Sunnuntai 20.1.2019

Kiusallinen Kiviniemi-lipsahdus – Kesko-pomo tyrmätään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.1.2011 09:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki ihmetytti puheillaan pääministeri Mari Kiviniemen ulkonäöstä.
  • Kuva: Kesko
    Kuva
    Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki ihmetytti puheillaan pääministerin ulkonäöstä.

Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki herätti julkisilla puheillaan paheksuntaa konsernin Kaupan päivässä maanantaina, kertoo Kauppalehti paperilehdessään. Lehden mukaan Halmesmäki totesi, että pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) voisi pääministerin sijaan olla ”kokovartaloministeri” edustavan vartalonsa takia.

Naisasialiitto Unionin edustaja tyrmäsi Halmesmäen kommentit naista esineellistäviksi Ylen Ykkösaamussa, jossa lausuntoa ehdittiin jo hämmästellä torstaina aamulla.

Halmesmäki intoutui Kauppalehden mukaan ylistämään Kiviniemen ulkonäköä tapahtuman juontajan ensin kiiteltyä pääministerin eleganttiutta. Lehden mukaan hyvän maun raja ylittyi moneen otteeseen 700 kutsuvieraan ja pääministerin itsensä kuullen.

Kuin varoituksena itselleen Halmesmäki muistutti myös, ettei voisi pääministerin ulkonäköön puuttua, koska niin sanottu Audi-mies on vielä tuoreessa muistissa.

Kesko-pomot ovat olleet esillä naislausunnoillaan jo ennen Audi-kohua. Konsernin entinen varapääjohtaja Timo Karake kohautti vuonna 1995 handicap-lausunnollaan, kuten Ilta-Sanomien jutussa kerrataan.

Karake perusteli naisten puuttumista yhtiön uudesta johtajistosta Ilta-Sanomille sillä, että ”monissa tapauksissa naisilla on se handicap (engl. vamma), että monta kertaa perheasiat ovat sellaisia, että ne aiheuttavat sen, että kun joudutaan muuttamaan paikkakuntia ja muita tällaisia asioita tekemään, siinä tulee omat hankaluutensa”.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

PapaRomeo

Kai nyt naisia saa kauniiksi kehua mutta on hieman eri asia kun tituleeraa pääministeriä julkisesti kokovartaloministeriksi. Osoittaa että ei oikein arvostelukyky riitä.

Mutta tunnettu seikka on että jokainen etenee aina oman pätemättömyytensä tasolle. Siis oikeastaan yhtä porrasta ylemmäksi kuin lahjat riittäisivät. Niin on käynyt tässäkin tapauksessa.

Hannu Mikael

Äänitallenteen kuunneltuaan jokainen tajuaa, että juhlayleisöllä oli hauskaa, mutta lehdet jälleen kerran kampesivat asialle toisen merkityksen irrottamalla yhden sanan yhteydestään, ja repimällä siitä lööppejä.

Suomi on sarvikuonojen ja tosikkojen maa, jossa mediakansaa talutetaan kuin pässiä narussa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Puheet%20kokovartaloministerist%C3%A4%...

Metu

Onhan hallituksessa muitakin muodollisesti päteviä naisministereitä, on Vanhanen valinnut ammattimiehen silmällä. Ja myöskin miespuolisia kokovartaloministereitä on monta, vaikkapa esimerkkinä Katainen ja Stubb.

Ei silti, oppositiopuolellakin on kokovartalopuheenjohtajia. Taitaa kuitenkin galluppimenestys olla kääntäen verrannollinen puheenjohtajan muodolliseen pätevyyteen.

Voe tokkiinsa.

Rommeli

Aiheet vähissä kun pitää seta-laarista kaivella aiheita.

Kyllä tuo nykyinen pääministeri on selvästi pätevämpi muodollisesti kun vaikkapa saman puolueen toinen naisministeri, jolla tosin on vieläpä omamassaansa suurempi painoarvo maataloustukiaisissa.

Muotoskaala on tietysti katsojan silmässä joten mitään absoluuttista totuutta ei ole.

Hajaantukaa setat. Ei tässä ole mitään nähtävää.

jussi vaarala

ADAM SMITHIN ESITTÄMÄ NÄKYMÄTÖN KÄSI ON KESKITTYNYT JA MENETTÄNYT VAIKUTUKSENSA

Näkymätön käsi on maailmantalouden vallitsevan taloustieteen keskeinen uskonkappale ja hokema:

Näkymätön käsi on taloustieteilijä Adam Smithin Kansojen v. 1776 esittelemä metafora hänen teoretisoimastaan sosiaalisesta mekanismista - jonka mukaan yksilön oma etu toimii myös yhteisen edun hyväksi - ihmiset toimivat ikään kuin markkinoiden näkymättömän käden ohjaamina.

Mekanismi vaatii muutaman perusteen: hinnan, tehokkuuden, markkinat ja ahneuden. Yksilö tekee laadukasta työtä tehokkaasti - jolloin tuote on hyvä ja halpa - saa myytyä sen markkinoilla kaikille osapuolille sopivaan hintaan - kaupassa kaikki saavat mitä haluavat.

MUTTA. On käynyt niin että niin taloudellisen, poliittisen kuin institutionaalisen vallan keskityttyä - etenkin pääoman ahneuden kohdalla - on myös samalla näkymätön käsi ihmisiltä kadonnut ja se on keskittynyt - ennenkaikkea kansainväliselle pääomalle.

Näkymättömästä kädestä on tullut - tai se on jo kauan ollut - keskittynyt kaukaa ohjaava käsi vieden tavallisen kansalaisen ja markkinamekanismien tason mahdollisuuden vaikuttaa.

Näkymättömästä kädestä on tullut kansainvälisen pääoman näkymätön liikuttaja - joka manipuloi laillisia
demokratioita pankkikriisien kautta, luontoa geenimanipuloinnilla ja nanotekniikalla vastuuttomia raiskioita jälkeensä jättäen sekä ihmisyyttä lisääntyvää kärsimystä tuottaen.

Ja näin se toimii - historiassa on esimerkki kansainvälisen pääoman keskittyneen näkymättömän käden manipuloinnista - joka jatkuu edelleen. Esimerkki on Rotschildeista jotka edustavat asiassa esimerkkiä pääoman näkymättömän käden keskittymän toimista - siis on olemassa muitakin vastaavia näkymättömiä käsiä:

Rothschildit rahoittivat usein sodissa molempaa puolta, esimerkiksi Waterloon taistelu toi suvulle suuret voitot ja suvulla olikin tiedusteluverkko ympäri Eurooppaa.

Kun Ranskan kuningas yritti päästä eroon Rothschildien vaikutusvallasta, suku keinotteli koko Ranskan pörssin polvilleen ja kuninkaan oli pakko ottaa Rothschildit takaisin pankkiireikseen. Yhdysvaltain sisällissodassa Englannin Rothschildit rahoittivat Unionia ja Pariisin Rothschildit taas konfederaatiota.

Meidän on päästävä kansainvälisen pääoman keskittyneestä manipuloivasta näkymättömän käden otteesta.

27.1.2011
Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä

PapaRomeo

Onko "kokovartalovuoristoneuvos" sopiva mies toimimaan avoimessa, vuorovaikutteisessa ja ihmisiä arvostavassa työyhteisössä, jossa toimitaan aina vastuullisesti ja noudatetaan eettisesti hyväksyttäviä periaatteita kaikissa teoissa niin työyhteisössä kuin yhteistyökumppaneidenkin kanssa?

hanari

Naiset näyttävät harrastavan aktiivista syrjintää missä vain suunsa avaavat. Ulkoministeri Stubb kuulee jatkuvaa kommentointia kunnostaan ja hampaistaan, mutta hymy vain levenee.

Ilmeisesti kiintiönaisista ei saa käyttää mitään adjektiivia? Harvoin on edes aihetta.

TV-pappa

tuntuinen dirikahenkilö, vaikka juuri sama, joka paheksui näitä K-kaupan älybemarijohtajan (osanottoni ja kestämistä mahdolliselle vaimolle) toimia jo tänään aamuradion ajankohtaislähetyksessä, tulla nyt julkisuuteen välillä hiukka toisessakin asiassa. Tosin tässä ei nyt pysty kostamaan suomalaiselle tavalliselle heteromiehelle entisiä, mahdollisesti omassa elämässään koettuja loukkauksia ja vääryyksiä, kuten tavallisesti näissä on kysymys.
Niin, että jos Suomen kansalaisuuden saanut, ja täällä koulunsa käynyt, aikuisiän saavuttanut naishenkilö, päätetään oman isänsä edullisten "liiketoimien" ansiosta naittamaan ulkomaille. Ja täysin vieraan, mutta isän mielestä sopivan ja rikkaan mieshenkilön kanssa, niin onko Suomessa mitään liittoa tai yhdistystä, joka voisi julkisesti paheksua, tai peräti estää, tällaisia toimia.

Suomen valtion virallisesti palkkaaman tasa-arvovaltuutetun toimiinhan tällainen ei kuulu, koska ei ole kysymyksessä edes Setan jäseniin kohdistuvistä loukkauksista. Tämä aikuinen naishenkilö yksiselitteisesti ilmaisi entiselle koulutoverilleen olevansa tätä kaikkea vastaan. Hän joutui muuttamaan toiseen maahan, luopumaan pitämästään työpaikasta ja työtovereistaan. Hänen ammattiopintonsa ja kielitaitonsa jäävät täysin turhaksi, kun hän luultavasti joutuu jatkamaan kotiäitinä. Kun kuulemma Yhdistyneiden Kansakuntien, eli YK:n, lait ja julistukset pätisivät myös Suomeen muualta, ja muuta uskontoa ja kulttuuria, edustaviin kansalaisiin. Vai kuuluuko pelkästään jo tällainen keskustelukin tänne muuttaneiden vieraidemme loukkaamisena ja halveksimisena, eli rasismina? Ja siksikö muun muassa Kokoomuksen lakimies-kansanedustaja Kimmo Sasi on tutkimassa mahdollisuuksia soveltaa toista kulttuuria edustavien kansalaisten ongelmatilanteissa heidän omia sharia-lakejaan ja perinteisiä käytöstapojaan. Taitaapa tämä jäädä taas tälläkin kertaa vastausta vaille, mutta onneksi tulevissa vaaleissamme tulemme vaatimaan muutosta tähän kaikkeen mielettömyyteen tässä yhteiskunnassamme.

Omena

Uutisointia aiheesta vain osin seuranneena, mietin miten kaunis pääministeri itse asiaan reagoi? Oliko hänellä yhtään enempää huumorintajua kuin asiaa kommentoineilla tahoilla?

Mielestäni pää vs koko vartalo -vertaus on mainio! Ja kaikinpuolin positiivinen juttu - eihän tässä puhuttu mistään pääministerin työn hoitoon liittyvästä asiasta.

Kohta varmaan saadaan kuulla Halmesmäen irtisanoutuneen omasta päätöksestään.... Audi-miehen kohtaloko odottaa?

Ei voi kuin ihmetellä! (Ja nyt siis ihmettelen aiheen mpärille rakennettua typerä kohua - en miehen naista kehuvia sanoja)

Kysynpä vaan: kuinka moni nainen olisi IHAN OIKEASTI pahoillaan jos häntä noin kehuttaisiin???

Eki54

Kiviniemi omaa hyvän järjenjuoksun lisäksi monia avuja joista päältäpäin on helppo huomata joitakin. Esimerkiksi suuret..silmät. Asia on myös kansainvälisesti huomattu. Suomalainen körri harvoin asettaa sanansa oikein vaikka kohteliaisuutta yrittää tavailla. En heti jaksa uskoa että lausuma on pahansuopainen joskin hieman mauton. Merkitys muodostuu kuulijan tulkinnasta. Naisasialiitossa tulkitaan että jos mies mainitsee ihailevansa naisvartalon kauneutta niin silloin mies esineellistää naisen ja mies ei muka muuta hienoa naisessa enää tunnistakaan. Päinvastoin. Kyllä kankeakin flirtti kertoo naiselle että mies näkee hänessä aivan muuta kuin esineen. Pikemminkin hyvin eläväisen ihmisen. Väite esineellistämisestä on mieletön ja perustunee olettamukseen että muotoja kunnioittaessaan mies automaattisesti näkee naisessa huoran. Esineellistämisessä viitataan ilmeisesti maksullisuuteen. Kiviniemellä olisi tässä katsannossa täysi syy loukkaantua naisasialiiton väärästä tulkinnasta. Ei naisen viisaus siitä mihinkään katoa jos hän on myös viehättävä, peräti seksikäs. Kovin on ryppyotsaiseksi tämäkin mennyt.

Matti O Koskela

Monopoliasema nostaa k...sta päähän tai sitten puotipuksuksi pitää muutoin olla varustettu ammattikoulupojan matalalla maailmankuvalla.

Sinänsä ihan harmitonta, mutta makunsa kullakin, ja myös kiusallista, kun lapset alkaa näytellä aikuisia.

Maa muuttukoon

Sovinistinakin Halmesmäki on siinä mielessä oikeassa, että on ilo katsoa ihmistä, joka huolehtii vastuullisessa tehtävässä ollessaankin kunnostaan ja huolitellusta ulkonäöstä. Hänen vitsiksi tarkoitetun lausuntonsa kohdetta voi verrata moneen Arkadianmäellä käyskentelevään rasvasäkkiin, joita ei parhaalla tahdollakaan voi kehua esteettiseksi ja joiden kohdalla voi oikeutetusti olettaa, että viran hoidon laita on myös niin ja näin.

Keskolaisena Halmesmäki kuvaa Keskon asemaa oligopolistisena instituutiona Suomessa. Minä puhun nyt, olkaa köyhät hiljaa ja ostakaa tarjouskahvia.

space

Saahan sitä ajatella mutta ei sanoa. Johtoportaan täytyy tietää miten navigoida poliittisen korrektiuden karikkoisilla vesillä. Siitähän sitä suurta palkkaa saadaan. Vuosikymmenien työ voi karahtaa kiville silmänräpäyksessä jos menee hölöttämään niitä näitä. Kaikki handicapit vedetään esille vuosikymmenien takaa, eikä niitä koskaan unohdeta.

salakankee

naispuoliset kandidaatit haluavat erottautua myös ulkonäköseikoilla eli viehättävyydellä eikä siinä mitään pahaa ole. Kukapa mies siitä mielensä pahoittaisi jos nainen näkee vaivaa oman ulkonäkönsä eteen! Päinvastoin. Sehän miellyttää miehiä!
http://www.xn--hammaslkri-w5aab.net/kamin/Urpilainen%20tissit.gif

ja ainahan Pohjanmaalta on tullut näyttävän näköisiä flikkoja!

intiaani

Miksi ihmeessä kaikki ulkonäköön liittyvät jutut pitää aina ottaa negaation kautta? Jos pääministeri käyttää hyvältä näyttäviä jakkupukuja tai mekkoja, pitää salvata visusti turpansa kiinni asiasta, ettei vaan joku kuvittele että se on nyt ainoa asia koko henkilössä mitä näen.

Mikään ongelma yhteiskunnassa ei ole "piilossa" käsitellä ulkonäköön liittyviä tai tavallaan sen rinnalla kulkevia juttuja. Työelämässä ei ole koskaan ollut mikään ongelma harjoittaa suoranaista syrjintää sen suhteen (ikä, paino, pukeutuminen), eikä kukaan puutu siitä seuraaviin kohtaloihin. Sekin tapahtuu monesti nimenomaan negaation kautta, ei esimerkiksi kannustamisena pudottamaan ylipainoa tai muuttamaan pukeutumista. Tulihan meille sokeriverokin, verokin on aina eräänlainen negaatio.

Mutta autas kun menet valitsemaan sanasi edes vähän harkitsemattomasti ja olet vieläpä mies eli syyllinen. Ja vieläpä niin, että joku toimittaja sattuu kuulemaan.

tapiosimonen

Ylävartaloministeri on se (jääköön sanomatta nimi), jolla on suurin kuppikoko (D?).

Entisiä alavartaloministereitä ovat mm. Ilkka kanerva ja Matti Vanhanen (kuka lienee nykyisin?).

Kokovartaloministeri on tietenkin parempi kuin ”osavartaloministeri”.

Asiallinen, elegantti ja tyylikkäästi esiintyvä Mari Kiviniemi on kuitenkin tällaisen nimittelyn yläpuolella.

Lisäksi hän on ilmoittanut, ettei (nykyinen) hallitus korota energian verotusta. Katainen näin erehtyi tekemään, ja on saanut maksaa siitä veronsa:

Mari Kiviniemi on ohittanut hänet seuraavan hallituksen pääministerikisassa:

http://www.tapionajatukset.com/112

Täällä siis eräs syy ”Kiviniemi kakkosen” syntymisen todennäköisyyteen:

http://www.tapionajatukset.com/106

Leila

oli helppo nostaa tikun päähän feministien kauhisteltavaksi. Ei se minustakaan mikään kovin fiksu möläytys ollut, mutta turha siitä on kohua nostaa.

Kuten "salakankee" ylempänä mainitsi, niin naispuoliset poliitikot ja puoluejohtajat hakevat ankarasti huomiota ja kilpailevat kiivaasti ulkonäöllään. On jotenkin surkuhupaisaa - tai heh, skitsoa, että toisaalta he ovat sitten olevinaan loukkaantuneita, kun heidän ulkonäköään kommentoidaan miesjörrikkämäisesti.

Kiviniemi ei kyllä näytä hätkähtäneen Halmesmäen kommentista. Miksi olisikaan, koska hän käyttää aktiivisti ulkonäköään hyväkseen eikä yritä peittää sitä. Reipas mimmi siinä suhteessa. Epäilen, ettei hän erityisesti arvosta Naisasialiitto Unionin touhotusta ja vouhotusta asiasta.

foinikkialainen

on todella upee nainen, kaulasta alaspäin. Ts. Hyvä kroppa, mutta pää "puhuu puolestaan". Kavereiden kanssa sitä pähkäiltiin ja tultiin siihen lopputulokseen, että naamasta seksikkyys puuttuu, mutta frigidiä löytyy sitäkin enemmän. Muutenkin kylmän tuntuinen nainen, jopa puhuessaan. Varmaan dominoiva vaimo?

E. Lankinen

Keski-ikäisenä on kroppa noinkin simpsakassa kuosissa, saattaa kieliä hienoisesta kehon aliravitsemisesta, sikäli kun epäilen poliitikolla olevan hieman rajallinen aika käytettävissä ruumiinkulttuuriin.

Kalorit ovat varmasti alakanttiin lasketut.

Proteiinit, ja etenkin D-vitamiini täytyy muistaa pääministerinkin, ettei iske järjen köyhyys tahi luukato.
Suosittelen pirkka-kalanmaksaöljy kapseleita sekä karjalanpaistia kohtuudella.

Ehkäpä naispoliitikkojen hölmöimmät kommenttit ovatkin johdettavissa heidän ruokavalioonsa/ sen puutteellisuuteen?

Mila F

Pääministerin ulkonäköä ei siis saa kehua(!) Vähän kömpelöstihän se kävi, mutta parempi sekin kuin ei mitään. Hypätkööt ryppyotsaiset naisasiaunionistit kaivoon!

Suomalainen mies ei turhaan kehuja jakele, joten nyt turvat tukkoon ämmät. Kaikilla täällä olisi parempi mieli, jos hyväksyntää osoitettaisiin enemmän. Tämä on ihan puhtaasti Kiviniemen asia ja kaikki puolestaloukkaantujat ovat kaksinaamaisia juutaksia jokainen.

Kerran yhden tiukan paikan jälkeen eräs projektiin osallistunut mies sanoi täydestä sydämestään "Sä olet hyvä jätkä." Minusta se oli paras kohteliaisuus, mitä olin siitä jutusta saanut: Rehellinen, avoin, täydestä sydämestä ja niillä sanoilla, jotka puhujalla oli selkäytimessä. Hänkin on hyvä ja terävä jätkä. Joku toimistoakka siitäkin sanomisesta sitten suuttui ja räpätti varmaan viikon, että miten sä annat sen kävellä sun yli tollai. Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos ...

Onnea matkaan elämässä Jusa!

jkalervo

Tuntuupa siltä että suomalaiset ovat keskimääräistä tosikompia verrattuna muunmaalaisiin.Berlusconinkin jatkuva mollaaminen mediassa on hyvä esimerkki siitä.Tietysti suurin syy nykyisen Italian pääministerin jatkuvaan mollaamiseen on se että edustaa poliittista keskusta-oikeistoa mikä täällä Suomessakin on syntipukki jokaiseen mahdolliseen asiaan.

keskikiukkuinenmies

niin päivittäistavarakaupan johtajan kannattaisi pitää suunsa kiinni _kaikista_ lausunnoista jotka voidaan tulkita halventavan (tarkoitti tai ei) naisia.
Naiset tekevät suuren osan perheen päivittäistavaraostoksista ja Keskon elintarvikekaupan kehitys ei ole ollut hääviä.

Alkeellisten viestintätaitojen tuntemus on todellakin nykypäivän mediayhteiskunnassa johtajantaitojen kulmakiviä. Oli johtaja yksityishenkilönä mitä mieltä tahansa niin julkisuudessa hänen pitää hillitä kieltänsä koska kyseessä on osakkeenomistajien rahat. Homma on vähän niinkuin asianajajan: ei tarvitse pitää asiakkaastaan, homma hoidetaan, lasku kirjoitetaan ja that's it.

Itse en maksa osakkeenomistajana huumorilausunnoista vaan siitä että homma hoidetaan hyvin.
Ja sitä Kesko ei ole tehnyt monellakaan alueella.

haapavaara

Mutta autuaita on ne,
jotka myyvät sielunsa osakkeenomistajan pääoman voittojen vuoksi.

On se varmaan taloudellista realismia.

Eikä taida olla suurta supliikkia heitellä piikkiä 700 hengen yleisössä.

Kaikki ymmärretään väärin, jos halutaan. Hyökkäys on paras puolustus. Naisasia unionin närkästys uutisoitiin radiossa aamulla, ja sen jälkeen ollut täysi radiohiljaisuus.

Netti on näyttänyt mölisevän koko päivän. Mutta vain yhtä ja ainoaa virttä.

osmo-virta

Vai viälä nyt nöyrtymähän. Ei senthän isoon taloon isäntä kaiken maailman fröökynööltä alennu sanomisiansa antheeksi pyytelöhön. Sanoon mitä sanoon. Muut turpa tukkuhun ja sitte makkaraa ostamahan. Halavalla luvatahan.

Jämpti on nii.