Lauantai 25.5.2019

”Loimaan kassa” paljasti lukunsa: ”Kasvu on ollut aika järkyttävää”

Luotu: 
27.8.2015 11:26
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Työttömyyden kasvu näkyy myös roimana työttömyysetuuksien maksujen kasvuna.
|

– Hilkulla siinä ollaan, pitääkö jäsenmaksua nostaa vai ei, katsoo Yleisen työttömyyskassan eli niin kutsutun ”Loimaan kassan” toimitusjohtaja Auli Hänninen.

YTK:n jäsenmaksut ovat kasvaneet nopeasti finanssikriisin alettua. Vuonna 2008 jäsenmaksu oli Hännisen mukaan alle 70 euroa, mutta täksi vuodeksi maksua korotettiin 118 euroon vuodessa. Samaa tahtia työttömyysmaksutkin ovat kasvaneet.

– Me maksoimme vuonna 2008 200 miljoonaa euroa bruttona etuuksia. Tänä vuonna maksetaan 680 miljoonaa euroa. Työttömyysmenojen kasvu on ollut aika järkyttävää.

– Jäsenmääräkin on kyllä kasvanut. Vuonna 2008 jäsenmäärä oli 270 000 ja nyt jäseniä on 360 000. Mutta kyllä se etuusmenon kasvu on ollut reilusti yli kaksinkertainen, vaikka sen suhteuttaisi jäsenmäärään. Sen takia jäsenmaksukin on noussut, Hänninen toteaa Uudelle Suomelle.

Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ:n tilastojen valossa ansiopäivärahaa saaneiden määrä on kasvanut merkittävästi viimeisen kolmen vuoden aikana. Vuonna 2012 ansiopäivärahaa maksettiin noin 274 000 kassan jäsenelle. Viime vuonna etuutta sai noin 321 000 ihmistä. Etuuskulut ovat nousseet yhteensä 33 prosentilla vuodesta 2012.

SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen arvioi Ylen Ykkösaamussa tiistaina, että työnantajilta ja palkoista suoraan sosiaalimaksuina kerättäviä työttömyysvakuutusmaksuja joudutaan nostamaan.

– Koska meidän työttömyys on kasvanut, niin työnantajilta ja palkansaajilta kerättäviä työttömyysvakuutusmaksuja joudutaan nostamaan ensi vuodelle merkittävästi, jotta työttömyysturvaa voidaan ylipäätään rahoittaa. Nyt on jouduttu osin turvautumaan jo lainarahoitukseen, Siekkinen totesi.

Suomen taloudesta tehtyjen ennusteiden mukaan ensi vuonna olisi odotettavissa heikkoa alle prosentin talouskasvua. YTK:n Hänninen ei usko, että sillä on merkittävää vaikutusta työttömyyteen.

– Ei se varmasti vielä ensi vuoden aikana se työttömyys taitu, hän pohtii.

– Aiemmin historiassa on mennyt niin – jos joku historian oppeja vielä uskoo – niin ensin pitää tulla talouskasvu ja sitten työttömyys lähtee laskemaan vähän jälkijunassa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Suomessa ay-liike ja demarit yrittävät vääristellä tämän talouskatastrofin syitä. Ongelmaa on työnnetty perinteiseen vasemmiston- ja ay-liikkeen tyyliin työnantajien ja yritysten niskaan ja vähätelty kustannustason vaikutusta törkeällä tavalla.
Demarien masinoima vaihtoehtoinen yhteiskuntasopimus tulee palvelemaan tätä samaa vääristelylinjaa. Todellisuudessa Suomen kilpailukyky on täysin romahtanut.
Demarit ja ay-liike voivat etsiä syitä talousromahdukseen omista toimistaan ja virheellisesta sosialidemokraattisesta talouspolitiikasta.

Lauri Vihervä

Kerrot varmaankin esimerkin edes yhdestä suomalaisesta yrityksestä, jonka vientiongelmat johtuvat ainoastan palkkakustannuksista? Voinet samalla ilmoittaa, mikä on sopiva palkka kuukaudessa? 500 euroa, 1000 euroa?
Tästä linkistä voit ymmärrystä lisätäksesi lukaista Finnlaysonin toimitusjohtajan kommentteja miten suomalaisyritykset valittavat liikaa: http://www.hs.fi/talous/a1440566767227?jako=b7aa1319fe727879c8fff35ade82...

Keijo Lindgren

Pussilakana onkin hyvä esimerkki Finnlaysonista mutta onko kukaan tutkinut montako "pussilakanan" tapaista on rajoilla Turkkiin siirtymiseen.
Voisiko hallitus määrätä kansan kekseliääksi vai velvoittaa uurastamaan pitkää päivää?

Sauli Harju

Tuo on nyt täyttä roskaa. Tähän on paljon suuria syitä. Iso syy on EU maksut ja Suomen ottamat velat muiden maiden velkojen maksua varten. Suomi on avittanu muita maita niin helvetisti että ei ole varaa heikon ajan yli. Suomessa on myös aivan liian kallista, siitä syystä Suomesta ei haluta mitään ostaa.

Sauli Harju

Kyllä se on se ahneus joka on Suomen suurin ongelma. Johtajat vie kaiken tuoton ja työntekijöille annetaan aina vaan vähemmän. Sitte rikkaat keplottelee verojen maksut ja taas jää entistä vähemmän rahaa valtion kassaan.