähän ongelmaan vastaamisessa tulee johtamaan vakaviin seuraamuksiin Euroopassa. Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa. Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta. Luulenpa, että ellei Euroopalla ole haasteeseen yhteiskuntien ja kansalaismielipiteen kannalta kestäviä yhteisiä vastauksia, alkaa ajan oloon tulla yhä enemmän kansallisia vastauksia, Niinistö jatkoi.

Niinistön mukaan turvapaikanhakijakysymyksessä tarvitaan selkeää ja uskottavaa politiikkaa, joka ”saa kansalaisten enemmistön tuen”.

- On ratkaistava, mihin suuntaan asioita oikein halutaan viedä. Autetaanko siellä vai täällä? Tähän tietysti mielellään vastataan, että tehdään molempia. Luulen kuitenkin, että on välttämätöntä valita painopiste ja toimia päättäväisesti sen mukaan, Niinistö sanoi.

Tasavallan presidentti myös peräänkuuluttaa malttia ja terveen järjen säilyttämistä maahanmuuttohaasteen edessä.

- Turvapaikanhakijoita varten on olemassa turvapaikkajärjestelmä. Sen on toimittava ja ellei näin ole, sen toimintaa on korjattava. Pakolaisstatuksen omaavien osalta taas tehdään poliittinen päätös kiintiöstä, joka maahan otetaan. Eurooppaan tulijoiden joukossa on myös valitettavasti joitain niitäkin, joilla on pahat mielessään. Tätäkään ei voi kiistää vain siksi, ettei joku kenties halua sitä kuulla, Niinistö sanoi.

Faktakulma

Schengen-sopimus säätelee ihmisten liikkuvuutta rajojen yli sopijamaiden välillä.

Sopimusta soveltavat valtiot muodostavat niin sanotun Schengen-alueen, jolla on yhteinen rajavalvonta ja jonka sisällä ihmisten liikkuminen tapahtuu ilman järjestelmällisiä tarkastuksia.

Shengen-valtioiden myöntämät viisumit ovat voimassa koko Shengen-alueella.

Sopimukseen kuuluu 28 eurooppalaista maata.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Lampelto

Ratkaisuehdotus:

EU, Yhdysvallat ja Kiina rakentavat Afrikkaan suuria pakolaismetropoleja, jonne pääsevät kaikki. Infra ja rakennukset rakennetaan mm. pakolaisten työvoimalla. Ihmisille tarjotaan turvaa, koulutusta ja työtä. Pakolaismetropoleissa vallitsee suuri taloudellinen vapaus. Vain opiskelulla ja työnteolla voi ansaita.

Suomen mahdollisuus olisi koulutusviennissä. Pakolaismetropoleissa voitaisiin ottaa mallia Suomen laadukkaasta ammatillisesta koulutuksesta. Mm. näyttötutkintojärjestelmä ja osaamisperustaisuus olisivat hyviä toimintatapoja pakolaisten kouluttamisessa ammattilaisiksi.

Reino Jalas

> Pakolaismetropoleissa vallitsee suuri taloudellinen
> vapaus. Vain opiskelulla ja työnteolla voi ansaita.

Noissa Afrikkaan tehtävissä pakolaismetropoleissa voisi saman tien kokeilla myös kanslaispalkkaa. Kaikki alueelle viedyt saavat vaikka 300...600 $/kk rahasumman käteen.

Sen rahan päälle voivat kaikki sitten vapaasti opiskella tai työskennellä.

Petri Muinonen

Jani, rahan syytäminen vastikkeettomasti nostaisi yleistä hintatason todella nopeasti. Ja koska kaikki eivät kuitenkaan olisi rahanjaon kohteena, kappas kummaa: pian olisi väliinputoajadebatti täysissä liekeissä. Ja koska yhteiskuntajärjestystä ei ole niin vahvasti kukaan takaamassa kuin Euroopassa, niin kyllä se raha löytäisi tiensä muutamien valittujen haltuun vanhoilla tutuilla tavoilla: suoranaisin ryöstöin ja varkauksin, suojelumaksuin, kiristyksin ja koronkiskonnoin

Tauno Halkomäki

Ei auta kuin YK:n valtuutuksella malliksi "rauhoittaa" Syyria ja Somalia. Eli koska paikalliset eivät elää toistensa kanssa, valkoisen miehen taakka on panna heidät kuriin. Tavan kansa ei muuta toivo kuin mahdollisuutta rauhalliseen elämään ja vakautta maassa; paikallisille vallasta taisteleville pikkupäsmäreille tämä ei tietenkään koskaan sovi, koska idealistinen vihanlietsonta tarjoaa kätevän keinon kahmia valtaa ja hallita.

Syyria ja Somalia on rauhoitettava siirtomaiksi, vasta silloin alueelle palaa rauha ja pakolaiset voivat palata koteihinsa.

Mauno Strandén

jokainen vastasi itse aikoinaan avustksistaan, eikä niinkuin nyt mennään ottamaan lainaa, jonka maksaa aivan toiset tahot, kuin auttamisesta kunnian saaneet! Minusta on suorastaan rikollista ottaa velkaa toisten maksettavaksi, joista moni ei ole edes syntynyt!

Matias Härkönen

"Eurooppaan tulijoiden joukossa on myös valitettavasti joitain niitäkin, joilla on pahat mielessään. Tätäkään ei voi kiistää vain siksi, ettei joku kenties halua sitä kuulla, Niinistö sanoi."

Olikohan tuo tarkoitettu suoraan Petterille. Hyvä että maassa on presidentti, jolla sentään järki vielä juoksee, eikä halua jo etukäteen leimata kaikkia rasisteiksi.

Samuli Matilainen

Ehkä joidenkin vuosien päästä tai vasta eläköidyttyään Niinistö ymmärtää mistä ihmiset ovat puhuneet 90-luvulta lähtien ja voimistuneesti 2000-luvulta lähtien. Ei onneksi mennyt kuin reilu 20 vuotta tämänkään itsestääselvyyden toteamiseen.

Mauno Strandén

Juuri näin Samuli Matilainen! Meneekö kouluissa kokonaan arkijärki, kun ei tajuta alkeellisempiakaan asioida? Luulivat keksineensä uuden Nokian tämä vihervasemmisto, kun tuodaan satoja tuhansia ihmisiä, niiden passaamiseen tarvittavat ihmiset saa töitä, mutta kuka maksaa? Jos köyhä otaisi lisää porukkaa asuntoonsa ja itse kustantaisi kaiken tulisiko hänestä rikas, näinhän annetaan ymmärtää?

Eero Pekonen

USA ja Saudi-arabia masioivat noin 5 vuotta sitten ns. Arabikevään tarkoituksena mm. syrjäyttää välimeren etelä- ja itärannikolla itsevaltaiset johtajat. Euroopan vaikuttajat lähtivät innolla mukaan tähän Somessa tehtävään vallankumoukseen. Ei mennyt niin kuin Stömsöössä! Ei niitä vallankumouksen älypuhelinten voimalla tehdä. Kysynpä vain kuinka paljon pakolaisia tai maahanmuuttajia Saudit ja USA ovat ottaneet vastaan Syyriasta? Eurooppaa viedään taas kerran niin kuin kuoriämpäriä!!!

Eero Pekonen

USA ja Saudi-arabia masioivat noin 5 vuotta sitten ns. Arabikevään tarkoituksena mm. syrjäyttää välimeren etelä- ja itärannikolla itsevaltaiset johtajat. Euroopan vaikuttajat lähtivät innolla mukaan tähän Somessa tehtävään vallankumoukseen. Ei mennyt niin kuin Stömsöössä! Ei niitä vallankumouksen älypuhelinten voimalla tehdä. Kysynpä vain kuinka paljon pakolaisia tai maahanmuuttajia Saudit ja USA ovat ottaneet vastaan Syyriasta? Eurooppaa viedään taas kerran niin kuin kuoriämpäriä!!!

Raimo Hynynen

USA on maailman ykkösmahti. Helppo päättää siellä esim. Lähi-idän ja Ukrainan asioista ja puhua kuinka Euroopan tulee tehdä mm. Lähi-idän pakolaisten osalta. Atlantti on välissä. Voi kysyä kuinka kauan USA pysyy maailman ykkösmahtina ja mitä sen jälkeen. No on USA:lla Meksikosta tulevat siirtolaiset mutta ovatko he halpaa työvoimaa varten.

Markku Nieminen

Kirjoitin jo vuosia sitten mihin löperyys johtaa. Nyt se on kohdallamme. Eihän niin tyhmää ihmistä maapallolla voi ollakaan ettei hän lähde hinnalla millä hyvänsä paratiisiin, jossa kaikki kannetaan eteen hopealautasella, eikä mitään rajoituksia ja sääntöjä ole, tai niitä ei tarvitse noudattaa. Turvapaikanhakijoita muka. Tuskin yhtään, kuten kansainvälinen tutkimuskin osoitti.

Efe Altıngediz

Nyt on ihan turha metelöidä, että miksei tätä kukaan huuda rasistiseksi. Siksi, että tässä on pysytty asialinjalla. Siksi, että tässä ei huudella, että "kaikki maahanmuuttajat ovat raiskaajia ja ryövääjiä". Siksi, että tässä ei huudella, että "ei oo meidän tehtävä auttaa". Siksi, että tässä ei huudella, että "EI oteta pakolaisia, EIKÄ MYÖSKÄÄN anneta kehitysapua". Siksi, että tässä ei huudella, että "vihervassarit ja kukkahattutädit sitä ja tätä tai että persut sitä ja tätä".
Tämä puheenvuoro oli asiallinen ja rakentava, toisin kuin yli 99% nettikeskusteluista.

Aleksi Sahala

Älä nyt edes aloita.

Tätä Saulin sanomaa on hoettu vuosi tolkulla juurikin samaan asialliseen sävyyn. Koska kuitenkin premissinä on kuitenkin ollut se, että jokainen humanitaariseen maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuva on ennakkoluulojensa orja, keskustelua on jatkettu yleensä "ettekö te vaan voi myöntää ettette halua väärän värisiä ihmisiä tänne?" -olkinukkeilulla.

Tämä sama olkinukkeilu jatkuu vuoren varmasti joka ikisen blogin kommenttiosiossa, joka tulee siteeraamaan Saulin kantaa asiaan.

Heikki Leivo

Asetelmahan on aika kummallinen. Kautta aikojen sivun meillä on koko ajan ollut olemassa kaikkinaisia medioita, joilla olisi ollut koko ajan mahdollisuus esittää samanlaisia, puolueettomia ja rakentavia kannanottoja kuin Sauli esimerkinomaisesti heittää. Koska olet viimeksi lukenut aiheesta jotain, mikä ei olisi monikulttuurisuuden kritiikitön ylistys tai persujen tjs. mollaus ties miksikä natseiksi? Nyt vasta tasavallan presidentti on muka ensimmäinen, joka esittää asiasta asiallisen kommentin. Pikemminkin asia on niin, että tähän asti Saulin esittämät näkökulmat on ammuttu mediassa samantien alas rasistisena. Nettipalstojen ja uutisten kommenttien öyhötys on patoutunutta kiukkua. Meiltä puuttuu puolueeton media, joka toisi asioita esille ilman aatteellista väritystä. Eriävät näkemykset eivät pääse rakentavasti esiin.

Erinomaisen hyvä kommentti Saulilta kaikin puolin.

Petri Muinonen

Juurikin samalla tavalla maltillisia kannanottoja, toki käyttäen esim. nimitystä elintasopakolainen (MUTTA kaikkia pakolaisstatuksella ja turvapaikanhakijoita sellaisiksi leimaamatta) ON esitetty aikaisemminkin, mutta eipä niille ole medioissa joko
a) löytynyt tilaa, koska
- lausujana/kirjoittajana ei ole ollut silmäätekevä henkilö
- asiallisista lausunnoista ei saa hyvää lööppiainesta
tai
b) kerrottu lausunnosta kokonaisvaltaisesti, repimättä irti kontekstista yksittäisiä lauseita tai niiden osia, koska niistä SAA lööppejä heikommillakin toimittajan lahjoilla varustettu median toimija.

Asiallisen keskustelun valtavirtaistaminen lienee mahdollista vasta nyt, kun se on mahdollistettu ensin korkeamman auktoriteetin taholta. Siinä muassa tullee asiatontakin keskustelua, mutta sen karsimiseksihan tässä on sanktioita väsätty jo ainakin vuosikymmen!

Nettikeskustelusta on asiallista helposti yli 1%. Riittää malttaa lukea sekin osuus sen sijaan, että työkseen kiirehtii huutamaan rasistia & leimaamaan suvaitsemattomaksi(ja lietsomaan & lisäämään asiattomuutta) sinnekin, missä asiallistakin keskustelua esiintyy. Näitä närkästymisen elämäntyökseen ottaneita ja toisten puolesta loukkaantumisen taitavia on tälläkin palstalla, ihan tuossa tuntumassa.

Panu Saarela

Näyttää menevän niin että muukalaisvastaiset ja-fobiset lukevat vain puolet Niinistön lausumasta. Tietenkin sen, mikä miellyttää omaa korvaa.

Esimerkiksi tämä halutaan sivuuttaa: "Sivistyskansan inhimillisyys ja kunnia vaativat, että näitä ihmisiä autetaan." Kun väitätte Niinistön sanoneen VAIN sen, mitä olette vuodesta toiseen toitottaneet, valehtelette. Kuten Efe edellä toteaa, Niinistön puheenvuoro on kaukana teidän edustamastanne rasismista.

On tietenkin hienoa, että Niinistön puheenvuoroa kiittelevät niin muukalaisvastaisetr kuin suvaitsevaisetkin. Ehkäpä maahanmuutosta pystytään siten joskus puhumaan asiallisesti, yli rintamalinjojen, Niinistön tavoin.

Panu Saarela

Eiköhän se, että ns. suvaitsevaiset varauksetta ja täysin rinnoin Niinistön puheenvuoroa kiittelevät kerro sen, että se on radikaalisti erilainen kuin somen normisuoltajilla. Niinistön puheenvuoro on aidosti maahanmuuttokriittinen - kuten kaikkien, myös suvaitsevaisten, pitäisi olla -, mutta ei vähääkään rasistinen. Siinä se pieni ero.

MaahanmuuttoKRIITTISYYDEN pitäisi tarkoittaa aiheen arviointia kaikilta mahdollisilta kanteilta. Näin tekevät (ainakin useimmat) suvaitsevaiset. Rasismi vain loistaa poissaolollaan. Kukaan ei ole ehdottanut Suomen rajojen vapaata ja kontrolloimatonta avaamista miljoonille pakolaisille.

Petri Muinonen

Kyllä Vasemmiston (puolue) edustajat ovat mm. eräässä tv-keskustelussa ajaneet täydellistä rajojen avaamista, siihen sisältyvät tietysti myös pakolaiset. Eli kyllä, kontrolloimatonta rajojen avaamista ON ehdotettu, muttei VAIN miljoonille pakolaisille.

Nita Hillner

Jeps, Niinistön puhe oli asiallinen. Ihmisiä täytyy jotenkin auttaa, mutta samalla on tiedostettava että maahanmuttajien keskuudessa luultavasti myös piileskelee näitä pahoja miehiä (jihadisteja).

On suuri ongelma ettei terveitä tulijoita pistetä heti töihin, vaan heitä passataan aamusta iltaan. Uudet maahantulijat turhautuvat! Voidaan aloittaa työskentely jo vastaanottokeskuksessa. Siivoamista, tiskaamista ja rakennuksen korjaamista (maalaamista, jopa sähkötyötä jos sattuu olemaan alan ihminen jne.)

Myös Suomen kulttuurista on kerrottava. Esimerkiksi miten täällä kohdellaan naisia ja että naiset ovat tasavertaisia miehiin nähden. Miten naiset täällä pukeutuvat jne. Rikoslainsäädäntö selväksi jo heti alussa. Norjassa toimitaan nykyisin näin ja kun tämä käytäntö otettiin aikanaan käyttöön väheni raiskaukset ja muut ahdistelut...

Simon Wahlroos

Eikös me voitais sivistysvaltiona auttaa heitä auttamaan itse itseään omassa maassaan. Oma apu on aina paras apu, eikä siitä voi valittaa kuin itselleen.
Ai niin, mutta meillähän ei ole sivistysvaltiota, joka tajuaisi tämän ikivanhan viisauden omasta avusta, joka on muunmuassa kaikkein sivistyneimpien hengellisten johtajien sanoma.

Kaarlo Erjala

Uusi kansainvaellus on menossa ja Eurooppa on monen vainotun määränpää. Jos akuutteja kriisejä ei pystytä ratkaisemaan nopeasti, niin pakolaisongelma jatkuu pitkään. Toivottavasti joku osaa antaa viisaan vastauksen onko Suomen mahdollista sivuuttaa tosiasiat ja keskittyä vain kansallisiin ongelmiinsa.

Adira Aviela

Minusta politiikan yksi tärkeimmistä tavoitteesta on kansalaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen. Miksi suomalaisten turvallisuus tulisi asettaa vaakalaudalle ottamalla sellaisia maahanmuuttajia, jotka eivät ole vielä koskaan ja missään osanneet elää normaalia rauhallista elämää YHTEISKUNNAN SÄÄNTÖJÄ NOUDATTAEN? Miksi meidän täytyy ottaa ihmisiä jotka halveksivat meitä ja kaikkea meidän kulttuurissamme ja haluavat tuoda oman väkivaltaisen kulttuurinsa sen tilalle? Miksi ottaisimme maahan ihmisiä jotka jo tullessaan kertovat ottavansa jossakin vaiheessa vallan maastamme ja joille ihmisoikeusrikokset ovat arkipäivää?

Petri Muinonen

Asiallinen näkemys politiikan keskeisestä tavoitteesta ja hyviä kysymyksiä, Satu-Maarit.

Kaikki maahanmuuttajathan eivät ole kysymyksessäsi esittämäsi kaltaisia. Voinen tulkita, että miksi pitäisi ottaa sellaisiaKIN.

Väkivaltainen kulttuuri meillä on jo omasta takaa. Perheväkivaltainen erityisesti. Valitettavasti. Ns. 'paperilla' kristinuskoisen (vielä toistaiseksi) kansakunnan kohdalla voi vain todeta, että kunpa useampi ihminen eläisi sen uskon enemmän arkensa tasolla niin väkivalta jäisi vähemmälle.

Itse asiassa, pakolaisstatuksella kristittyjä on maailmalla huomattavia määriä ja heistä on maahantulon jälkeen varsin myönteisiä kokemuksia. Integroituminen sujuu helpommin, koska on sekä omauskoinen, maan kulttuuria kunnioittava yhteisö ja toisaalta lainsäädäntö, joka jo perustuu kristillisille arvoille. Lisään kysymyksen sinun esittämääsi listaan: miksemme ottaisi enemmän kristittyjä pakolaisleireiltä muslimien sijasta?

Nähdäkseni Suomessa toimivat kirkkokunnat määrittelevät naiset tasa-arvoisiksi miesten kanssa, islam taas ei. Islamin jo lähtökohtainen eriarvoisuus miehen ja naisen välillä, (yhdistettynä siihen, että suomalaisesta kulttuurista saastumista vältetään viimeiseen saakka) ei taatusti helpota muslimiperheissä koettua sisäistä väkivaltaa.

Suurempi ongelma onkin juuri mainitsemasi halveksinta ei-muslimeita kohtaan. Pienenä arjen esimerkkinä se, että joillekin muslimeille ei ole olemassa oikeata tapaa esittää sitä, miksi uimahallin saunassa ei ole sallittua pitää yllä märkää uimapukua. Todistamassani tilanteessa VÄLITTÖMÄSTI käytännön asia kääntyikin uskonnon asiaksi. Vedottiin siihen, että islam kieltää olemasta ilkosillaan. Eikä otettu hyvin toteamusta, että saunassa käyminen ei toki ole pakko, mutta jos siellä käy kellekään ei haluta pahoinvointia kloorin vuoksi. Se, että miestä varten kutsuttiin uimavalvoja selittämään, että voi myös käyttää pyyhettä alavartalon suojana suututti vielä enemmän. Huomauttaja oli nyt ko. musmimin mielestä rasisti, mitä hän ääntään korottaen saarnasi niin, että pesuhuone raikasi. Saunasta lähdettyä suomalaista tuupattiin kahdesti rintaan, kysyttiin haluaako hän käydä päälle ja luvattiin odottaa 'ulkona'. Suomalainen jätti solvaamiset omaan arvoonsa eikä mitenkään provosoinut toista osapuolta.

Tämä kaikki tapahtui muslimimiehen mukana olleen n. kolmivuotiaan pojan edessä. Ja sitten kysytään, mistä niitä rasisteja sikiää.

Vesa Wallenius

Presidentti Niinistö on jälleen niin oikeassa! Viisasta puhetta ja uskon, että suusrin osa kansastamme jakaa Presidenttimme kanssa tämän tolkun näissäkin asioissa. Ei pidä mennä sellaisten mukana joilla ei ole tolkkua ja kieeltäytyvät näkemästä metsää puilta ja ajattelemasta järkevästi miten apu kohdentuisi oikeasti apua tarvitseville ja miten voisimme yhtenä maana kestävää kehitystä jotta ei maahan tule sellaiset tahot jotka ovat näiden oikeiden pakolaisten vainoajia ja takaaajajia kun jo nyt puhutaan mafioista joita lehdistä olemme saaneet lukea jotka kiristävät toisiaan eivätkä anna toisten yrittää tavintola alalla ja uhkailevat heitä pelon ilmapiirillä vakavasti. Oikea pakolainen kunnioittaa toisia ja antaa toistenkin elää. Englannista ja Euroopasta Ranskasta ym maista olemme nähneet uutiskuvia isoista ongelmista ja Ruotsi johtaa kokonmaailmalla raiskaustilastoja joihin on reagoitava jotta vääränlainen aines ei täytä oikeiden turvapaikka tarvitsijoiden paikkoja jotka ovat lapsiperheitä ja jäävät helposti näiden aikuisten miesjoukkojen jalkoihin tai niihin pakolaisleireihin Turkin rajaseudulle.

Timo Granberg

Niinisto on ihan oikeassa, vaikka taalla jo kaksilahkeisia sosiaalitanttoja on ehtiny itkemaan ja voivottelemaan hanen kommentteja. Kaikki yli 18 vuotiaat sinkut, jotka eivat ole perheena liikkeella, takaisin. Nyt suurin osa on juuri naita kun vyoryy yli rajojen.

Jose Mehtonen

No eikö olis fiksua jatkaa auttamista siellä, kun sinne ollaan jo monien vuosien ajan kerätty padoilla, lippailla, konserteilla ja ties millä verukkeella esim. Spr avustuksia,, luulis niillä kaikilla summilla mitä on esim. 20v aikana kerätty ja käyty auttamassa niin jotain tarkoittavan? Vai nytkö nämä teot unohdetaan ja aletaan tänne rakentamaan samanlaisia oloja kuin mitä siellä on tehty jo?

Jari Laakkonen

Hyvä, että Saulikin kommentoi asiaan vaikkakin lievästi. Ymmärrän häntä ja hänen asemaansa. Tämä on hyvä aloitus ja kunhan vielä kiristetään tätä kommentointia ja saadaan halu tehdä asialle jotain, niin ehkä muutkin päättäjät uskaltavat lähteä samaan veneeseen.

Sammy Hyyryläinen

Turvapaikan hakijoille selvityspaikat mahdollisimman lähelle heidän maataan jossa katsotaan onko turvapaikalle oikeaa aihetta. Siellä myös katsotaan mihin maahan henkilö ohjataan jos aihetta jne. Mihinkään maahan ei oteta jos ei selvittelypaikan paperita löydy jne.
Näin Matkanteon vaaratekijät minimoidaan ja takaisin palautetuilla lyhyt matka takaisin omaan maahaan.
Systeemit siis sinne missä sen juuret on.

Sami Maaniittu

Presidentti sanoo: "- Turvapaikanhakijoita varten on olemassa turvapaikkajärjestelmä. "
Olen ehkä saanut väärää tietoa, että ylittäessään EU:n rajan pakolaisen tulee rekisteröityä siinä maassa johon ensin tulee, ja odottaa turvapaikkapäätöstä shengen-alueelle tässä samassa maassa, jonne ensimmäisenä saapui. Jos tämä tietoni on totta, niin turvapaikkajärjestelmä ei nyt toimi näin.