Keskiviikko 18.7.2018

Poliisin huumetesti: ”Yllättävän huono”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.11.2010 12:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Poliisin käyttämä huumepikatesti ei toimi kuten sen pitäisi. Apulaisoikeusmies varoittaa, että Drugwipe-testi antaa huomattavan usein positiivisen tuloksen, vaikka testattava ei olisikaan käyttänyt huumeita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL huomasi testeissä, että joidenkin huumeiden kohdalla Drugwipe antaa vääriä positiivisia tuloksia kaksi kertaa niin usein kuin oikeita positiivisia. Näitä ovat kannabis, kokaiini ja opiaatit. Amfetamiini kohdalla väärien positiivisten näyttöjen prosentti oli 10.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja neuvoo poliisia, että se tiedostaisi Drugwipe-huumepikatestin rajoitukset eikä anna testin tuloksille liikaa painoarvoa arvioidessaan mahdollista rattijuopumusta ja harkitessaan väliaikaista ajokieltoa.

Apulaisoikeusasiamies sai useita kanteluita vääristä positiivistsa. Esimerkiksi yksi kantelijoista joutui yöksi putkaan amfetamiinin vuoksi, vaikka hän ei ollut koskaan käyttänyt ainetta. Myöhemmin kävi ilmi, että henkilön poikkeava käytös johtui aivokasvaimesta.

Toinen kantelija joutui 11 päiväksi ajokieltoon, joka kumottiin vasta kun hän oli käynyt omalla kustannuksellaan huumetesteistä.

Pajuojalle tuli yllätyksenä, kuinka huono Drugwipe on.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Alien

"Pajuojalle tuli yllätyksenä, kuinka huono Drugwipe on."

Monelle muulle ei. No okei, myönnetään, että yli kaksi kolmasosaa vääriä positiivisia menee kyllä jo yllättävän puolelle.

Sitten olisi syytä tutkia verikokeiden tarkkuus. Esimerkiksi kannabiksen tapauksessa ainoa todiste verikokeen tarkkuudesta on hallituksen esitys, jossa koetta väitetään tarkaksi ilman mitään viittausta tiedon alkuperään. Eräässä tuoreessa tutkimuksessa verikokeesta on saatu positiivisia näytteitä ei-psykoaktiivisesta palamistuoteesta vielä 7 päivää käytön lopettamisen jälkeen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19804462

TV-pappa

Kuinkas "iso kala" sillä testillä saatiin kiipeliin, ja nyt sitten pitää jollakin tavalla pelastella. Ei sitten ollut vissiin poliisin omaa ylempää väkeä viihteellä ajelemassa?

Katri Satoniitty

Minulle testi näytti virheellisesti +THC ja +AMF. Jouduin odottamaan verikokeiden tuloksia ajokiellossa lähes 2 kk. Heti varmistusten tultua kortin sai takaisin, kukaan ei pyydellyt anteeksi edes. Kummasti polisiilaitoksen kanslian täti tiesi, että testit näyttävät erittäin usein mitä sattuu, vaikka poliisi sanoa testiä ottaessaan että "väärää amfetamiinitulosta nämä ei ole vielä koskaan näyttänyt" - Ja paskat! Kumma juttu, kun Poliisi antaa edelleen valtavan painoarvon vastoin ohjeita näiden arvonta-testien tuloksille, vaikka minunkin kohdallani poliisin- sekä oikeuslääkärin kliinisissä testeissä ei havaittu mitään poikkeavaa - siis päihtymykseen liittyvää tietenkään.