Maanantai 20.5.2019

Sähkölaskut +20 % – vaihtoehdot vähissä

Luotu: 
17.1.2011 14:13
  • Kuva: Creative Commons / ume-y
    Kuva

Kuluttajan kannattaa yhä kilpailuttaa sähkösopimuksensa, vakuuttaa Energiamarkkinaviraston ylijohtaja Asta Sihvonen-Punkka Uudelle Suomelle. Kilpailuttaminen voi säästää rahaa, vaikka tuoreiden tilastojen mukaan sähkön tarjoushinnat ovat nousseet toimitusvelvollisuushintoja jyrkemmin ja erot hintojen välillä ovat kaventuneet.

- Ehdottomasti kannattaa kilpailuttaa. Sähkön ostajien kannattaa olla aktiivisia. Jos vaihtaa sähköntoimittajaa, se tuo kilpailupainetta markkinoille, sanoo Sihvonen-Punkka.

Hintojen noususta huolimatta toimitusvelvollista myyjää halvempi tarjous oli mahdollista löytää suuressa osassa Suomea. Säästömahdollisuus ei tosin yleensä ole suuri. Kotitaloudet voivat säästää myyjää vaihtamalla kahden vuoden määräaikaisella sopimuksella keskimäärin 44 euroa, sähköllä taloutensa lämmittävät 84 euroa vuodessa.

Sähkön kuluttajahinta kallistui viime vuonna lähes viidenneksellä. Sähkön hintaa nostivat huonontunut vesitilanne, polttoaineiden kallistuminen ja kylmien säiden aiheuttama kulutuksen kasvu, kerrotaan Energiamarkkinavirastosta.

Määräaikaisten sopimusten hinnannousu on ollut jyrkempää kuin toistaiseksi voimassaolevien sopimusten. Kahden vuoden sopimusten hinnat olivat lähes 30 prosenttia ja vuoden sopimusten 40 prosenttia kalliimpia kuin vuotta aiemmin.

Toimitusvelvollisuushinnat ovat nousseet maltillisemmin, noin 13 prosenttia vuoden aikana.

Sähköllä kotitaloutensa lämmittävien sähkölaskut nousivat vuonna 2010 keskimäärin 373 eurolla ja muidenkin talouksien 114 eurolla.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

kai45

Sähkön kilpailuttaminen ei valitettavasti merkittävästi enää kustannuksiin vaikuta kun samalla eri kiinteät maksut ja siirtohinnat ovat hallitsemattomasti revähtäneet. Valtion kontrolli on siirtomaksuhinnoittelun osalta niin löysää, että on syytä epäillä jopa jääviyskysymyksiä päättäjien suhteen!

Maa muuttukoon

Kilowattitunnin hinnassa varsinainen sähkönhinta on pienempi tekijä ja ainoa osatekijä, jossa "kilpailuttaminen" sallitaan. Suuremman kakun kilowattitunnin toteutuvasta hinnasta muodostavat kuitenkin verot, siirtomaksut ja perusmaksut, joita ei voi kilpailuttaa ja nousevat lähitulevaisuudessa jyrkästi. Kokonaiskilowattituntihinta liikkuu jo 20 sentin pinnassa.

Kuluttajaa johdetaan tietoisesti harhaan sähköteollisuuden taholta ja vapaa kilpailu uusien piensähkölaitosten osalta on korruptoituneella lainsäädännöllä estetty. Naapurille ei saa sähköä myydä, jos sattuu tuottamaan yli oman tarpeen. Se siitä vapaasta markkinataloudesta Suomessa.

salakankee

"Puolet hinnan noususta selittyy veroilla. Tämän vuoden alussa voimaan tullut sähköveron korotus nosti sähkölaskun loppusummaa 7–9 prosentilla.
Verojen osuus sähkölaskusta on kolmannes. 40 prosenttia kertyy sähköenergiasta ja loput siirtokuluista.
Sähkönenergia kallistui vuodessa noin 12 prosenttia."

Olennainen tieto oli se, paljonko sähkö kallistui - eli kannattaako kilpailuttaa vai ei.

Maa muuttukoon

Laskun loppusummaan sillä ei ole oleellista vaikutusta. Siirtomaksujen osuus laskusta veroineen on aina suurempi kuin varsinaisen sähkön. Siirtomaksuja ei pysty "kilpailuttamaan" vaan ne ovat monopolimaisesti määrättyjä maksuja. Vero maksetaan jo kerran verotetulla rahalla. Iloitkaamme yli 50 prosentin veroasteesta, EU nousuun.

hitleriniloinensaksa

Mietitäänpä.

Sähkön hinta +20 prosentti, kiinteistöveroa hieman lisää, polttoaineisiin hieman korotusta, jätemaksuun korotus.

Kaikkia näitä maksuja tulee maksaa jotta voi asua ja käydä töissä.

Tässä tietysti voisi miettiä, että palkka nousisi samaa tahtia kulujen kanssa, mutta eipä nouse ei.

Noihin pakollisiin menoihin säästetään sieltä mistä voidaan, eli kaikki ylimääräinen kulutus jää pois. Silloin häviää palvelusektorilta, matkailusta yms liikevaihtoa. Siinä sivussa ajetaan Suomi nurin.

Katsotaan vielä seuraavat vaalit, mutta jos sama meno jatkuu, niin tässä on mietittävä koko setin laittamista huuto.nettiin (jos jollain on enää varaa) ja suuntaa jonnekkin muualle.

Velkakoukkuun ei passaa ripustautua, pitää yrittää maksaa kaikki pois, niin on helppo lähteä.

Perifertti

Se on kuulkaa valtio joka sitä sähkön hintaa nostaa. Sama asia kuin polttoaineissakin. Ensin on perusvero, tämän päälle lasketaan vielä arvonlisävero kahteen kertaan. Nimittäin siirtohinnasta ja itse energiasta. Minä kysynkin onko tämä millään mittarilla enää kohtuullista!!! Eikö olis kansalaisten kannalta järkevämpää lunastaa sähköverkot valtiolle joka vuokraisi niitä energiayhtiöille. Näin saataisiin todellista kilpailua aikaan kun kaikki olisivat samalla viivalla. Nytkin esimerkiksi Fortumille on annettu käytännössä oikeus rahastaa suomessa ja siirtää varat venäjälle!!! Haloo....

Hymiö

Energia, asuminen, ruoka ja matkustaminen ovat maailman ja Euroopan kalleinta. Ja päälle mainostetaan vielä, että verotusta on siirretty kuluttamiseen?

Suomen valtiota on hoidettu huonosti, koska menot ovat niin suuria, että vaikka kaikki elämään välttämättömät asiat on verotettu moneen kertaan niin sekään ei edes riitä vaan kymmenen miljardin ulkolaisia pikavippejä tarvitaan juokseviin kuluihin. Huonommin ei voisi valtion raha-asioita hoitaa.

Sähkön hinta oli perinteisesti Suomessa edullisempaa, koska sitä tarvitaan kylmässä maassa enemmän ja se on välttämätöntä selviytymiselle. Nyt sekin on tahallaan ryssitty superkalliiksi ja kiitos taitaa kuulua Pekkarisen superministeriölle.

Vain hullu äänestää näillä meriiteillä seuraavissa vaaleissa hallituspuolueita.

mattimayranpaa

Tottakai sähköliittymän asiakkaalla pitää olla "asiakkaan" oikeuksia. Kilpailuttaminen, oikeus tehdä määräaikainen tai j.m.s. sopimus. Mutta,

Verot, kiinteät maksut, siirtohinnat, yö/päivä-hintaerot ovat "mäkikielellä" faktoritekijöitä, jotka muuttuvat milloin yhteiskunnan, milloin jonkun muun toimesta ja niille ei voi kuin maksaa!

Minusta pohtimisen arvoinen on ns. "automaattimittaus", johtaako se sähkömarkkinoiden hirmuiseen hintahaitariin? Toivon ettei, vaan selkeyttää laskutusta ja seurantaa.

Piski Uskii

Sähköenergia (kilpailutus kuukausi sitten) 1335,31 euroa vuosi. Kaksivuotinen sopimus.
Siirtoyhtiössä ( Fortum ) energia maksaisi 1802,69 euroa vuosi, jossa energia-asiakkaana en ole ollut sitten kun kilpailutus sallittiin.
Edellinen energian toimittaja (vielä kuukausi sitten) hinta oli 1487,93 euroa toistaiseksi voimassa oleva ja nyt olisi 1673,25 euroa vuosi. Kaksivuotinen sopimus.

Keskimääräinen siirto aikasähkö 3,90 senttiä/kWh jossa kaikki verot.
Keskimääräinen energia aikasähkö 5,37 senttiä/kWh.
Päiväsähkö vähän kalliimpi kuin yösähkö.

Ne joilla on sähkölämmitys, ( kulutus suuri ) kannattaa ehdottomasti energia kilpailuttaa. Itselläni hyviä kokemuksia ja suhteellisen vaivaton toimenpide. Pelkkää nettinaputtelua!

Sähkömittarin kaukoluennan (automaatti) ei pitäisi muuttaa kulutusmittausta miksikään, tai sitten on jossain vika, -vilppi!
Tapahtuu vain, (esim. itselläni) että talvikuukausimaksut vie tuhkatkin pesästä. Finanssinäkökulmasta arvioituna kuluttaja vähän voittaa tasauslaskutuksessa, tasakuukausierissä maksaessaan.

------------
Korotetut energiaverot, paskalain sanktiot, Alvin korotus, Hetemäen kiinteistöveron korotusesitys... on sitä vihreätä omakotipolitiikkaa kukkeimmillaan.
Onkohan Soini vielä tolkuissaan? Jonkun pitäisi näyttää närhen munat koko vilttihatturemmille!