Maanantai 17.6.2019

136 000 €:n kavallus: ”Erityisen helppo tehdä”

Luotu: 
16.11.2010 09:37
Päivitetty: 
16.11.2010 09:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Oikeutta eduskunnan urheilukerhon entistä rahastonhoitajaa vastaan on käyty tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Faktakulma

Eduskunnan urheilukerhossa paljastui suuri kavallaus lokakuussa 2009. Tekijänä oli virkamies. Eduskunnan urheilukerhon puheenjohtajana on toiminut kansanedustaja Matti Saarinen (sd.). Hän erosi kavalluksen tultua julkisuuteen eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtajan paikalta.

Eduskunnan urheilukerhon varojen kavalluksesta syytetty eduskunnan entinen virkamies on myöntänyt tänään Helsingin käräjäoikeudessa sekä kavalluksen että väärentämisen. Syytetty kiistää 136 000 euron kavalluksen olleen kuitenkaan törkeä.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen vaatii syytetylle vähintään kahden ja puolen vuoden vuoden ehdotonta vankeutta törkeästä petoksesta ja väärentämisestä.

Syytetyn asianajajan mukaan kavallus oli ”erityisen helppo tehdä". Tekotapa ei ole kertoman mukaan ollut kovin suunnitelmallinen.

Syytetty kavalsi urheilukerholta kaikkiaan noin 210 000 euroa käteisnostoilla ja tilisiirroilla, mutta palautti jälkiä peitelläkseen 74 000 euroa kerhon tilille. Hän siirteli rahoja urheilukerhon rahastonhoitajana vuosina 1999-2009.

Kerhon rahastonhoitajana hän aloitti vuonna 1994 ja saavutti vuosien saatossa sellaisen aseman, että hänellä oli yksin käyttöoikeus sen tiliin. Puolustuksen mukaan "minkäänlaista valvontaa ei ollut" ja tämä tekotavan helppous johti siihen, että syytetty ajautui rikokseen.

Oikeuden puheenjohtajalta tämä perustelu rikokselle ei saanut sympatiaa, joskin se voi vaikuttaa kokonaisarvioon.

Asianomistaja eli Suomen valtio vaatii syytettyä korvaamaan syntyneen 136 000 euron haitan lisäksi oikeuskulut.

Vuonna 1991 eduskunnassa aloittanut virkamies on eronnut tehtävästään.

Faktakulma

Eduskunnan urheilukerhossa paljastui suuri kavallaus lokakuussa 2009. Tekijänä oli virkamies. Eduskunnan urheilukerhon puheenjohtajana on toiminut kansanedustaja Matti Saarinen (sd.). Hän erosi kavalluksen tultua julkisuuteen eduskunnan tilintarkastajien puheenjohtajan paikalta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ensio

Tämä kaverihan vei vain 136 000 euroa.

Veronmaksajien omaisuutta vietiin tässä joku aika sitten muutaman miljardin verran Norjaan kun miljardien arvoinen Kemiran lannoitetuotanto myytiin norjalaisille nimellisellä reilulla 200 miljoonalla eurolla.

Hymiö

”Erityisen helppo tehdä” Eli eduskunnassa eletään kuin siat pellossa. Löysää ylimääräistä rahaa on reippaasti eikä kukaan vahdi. Jos Sauli Niinistö vähän rahankäytöstä huomauttaa, muut edustajat itkevät ja haukkuvat pilkunviilaajaksi ja kamreeriksi. Kansanedustajien itse itselleen hankkima liritolpan titteli on täysin ansaittu.

VILENIN

Sama tauti kuin oli entisellä eduskunnantaloudenhoitajallakin
maksoi tilit eduskunnassa palkkapusseissa ja jätti veronpidätykset tilittämättä keräten ne eduskunnan kellareihin, miehen sairastuttua rahat löytyivät. Kuorma-autoilla kuljetettiin Suomenpankkiin johtavat poliittiset päättäjät olivat vuosittain tarkistaneet ja hyväksyneet tilit.Ei tuomiota, kutistumistauti.Onko eduskuntatalossa jokin bakteeri tai virus joka saa aikaisekseen tällaiset holtittomuudet?