Sunnuntai 19.11.2017

Varoitus 700 000 suomalaisen lääkkeestä: ”Rahan tuhlausta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.1.2011 17:02
Päivitetty: 
19.1.2011 17:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Satojen tuhansien suomalaisten käyttämien lääkkeiden hyötyä epäillään taas.

Faktakulma

MOT-ohjelmassa staniineja epäilivät muun muassa emeritusprofessorit Pentti Tuohimaa ja Matti Järvilehto. Heidän mukaansa kolesterolilääkkeiden perusteluna käytettyä rasvateoriaa ei ole ikinä todistettu tieteellisesti. Rasvateorian mukaan veren korkea kolesteroli aiheuttaa verisuonten kalkkeutumisen.

Kolesterolilääkkeet ovat monelle käyttäjälleen hyödyttömiä ja saattavat jopa aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, varoittaa jälleen uusi tutkimus brittilehti Daily Telegraphin mukaan.

Statiinilääkkeitä käyttää lähes 700 000 suomalaista. Niiden hyötyä epäiltiin Suomessa viimeksi syksyllä, kun useat asiantuntijatahot kertoivat Ylen MOT-ohjelmassa, että kolesterolilääkkeet voivat jopa nostaa kuoleman riskiä.

Nyt väitteelle antaa lisätukea vanhoista tutkimuksista tehty koontitutkimus, jonka on julkaissut The Cochrane Collaboration -tutkimusjärjestö. Järjestöä rahoittavat muun muassa useat valtiot, mutta se kieltäytyy lääke- ja muiden yritysten rahasta.

Iso osa statiinilääkkeiden käyttäjistä ottaa pillereitä varmuuden vuoksi, ehkäistäkseen sydänsairauksien vaaraa tulevaisuudessa. Tutkimuksen mukaan kolesterolia alentavien lääkkeiden hyödystä tällaisessa tapauksessa ei ole ”vahvaa näyttöä”.

Sen sijaan lääkkeet lisäävät heillä muun muassa haimatulehduksen ja diabeteksen riskiä.

Raportin mukaan lääkkeet pelastavat vain yhden tuhannesta käyttäjästään.

”Tarkoitus on saada mahdollisimman moni ihminen käyttämään lääkkeitä”

The Daily Telegraph varoittaakin Britannian julkisen terveydenhuollon tuhlaavan satoja miljoonia puntia vuodessa hyödyttömään lääkehoitoon. Tutkijat toivovat lääkärien lopettavan statiinilääkkeiden määräämisen potilaille, joilla sydänsairauden riski ei ole korkea.

–Minusta tämä näyttää rahan tuhlaukselta, sanoo kansanterveyden professori Shah Ebrahim London School of Hygiene and Tropical Medicine -oppilaitoksesta.

Jo sydänsairauden kokeneilta ja muilta korkean riskin potilailta tutkijat eivät lääkettä poistaisi.

Vähemmän yllättäen tutkimuksen kirjoittajat syyttävät lääkeyhtiöitä kolesterolilääkkeiden puolesta puhuvien tutkimusten masinoimisesta. Tutkijoiden mukaan ”on selvää, että teollisuuden sponsoroimissa tutkimuksissa syntyy tuloksia, jotka tukevat lääkkeitä lumelääkkeitä vastaan”.

–Tarkoitus on saada mahdollisimman moni ihminen käyttämään lääkkeitä, toteaa Ebrahim.

Statiinilääkkeiden puolestapuhujien mukaan ne pidentävät tuhansia elämiä vuosittain. Oxfordin yliopiston viimevuotisen tutkimuksen mukaan statiinit vähensivät sepelvaltimotaudin aiheuttamia kuolemia 20 prosentilla viiden vuoden tutkimusjaksolla. Tämän vuoksi uutta tutkimusta on kritisoitu jo syntyessään vanhentuneeksi.

The Cochrane Libraryn julkaisema tutkimus käytti hyväkseen 14 aikaisemmin tutkimuksen tietoja statiinilääkkeiden hyödystä verrattuna lumelääkkeisiin.

Faktakulma

MOT-ohjelmassa staniineja epäilivät muun muassa emeritusprofessorit Pentti Tuohimaa ja Matti Järvilehto. Heidän mukaansa kolesterolilääkkeiden perusteluna käytettyä rasvateoriaa ei ole ikinä todistettu tieteellisesti. Rasvateorian mukaan veren korkea kolesteroli aiheuttaa verisuonten kalkkeutumisen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

NotSoBraveNewWorld

Statiinien on todettu aiheuttavan mm. kroonisia sisäelinten tulehdustiloja.

Noin 10-vuoden sisällä tuollainen tila aiheuttaa uuden sairauden, johon lääkeyhtiöllä on takuuvarmasti lääke valmiina.

Se lääke ei kuitenkaan maksa 3€. Se saattaa maksaa 30.000 euroa vuodessa (ja sen hyöty voi silti olla yhtä tyhjän kanssa.. mutta sitä syödään koko loppuelämä).

nimbus26

En paiski suuhuni mitään tabuja, jos niille ei ole tutkittua tarvetta, vaikka olisivat kuinka edullisia tai ilmaisia.
Tässä keskustelussa häiritsee se, että riittävän perusteellisella tutkimustiedolla ei näytä olevan merkitystä potilaille, lääkäreille tai johtaville viranomaisille.
Pintapuolisilla selvityksillä joko määrätään tai kielletään jotkut lääkkeet. Varsinkin kun kysymyksessä on ehkäisevästä lääkityksestä.
Tässä saattaa käydä kuten terveysruokahypetyksessä, kansa lihoo kun ahmii terveysruokia.

Judgement Day

sairauksia lääkemyynnin maksimoimiseksi, kertoo MTV:n 45 minuuttia -ohjelmassa nimettömänä esiintyvä suomalainen lääketieteen tutkija.

Lääketeollisuus tarjoaa rekrytoimilleen lääketieteilijöille paitsi kymmenientuhansien eurojen palkkioita myös meriittejä akateemisella uralla. Vastineeksi tutkijoiden tulee synnyttää teollisuuden tarpeisiin sopivia, lääkkeiden menekkiä edistäviä sairauksia.

Tutkijoiden tehtävänä on tuotteistaa uusia tauteja, luoda niille diagnostiikka ja hoidon suuntaviivat. Samat tutkijat ovat mukana myös tuotteistettaviin tauteihin kehitettävien lääkkeiden myyntilupatutkimuksissa.

Lihasten ikääntymistä tuotteistetaan sairaudeksi
45 minuuttia -ohjelmassa haastateltua, eteläsuomalaista tutkijaa yritettiin houkutella tuotteistamaan lihasten ikääntymisestä sairautta nimeltä sarkopenia. Kyseisen taudin suuntaviivoja luodaan parhaillaan ja lääkeyritykset kehittävät kiivaasti lääkettä sen hoitamiseen.

- Kieltäydyin kunniasta, koska en halunnut myydä itseäni lääketeollisuuden prostituoiduksi, kertoo nimettömänä pysyttelevä tutkija.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2009/11/999088/laaketeollisuus-...

semi

Että sairauksia kehitellään ihan vain pillereiden myymiseksi, sitten on tietysti ihan oikeitakin sairauksia vaikka kuinka joita on syytä hoitaa sitä varten tehdyillä pillereillä. Meillä on lääketeollisuuden vastavoima samassa vauhdissa kuin lääketeollisuuden miehillä ja sitä kutsutaan woodoo hoidoksi ja Suomessa huuhaaksi, he sitten suosittelevat usein erittäin lahjakaasti kuinka kalju lähtee ja tukka kasvaa ja pallit pöksyissä pitenee montakymmentä senttiä.

dTvaKA2Q

oli telkussa jenkkidokkari pamien haitallisuudesta, ja siinä dokkarissa käytiin läpi juuri tätä: yhtä ja samaa lääkevalmistetta yritetään tuotteistaa ties mihin vaivaan tai paremminkin "vaivaan", paketoimalla lääkeaine milloin pinkkiin kapseliin, milloin mihinkinväriseen, ja nimeämällä se pami aina kullakin tuotteella milläkin nimellä; ja aina, koko ajan, ainoa vaikuttava aine oli se perhanan pami, joka koukuttaa niin maan peijuunin tavalla niitä onnettomia pillerin syöjiä, jotka sattumalta sattuvat olemaan herkkiä valmisteen koukuttavalle ominaisuudelle.

Yhteenvetona oli: äärimmäisen kyynistä toimintaa ko. lääkefirmalta: he tietävät, että aine on HAITALLINEN joillekin, mutta ne jotkut ovatkin sitten kultaakin kalliimpia rahantuojia ko. firmalle. Ja sen tähden näitä joitakin pitää yrittää haalia oikein troolilla, se on, keksimällä ties minkälaisia vaivoja, joihin ko. pami väitetysti "auttaa" (se on, koukuttaa käyttämään).

yrjoleino

Aloitin MOT:n ohjelmassa 25.10.2010 kertomalla omista statiinin aiheuttamista haittavaikutuksista mm. rajusta haimatulehduksesta. Olen jatkanut selvittelyjäni.

Sain viime perjantaina käsiini amerikkalaisen 1.12.2010 julkaistun tutkimuksen. Tutkimuksessa oli mukana lähes 600.000 statiinilääkkeen käyttäjää. Tutkimuksen tulokset ovat huolestuttavia.

Tutkimuksen karut tulokset löytyvän minun kotisivuiltani liitteessä 6.
Kotisivuni osoite on
https://sites.google.com/site/leinoutriainen/

Vastaan mielelläni mahdollisiin kysymyksiinne sähköpostilla tai tässä keskusteluketjussa.

Leino Utriainen
Jyväskylä

intrigööri

Olen itse popsinut kiltisti sen halvan simvastatiinini päivittäin reilut viisi vuotta. Alkuun kolesterolia mitattiin ja se todellakin laski lääkkeellä reippaasti hyviin lukemiin jostain seiskasta, missä se aikaisemmin sitkeesti pysytteli.
En haluaisi syödä mitään turhaa lääkettä, mutta olen toistaiseksi uskonut sen alunperin määrännyttä keskussairaalan erikoislääkäriä. Ainakin se aine tehoaa.
Jos heitän veivit liian matalan kolesterolin takia, ei sitä kerkiä siinä suremaan. Enkä mene sen takia lekurille kummittelemaan, luullakseni.

vinbju

se eläkkeiden riittämättömyys saadaan kompensoitua, kun ihmiset kuolevat varhemmin. Itse olen korkean riskin potilas ja hyvin tiedostan sen, että ilman statiinilääkitystä olisin jo kuollut sepelsuonitautiin. Sairastettu infarkti ohitusleikkauksineen, vankka sukurasite ja korjaamista vaatineet elämäntavat sen korkean riskin muodostavat. Eikä tuo 3 euroa kuukaudessa minusta tunnu paljolta, se summa on säästynyt tupakoinnin lopetuksella jo yhdessä päivässä. En usko näihin Heikkilöihin ja muihin elämäntapaintiaaneihin, jotka haluavat vain julkisuutta myydäkseen kirjojaan ja itseään. Eivät he oikeasti muiden terveydestä välitä, käskevät vain syömään jättiannoksia markkinoimiaan vitamiineja ja lisäaineita - kuinkas paljon rahaa siellä liikkuu?
Nyt minä pauhaan terveellisen ruoan, liikunnan, tupakoinnin lopetuksen ja kohtuullisen alkoholin käytön puolesta, itse voin paljon paremmin ja syön statiinini kiltisti, kolesterolini on nyt 3, josta hdl:aa 1, ldl 1.5 ja loput triglyä.

raimeli

lääkettä poistaisi."

Kaikille infarktin saaneille ei ole ehditty aloittaa liotushoitoa ajoissa.

Suomalainen mies ei lääkäriin lähde, pakkasella saadun 'pienen pistoksen'- tai 'hengästymisen' takia.

Uskotaan, että flunssahan se vain meinaa tulla ja lisätään vauhtia. Kotona vielä tuplana kuuma rommitoti ja puolituntia juoksumatolla lisätreeniä.

Nimim. 22 vuotta statiineja popsinut, ohitusleikattu. Toistaiseksi veriarvot ja -paineet vielä kohdallaan.

PeeKoo

http://www.laaketietokeskus.fi/page.php?page_id=1

Täältä löytyy lisää kaupallista tilastotietoa lääkemarkkinoiden kansainvälisestä ja kotimaisestakin kehityksestä ja voluumista. H1N1 ei taida vielä olla näissä luvuissa mukana, mutta ilmeisestí lisää on pöpöä tulossa jos lääketeollisuus aikoo näitä lukuja pitää jatkossakin kasvu-uralla.

Kyllä THL:n toiminnasta ja roolista on pakostakin jäänyt kovin omituinen kuva statiinien, rasvakeskustelun ja H1N1 yhteydessä (GSK-rokotehankintasopimus). Ihmeen kauan meni siinäkin, että D-vitamiini suositukset saatiin Suomessa uusittua. Niin ja onhan tämä sokerin käyttökin ollut suositusten vastaista..

"sen lauluja laulat kenen leipää syöt" -loru sopii valitettavan hyvin kokonaiskuvaan.

No tämä on ainakin hyvä kansallinen kehityskohde..

KooAa

Oonpa väittänyt jo vissiinkin yli 20 vuotta että lääketeollisuus käytännössä tappaa enemmin kuin pelastaa. Ottavat vaan rahat siinä välissä kuolevilta. Hyvää bisnestä siis, kannattaa sijoittaa siihen. Vielä kun kuolee lääkkeisiin ennen voittojen kotiuttamista on kapitalismin syvin kauneus nähtävissä.

No, ihan tosissaan ei kannata tätä ottaa mutta totuuden siemen siinä on.