Keskiviikko 19.12.2018

Naiset yllättyivät: ”Miehiä hakataan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.11.2010 17:04
Päivitetty: 
25.11.2010 17:06
  • Kuva: www.helijarvinen.fi
    Kuva
    Heli Järvinen.

Vihreät Naiset ovat yllättyneet siitä, kuinka paljon miehet kokevat väkivaltaa. Vihreiden naisverkosto vaatiikin, että miesten väkivallasta on puhuttava julkisuudessa.

- Ongelma on laajempi kuin mitä tähän asti on tiedetty, ja siitä pitää uskaltaa puhua, puheenjohtaja Heli Järvinen sanoi keskiviikkona.

Järvinen muistuttaa, että miehiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttuminen ei saa olla pois naisten kohtaaman väkivallan vastaiselta työltä.

Vihreät Naiset yllättyivät tällä viikolla julkaisusta tutkimuksesta, jonka mukaan yli puolet suomalaisista miehistä on kokenut väkivaltaa 15 vuotta täytettyään.
Huolestuttavan yleistä on naisten miehiin kohdistama väkivalta, josta ei juuri puhuta. Suurin osa miesten kokemasta väkivallasta on toisten miesten tekemää.

Miehet ja naiset kokevat parisuhteessa lähes yhtä paljon väkivaltaa, noin 16 % kaikista parisuhteessa elävistä kokee sitä.

Miehet kokevat väkivaltaa erityisesti erotilanteissa.

- Viranomaisia pitäisi kouluttaa entistä tarmokkaammin tunnistamaan väkivallan riskit erotilanteessa ja ennaltaehkäisemään niitä, Heli Järvinen vaatii.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

hemohessu

olen yllättynyt että vihreät naiset voivat sanoa olevansa asiasta yllättyneitä kun siitä on viimeiset 15 vuotta jauhettu netissä ja lehdissä. Ettei olisi kasvussa ja "tasa-arvoistumassa" eli jotkut tytöt kuvittelee saavansa lyödä poikaa (joka on yleensä vielä kasvatettu siihen ettei hivauta takaisin), kuten on myös poikia joista ei ole mitenkään erikoista vetää turpaan tyttöä. Pojilla-miehillä väkivallan uhka on aina olemassa, ja katsokaa miten moni on nykyään muokannut ulkonäköään "rankemmaksi".

Vihreät naiset ei siis ilmeisesti pahemmin pieksä kuhnureitaan :-) Siis puolustukseksi voisi kuvitella sellaista samaa ajattelua kuin monilla miehillä kai on, että kun he/me eivät sellaista ikinä tee eivätkä tiedä että sukulaiset tai tuttavatkaan, niin vaikea sitä on uskoa. Paljon jää piiloon tietysti ja asiasta kuulee 20 vuoden päästä...miehen kai luulisi olevan vielä vaikeampaa tunnustaa että muija hakkaa ja on pikku pakko kestää jos lapsia.

TSV

"- Viranomaisia pitäisi kouluttaa entistä tarmokkaammin tunnistamaan väkivallan riskit erotilanteessa ja ennaltaehkäisemään niitä, Heli Järvinen vaatii."

Ei jumakauta, siis tämmöisiä aivopierujako saa pelkkiä ituja syömällä? Tunnistamaan väkivallan riskit? Millä tavalla? Ennaltaehkäisemään? MITEN? Jos kaksi ihmistä ei osaa elää yhdessä hakkaamatta toisiaan niin valtionko se on tultava tähän veronmaksajien rahoilla antamaan "terapiaa" ja pitämään kädestä?

Luulen, että Vihreät naiset ovat yllättyneitä, kun heille kerrotaan, että sähkö pitää tuottaa, eikä se vaan ilmesty töpselistä.

Tlo

Järvisen mielipide on hyvä esimerkki ääri-etatistista. Jos jotain pahaa tapahtuu, valtion olisi pitänyt estää se. Jotta jotain hyvää voisi tapahtua, valtion tulee saada se aikaan.

Tällaisen ihmisen mielestä ainoa hallittu ja aktiivinen toimija on valtio ja ratkaisu kaikkeen löytyy uusien lakien ja säädösten säätämisestä sekä virkamiesten ja viranomaisten vallan kasvattamisesta.

Etatismi on vakava sairaus, oli tartunnan saanut sitten oikeistolainen tai vasemmistolainen. Valitettavasti hallinnossamme lähes kaikki ovat saaneet taudista vakavan infektion. Eduskunta pitäisikin puhdistaa ja pitkäaikaissairaiden tilalle valita tervettä, uutta verta.

TSV

Olipas hyvin sanottu, tuota etatismi-sairauttu pitää alkaa tuomaan esiin enemmmän. Valitettavasti vaikka suurin osa ihmisistä olisikin valmis vaihtamaan koko Eduskunnan se ei oikeasti tee sitä.
Alan epäillä modernin "kansan"demokratian kykyä. Koska hehän vaan ajattelevat uudelleen valintaan ja etuja mitä voivat kääriä... ehkä vika ei ole ihmisten se on systeemin.

arrow

Kirjoittelen ulkomuistista ja toivon oikaisua, jos muistan väärin. Elettiin 90-luvun loppua tai 2000-luvun alkua. Jokin järjestö olisi rahoittanut miesten kokeman parisuhdeväkivallan tutkimista. Vihreät naiset tulistuivat tästä perustelunaan, että naiset kokevat väkivaltaa enemmän. Järjestö asettui vastustamaan tutkimusta.

Ymmärtääkseni oli vuosia, jolloin naisten tekemien törkeiden pahoinpitelyjen määrä lähenteli miesten naisiin kohdistamien törkeiden pahoinpitelyjen määrää. Tilastoista voitiin päätellä, että puukotusta lievempi jäi usein ilmoittamatta, kun uhrina oli mies.

Väkivalta on väkivaltaa,eikä sitä pitäisi tarkastella sukupuolisidonnaisena kysymyksenä. Väkivaltaan puuttuminen on naisten, miesten ja lapsien etu. Varhainen puuttuminen on sekä uhrin että tekijän etu. Olen hyvin iloinen, että Vihreät naiset ovat sitä mieltä kuin ovat nyt.

pjt

Vuonna 2004 sekä vihreät että vasemmistonaiset ja joukko muitakin naisjärjestöjä paheksui syvästi sitä, että RAY aikoi rahoittaa miesten kokeman väkivallan tutkimusta. Koska feministinaiset miehistä poiketen kykenevät itsenäiseen, moniarvoiseen ajatteluun, oli eri puolueiden ja naisjärjestöjen kannanotto yleensä sanasta sanaan samansisältöinen.

Vielä vuonna 2009 aiheesta keskusteltiin Vihreässä Langassa, mutta keskustelu sensuroitiin ja kommentit poistettiin. Myös vihreiden naisten alkuperäiset kannanotot vuodelta on poistettu sivuilta. Samoin myös vasemmistonaiset päättivät muuttaa historiaansa.

Osa poistetusta historiasta kuitenkin löytyy täältä:

http://www.vapaasana.net/huomioita/2009/08/naisj%C3%A4rjest%C3%B6t-vastu...

Kaipa tätä takin kääntymistä voi kuitenkin sanoa edistykseksi, vaikka menneistä oltaisiin ilmeisesti mieluummin hiljaa.

c887cpk3

http://www.naisjarjestot.fi/arkistot-tiedotteet.html

"TIEDOTE 12.2.2004

Naisjärjestöjen Keskusliitto ihmettelee RAY:n avustusten jakoa
Naisjärjestöjen Keskusliitto on kiinnittänyt huomiota uuden, naisten aggressiota käsittelevän hankkeen laajamittaiseen tukemiseen. RAY on alustavasti myöntänyt Naisen aggressio läheisissä ihmissuhteissa –hankkeelle (2004 - 2008) 430.000 euroa. Hankkeen tarkoituksena on kartoittaa naisten fyysisen väkivallan lisäksi myös henkistä ja seksuaalista väkivaltaa.

Naisjärjestöjen Keskusliitto muistuttaa, että Suomi on Euroopan unionin väkivaltaisin maa. Suomalaisen lähisuhdeväkivallan suurin ongelma on miesten naisiin kohdistama fyysinen väkivalta. Fyysinen väkivalta on laissa määritelty rikokseksi. Tilastokeskuksen tekemä kansallinen kyselytutkimus vuodelta 1998 osoitti muun muassa, että joka viides nainen on kokenut fyysistä väkivaltaa nykyisessä parisuhteessaan. Vuositasolla tämä tarkoittaa 90 000 naista. Noin 90 prosentissa lähisuhteissa tapahtuvan fyysisen väkivallan tekijä on mies ja noin 10:ssä prosentissa nainen.

Keskusliiton mielestä on outoa, että RAY tukee laajasti sellaista väkivallan ehkäisytyötä, joka ei kohdistu em. suomalaisen väkivallan perusongelmaan, vaan ihmettelee RAY:n päätöstä kanavoida merkittäviä summia lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn suunnatuista varoista valtakunnalliselle lastensuojelujärjestölle, Ensi- ja turvakotien liitolle (ETU). Lasten suojelun rinnalla lasten äidit, jotka ovat useimmiten lasten isien väkivallan kohteina, ovat Naisjärjestöjen Keskusliiton käsityksen mukaan ensisijainen väkivallalta turvaamisen kohde. Naisten suojelu on parasta lasten suojelua.

Naisjärjestöjen Keskusliitto haluaa myös korostaa tärkeää eroa rikokseksi määritellyn fyysisen väkivallan ja muun väkivallan välillä. Aggressiivinen käytös ei oikeuta fyysistä väkivaltaa missään tilanteessa eikä niitä voi rinnastaa toistensa vastapuoliksi. Mikäli RAY pitää tärkeänä ohjata tulevaisuudessa varoja henkisen väkivallan ja aggressiivisen käytöksen systemaattiseen kartoittamiseen, lähtökohdaksi on otettava suomalaisen väkivallan perusongelma: miesten naisiin kohdistuvasta väkivalta eikä naisten miehiin kohdistama väkivalta. Lyöntien välillä myös mies käyttää henkistä väkivaltaa (uhkailua, pelottelua, kiristystä, manipulointia, haukkumista, taloudellista, sosiaalista ja psyykkistä kontrollointia jne.). Fyysinen väkivalta aiheuttaa lisäksi aina henkisiä seurauksia. Aggressiivinen käytös ilman fyysisen väkivallan ulottuvuutta ei ole Suomessa yksinomaan naisten ongelma eikä myöskään rikos.

Naisjärjestöjen Keskusliitto pitää ensiarvoisen tärkeänä, että avustuksista päätettäessä kohdistetaan huomio erityisesti naisille suunnattuihin palveluihin, joita tarjotaan myös perheettömille, lapsettomille ja vammais- ja maahanmuuttajanaisille. Uhrien turvallisuuden takaaminen tulee olla palvelujen peruslähtökohta"

Yllätäväthän tutkimustulokset, kun on itse aiemmin moista tutkimusta kovin vastustanut - tai sitten eivät.

Vihreät Naiset ry, Gröna Kvinnor rf on siis Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenjärjestö.

Glowing

Että yllättyivät.
Vihreä nainen, Heidi Hautala julisti aikoinaan; “keskittymällä naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ei väheksytä muiden ryhmien kokemuksia vaan pyritään tehokkuuteen.”

...nyt ihmetellään ja ollaan yllättyneitä.