Keskiviikko 22.5.2019

Nyt tuli kova viesti Suomelle: ”Kehotamme varautumaan yleislakkoon”

Luotu: 
31.8.2015 15:14
Päivitetty: 
31.8.2015 18:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Isoja lakkoja ei ole ollut Suomessa vuosikymmeniin.
|

Palvelualojen ammattiliitto PAMin aktiivit kertovat laatineensa työntekijöille lakko-oppaan.

Oppaan laatineet aktiivit pitävät myös Liitto X -blogia. Heidän mielestään hallituksen linja”tulee vääjäämättä ennemmin tai myöhemmin johtamaan pienempiin poliittisiin mielenilmaisuihin ja todennäköisesti myös yleislakkoon”.

Isoja lakkoja ei ole ollut Suomessa vuosikymmeniin, aktiiviryhmä muistuttaa.

- On tärkeää, että jokainen työntekijä tietää perusoikeutensa ennen kuin hallituksen viikate alkaa todenteolla heilumaan, oppaan pääkirjoitusvastuun ottanut Isto Yrjönen perustelee tarvetta oppaalle.

Yrjönen toimii PAMin valtuuston jäsenenä ja PAM Osuustoiminnan ammattilaiset ry:n puheenjohtajana.

Oppaan kirjoittamiseen ovat osallistuneet Yrjösen ohella Mira-Veera Auer, Niko Ravattinen, Mikko Ruokonen ja Joonas Tuomivaara.

- Me pyritään pitämään huoli siitä, että työntekijöillä ja ammattiosastoilla on paremmat valmiudet pitkiin työtaisteluihin ja kehotammekin ammattiosastoja varautumaan yleislakkoon, Mira-Veera Auer toteaa.

Lue vastaus ay-aktiiveille: Yleislakolla uhkailu ihmetyttää: ”Kuinka monta yt-pommia on liitoille tarpeeksi?”

PAMin puheenjohtaja Ann Selin väläytti yleislakon mahdollisuutta jo kesäkuussa.

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi hiljattain Uudelle Suomelle, että hallituksen ajaman yhteiskuntasopimuksen kaatumisen merkittävä vaikutus on ilmapiirin kiristyminen Suomessa.

Liitot molemmin puolin ajavat nyt omat aktiivinsa taisteluvarustukseen, Sund sanoi.

Lue Sundin haastattelu tästä.

Uskotko Suomen ajautuvan yleislakkoon lähimmän vuoden aikana?

7576 ääntä annettu
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Miettinen

Ihmisiä laitetaan pihalle jatkuvasti. Samat firmat jakavat jatkuvasti rahaa yltäkylläisinä osinkoina.

Sen ohella työssäkäyvät kustantavat koko ajan pankkien virheliikkeitä, ja sitten nämä samat pankitkin jakavat mahtiosinkoja.

Kun irtisanomisuhka koskettaa tarpeeksi monta, ja kun raha loppuu muutenkin, vaikka toiset elävät yltäkylläisyydessä, joka perustuu työssäkäyvien työpanokseen, silloin uhka rahan loppumisesta jonkin lakon takia ei enää hetkauta.

Sepetius Kangas

Ei lakko sen pahempi ole kuin työttömyys. Loppuu kerralla venkoilu. Nähkee sitten miten työnantaja tämän ottaa. Loppuu niiltäkin leipä pääsee samaan kastiin. Ehkä vähän myöhemmin mutta kuitenkin. Yleislakko olis varmasti paras pääsi nopeemmin ratkaisuuna.

Matias Härkönen

Ihmisiä laitetaan pihalle, mutta heitä myös palkataan. Ei yhdenkään yrityksen ole järkevää pitää henkilökuntaa, jota ei tarvita syystä tai toisesta. Sellaista se elämä vain on. Ja yrityksen tehtävä nyt sattuu olemaan voiton tekeminen.

Jos haluat toisenlaisen yrityksen, esimerkiksi sellaisen joka ei tee voittoa ja ei koskaan potki ketään pihalle, niin siitä vain perustamaan sellainen itse.

Jani Miettinen
Vastaus kommenttiin #10

Matias, sinulla tuntuu olevan ratkaisu.

Minusta siinä on kuitenkin yksi ongelma.

Yritykset laittavat työntekijöitä pihalle sen takia, ettei niillä ole tarpeeksi asiakkaita. Niillä ei ole tarpeeksi asiakkaita sen takia, ettei ihmisillä ole tarpeeksi rahaa.

Oletetaanpa, että joku poispotkittu noudattaa neuvoasi ja perustaa yrityksen.

Miten hän saisi maksavia asiakkaita, kun niitä ei riitä tälläkään hetkellä noille isoille yrityksille, jotka ovat hioneet toimintansa sellaisiksi, että ne saavat tuotettua palvelunsa mahdollisimman halvalla?

Haluaisin kuulla ratkaisun tähän ongelmaan.

Matias Härkönen
Vastaus kommenttiin #13

Ei asiakkuus ole ainut syy laittaa ihmisiä pihalle. Jos robotti voi tehdä saman homman, mihin ennen tarvittiin ihminen, niin siihen tod. näk. laitetaan robotti se työ tekemään. Ennen maataloustyöt tehtiin pitkälle käsin ja hevosvoimin, nyt konein.

Mutta jos pureudutaan kuitenkin ongelmaasi, niin rahan määrän lisäksi tärkeää on myös rahan kiertokulku. Minulla voisi olla rahaa mennä hierojalle, mutta kukaan ei tarjoa hierontapalveluita paikkakunnallani. Jos taas joku perustaa hierontalaitoksen, niin saa minusta asiakkaan. Raha ei makaa pankkitilillä vaan hierojan perstaskussa. Hän taas saattaa tarvita muita palveluja ja käyttää rahan edelleen siihen.

Jani Miettinen
Vastaus kommenttiin #17

Korvaaminen roboteilla olisi ihan hyvä selitys, jos ihmisiä tosiaan korvattaisiin roboteilla. Mutta kun ei korvata.

Ongelmahan on nimenomaan rahan kiertokulussa: nyt on kysyntälama. Ihmisillä yleisesti ei ole rahaa. Sinulla saattaa olla sitä tarpeeksi, mutta ei kukaan perusta hierontalaitosta vain sinun lompakkosi varaan.

Rahaa pitäisi olla yleisesti ottaen kaikilla, jotta yrittämisestä löytyisi ratkaisu. Nyt rahaa on vain rikkailla, ja rikkaat taas eivät käytä sitä, koska heille on edullisempaa odottaa seuraavaa investointihelpotusta.

Heikki Aukee
Vastaus kommenttiin #20

Kyllä kyse on siitä ettei ole sellaista tarjontaa kuin olisi kysyntää. Itsellä olisi tarvetta kuljetuspalveluille, mutta oikeaa palvelua ei ole tarjolla.

Esimerkikis taksit pitävät kiinni kilometritaksastaan, mutta kuka oikeasti on valmis maksamaan 80 euroa puolen tunnin työstä. Siksi autot seisovat tolpalla ja selitys on, että niillä on päivystysvelvoite. Totta, tuolla hinnoittelulla muuhun ei juuri pakkoa ole.

Jani Miettinen
Vastaus kommenttiin #16

Eli niitä rangaistaan, jotka reagoivat ahdinkoon. Haluaisitko tehdä jotain niillekin, joiden syytä tämä ahdinko on?

Vaurautta on enemmän kuin koskaan, mutta raha ei liiku. Talous on riippuvainen rahan kierrosta, ja tämä ahdinko on eniten niiden syytä, jotka pihtaavat rahoja. Heidän takiaan talous on jumissa.

Mikähän järki on rangaista lakkolaisia, jotka protestoivat tätä tilannetta vastaan?

Kim Leino
Vastaus kommenttiin #21

Puheesi "rahojen pihtaamisesta" osoittaa naiiviutesi talousasioissa. Ei kukaan pihtaa mitään rahaa. Porukka on PA koska 1) keskuspankkijärjestelmä toimii tulonsiirtona omistaville luokille ja 2) koska globalismi tasoittaa alueiden välistä elintasogappia.

Lisäksi sääntelyllä, verotuksella ja rahapolitiikalla on tehty reaalitalouteen sijoittaminen huonoksi ideaksi, joten raha virtaa finanssisektorille sen sijaan että perustettaisiin uutta tuotantoa.

Tommi Santanen

Työssäkäyvän saama PALKKA on KORVAUS TYÖPANOKSESTA! Panoksia on siis monen tasoisia kuten palkkojakin. Yltäkylläisyys ei muodostu työpanoksesta vaan sinnikkäästä yrittämisestä ja RISKIN OTTAMISESTA! Jos riski realisoituu ainut joka sai rahat oli työpanoksensa myynyt! Ehdotan, että otat koulukirjat nyt uudelleen tassuun ja luet asiat edelliskertaa tarkemmin!

Reino Jalas

Hyvä juttu kaikkineen Yleislakko voi ollakin juuri se asia mitä ravistelua vailla Suomi nykyisine kolmikantajuttuineen on.

Edellinen laajempimittainen yleislakko 1956 kesti 3 viikkoa ja sen perästä kaikkien palkat nousivat 6 % verran.

Pidetään tälläkin kertaa Suomessa kaupat, bensamyynti, bussiasemat rautatieasemat jne. kiinni. Patukoin varustetut lakkovahdit porteilla saman 3 viikon ajan.

Sen perästä kun eväät on syöty, jääkaapit kaikkialla tyhjinä, eikä istuminen enää kiinnosta, niin sitten sovitaan porukalla että kaikkien suomalaisten palkat alenee nyt -6% verran.

Markku Leppänen

Ehdottomasti yleislakko jos asiat ei muuten muutu. Omalta kohdaltani se tosin voi johtaa yritystoiminnan loipettamiseen, eli konkurssiin. Liikevaihdostamme 95% tulee Keski-Euroopasta ja toimituskatkos antaa kilpailijoille tulla väliin, mikä voi tarkoittaa, ettei meillä ole lakon jälkeen asiakkaita. No ainahan sitä voi perustaa uuden yrityksen vaikka Viroon....

Aki Kivirinta

Olisi ihan hyvä että yleislakkokortti katsotaan niin kaikki näkisivät ettei tällainen kiristystaktiikka kuulu enää 2000-luvulle. Työntekijä ja työnantaja ovat keskenään niin lähellä toisiaan eikä teollisuuskaan ole enää samanlaista linjatyöskentelyä kuin ennen. Yleissitovuus ja jäsenmaksujen verovähennysoikeis mäkeen, ne ovat turhia hidasteita.

Heikki Leikola

Lakon puolesta kiivailijat eivät ole vielä tähän mennessä avanneet, että mitenkä se lakkoilu tässä tilanteessa auttaisi ja ketä. Jos työllistämisen ongelmana nytkin on kustannusten korkea taso, niin miten kustannusten nosto sitä auttaisi? Tässä tilanteessa palkkojen nosto on suoraa lorottamista päin työttömien naamaa, mutta se ei työtätekevien liittoja näytä paljoa hetkauttavan. Aina voi väittää olevansa proletariaatin puolella, ainakin puheissa.

Reino Jalas

En ole koskaan ollut lakossa, noinko se fiilis siellä päivä päivältä lakkojoukoissa etenee?

Jos yleislakko tulee, niin pääsevätkö ihan kaikki mukaan? Siis myös liittoihin kuulumattomat, työttömät, 0-tuntisopimukselle tekevät, laskettelurinteiden kausityöntekijät yksinyrittäjät, maanviljelijät jne. lakkoon kaikki vaan mukaan?

Entä maahanmuuttokeskusten työntekijät? Lakkoonko hekin myös, ja keskuksen keittiöltä ei enää ruokaa irtoa?

Jani Miettinen

Kirjoitit: "Jos työllistämisen ongelmana nytkin on kustannusten korkea taso, niin miten kustannusten nosto sitä auttaisi?"

Oletko koskaan kysynyt, miksi kustannukset ovat niin korkeita?

Työllistäminen saattaa olla niin kallista senkin takia, että Suomessa asuminen, ruoka, liikenne, lääkkeet, ihan kaikki on kohtuuttoman kallista.

Mitä jos näiden hinta putoaisi keskieurooppalaiselle tasolle...

Jyrki Paldán

Onko se kustannusten liian korkea taso oikeasti se ongelma? Voitot ovat kasvaneet valtavasti, tuloerojen kehitys ollut maailman nopeinta ja varallisuuden kertyminenkin on ollut huimaa. Miten tuollainen kehitys on mahdollista jos työvoiman kustannustaso on liian korkea?

Kim Leino

Voitot eivät kasva, eikä varallisuus kerry. Tuloerotkin selittyvät lähinnä keskuspankkien rahapolitiikalla, jonka tarkoitus on siirtää varallisuutta reaalitaloudesta arvopaperimarkkinoille.

Mikään näistä ilmiöistä ei tue reaalitalouteen sijoittamista.

Jani Ketola

Yleislakkoon täytyy sisällyttää myös vaatimus omasta keskuspankista ja EU-ero, isäntämaasopimuksen purku. Muuten tällä lakolla ei ole vaikutusta. Suomi ei ole tällä hetkellä enää itsenäinen vaan tapahtuva politiikka sanellaan. Ei omaa päätäntävaltaa EU:n takia. Puolustusvoimat ovat Naton hallittavissa.

Pasi Laakso

Työnantajapuoli käyttää tilannetta häikäilemättä hyväkseen. Sanellaan ja uhkaillaan ja sitä kutsutaan sopimiseksi. Arkipyhät ja pekkaspäivät vapaaehtoisiksi ja palkattomiksi. Nämä rahat aletaan jakamaan lomarahoina, joka riippuu yrityksen tuloksesta. Mitä paremmin yrityksellä menee sitä enemmän maksaa lomarahoja tuloksensa perusteeella ja ne yritykset jotka puolassa, maksaa vähemmän. Näin kaikki tekeminen yrityksessä vaikuttaa palkansaajien ansioihin, kun ne on osaltaan sidottu yrityksen kannattavuuteen, tuottavuuteen ja muuhun menestykseen. JA hups tuottavuus nousi samalla yli sen 5%. Tässä on vain yksi ongelma. Yritykset ei halua päästää duunareita kiinni yrityksen menestykseen, mutta menestymättömyyteen kylläkin. Toisinsanoen kaikki pitäisi repiä duunarin selkärangasta, antamatta mitään vastuneeksi.

Ilkka Vaittinen

Just,sss porukka hallituksessa haluaa mahdollisimman paljon mamuja suomeen jotta saadaan työvoimapula katettua....siis mikä helvetin työvoimapula?Pelkästään alipalkattua työvoimaa haluavat,kantasuomalaisista työehtosopimuksista kiinni pitävistä haluavat eroon.

Lakko päälle niin kapitalistikin saa kärsiä!

Hannu Mononen

"Pannaan Suomi seis ja katsotaan, keneltä ensimmäisenä leipä loppuu". Näin puki aikoinaan sanoiksi lakkointoilijoiden ajattelun muistaakseni vuorineuvos Tauno Matomäki.

Eihän tässä järjen häviää ole, mutta toki kaikki saadaan tuhotuksi mitä joskus on tähän maahan onnistuttu rakentamaan. Kyllä siinä kärsii muukin kuin kapitalisti, ja veikkaanpa, että myös pahemmin kuin kapitalisti.

Juhani Järvinen

Työntekijäpuoli elää vielä patruunasuomessa. Nykyisin yrityksiä johtaa sen johtoportaassa olevat työntekijät. Vaknyhtiökokouksissa ja hallituksessa tulee rahan ääni esiin. Jos johto ei saa yritystä pyörimään se saa yhtälailla kenkää. SUUREMPIEN YHTIÖIDEN OMISTAJINA OVAT ERI RAHOITUSLAITOKSET, SIJOITTAJAT JA PANKIT. Raha vaatii sijoitukselleen tulosta. Jos sitä ei synny Suomesta niin se hakeutuu muualle kuten esim. eläkeyhtiöiden sijoitukset. Mitä enemmän ay patruunat heittävät hiekkaa rattaisiin, sen enemmän raha pakenee Suomesta. Nyt olisi ay patruunoidenkin aika alkaa ajatella työpaikkojen lisäystä, ekä vain aina vaatimalla heittäen hiekkaa rattaisiin. Nyt tulisi korjata sunenisku joka tehtiin 2007 ylisuurilla palkankorotuksilla. Työntekij.t ovat saaneet 7 vuotta 10 % ylisuuria palkkoja ja tähän on tultu. Miettikääpäs kuinka monta pomoa on liitoissa kuluttamassa jäsenten rahoja ja taistelemassa vain oman työpaikkansa puolesta. Asioista joista voidaan sopia muutamassa tunnissa halutaan vatuloida vuosikausia ja sillaaikaa työpaikat häviää Suomesta.

Jari Mäenpää

Eka lakkopäivä menee kivasti... ehkä toinenkin. soppatykillä on kiva käydä ja lähtee kaverien kaa bisselle. Sitten alkaa arki. Palkanmaksu on jumissa. lakkoavustus on muutamia ropoja. Kaupassa on pakko miettiä mitä ostaam että fyrkat riittää...Puhelinlasku jää maksamatta...Menee luuri kiinni.. pitää hakee prepaid. Vuokra tai asuntolainaerä pitäs maksaa... Kaverien kaa ei pääse bisselle..ei oo fyrkkaa...Useimpien talous on jo parissa viikossa kuralla...liiton lakkoavustusta ei oo tullu vieläkään tilille..ketuttaa ja tekis mieli bissee

Hannu Kestilä

Yleislakko olis piristeruiku Suomelle. 2/3 valtion palkkalistalla olevista lakossa..Valtion säästö noin miljaardi /kuukausi. Yrittäjät pääsisivät ansaitulle kuukauden parin lomalle.Ulkomailla ei lakko suomen asemaa huonontais. ..Politiikot ei voi suomea pelastaa,Euroa ei voi devavoida. Lopputulos. Ensinmäisenä loppuu rahat vakituiseen kuukausupalkkaan tottuneilla virkamiehillä ja lakkokassojen tyhjeneminen ajaa ammattyhdistysliikkeen oikeisiin uomiin.Enää ei eletä viimevuosituhannen 50 lukua.Kyllä hallitus on yleislakon huomioinut. Lakko lopettaa vasemmiston ylisuuren vallankäytön ammattiliitoissa.

Ari-Vesa Parviainen

Ällistytävän moni ei näytä tajuavan kirjoitusta seinällä. Vanhoin eväin ei voi tulevaa rakentaa, enää.

Kun touhuilu ("duuni") ei enää kerää kustannuksiaan, tulee se loppumaan.
Kaiketi ansiosidonnaisen lyhennys herättää tyhmimmätkin?

Vaihtoehdot ovat jo vähissä, tuottamaton ei enää voi olla elinkelpoinen.

Ali-Ossi Takala

Kyllä taitaa tämä osittain tekaistu talousahdinko johtua paljolti järjettömän ahneista työnantajista, tyylillä kun mikään ei riitä, tässä ennenkaikkea ryhdistäytyneet isot yritykset jotka vie varallisuutensa veroparatiiseihin tai myy ahneuksissaan tuottavan yrityksen ulkomaille ettei vahingossakaan jää lanttiakaan katteista Suomen verokassaan...toisaalta tuossa asiassa olisi valtiollakin peiliin katsomista, julkiset kulut on kasvatettu hyväveli järjestelmällä niin mittaviksi että tuolla porukalla pitäisi vähän suuremmankin valtion julkisen järjestelmän kasassa, ja tämä taroittaa kymmeniä suuria turhia virastoja ja ministeriöitä ja jopa kehityksen jarruna toimivia polittisia puolueita (vihreät etupäässä) .....verokevennykset on ainoita mahdollisia ratkaisuja mutta ne vaatisi julkisten turhakkeiden lakkauttamista sekä idioottimaisen sääntöviidakon täydellistä uusimista ja keventämistä.....olishan tuota valitettavaa vaikka kuinka...mutta olkoon nyt tällä kertaa tässä.

Tuija Palonen

Hei ihan oikeesti!
Lakkoilu ei ole enää nykyisin mitenkään järkevä keino ratkoa ongelmia!
Suurin haitta ja kärsimys aiheutetaan ihan tavallisille ihmisille jotka ovat täysin syyttömiä tehtyihin ratkaisuihin.
Nämä asiat pitäisi hoitaa neuvottelemalla ja fiksummin. Lakkoilemalla saadaan aikiseksi se että nämä vähätkin työpaikat siirtyvät muualle - kukaan ei ole enää "kuningas omalla maallaan"
Lakkoilunja sillä uhkailu on hyvin vanhanaikaista touhua joka ei sovi tähän globaaliin maailmaan mitenkään päin!