Perjantai 20.7.2018

Nyt ”saivarrellaan”, Matti Putkonen – tässä Maahanmuuttoviraston vastaus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.8.2015 17:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perussuomalaisten "työmies" Matti Putkonen ärähti keskiviikkona Uuden Suomen toimittajalle kysymyksestä, joka Putkosen mielestä oli saivartelua. Arkistokuva.

Suomessa oleskelevat turvapaikanhakijat ovat kaikki maassa laillisesti. Maahanmuuttovirastosta kuitenkin myönnetään, että turvapaikanhakijoista suurin osa tulee Suomeen puutteellisin asiakirjoin eli laittomasti.

– Mutta oleskelu muuttuu lailliseksi sillä hetkellä, kun he ilmoittavat hakevansa turvapaikkaa, toteaa Maahanmuuttoviraston Hanna Kautto Uudelle Suomelle.

– Turvapaikanhakija ei voi olla laiton. Jokaisella ihmisellä on oikeus hakea turvapaikkaa Suomesta tai mistä vain. Tämä keskustelu on nyt vähän vääristynyt.

Turvapaikkahakemukset vastaanottavalla poliisilla ei ole tarkkaa tilastoa siitä, kuinka moni tai kuinka suuri osa turvapaikanhakija saapuu Suomeen laittomasti. Ylitarkastaja Jukka Hertell yhtyy maahanmuuttoviraston arvioon siitä, että suurin osa turvapaikanhakijoista tulee maahan laittomasti. Hän kuitenkin huomauttaa, että osalla on kaikki paperit kunnossa.

”Laiton, se on laitonta”

Vuonna 2014 Suomeen saapui esimerkiksi 302 ukrainalaista turvapaikanhakijaa ja ”käytännössä kaikilla oli matkustusasiakirja ja voimassaoleva viisumi Suomeen”, todetaan poliisin laittoman maahantulon arviointiraportissa.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen puhui toimittajille tänään Eurooppaa kohtaavasta ”katastrofaalisesta laittomien maahanpyrkijöiden vyörystä”.

– Jos maahamme on tulossa noin 15 000 laitonta maahanpyrkijää, niin nykyisine kaikkine valitusjärjestelmineen voi prosessi kestää noin vuoden. Jos yksi laiton maksaa noin 6 000 euroa per vuosi, niin 15 000 [tulijaa] on 90 miljoonaa euroa. Jos se taas on 10 000 per vuosi, niin se on 150 miljoonaa per vuosi, Putkonen sanoi viitaten maahanmuuttoviraston tuoreimpaan arvioon turvapaikanhakijoiden määrästä tänä vuonna.

Uusi Suomi pyysi Putkosta täsmentämään, tarkoittaako hän, että kaikki turvapaikanhakijat ovat laittomia maahanpyrkijöitä.

– Älä saivartele! Mä sanon sen suoraan. Voidaan näistä sit saivarrella vaikka millä tavalla. Mä olen sanonut sen saman, minkä presidentti Sauli Niinistö sanoi eilen. Eli on laillisia ja laittomia reittejä. Laillinen tie ei ole tämä, mitä nyt tullaan. Rantaudutaan tänne laivoilla, lentokoneilla ja kävellen. Laiton, se on laitonta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Minkähän takia sitten näistä yritetään kuitenkin n. 40 % palauttaa, jos he ovat täysin laillisiksi muuttuneet ?
Paperitonhan maahantulija on itse paperinsa tuhonnut, jotta totuus ei selviäisi ja hän voi olla mikä tahansa, vaikka terroristi.

Jenni Tamminen

Turvapaikanhakija = Henkilö, joka hakee suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta valtiosta. Turvapaikanhakija saa pakolaisaseman, jos hänelle myönnetään turvapaikka. Turvapaikanhakija ei siis vielä ole pakolainen, sillä hänen pakolaisuuttaan ei ole vielä selvitetty.

Osa turvapaikanhakijoista palautetaan siksi, että heidän ei katsota täyttävän pakolaisen kriteerejä. Ei siksi, että he olisivat jollain lailla "laittomia turvapaikanhakijoita".

Pakolainen = Ulkomaalainen, jolla on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi. Pakolaisaseman saa henkilö, jolle jokin valtio antaa turvapaikan tai jonka YK katsoo olevan pakolainen.

Tämän jutun faktalaatikossa asia selvitetty aika selkeästi: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/103397-250-turvapaikanhakijaa-tuotiin-yl...

t. Jenni / US

Sirpa Abdallah

Varmaan kannattaa selvittää tätä asiaa lähemmin EU:n asetuksesta, jossa on määritelty . Neuvoston asetus (EY) N:o 343/2003, annettu 18 päivänä helmikuuta 2003, niiden perusteiden ja menettelyjen vahvistamisesta, joiden mukaisesti määritetään kolmannen maan kansalaisen johonkin jäsenvaltioon jättämän turvapaikkahakemuksen käsittelystä vastuussa oleva jäsenvaltio.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=uriserv:l33153

"Laiton maahantulo johonkin jäsenvaltioon tai laiton oleskelu jossain jäsenvaltiossa
Jos hakija on ylittänyt jäsenvaltion rajat luvattomasti, käsittelystä vastaa kyseinen jäsenvaltio. Tämä vastuu päättyy 12 kuukauden kuluttua päivästä, jona luvaton rajan ylittäminen tapahtui.

Ja laillinen maahantulo. "strong>Laillinen maahantulo johonkin jäsenvaltioon
Jos kolmannen maan kansalainen hakee turvapaikkaa jäsenvaltiosta, jossa hän ei ole tarvinnut viisumia, hakemuksen käsittelystä vastaa kyseinen jäsenvaltio.
Jos turvapaikanhakija on ennen hakemuksen tekoa oleskellut yhtäjaksoisesti vähintään viiden kuukauden ajan jossakin jäsenvaltiossa, tämä jäsenvaltio on vastuussa hakemuksen käsittelystä. Jos hakija on asunut vähintään viiden kuukauden jaksoja useissa jäsenvaltioissa, se jäsenvaltio, jossa hakija on viimeksi asunut, on vastuussa hakemuksen käsittelystä."

Siispä niistä maista tulleet joista tarvitaan viisumi ovat laittomasti maahantulleita.

Matti Loikkanen

Typerää saivartelua. Sauli Niinistön puhe oli tärkeä avaus, joten jatketaan samaan suuntaan. Perinpohjainen keskustelu asiasta täytyy käydä mitä meillä voidaan tehdä ja mitä ei, rasisti syytökset puolin ja toisin voisi kyllä jättää pois.

Noin puolet maahanmuuttajista on jatkuvasti työttömiä. Monet eivät ota kielen oppimista tosissaan ja monet eivät halua ottaa töitä ja jotkut haluavat asua 5-tähden hotellissa.

Soini tivasi ennen vaaleja numeroja kuinka paljon maahanmuuttajat maksavat veronmaksajalle vuosittain. Ehdotan että tämä kustannus jaetaan jokaiselle veronmaksajalle erikseen, että kaikki tietävät mistä on kyse.

Hannu Mononen

Keskustelu paperittomien eli laittomasti Suomessa oleskelevien terveydenhuollosta voidaan siis lopettaa turhana.

Sillä hetkellä kun he sanovat sanan "turvapaikka", heidän oleskelunsa muuttuu lailliseksi ja he ovat oikeutettuja koko terveydenhuollon täyteen palettiin kaikkine palveluineen, yliopistosairaalatasoa myöten. Ainut, mitä tarvitaan, on siis opettaa heidät sanomaan tuo sana.

Hannu Taskinen

Hyvä Sirpa, hyvin asiaa valaiseva kirjoitus. Kun kerran julkaistaan uutinen ja jonkun sanomisista, kannattaisi pysyä siinä mitä asianomainen on sanonut. Putkonen puhuin nimenomaan maahantulosta, laillisesti ja laittomasti. Ei puhunut mitään laittomasti maassa olijoista.

Mark Andersson

Mikähän on tämä "laki" mitä ilman joidenkin mielestä kaikki tai vähintään osa pakolaisista on?

Ei kukaan ryhdy pakolaiseksi jonkun lain mukaan tai sellaisen vastaisesti, jos sellaista lakia on edes olemassa, vaan ihan oikean todellisuuden vuoksi. Se todellisuus näkyy olevan laillisuuden perään huutelijoille täysin tuntematon.

Nykyisessä sairaassa keskusteluilmapiirissä on varmaankin syytä lisätä, että pakolaisten joukossa lienee myös sellaisia, joiden hätä on pienempi kuin toisten.

Lasse Ryti

Markilla ei oikein kaikki mene jakeluun. Useinkin "pakolainen" ei oikeasti ole muuta kuin laiton maahanmuuttaja. Ja kyllä pakolaiseksi aletaan, jos pääsee Eurooppaan lusmuuileen muiden kustannuksella

Oikeasti pitäisi palauttaa kaikki huijarit Välimeren takaiseen Afrikkaan.

Jaakko Paasonen

No jopas sattui somasti. Ottamatta kantaa sen kummemmin putkosen tai immos persujen puolesta/vastaan ,niin sanonpa silti, että ja josittenkään on oleellisin, eli vasrsinainen asia ja sen vierestä spekulointi, sekundaarisin argumentein,unohtunut.
€Uroopan unioni ja sen oikeat ongelmat (mm.Kreikka)onny hetkeksi unohdettu tai ainakin sitä yritetään vaimentaa tällä median immospersu jauhannalla.

Selkeästi se on Suomen meedioiden tarkoitus , vaikka maassa olisi varmasti tärkeämpääkin politikoitavaa.

Lasse Ryti

Enpä oikein tiedä, mitä tehdä jos tarinoita kertomalla pääsee maahan ja saa kaikki sosiaalietuisuudet.

Pitäisikö Suomi liittää vaikka Venäjään? Muilla naapurimailla on samankaltaiset ongelmat, paitsi venäläisillä, jotka yrittävät ylläpitää oman maansa etua. Ei olisi ongelma jos myös suomalaiset tekisivät samoin.

Tomi Tölli

Pieni ajatusleikki,
mitenhän muuten kävisi, jos vaikkapa helsinkiläinen asunnoton käyttäisi viimeiset rahansa laivalippuun ja seilaisi Tukholmaan. Terminaalissa hän sitten etsisi käsiinsä poliisin tai tullimiehen ja pyytäisi saada turvapaikan Ruotsista. Perusteitakin olisi, voisihan katsoa että Suomen valtio on täysin laiminlyönyt sosiaaliset velvoitteensa kyseistä laitapuolen kulkijaa kohtaan ja siten vaarantanut tämän hengen ja terveyden.

Kai Ruotsin olisi pakko käsitellä juttu? Vai liekö tuohon olemassa joku erityissääntö. Kyseisen kaverin elintaso varmaan ainakin nousisi siksi aikaa kun hakemusta käsiteltäisiin. Hylkäävä päätös sieltä tietenkin tulisi, mutta olisipa katto päällä ja ruokaa sen vuoden käsittelyajan.

Tuomo Niemelä

Hyvä että Uusi Suomi kuitenkin loppujen lopuksi tekee tiedotusvälineen työnsä ja selvittää, miten asia on. Viranomaisten tilannetietoisuus todistettiin kuitenkin taas kerran yllättävän huonoksi.

Nokittelu Putkosen ja tämän lehden toimittajien välillä jääköön omaan arvoonsa.

Jarmo Kanerva

Paperitta ja ja sepitetyillä tarinoilla tulevien älykkyys murskaa virkamiehien älyn ja ongelmanratkaisukyvyn täysin. Ehkä heidät pitäisi lähettää ottamaan oppia Afrikkaan tai Venäjälle ? Venäjän raja pitää. Ja Afrikasssa ollaan kyvykkäämpiä kuin Euroopassa.

Viranomaiset eivät opi ja pysty reagoimaan edes 15 000- 60 000 tapauksen ja käännytyksen jälkeen asiaa. Vaikka biotiedot voisi löytyä Euroopan turvapaikanhakijoiden tiedoista ja asiaan on satsattu miljoonia jasia maksaa miljardeja.

Välimerellä salakuljettajat aiheuttivat 4400 ihmisen merihädän yhteän päivänä, eikä kukaan huomannut mitää noutoa ja henkilöt pelastettiin Eurooppaan. Samanlaisia on ollut jatkuvasti.

Tapani Moilanen

Hafes Al Assad on ulkoistanut oppositiosta huolehtimisen tappamalla ja pommittamalla heitä niin että he lähtevät pakoon Eurooppaan.Kyllä nämä arabit osaavat ulkoistaa jo sosiaalihuoltonsakkin.Ihmissalakuljettajilla on on lista eri Euroopan kielistä jossa veneessä opetetellaan sanomaan kyseisen maan tuo maaginen taikasana jolla Taivaan Portit avautuvat.

Seppo Jashari

Nooan poikien Seemin, Haamin ja Jaafetin jälkeläiset jakaantuivat vedenpaisumuksen jälkeen maan päälle. Seemiläisiä kansoja ovat juutalaiset ja arabit. Jaafetin jälkeläisiä mm. eurooppalaiset, turkkilaiset ja venäläiset kansat. Haamin jälkeläisiä ovat etiopialaiset, egyptiläiset ym. lähinnä Afrikassa asuvat kansat.

"Tämä on kertomus Nooan poikien, Seemin, Haamin ja Jaafetin, suvusta. ...
... ja niistä haarautuivat kansat maan päälle vedenpaisumuksen jälkeen."
1.Moos.10:1,32.

"... toisen nimi oli Peleg, sillä hänen aikanansa jakaantuivat maan asukkaat, ..."
1.Moos.10:25.

Nooa kirosi Haamin jälkeläisen Kanaanin ja määräsi hänet veljiensä orjien orjaksi.

"... hän sanoi: Kirottu olkoon Kanaan, olkoon hän veljiensä orjain orja."
1.Moos.9:24-25.

Myöhemmin tuo kirottu Kanaan ei pysynyt hänelle osoitetulla asuinalueella,
vaan perusti Sodoman ja Gomorran kaupungit Seemin jälkeläisille luvatulle maalle.

"Ja kanaanilaisten alue ulottui Siidonista Gerariin päin aina Gassaan asti sekä Sodomaan, Gomorraan, Admaan ja Seboimiin päin aina Lesaan asti."
1.Moos.10:19.

Tämä siis kansojen välisestä tasa-arvosta ja monikulttuurisuudesta.

Kaarle Akkanen

Laittomat tulijat heti käännytykseen. Heille ei pidä myöntää mitään statusta. Jos nykylaki sen sallii, niin kiireesti lainmuutokseen! Tämä koko "tulva" saattaa muuten ns. karata käsistä? Mitä tahansa ei pidä sallia eikä meidän resurssit riitä "kaikkeen"! Rajavalvontaa tulisi heti tiukentaa. Sehän lienee poikkeusoloissa mahdollista? Elintasoturismi on aiheuttanut ja aiheuttaa ko. poikkeustilan!