Torstai 18.10.2018

Tampereen palo: Hän epäili rasismia – poliisilla ei näyttöä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.11.2010 16:56
Päivitetty: 
23.11.2010 16:59
  • Kuva: Teemu J. Kammonen / Uusi Suomi
    Kuva
    Tampereen tulipalossa kuoli kolme ihmistä.
  • Kuva: Compic-Photos/Eduskunta
    Kuva
    Kansanedustaja Päivi Lipponen.

Poliisin mukaan ainakaan tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että Tampereen eilinen kerrostalopalo olisi sytytetty rasistisista syistä. Muun muassa kansanedustaja Päivi Lipponen (sd.) epäili mahdollisen tuhopolton motiiviksi rasismia Uuden Suomen Puheenvuoro-palvelun blogissaan.

Poliisi on kuulustelujen jälkeen pidättänyt miehen, jota epäillään palon sytyttämisestä. Pidätetty on sama henkilö, jonka poliisi eilen illalla otti kiinni. Häntä on päivän mittaan kuulusteltu, ja tutkintaa jatketaan.

Rikoskomisario Hannu Kallioniemi ei kerro tarkemmin pidätetyn ikää tai muita yksityiskohtia. Hän ei täsmennä sitäkään, onko mies toinen niistä kahdesta, joiden nähtiin palon syttymisen aikoihin poistuvan palopaikalta juosten.

Tuhoisa palo alkoi pizzeriasta, jonka omistaja on ulkomaalaistaustainen. Kallioniemen mukaan tähän mennessä ei kuitenkaan ole tullut esille konkreettisia viitteitä siitä, että rikoksen taustalla olisi rasistisia motiiveja. Pizzerian pitäjää ei ole esimerkiksi aiemmin uhkailtu.

Varhain eilisaamuna syttyneessä palossa kuoli kolme ihmistä. Viisi joutui sairaalaan, ja yksi heistä on edelleen tehohoidossa.

Talon asukkaat ovat edelleen evakossa, eikä ole varmaa milloin he pääsevät palaamaan koteihinsa. Talossa toimivat ravintolat ja muut liikkeet ovat suljettuina.

Päivi Lipponen veti nopean johtopäätöksen kuultuaan, että paloa epäillään tuhopoltoksi.

–Nyt on raja ylitetty. Enää rasistiseen uhoiluun ei voi suhtautua vähättelevästi tai naureskellen. Minä vetoan ihmisiin, että me maltilliset suomalaiset sanoudumme irti tällaisesta sairaasta väkivallasta ja rasismista, kirjoitti Lipponen ihmetystä herättäneessä blogissaan.

Poliisi toivoo yhä silminnäkijähavaintoja ihmisistä ja ajoneuvoista, jotka ovat liikkuneet palopaikan läheisyydessä ennen palon syttymistä ja palon syttymisen jälkeen. Tieto palon syttymisestä tuli hälytyskeskukseen noin kello 5.26. Havainnoista voi kertoa numeroon 050-3954172 tai 050-3954155.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

TSV

Olen arvioinut jo vuosia Päivi Lipposen olleen liian tyhmä opettajaksi joten ryhtyi kansanedustajaksi.

Ihme ettei kansanedustajilla ole mitään etiikka koulua mitä voi huudella ja mitä ei.

Se voi olla rasismiin liittyvä, se voi olla vakuutusrahojen toivossa tapahtunut tilattu poltto, se voi olla aivan liittymätön juttu.
Mitä jos tekijät ovat ulkomaalaisia? Pyytääkö Päivi anteeksi?

Tlo

Oulussa ravintolayrittäjät ovat ottaneet viime vuosina hyvinkin väkivaltaisesti yhteen. Teot on mediassa uutisoitu rasistisin motiivein tehdyiksi. Uutisointi pitää kyllä tavallaan paikkaansa, mutta uutisista on voinut silti jäädä harhaanjohtava kuva.

Mainitsematta on nimittäin yleensä jäänyt etteivät osallisena ole nahkatukkaiset suomalaiset, vaan kyseessä on kurdien ja etnisten turkkilaisten perheyritysten väliset yhteenotot.

Toisin kuin Päivi Lipponen tuntuu ajattelevan, maahanmuuttajat eivät ole mikään iso homogeeninen ja keskenään hyvin toimeentuleva joukko, jonka kaikki ongelmat aiheutuisivat suomalaisten ahdasmielisyydestä.

Maahanmuuttajissa on suunnattomasti eri etnisyyksiä. Valitettavasti jotkut maahanmuuttajaryhmistä ovat hyvin vihamielisiä toisiaan kohtaan, esim. lähtömaan poliittisen tilanteen vuoksi tai muista historiallisista syistä.

Tanka

Maakuntalehti Kalevassa julkaistiin toukokuussa 2010 kaksi toisistaan hyvin poikkeavaa uutista Olimpos-ravintolaan tehdystä iskusta. Kumman pohjalta sinä vedit johtopäätöksesi?

6.5.2010 Mafian kaltaista toimintaa

http://www.kaleva.fi/uutiset/mafian-kaltaista-toimintaa/852812

11.5.2010 Poliisi: Ravintolaisku oli kosto tappelusta

http://www.kaleva.fi/uutiset/Poliisi--Ravintolaisku-oli-kosto-tappelusta...

KKalevi

Kun mamu pitsantekijät aloittavat busineksen, he saavat kaiken maailman tuet ja starttirahat. Businesta pyöritetään jonkin aikaa kunnes tukirahat on "syöty" ja sitten laitetaan firma nurin. Seuraavaksi tulee serkku, joka aloittaa saman rumban uudestaan kunnes laittaa firman nurin. Ja sitten aloittaa pikkuserkku, ja sitten serkun kaima, jne. Ulosmitataan tuet, eikä ole tarkoituskaan pitkäjänteisyyteen.
Rehelliset pitsa-yrittäjät eivät pysty kilpailemaan näissä olosuhteissa, jolloin saattaa lopulta mennä kuppi nurin.

Arbatin lapsi

Ainahan rikosten tullessa ilmi niillä on spekuloitu. Rasismikorttia tietenkin saavat käyttää vain auktorisoidut ja vihityt, muita viisaammaat ja paremmat ihmiset, kuten Päivi. Ja epäillä saa vain suomalaisia rasisteja.

Vakuutuspetos lienee Tampereen tuhopoltossa relevantein tutkintalinja, mutta nykytiedon valossa ei rasistisesti motivoitunutta iskuakaan voi sulkea pois. Kyseessä voisi olla kuitenkin myös vaikkapa somalityylisten tai irakilaisten kovalinjalaisten muslimien kostotoimi maallistunutta pizzakebabyrittäjä kohtaan. Tai suomalaisen rasistikahjon yhtä järjetön viharikos. Todennäköisempänä pidän kumminkin ravintolaliikkeen ympärillä hääräävän venäläis- tai välimerellistaustaisen suojelurahamafian tai vastaavien taloushämäräpiirien välienselvittelyä esim. harmaatyövoiman saataviin liittyen.

Kai saan sanoa muuten minkämaalaista vaan rasistia kahjoksi tai höyrypääksi? Esimerkiksi sellaista naisrasistia joka huomauttelee uskonsiskoilleen että huivi on jäänyt kotiin senkin maallistunut luopio tai "uskovaista" miesrasistia joka tekee häpäisyväkivaltaa vääräuskoiselle suomalaisnaiselle koska tämä ei ole alistuvaa sorttia tai on pukeutunut liian seksikkäästi tai rasistivenakkoa joka parjaa miestään joka ei halua luovuttaa lastaan Venäjän suurvaltakulttilahkon pimeille papeille?

Aku

"Kallioniemen mukaan tähän mennessä ei kuitenkaan ole tullut esille konkreettisia viitteitä siitä, että rikoksen taustalla olisi rasistisia motiiveja."

...ja sanatarkka lainaus:
"- Mitään uhkailuja ei ole esitetty - tai ainakaan sellaisia ei ole tullut toistaiseksi ilmi. Motiivipuoli on vielä selvittämättä. Mitään ei voida varmasti sulkea pois, mutta mitään esimerkiksi viharikokseen viittaavaa ei ole toistaiseksi tullut esille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hannu Kallioniemi MTV3:n uutisille."

Toimittaja on siis itse lisäillyt lausuntoon tuon "konkreettisuuden", kun tutkinnanjohtaja suoraan sanoi ettei MITÄÄN viitteitä ole.
Bad journalism.

merjalavi

Päivi Lipponen suorastaan pursuaa intoa ja toivoa, että teko olisi tehty rasistisin syin. Hän on sokea tuolle muotisanalle.

Muistutetaan mieliin Lahti lokakuussa 1995: Palossa tuhoutuneen pizzerian omistajan suomalainen vaimo suitsutti rasisteja teon tekijöiksi ja turkkilainen omistaja myötäili vierellä surullisesti päätään nyökytellen. Vaan kuinkas kävikään:

Räjähtäneen lahtelaispizzerian omistaja vangittiin

Lahden käräjäoikeus vangitsi torstaina 21-vuotiaan miehen, jonka epäillään tahallaan aiheuttaneen pizzeria Rafaellon tuhonneen nestekaasuräjähdyksen ja tulipalon. Saimaankadulla sijaitseva ravintola tuhoutui viime sunnuntaina aamuyöstä. Vangittu ulkomaalainen mies oli poistunut ravintolasta lauantaina kello 22:n jälkeen. Hänen epäillään tahallaan jättäneen nestekaasupullon vuotamaan. Mies osti ravintolan toiselta ulkomaalaiselta kuukausi sitten. Osamaksuja hän ei ole...
HS 27.10.1995

Mies tuomittiin Lahden käräjäoikeudessa 300000 markan korvauksiin ja vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Kouvolan hovioikeus vapautti miehen syytteistä:

Kouvolan HO vapautti pizzerian räjäytyksestä tuomitun

Kouvolan hovioikeus kumosi lahtelaisen pizzerian omistajan saaman yli vuoden ehdottoman vankeustuomion. Lisäksi syytetty vapautettiin liki 300000 markan korvauksista. Lahden käräjäoikeus oli tuominnut turkkilaismiehen syylliseksi pizzeriansa tuhoamiseen. Kebab-Pizzeria tuhoutui nestekaasuräjähdyksessä Lahden keskustassa lokakuussa 1995. Poliisitutkimusten mukaan huoneistoon oli päästetty kaasua jättämällä pullon venttiili auki ja viiltämällä kebabpaistimeen johtava let...
HS 30.4.1997

Joku, jolla on pääsy HS:n arkistoon (tilaajat) pääsy voi käydä katsomassa nuo uutiset ja postata ne vaikka tänne.

Kaikki ei todellakaan ole rasismia, vaan usein sillä ratsastamista - suomalaisvihamielisyyttä, jota näemmä löytyy SDP:n kukkahattuosastolta. Ja eipä miehensä ole paljoa parempi puhuessaan voimakkaasti vähemmistökielen puolesta ja polkiessaan kantaväestön oikeudet ja mielipiteet lokaan.

siviilitarkkailija

Ihmisten leimaaminen rikollisiksi on suora kutsu kohdella syyttömiä rikollisina. Ennenpitkää tuollainen käytös itsessään synnyttää juuri ne rikolliset teot mistä ihmisiä on syytetty. Eli jos kohtelu on kuin rikollisen, ei ole mitään syytä jättää sitten tekemättä niitä rikoksia mistä syytetään.

Eli mikäli rasistisia polttopullohyökkäyksiä tapahtuu, syy ei ole pelkästään tekijöiden vaan Päivi Lipposen ja hengenheimolaistensa jotka ovat lähteneet ihmisten leimaus- ja syyttelylinjalle. Tätä sosialistipuolueen kanaedustaja ei ole miettinyt lainkaan.

Eli mitäpä jos ryhtyisimme kohtelemaan ihmisiä ihmisinä.

Ihmisyyteen kuuluu syyttömyyden oletus eikä kenenkään ole pakko todistaa itseään syyttömäksi. Jokainen romani ei ole rikollinen eikä jokainen romani hätääkärsivä. Jokainen maahanmuuttokriitikko ei ole rasisti eikä jokainen rasisti maahanmuuttokriitikko.

Ihmisyyteen ja kristilliseen ihmisyyteen kuuluu myös anteeksianto. Peruuttomattomien rikosten synti on raskas ja raskaampi se on niille jotka ovat noita tekoja yllyttäneet joko suoraan kehottamalla tai syyttömiä rikollisina kohtelemalla. Ihmisten polttaminen hengiltä on kauhea rikos jota ei voi puolustella millään seikalla.

Toivottavasti Päivi Lipposen puuhastelu epäonnistuu. Ei sen takia että toivoisin Päivi Lipposelle pahaa vaan siksi että rehelliset ja asialliset maahanmuuttajat eivät ansaitse Päivi Lipposen kaltaisia "asianajajia" pilaamaan mainettaan ja ihmisyyttään.

Tanka

--Eli mikäli rasistisia polttopullohyökkäyksiä tapahtuu, syy ei ole pelkästään tekijöiden vaan Päivi Lipposen ja hengenheimolaistensa jotka ovat lähteneet ihmisten leimaus- ja syyttelylinjalle.

Asiallinen kirjoitus, mutta mielenkiinnosta kysyn: luetko "hengenheimolaisiin" myös mamu-kriitikoiden ylilyönnit. Esimerkkinä mainittakoon kansanedustajaehdokas James Hirvisaaren blogikirjoitus "Turvapaikanhakija raiskasi tytön Lammilla".

HannuM

Ei ole tapana haukkua ihmisiä, mutta kuinka näin tyhmä henkilö voi olla kansanedustaja?

<a>- En pysty todistamaan asiaa. Se on päätelmä, mielipide. Minulla ei ole salaista tietoa asiasta, Lipponen kommentoi IS:lle.</a>

Päivi on siirtymässä sanoista tekoihin pelkästään oman mielipiteensä perusteella. Pelottavaa logiikkaa kansanedustajalle.

foinikkialainen

Jos joku mamu olisi syypää tähän rikokseen, niin toden näköisesti Päivi "pakottaisi" Paavon kehiin. Paavo tulisi ja puhaltaisi pelin päättyneeksi ja siten kolmen sumalaisen murhatutkimus jäisi siihen. Perkel, pian tulee rasismia. Missä on terve järki? Paavo, hullua kun panee, niin menee muna mustaksi, kuulemma.

Kim Lindblom

Päivi Lipponen kirjoitta alla olevaa, mistään mitään tietämäättä
Päättele itse onko kyseessä aikuisen ihmisen teksti vai jonkun 12-vuotiaan aine.
Miten joku voi äänestä näin tyhmää ihmistä?

"Nyt on raja ylitetty. Enää rasistiseen uhoiluun ei voi suhtautua vähättelevästi tai naureskellen.
Minä vetoan ihmisiin, että me maltilliset suomalaiset sanoudumme irti tällaisesta sairaasta väkivallasta ja rasismista.
Poliisi on saanut viitteitä, että Tampereella tapahtunut ravintolan palo onkin tuhopoltto. Kaksi mustapukuista henkilöä oli poistunut ravintolasta ennen palon leviämistä. Ravintolasta palo levisi kerrostaloon ja aiheutti kolmen asukkaan kuoleman ja neljän vammautumisen.
Kyseessä on törkeä tuhotyö, kuoleman tuottamus ja vamman tuottamus.
Tahallaan aiheutettua paloa voi kutsua suorastaan murhapoltoksi.
Haluaisin olla järjestämässä kunnon mielenosoitusta tai marssia rasismia vastaan. Jossa ilmenisi joukkovoiman vahvuus. Tällaista toimintaa ei enää voida hyväksyä ja näin ajattelevia ihmisiä on VALTAVASTI. Liian paljon pahaa on maailmassa aiheutunut sen tähden, että ihmiset ovat olleet hiljaa.
Varsin hyvin muistetaan kuinka 1930-luvulla Saksassa juuri näin ulkoparlamentaarisin toimin aiheutettiin pelkoa.
Nyt on osoitettava solidaarisuutta maahanmuuttajia kohtaan.

http://lipponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/52733-raukkamaista-toimintaa
http://www.halla-aho.com/scripta/maahanmuuttokriittinen_tulipalo_tampere...
http://lindblomkimi.blogit.kauppalehti.fi/

Kim Lindblom

Jos Halla-ahon pitää ottaa vastuu Tampereen tulipalosta niin ottavatko maahanmuuttointoilijat alla olevasta?

Abdigadir Osman Hussein (s. 1973 tai 1974 [1]) on somalialaissyntyinen elinkautisvanki[2], joka istuu tuomiotaan Suomessa Vaasan vankilassa.[3] Hussein on tuomittu murhasta[4], raiskauksesta[1][5][3] ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä[1][5][3].

Abdigadir Hussein sai ensimmäisen tuomionsa 1993, jolloin hän puukolla uhaten raiskasi Tampereella 13-vuotiaan tytön. Hänet tuomittiin väkisinmakaamisesta ja lapseen kohdistuneesta haureudesta 2 vuodeksi 10 kuukaudeksi vankeusrangaistukseen.[6]

Hussein vapautui syksyllä 1995. Vapautumisesta ehti kulua kaksi kuukautta kun Hussein murhasi 10. marraskuuta 1995 tamperelaisen 15-vuotiaan Tuuli Maria Ikosen Tampereen Aitovuorentiellä,[4] silpoen Ikosen veitsellä[3]. DNA-tutkimus ja rikospaikalla tehdyt tutkimukset[4] osoittivat oikeuden mielestä syyllisyyden. Tampereen käräjäoikeus tuomitsi Husseinin keväällä 1996 murhasta elinkautiseen vankeuteen todistajanlausunnon perusteella. Mielentilatutkimuksen mukaan Hussein toimi täydessä ymmärryksessä. Tuomion aikoihin Husseinilla oli suomalainen vaimo ja kaksi lasta.[4]

Husseinin oman kertomuksen mukaan hän oli joutunut paikalle sattumalta erehdyksessä[4] ja rientänyt auttamaan Ikosta tämän avunhuudot kuultuaan. Puolustus ei pitänyt näyttöä riittävänä, koska esimerkiksi tapahtuman ainoa todistaja ei tunnistanut Husseinia samaksi mieheksi, joka juoksi metsään tapahtuman jälkeen[4]. Hussein kiisti käräjäoikeudessa loppuun asti syyllisyytensä[4]. Tästä huolimatta Hussein myönsi Turun hovioikeudessa asian, mutta vetosi olleensa rikoksentekohetkellä täyttä ymmärrystä vailla. Hovioikeus ei kuitenkaan muuttanut Tampereen käräjäoikeuden päätöstä miltään osin.[2]

Hussein päästettiin kesäkuussa 2005 kolmen tunnin vartioimattomalle lomalle, jonka aikana hän käytti seksuaalisesti hyväksi 4-vuotiasta lasta.[1][7] Hussein tuomittiin Tampereen käräjäoikeudessa törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä 1 vuodeksi 3 kuukaudeksi vankeuteen. Hänet määrättiin maksamaan uhrille henkisistä kärsimyksistä 3 500 euroa sekä kivusta ja särystä 700 euroa.[5]

Ikosen murhan aikaan Hussein ei ollut poliisin antamien tietojen mukaan Suomen kansalainen.[8] Hän tuli Suomeen vuonna 1990 Neuvostoliiton kautta[1] ja oli oleskellut Suomessa pakolaisstatuksella[8]. Alibi-lehden 3/2008 mukaan Hussein on toiminut ennen Suomeen tuloaan sotilaana.[3]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Abdigadir_Osman_Hussein

ristoheikki

Nimimerkki "siviilitarkkailija" kirjoitti:

"Ihmisten leimaaminen rikollisiksi on suora kutsu kohdella syyttömiä rikollisina."

- Tässä keskustelussa en ole huomannut, että ketään muuta nimeltä tunnistettavaa henkilöä olisi pyritty leimaamaan rikolliseksi, kuin poltetun pizzerian omistajaa/omistajia. Heidän on useaan otteeseen vihjattu tehneen vakuutuspetoksen. Ilman erittäin vahvoja perusteluita sellaiset vihjailut taitavat kuulua kunnianloukkausta koskevien lakien alueeseen. Että samaan etniseen/uskonnolliseen ryhmään ja elinkeinon piiriin kuuluva henkilö olisi syylistynyt vastavaan rikokseen, ei taida olla erityisen vahva perustelu. Sen sijaan se haiskahtaa vahvasti rasistiselta leimaamiselta ja suoralta kutsulta kohdella kyseiseen etniseen/uskonnolliseen ryhmään kuuluvia ihmisiä rikollisina.

Jape

.ei kanata ja kova vakutus ei jaksa maksa pitkä aika. Sumi huva maa korva kaiki vahinko kunse lyhy tukkamies teke rasismi teko.

Mina ei tieta mitä, aja huono auto ja vuota pensa ja vaate heise pensa.

Ei ole syytä rasistipolisi otta kiini vaara mies. Politikko sano ei saa pidätä vaara mies ei olla syyline. Nyt mene huono juttu ei tule raha suuri määrä.

Suomi politiko hyva, polisi paha.