Maanantai 22.1.2018

Poliisi pelkää ”koirankiduttajien” puolesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.12.2010 14:55
Päivitetty: 
27.12.2010 16:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Koiraa ei saa palauttaa kiduttajalle -sivu julkaisi rikoksesta epäiltyjen nimet. Poliisi ei pidä tekoa hyvänä.

Koiranpennun kuoliaaksi kiduttaneiden nimien julkaiseminen Facebookissa ei varsinaisesti riko lakia, mutta on "huonoa toimintaa". Tätä mieltä ovat verkkoasioihin erikoistunut ylikonstaapeli Marko Forss ja Electronic Frontier Finlandin -järjestön varapuheenjohtaja Mikko Rauhala.

Rikosepäilyistä kertominen nousi esiin jälleen tänään, kun 40 000 fania saanut Facebook-sivu julkaisi kolmen henkilön kuvat ja nimet. Äänekosken poliisi epäilee kolmen henkilön syyllistyneen eläinsuojelurikokseen joulunpyhinä.

- Henkilökohtainen mielipiteeni on, että tämä ei ole hyvää toimintaa. Ei ylläpitäjä voi tietää, mitä siellä on tapahtunut. Ei pidä tuomita ennen kuin on tuomittu, Marko Forss muistuttaa.

Uusi Suomi ei ole saanut vahvistusta, epäilläänkö nimenomaan sivun julkaisemia henkilöitä rikoksesta. Tutkinnanjohtaja Jukka Junikka Äänekosken poliisista kertoo Uudelle Suomelle, että hän ei ollut tietoinen tapauksen saamasta julkisuudesta sosiaalisessa mediassa, eikä halunnut kommentoida tapausta enempää.

Helsingin poliisin Marko Forss tutustui US:n pyynnöstä nimet julkaisseeseen sivuun. Hän arvioi, että sivusta on tullut foorumi, jossa käsitellään eläinsuojeluasioita yleisemminkin.

- Vaikea sanoa, syyllistytäänkö tässä mihinkään rikokseen. Oikeuskäytäntöä on huonosti näistä asioista, Forss toteaa.

Periaatteessa hän ei näe laillista estettä nimien julkaisuun, mutta...

-Tässä otetaan poliisin hommat omiin käsiin. Ottaako sivun ylläpitäjä vastuun, jos joku ottaa tästä kimmokkeen? Forss kysyy.

"Kinkkinen juttu."

Jos sivun ylläpitäjä ryhtyisi suoraan kehottamaan lukijoita epäiltyjen kimppuun, tilanne olisi toinen. Rikokseen yllyttäminen tai sillä uhkaaminen on laissa kiellettyä.

Hän vertaa tapausta Suomessa tänä vuonna sattuneeseen tapahtumasarjaan, jossa netissä alkoi kiertää huhu valkoisesta pakettiautosta, jonka kuljettaja pyytää pikkutyttöjä nousemaan kyytiin. Autoa tai kyytiinpyytäjää ei koskaan löytynyt.

- Yhdysvalloissa henkirikostapaus muuttui ajojahdiksi, jossa yhtä miestä vainottiin niin pitkälle, että hän ilmoittautui itse poliisille, kun ei kokenut olevansa turvassa. Hän oli syytön.

Äänekosken rikosepäily on toistaiseksi esitutkinnassa, eikä poliisilla ole varmuutta tapahtumien kulusta. Esitutkinnan jälkeen tapaus siirtyy syyttäjälle, joka päättää, viekö syytteen käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Oikeus tutustuu tapaukseen ja antaa tuomion, mikäli rikos voidaan kiistatta osoittaa epäiltyjen tekemäksi.

Facebook-sivun mukaan yksi epäillyistä olisi kertonut asiasta omassa tilapäivityksessään.

EFFI:n varapuheenjohtaja Mikko Rauhala pitää hankalana sitä, että esitutkintavaiheessa olevan rikosepäilyn epäiltyjen nimet kerrotaan netissä. Erityisen hankalaa tämä on silloin, jos epäilyä ei koskaan näytetä toteen.

Aiheutunutta vahinkoa ja maineen menetystä ei välttämättä voi korjata syyttömälle, jos muisto epäilystä jää pyörimään nettiin. Tällaisten epämieluisia - ja vääriä - tietoja on yritetty kitkeä netistä esimerkiksi Ranskassa, jossa verkkopalveluiden tarjoajia on yritetty velvoittaa "unohtamaan" aiemmin nettiin laitettua sisältöä.

EFFI:n Rauhala ei usko tällaiseen mahdollisuuteen.

- Käytännössä tämä on mahdotonta. Mikään ei unohdu netissä, ja sen kanssa pitää vain elää, Rauhala sanoo.

Poliisin Marko Fors valittelee sitä, että oikeuskäytäntö Äänekosken kaltaisissa tapauksissa on hyvin puutteellista.

- Kunnianloukkaus on kaatoluokka, jonne tämä voisi mennä. Silloinkin pitäisi osoittaa, että loukkaaminen on tarkoitettua ja tahallista. Kinkkinen juttu.

Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

Kansanedustajien synnit rikollisen lainsäädännön kannattamisesta ovat julkisia. Pitäisikö kansanedustajien saada äänestyssalaisuus? Joskus joudutaan tekemään päätöksiä, joita äänestäjät vähämielisyydessään eivät kuitenkaan ymmärtäisi oikein.

Miksi kansanvallan toimeenpanon tulee olla julkista, kun eduskuntavaalitkin ovat yleiset, yhtäläiset, SALAISET ja suhteeliset?

Minusta jokaisella kansanedustajalla pitäisi olla oikeus äänestää salassa typeriä ja ahneita äänestäjiään vastaan!

tapio_o_neva

Koskahan joku kokoomuslainen kansanedustajaehdokas, jonka mielestä vasemmistohumanistinen löysäily on mennyt liian pitkälle, ehdottaa, että "koirankiduttajien rangaistuksia on kovennettava rikoslaissa" ja menee sillä eduskuntaan.

Eduskunta on sikäli hyvä urheilulaji, että siinä voi kilpailla omilla edellytyksillään muskeleista nokkeluuksiin.

No - hymyä huuleen ja eettis-realistista suhtautumista. Tässä on Torstin toivekonserttien ihailijoille lisäpotkua!

http://saituri.org/netista/lataa-drm-vapaata-musiikkia-ilmaiseksi/

tapio_o_neva

"- Kunnianloukkaus on kaatoluokka, jonne tämä voisi mennä. Silloinkin pitäisi osoittaa, että loukkaaminen on tarkoitettua ja tahallista. Kinkkinen juttu."

On tietenkin hyvä, jos poliisi yllyttää oikeusjuttuihin niin kuin valtakunnansyyttäjän virasto. Oikeusjuttuihin yllyttäminen ennakkotapaustehtailuksi on kuitenkin oikeusjärjestyksen kannalta huolestuttava, koska tällöin laitos ruuhkautuu eikä kukaan uskalla kuitenkaan tuomita mitään ehdotonta, koska vankilat täyttyvät.

Tavallaan palataan iltapäivälehtien ja Internetin myötä häpeä eli jalkapuurangaistuksiin.

Kuka aivan oikeasti haluaisi harteilleen entisen kulahtaneen tai rikollisen julkiksen maineen Google cacheen? Ei edes paatunein avohoidossa oleva omalla nimellä uhoaja.

MURSU

ja ehdottomaksi elinaikaiseksi eläimenpitokielloksi uhkasakoilla terästettynä, tapauksissa joissa asia on raaka ja täysin selvä ilman tulkinnanvaraa. Ei pitäisi olla lainsäätäjille vaikea, kun kansalaisetkin osaisi tuon säätää.

Ei siihen tarvita mitää 20 päistä komiteaa pohtimaan 3 vuotta viineri/kakku kaffeilla- ja aterioilla, pizzoilla, sämpylöillä + saunailloilla kaljoineen! Saa loppua nuokin "komiteajuhlat" veronmaksajien rahojen tuhlauksella.

Vaaleissa tavataan, ja vaalitapahtumissa tulen mölisemään noistakin "komiteajuhlista", vapiskaa konnaedustajat!

TSV

"-Tässä otetaan poliisin hommat omiin käsiin. Ottaako sivun ylläpitäjä vastuun, jos joku ottaa tästä kimmokkeen? Fors kysyy."

Ottaako lehti vastuun kun joku tekee jotain typerää artikkelin takia? Ottaako puheenpitäjä vastuun, jos joku tekee jotain...

Jopa tämä Thorssin "uhkaaja" ei esittänyt varsinaisesti uhkausta, eikä kiihottanut mihinkään. Kaikkea voitaisiin alkaa sensuroimaan sen uhalla, että "Se vaikuttaa tai kiihottaa ihmisiä"

Siis kiihottaakaa poliisiviranomainen totalitarismiin? Eikös se ole joku rikos? Vai eikö se toimi jos onkin valtiovallanedustaja?

Tosi vieras

Median toimittajat julkaisevat kylmän rauhallisesti poliitikkojen, talousjulkkisten, taiteilijoiden ja huonekalukauppiaiden rikosepäilyt nimen kanssa. Toimittajissa on ammattilaisia ja "ammattilaisia".

Facebook on media. Miksi Facebook-median "toimittajia" pitäisi kohdella eri tavalla kuin kuin muiden medioiden toimittajia.

Koiran kiduttajat ovat valinneet julkisuuden, ovat siis julkisuuden henkilöitä.

Poliitikko voi tuntea väkivallan uhkaa kuten koiran kiduttajakin, vaikka sitä ei olisi. Tunne on subjektiivinen eikä sille media mitään mahda.

pampi

ihmist kimpaantuvat tälläisistä asioista helposti sehän on ymmärrettävää ainakin niiden ihmisten keskuudessa ketkä tajuavat eläimenkin oikeudet ja ehkä tälläisiltäkin mielettömiltä aiheiden nostatuksilta vältyttäisiin jos eläinsuojelu rikokset rangaistaisiin kovemmin koska silloin jokainen tajuaisi sen että tuomio tulee ja se myös tuntuu koska kumminkin on elävästä olennosta kyse niin ei ihmisten pitäisi päästä niin helpolla rangaistuksilla

zzz

Kyllähän tuo lainvastaista on. Suomessahan sillä ei ole väliä yksityishenkilöiden kohdalla onko tieto totta vai ei. Vaan se ratkaisee onko siitä haittaa tekijän maineelle. Eli pedofiiliä ei saa mennä kutsumaan pedofiiliksi julkisuudessa. Ainut syy miksi säännöt ovat yht'äkkiä muuttuneet on varmaan se, että nyt tekijöinä ovat Vihreät.

tapio_o_neva

"Eli pedofiiliä ei saa mennä kutsumaan pedofiiliksi julkisuudessa."

Miksi ei? Lapsirakastajahan omasta mielestään vain rakastaa lapsia ja toisaalta kunnianloukkaus tai törkeä kunnianloukkaus on asianomistaja-asia. Miten pedofiili voi loukkaantua siitä, että joku tunnustaa hänet ja hänen kaltaisensa? Jotkuthan ovat perustaneet jopa tätä asiaa edistävän puolueen ulkomailla.

Voiko savolaista / romaania / muslimia / kommunistia / kokoomuslaista / sosialistia / uskovaista kutsua julkisesti kaltaisekseen?

fy89oh6t

Taitaa olla kuitenkin Suomessa koirilla kohtuulliset olot, toki ylilyöntejäkin sattuu kuten Ääneskoskella.

Galgo on alkukantainen espanjalainen vinttikoira, jota käytetään perinteisesti jäniksen metsästykseen Espanjassa. Galgojen kasvatus- ja elinolosuhteet ovat ankarat ja julmat. Monet koirista kohtaavat väkivaltaisen lopun epäinhimillisellä tavalla metsästyskauden päättyessä tammikuussa. Heti metsästyskauden päätyttyä niistä halutaan päästä eroon: koiria ammutaan, kivitetään, hirtetään, myrkytetään tai hylätään. Galgoja on lähes mahdotonta adoptoida Espanjaan, koska ne ovat koirista "kaikkein alhaisimpia" ja soveltuvat monen mielestä vain metsästykseen.

TV-pappa

tekee onnistuneesti kaikkensa, ettei tällaisia syylliseksi epäiltyjäkään muistella kauaa. Kun taas Tampereen radiokin aloittaa pian nämä koulujen kuudesluokkalaisten väliset tietokisat, niin ensimmäisestä kysymyksestä saatuaan täydet pisteet, tästä Pähkinäsaaren rauhan vuosiluvusta. Tulee seuraavaksi nykypäivän politiikkaa sivuava kysymys, kuka oli edellinen pääministerimme. Messukylän koulun joukkue: "Martti Ahtisaari", Teiskon Jutilan koulun joukkue:"Mikko Alatalo".

(käytiin taas sormipesullakin)

Hietsuarska

Tuollaisia tekevät hullut ovat täysin itse syyllisiä siihen jos nyt sitten kolahtaa joku esine siihen luiskaan otsaluuhunsa. Kuka hitto pakotti tekemään tuon teon?

Kantakoot nyt sitten vastuun...

Ei pysty tuntemaan mitään sääliä tuollaisia kusipäitä kohtaan.

Ihan hyvä että nimet ovat julkisuudessa. Lisää näitä.

pampi

luin kommenttiasi ja huomasin sanan hullu ja pakko sanoa että ihan oikea "hullu" ei edes alentuisi tuollaiseen että enemmänkin on päässä jotain muuta vikaa katsoin näidenhenkilöiden kuvat ja enemmänkin vaikuttaa siltä että sitä kuvitellaan olevansa niin kovia ihmisiä kun tuli tapettua viaton eläin

Julmuri

Kansalaiset ovat tällä tavalla järjestäytyneet eläinrääkkääjiä vastaan, koska he eivät saa tarpeellisia tuomioita muuten. Eläinsuojelulakia on ehdottomasti tiukennettava.

Poliisin tulisi siis kritisoida poliitikkoja siitä, että he eivät anna tarpeeksi valtuuksia puuttua asioihin (no ei olisi tässä tapauksessa auttanut) eikä niitä, jotka koettaa asialle tehdä jotain.

kokoomuksen peruskannattaja

Eli sama rangaistus koirasta ja ihmisestä.

Muutetaan saman tien kaikki rangaistukset kuolemantuomioiksi niin ei tarvi miettiä mitään porrastuksia. Nirri pois nakkivarkailta ja väärin pysäköijiltä myös.

martal

Poliisi pesi kätensä, paheksuessaan!
Tarkoitus pyhittää keinot ja oikein hyvä, että nämä nuoret
rikollisenalut pääsevät jo alkutaipaleellaan julkisuuteen
ja kielteiseen suosioon, sitähän he kaipaavatkin?
Maine mikä tahansa, kunhan vaan mainitaan.
Tämä on päivän maineteko.
Tällaisissa kyvyissä on kansan tulevaisuus!

Sokarates

En tunne mitään sympatiaa eläinrääkkäjiä kohtaan, kepulandiassa on yleistä tuo eläinrääkkäys, siinä missä muutkin luontorikokset.

Kepuministerit Sirkka Anttila ja Lehtomäki ovat saanet paljon pahaa aikaiseksi tämän hallituksen aikana, luonnonsuojelu on Suomessa heikointa koko EU:ssa!

Vihreät ovat valllanhimossaan myyneet luonnon, kun pääsivät vallanhimossaan istumaan hallitukseen.

Santtu54

Aivan sikamaista!!

Poliisi juoksee ihan intoa täynnä jonkun kolme kannabis kasvia kasvattavan perässä, ettäsaa taas orvokin hattuunsa mutta kun on IHAN oikeasti kyse kidutuksesta, olkoon vaikka ihminen niin ei ole mitään intoa kiduttajaa saada vastuuseen tekemisistään. Ja samaa mieltä muuten on meidän oikeushiiriministeri joka suojelee niitäkin raakalaisia.

JOKAINEN eläimen kiduttaja munista roikkumaan viikoksi ja sitten kastraatioon.

Jumaliste jos osuu minun eteeni niin kyllä tietää tehneensä pahaa viattomalle.

Metsästetään kaikki "kiduttajat".

En suo armoa sille joka pienempänsä kimppuun menee. Sehän on PELKURI!!