Maanantai 25.9.2017

Yleislakolla uhkailu ihmetyttää: ”Kuinka monta yt-pommia on liitoille tarpeeksi?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.8.2015 18:27
Päivitetty: 
31.8.2015 18:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Mitä ihmettä vaaditaan, että ammattijärjestöt ymmärtävät yritysten ja julkisen sektorin kurjuuden? Kuinka monta yt-pommia on liitoille tarpeeksi? hämmästelee kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.).
|

Keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä ihmettelee Palvelualojen ammattiliitto PAMin aktiivien yleislakkoväläytystä.

Uusi Suomi kertoi aiemmin tänään, että PAM-aktiivit ovat laatineet lakko-oppaan ja kehottavat ammattiosastoja varautumaan yleislakkoon. Lue juttu tästä ja käy vastaamassa yleislakkokyselyyn.

-  Vaikka lakoilla uhkaaminen ei yllättävää olekaan, kertoo se kuitenkin ammattijärjestöjen täydellisestä kriisitiedottomuudesta. Uppoamassa olevaan laivaan ollaan valmiita poraamaan lisää reikiä, kunhan omista saavutetuista eduista ei vain tarvitsisi millään tasolla tinkiä. Mitä ihmettä vaaditaan, että ammattijärjestöt ymmärtävät yritysten ja julkisen sektorin kurjuuden? Kuinka monta yt-pommia on liitoille tarpeeksi? Kärnä lataa Puheenvuoron blogissaan.

Kärnän mielestä hallituksen pitää nyt olla valmis ratkaisuihin, vaikka ilmapiiri olisi kielteinen.

- Kuka ammattiyhdistysaktiiveista haluaa kertoa kiikkustuolistaan lapsenlapsilleen, että Suomi menetti kilpailukykynsä lopullisesti ja työpaikat siirtyivät ulkomaille, koska "saavutetuista eduista ei nyt vain ole tapana tinkiä"? Kärnä kirjoittaa.

Kärnä toteaa, että hallituksen keinovalikoima on vähäinen.

- Hallitusohjelmaan jo kirjatun paikallisen sopimisen edistämisen, joka erityisesti on punainen vaate ammattijärjestöille, lisäksi hallitus joutuu pohtimaan esimerkiksi fiskaalisen devalvaation mahdollisuutta. Tällä tarkoitetaan työn hinnan laskemista työnantajamaksuja alentamalla, joka vastaavasti kompensoidaan valtiolle veroja korottamalla. Fiskaalinen devalvaatio on kertaluonteinen keino, joten sen kanssa ei voida näperrellä. Työnantajamaksujen alennuksen, kuten siten myös vastaavasti verojen korotuksen, tulee olla mittaluokaltaan riittävän suuria, hän kirjoittaa.

Kärnän mielestä on mahdollista, että arvonlisäveron korottaminen nousee syksyllä keskusteluihin. Kärnä myöntää, ettei se ola poliittisesti helppo pala kellekään. Lue lisää: Alv-temppu pomppasi esiin Suomessa

- Lapissa puhutaan poliittisessakin keskustelussa usein "omaan nuotioon kusemisesta". Ammattijärjestöillä on ulostuloista päätellen nyt käytössään paloauto ja runsaasti muutakin sammutuskalustoa, jotta kaikki orastavat toivonliekit saadaan varmasti sammumaan. Ei hyvältä näytä, sillä aika on nyt loppumassa kesken, Kärnä varoittaa.

Lue lisää: Yt-pommi Suomesta: Jopa 280 saa potkut

Lue lisää: VR: Jopa 570 saa potkut

Lue lisää: Taas iso yt-pommi: 680 työntekijää, 200 voi saada potkut

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sepetius Kangas

On asioita joiden pitää mennä pohjan kautta. Ei toisten uhkailu auta vaikka vaalivoiton on saanut. Kyllä muidenkin pitää elää. Olen elänyt ennen suurlakkkoa ja muistan sen . Muistan kun poliisit tuli hevosilla pamput vyöllä roikkuen tönimään hevosilla meitä lakossa olevia näyttäen voimiaan. Muista kun työnantaja haalivat rikkureitä tehtaille, Nykypolvenkin olisi nähtävä nämä härskit keinot. Nyt ei ehkä poliisit pamputa lakossa olevia niin että naamat on verillä Toivottavasti ei suomesta rikkuri armeijoita löydy työmaille. rikkureita joita rahdattaissiin muualta linja-autoilla. Ehkä ollaan astetta sivistyneenpiä . En tiedä. Mutta hyvää tekisi kaikken nähdä sen kaaoksen. Meitä jotka sen muistaa ei paljoa enää ole mutta katsomaan minä vieläkin tulen jos niin käy.

Antti Kettunen

Ahaa, lakot aiheuttavat YT-neuvotteluita. Tämä olikin ihan uusi näkemys. Ilmeisesti VR ja vaikkapa nyt OP-Pohjola ovat olleet lakossa aivan hirvittäviä määriä kun sieltä porukkaa pistetään nyt pihalle. Tai entäs Vaasan Leipomot, tainneet olla lakossa viimeisen vuoden aikana ainakin 100 kertaa kun taas YT:t päällä.

Tää on mullikoissa vikana: ne eivät tajua työmarkkinoista yhtään mitään mutta lausuntoja ovat kovia antamaan.

Olli Knuuttila

Ei se nyt ihan uusi näkemys ole. Useimmat lakot heikentävät suoraan ennestään heikkoa kilpailukykyä ja aiheuttavat siten YT-neuvotteluja, joko omassa työpaikassa tai jossain toisessa. Vai arveletko kilpailukyvyn kovastikin paranevan työntekoa vähentämällä ja omaa työpaikkaa heikentämällä?
Se että näin on ei tarkoita, että kaikki YT-neuvottelut johtuisivat lakoista. Junissakin voi työpaikat vähentyä vaikka siitä syystä, että junamatkustaminen vähentyy. Näin ainakin luulisi käyvän.
Tuo viimeinen kappaleesi... no MOT.

TP Ranta

"Vai arveletko kilpailukyvyn kovastikin paranevan työntekoa vähentämällä"

Itseasiassa olet oikeilla jäljillä, miksi muuten luulet että Porschen tehtailla vähennettiin työtunteja? -Tuottavuuden kasvun vuoksi.

Paraneeko kilpailukyky töitä lisäämällä (OECD 2013)?
- Saksa: 1388 htv
- Suomi: 1666 htv
- Kreikka: 2037 htv

TP Ranta

”Kuinka monta yt-pommia on liitoille tarpeeksi?”

No niitä on jo nähty aivan liikaa ilman lakkoja. Ranskassa olisi jo suljettu kehätiet ja poltettu autoja.

"Kärnä toteaa, että hallituksen keinovalikoima on vähäinen."

Tämä on helppo korjata - hallitus vaihtoon.

"Kuka ammattiyhdistysaktiiveista haluaa kertoa kiikkustuolistaan lapsenlapsilleen, että Suomi menetti kilpailukykynsä lopullisesti ja työpaikat siirtyivät ulkomaille"

En minä ainakaan haluaisi. Ja syyhän tähän katastrofiin on Keskusta, Kokoomus, ja Perussuomalaiset.

"saavutetuista eduista ei nyt vain ole tapana tinkiä"

Niimpä. Rikkain väestönosa ei aio tinkiä eduistaan, vaan päinvastoin lisää tällaisessa tilanteessa varallisuuttaan.

Johtajien ansiot nousivat ennätysmäisesti verrattuna palkansaajiin
- http://www.hs.fi/talous/a1437712112420

Talouskriisi ei näy osingoissa
- http://www.revalvaatio.org/wp/talouskriisi-ei-nay-osingoissa/

Jos Suomen pääomavero olisi edes EU-keskitasolla, tienaisi valtio 5,5 miljardia
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3368548/kevyt-paaomaverotus-...

Finnwatchin eurovaalien yhteydessä tekemän tutkimuksen mukaan Perussuomalaiset vastustavat lähes kaikkia verovälttelyn hillitsemistä edesauttavia mekanismeja. Europarlamentaarikkona Sampo Terho äänesti suuryritysten maakohtaisten verotietojen avaamista vastaan.
- http://hanna-marillazidan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201239-perussuomalais...

Jopa 99 poliisia poistuu harmaan talouden torjunnasta
- http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/jopa-99-poliisia-poistuu-har...

Sauli Harju

Johtajilta pitää leikata ja paljon. Täällä on tullu taas helvetin hyvin pärjäävä eliitti ja helvetin huonosti pärjäävät köyhät kun johtajat laittaa kaikki yritysten rahat omiin taskuihin, silti sekään ei niille riitä vaan haluavat loputki duunareiden palkat omiin taskuihin. Tuolta eliitiltä saa leikata surutta puolet pois.

Kauko Kimari

Yt-pommit määrää työnantajat. Nyt tarvitaan ammatti järjestöjä,koska hallitus on etupäässä kapitalistia suosiva päätöksissään.Ammatti liittojen velvolisuus on valvoa jäseniensä etuja.Hallitus ei voi sivutta liittojen esittämiä asioita ilman neuvottematta ja huomioon ottamat niitä.Töväetö pitää AYL TÄRKEÄNÄ edunvavojan jota on myös mykyisen hallitukse ja eduskunnan arvostettava kun asioista tehdään päätöksiä

Minna Reinilä

Jotenkin sitä toivoisi hallituspuolueen kansanedustajalta vähän vakuuttavampia perusteluita kuin "mikseivät työntekijät tajua että pakko", "mitä kerromme lastenlapsillemme" ja "nyt kyllä kustaan omaan nuotioon".

Syntyy sellainen kuva, että työntekijöihin ja äänestäjiin suhtaudutaan melkoisen ylimielisesti mikäli kuvitellaan tällaisen kuluneen retoriikan riittävän vakavan asian kuittaamiseen.

Heikki Paananen

Reipas lakkosyksy voisi olla kansantaloutta tervehdyttävä.

1. Lakko on verrattavissa lomautukseen. Moni työnantaja saattaa välttyä kokonaan irtisanomisilta.

2. Lakko laittaa ammattiyhdistysten jäsenkassoissa makoilevat rahat liikenteeseen.

Kaarle Akkanen

Halutaanko Suomi ajaa kansainväliseen holhoukseen? Eikö mene ns. jakeluun se, missä tilanteessa oikeasti olemme? Puheet yleislakosta ja sen kaipauksesta ovat poterossa elävien viimeisiä ponnistuksia? Tulkaa ylös sieltä ja kohdatkaa nykytodellisuus!