Tiistai 16.7.2019

Maksoi Isisille 1000 $/hlö ­– Nyt tarjoaa suklaata Stubbille

Luotu: 
28.8.2015 14:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perheensä kanssa Pohjois-Irakista Isistä paennut Mohammed Noori tarjosi suklaapatukkaa valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok.) ja sisäministeri Petteri Orpolle (kok.). 9 kuukauden ikäinen Rand-vauva seurasi vierestä.
|

Yazan Noori sekä Mohammed Noori, hänen Zainab-vaimonsa ja heidän yhdeksän kuukauden ikäinen Rand-vauvansa ovat asuneet Punavuoren vastaanottokeskuksessa ahtaassa, kahden kerrossängyn huoneessa pian kaksi viikkoa.

Nelikko jätti Isisin hallitseman Pohjois-Irakin taakseen viime vuonna ja matkasi Suomeen kymmenen maan kautta.

– Yritimme pysyä kotona puolitoista vuotta. Mutta on todella vaikea elää, kun joka päivä tulee uusia maksuja ja sääntöjä. Naisten täytyi alkaa käyttää burkhaa ja miesten piti kasvattaa parrat, Mohammed Noori kertoo hyvällä englannilla.

– Emme me voi hyväksyä sellaista.

Nooria ei haastatellut perjantaina Uusi Suomi, vaan valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), joka yhdessä sisäministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa pääsi tutustumaan turvapaikanhakijoiden tilanteeseen Punavuoren vastaanottokeskuksessa Helsingissä.

Mohammed Noori sanoo, että hänellä asuu Suomessa muutamia tuttavia, joihin hän tosin ei ole ollut yhteydessä pitkään aikaan.

– Ehkä saamme heihin taas yhteyden.

Irakilaisperheen lisäksi Stubb ja Orpo saivat keskustella myös somalialaisen äidin kanssa. Tämä oli päässyt Suomeen kolmen pienen lapsensa kanssa. Lasten isä on yhä Turkissa.

– En tiedä, miten hyvin te voitte liikkua, mutta Itäkeskukseen kun menee, se on kuin Somalia. Se on hieno paikka, Stubb kertoi äidille tulkin välityksellä.

– Olen käynyt siellä ja kyllä tuntui ihan siltä, että olen kotona, äiti vastasi hymyillen.

Kun Stubb ja Orpo olivat päässeet tutustumaan Punavuoren vastaanottokeskukseen, Uusi Suomi kysyi, olivatko ministerit löytäneet viitteitä elintasopakolaisista.

– Se on hirveän vaikea sanoa tietysti, kun keskustelee vain muutaman perheen kanssa lyhyen kaavan mukaan, Stubb aloittaa.

– Somaliperheen kohdalla mies oli jäänyt Turkkiin, äiti tuli tänne kolmen pienen lapsen kanssa. Irakilaisperheen kohdalla kyse ei ollut elintasopakolaisista todellakaan, vaan ihmisistä, jotka pakenivat sotaa. He pääsivät ulos kotikaupungistaan maksamalla Isikselle tuhat dollaria per henkilö. Kyseessä oli diplomi-insinööri, fysiikan opettaja ja vastavalmistumassa oleva lakimies.

– Eli eivät paenneet huonoa elintasoa tai tulleet shoppailemaan, vaan pakenivat sotaa ja kauhua. Ja toivottavasti sitten he löytävät paikan täältä suomalaisesta yhteiskunnasta.

Kostautuuko tässä toimettomuus Isisiä vastaan?

– Isis on yksi osa tätä koko ongelmaa. Me tapasimme täällä irakilaisia, jotka olivat nimenomaan paenneet Isisiä. Kyllä. Se on terrorismia pahimmillaan.

 

Lue lisää: Näistä Afrikan maista tulo Suomeen ”poikkeuksellisessa kasvussa” – Dosentti kertoo selityksen

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Reino Jalas

>>matkasi Suomeen kymmenen maan kautta.

Tiedä sitten mitenkä korkeata elintasoa luulevat tai tietävät täältä saavansa. Mutta ei noin monen maan läpi kulkeminen ihan pelkkää henkensä edessä tehtyä pakolaisuuttakaan ole.

Kun noin pitkälle paetaan, niin oma kotimaa on silloin tarkoitus hylätä lopullisesti.

Ei silloin ole enää minkäännmoisia halua tai suunnitelmiakaan, että pyrkisivät olojen rauhoituttua kuitenkin palaamaan omaan kotimaahansa. Omaa maatansa sodan jälkeen jälleenrakentamaan.

Ulkomailla saatu länsimainen sosiaaliraha passivoi ja laiskistaa nopeasti tuollaisilta paluun ajatuksiltakin.

Teemu Helenius

Mistä sinä tiedät mikä heidän aikomuksensa on? Mitä ihmeen merkitystä sillä on, kuinka monen maan läpi he ovat kulkeneet? Jos ja toivottavasti kun Isis joskus kukistetaan, ei se nyt kovin monimutkainen operaatio ole perheen lentää takaisin Irakiin.

Tuskinpa diplomi-insinööri, fysiikan opettaja ja valmistumaisillaan oleva lakimies pahemmin tarvitsevat täällä mitään "länsimaisia sosiaalirahoja"…

Jari Martikainen

Aika monta kotimaista dippainssiäkin on kortistossa, joten Irakista juuri tulleella voi olla aika hankala työllistymispolku edessään. Toivottavasti pääsee nopeasti työn syrjään kiinni. Fysiikan opettaja voi päästä kouluavustajaksi kielen opittuaan. Mitähän Irakin lakiopinnoilla Suomessa tekee?

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #18

No koska Meillä on Unelma multikulttuurista ja tavoite poistaa paha monokulttuuri, niin siinä samalla meni yleisesti tunnettu multikuutuurisuus.

Tähän asti tunnettu multikulttuuri kun pyrkii yhdistämään monen kulttuurin piirteet yhteen monokulttuuriin, mukaan lukien lait ja arvot.

https://en.wikipedia.org/wiki/Multiculturalism

Jos taas tehdään se mitä Meillä on Unelma vaatii, niin tämä tarkoittaa että Suomessa on jatkossa erillisiä ryhmiä, joilla on jokaisella omat lakinsa ja sääntönsä. Jokin näistä ryhmistä noudattaa Sharia -lakia, toinen vaikkapa Irakin lakia.

Kantasuomalaista saattaa hämmentää koska ei voi oikein enää koskaan sitten tietää minkä lain mukaan tulisi paikkakunnalla elää ja mikä on sallittua ja mikä ei. Missä pitää Leenan ja Liisan laittaa burkha päälle ja siirtyä auton ratista takapenkille ja missä nainen saa ajaa ja äänestää vaaleissa.

Peter Pyykkönen

"– En tiedä, miten hyvin te voitte liikkua, mutta Itäkeskukseen kun menee, se on kuin Somalia. Se on hieno paikka, Stubb kertoi äidille tulkin välityksellä.

– Olen käynyt siellä ja kyllä tuntui ihan siltä, että olen kotona, äiti vastasi hymyillen."

Miksi ihmiset pakenevat hienosta somaliasta tai milloin kehä 3 yli alkaa virrata helsinkiläispakolaisia?

Matias Härkönen

Mies jäi Turkkiin ja äiti tuli tänne lapsineen. Eivät kuitenkaan elintason perässä.

Turkki on turvallinen maa, jossa sama mahdollisuus hakea turvapaikkaa kuin suomessakin. Jopa uskonto on sama, joten sopeutuminen kenties helpompaa. Minkä perässä he suomeen tulivat ja hajoittivat vielä perheen, jos ei elintason?

Veli Laurinsalo

Nyt saadaan lähes ilmaiseksi kielitaitoisia ja koulutettuja yrittelijöitä ihmisiä Suomeen. Joku muu maa on jo hoitanut peruskoulutuksen, ammattikoulutuksen, hoitanut lastentaudit ym. lasten kulut, siis kansalaisiin panostettavan kalleimman perusinvestoinnin. Tosiasiassahan tämä on kuin lahja Suomelle. Onhan jo moneen kertaan osoitettu, että maahanmuutto lisää BKT kasvua ja hyödyntää näin koko yhteiskuntaa.

Antero Koitto

Karmeaa luettavaa ISIS: istä. Nyt tässä on kuitenkin alkanut miettiä, kun vaaditaan että Euroopan maiden pitäisi jakaa vastuuta turvapaikan hakijoista ja että pakolaisten pääsyä eri Euroopan maihin pitäisi helpottaa, niin miksi ei koskaan kuule vaatimuksia, että olot siellä kotimaassa pitäisi palauttaa vaikka voimakeinoin sellaisiksi, ettei sieltä tarvitsisi lähteä pakoon. Ketkä tässä voisivat toimia, suurvallat, EU, kaikki kynnelle kykenevät. Onko todella ainoa ratkaisu tämä, että sieltä lähdetään sotaa pakoon Eurooppaan eikä yritetäkään ratkaista sitä varsinaista ongelmaa siellä kotimaassa. Tulisiko ehkä kuitenkin edullisemmaksi muulle maailmalle jonkinlainen rauhaanpakottaminen pakolaisten kotimaassa?

Veikko Nironen

Taitaa kokoomuksen ministereiden mielestä kaikki tulijat olla rehellisellä asialla ja suomella heidän mielestään varaa auttaa kaikkia ketkä vaan selviävät suomeen asti, vaikka kiertäisivätkin euroopan moneen kertaan ennenkuin löytävät "turvallisen Hölmölän" ...

Ei oikein hyvältä näytä, kun kokoomuksen puolelta suomeen näköjään hyväksytään kaikki sopivan tarinan suoltajat ja torniossa taas keskustalainen kaupungin johtaja ottaa ruotsinkautta tulijat, vaikka edelleenkin Dublinin sopimussen perusteella voitaisiin palauttaa samantien ensimmäiseen turvalliseen euroopalaiseen maahan...

Jani Lassila

Stubb hörhöilee taas. Eivät olleet kaikki Euroopan läpikulkumaat sodassa kun viimeksi asian tarkistin.

Faktahan on että jos pakolaisten motiivina olisi löytää pelkästään turvallinen paikka, tämä tarve tulisi tyydytetyksi ensimmäisessä vastaan tulevassa turvallisessa paikassa kotimaansa ulkopuolella. Syyrian kohdalla tämä on yleensä Libanon tai Turkki, Irakin kohdalla puolestaan monet alueet Irakin sisällä. Ja jos niissäkin joutuu vainotuksi, EU:ta lähempää löytyy paikkoja joihin on kulttuurisesti helpompi sopeutua. Koska he jatkavat kuitenkin matkaa, paikoin riskeeraten jopa henkensä, pakolaisuuden lisäksi motiivina on joku muukin. Ja pakolaisten omien lausuntojen perusteella se motiivi on monesti sellaisen maan löytäminen, jossa voisi tulla parhaiten toimeen taloudellisesti.

Tosiasioiden tunnustaminen on eri asia kuin sen väittäminen että tämä olisi huono asia tai pakolaisten syyttäminen siitä että he haluavat tulla pakolaisiksi nimenomaan rikkaisiin maihin.

Marko Wallenius

Eihän sieltä mitään sotaa pakoon lähdetty vaan sitä, että naisten piti käyttää burkhaa, miesten kasvattaa parta ja maksut nousivat koko ajan.
No, niin ne nousee Suomessakin. Muutenhan he ovat päässeet paratiisiin koska parrankasvun saa täällä itse päättää ja burkhan pitämättä jättäminenkin on enemmän kuin toivottavaa.

Joni Niemelä

Stuppi on oikeassa. Joskus käyn Itäkeskuksessa ja todellakin aivan kuten somalialainen kauppakeskus arabialla höystettynä. Ei valkoisia enää näe paljoa siellä. Jotkut myyjät toki ovat valkoisia vielä.
Näkyy että kallis remonti tuli kannattavaksi ja kauppa käy. Vielä muuttama vastaava Somalia ja talous nousee roimasti.