Torstai 21.2.2019

Laukeaako Talvivaara-pommi veronmaksajien käsiin? – Romahdus tapahtui jo

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.9.2015 11:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Talvivaaran kaivoksen pelastamista on hoidettu elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) johtamasta työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Faktakulma

Nikkelitonnista maksettiin elokuun 31. päivänä 9 835 dollaria Lontoon metallipörssissä. Muutosta voi hyvin kuvata romahdukseksi, sillä vuoden alussa nikkelitonnista maksettiin noin 15 000 dollaria.

Ennen finanssikriisiä vuonna 2007 nikkelin hinta ehti kivuta jopa 50 000 dollariin. Vuoden 2014 aikana tonnihinta nousi hetkellisesti yli 20 000 dollarin. Hintakehitystä voi tarkastella muun muassa Taloussanomien sivuilta.

Nikkeliä käytetään ennen kaikkea ruostumattoman teräksen valmistuksessa. Siksi sen maailmanmarkkinahinta seuraa tiukasti teollisuuden näkymiä.

Talvivaaran kaivoksen saattaminen kannattavaksi kahdessa vuodessa näyttää miltei mahdottomalta tehtävältä. Jos tässä ei onnistuta, valtio häviää toimintaan nyt sijoitetut noin 200 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa. Lisäksi ympäristön kunnostamisen arvioidaan tällä hetkellä maksavan 300 miljoonaa euroa.

Hallitus julkisti eilen miljardin euron kärkihankepaketin. Siinä työllisyyteen ja kilpailukykyyn satsataan 170 miljoonaa euroa tulevan kolmen vuoden aikana. Inderesin analyytikko Antti Viljakainen on epäileväinen Talvivaaran onnistumisen suhteen.

– Tällä näkymällä kaivoksen kannattavaksi saaminen vaatii aivan erinomaista onnistumista. Tässä ei ole varaa harha-askeliin, Viljakainen sanoo Uudelle Suomelle.

– Arvioni mukaan tuotannon saaminen kannattavaksi vaatii enemmän aikaa.

Kaivostoiminnan pyörittäminen on siirtynyt valtio-omisteisen Terrafame-yhtiön (suomeksi Nälkämaa) haltuun. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) on linjannut, että valtion tavoitteena on saada kaivos kannattavaksi kahdessa vuodessa. Kannattavuudella Rehn tarkoittaa, että yhtiön kassavirta olisi positiivinen. Tulos voi siis olla negatiivinen, kunhan nikkelin ja sinkin tuotannosta saadaan enemmän rahaa kuin mitä niiden tuottaminen maksaa.

Viljakainen painottaa, että yhtälössä on kaksi tärkeää tekijää: hinta ja tuotantomäärä. Talvivaaran päätuote on nikkeli. Nikkelin tuotantomäärää ei toistaiseksi ole kyetty saamaan kannattavalle tasolle ja hinta on sekin vuodessa romahtanut 48 prosenttia. Kuluneen kesän aikana hinta on pudonnut 22 prosenttia.

”Aika vaarallisen kuuloinen lähtökohta, jos on vain yhden laitoksen arvio”

– Kun Talvivaara hakeutui yrityssaneerauksen vuonna 2013, silloinen toimitusjohtaja Pekka Perä arvioi, ettei yhtiö olisi samassa tilanteessa, jos nikkelistä olisi maksettu 17 000 dollaria eikä 14 000 dollaria tonnilta, Viljakainen sanoo.

– Viimeisin ympäristölupa, joka Talvivaaran pörssiyhtiöllä on, sallii 30 000 tonnin vuosituotannon ja nykyiset tuotantoennätykset taitavat olla 16 000 tonnin luokkaa. Nyt kun nikkelin hinta on pudonnut alle 10 000 dollarin, tuotantomäärän pitäisi ylittää 30 000 tonnia reilusti.

– Talvivaaran tuotannon lähtöpiste tällä hetkellä on, jos ei nyt ihan nolla, niin kuitenkin aika alusta saadaan aloittaa.

Terrafameen valtio on toistaiseksi panostanut 209 miljoonaa veroeuroa. Rehn on korostanut, että kyse on sijoituksesta, jolle valtio odottaa tuottoa. Vaihtoehtoinen kustannus on Rehnin mukaan noin 300 miljoonaa euroa, jonka kaivoksen alasajo ja ympäristöhaittojen korjaaminen maksavat.

Mikäli Terrafame ei uusia tuotantoennätyksiä kykene tekemään, ja nikkelin hinta pysyy alhaisella tasolla, 209 miljoonaa euroa alkaa näyttää kokonaan menetetyltä summalta.

Viljakainen pohtii, että toiminnan käynnistämiseen voidaan tarvita jopa enemmän rahaa kuin mitä Terrafameen on nyt sijoitettu.

– Kun yhtiö meni saneeraukseen arvioin, että toiminnan ylösajaminen maksaisi noin 200 miljoonaa euroa. Nyt kun tässä on näin paljon aikaa kulunut ja tilanne sen myötä mutkistunut, niin ei summa ainakaan pienemmäksi muutu. Hyvin karkeasti arvioiden voitaisiin mennä yli 200 mutta alle 300 miljoonan euron, Viljakainen sanoo.

Silmiinpistävää on ollut myös, että Terrafamen julkisuuteen tuoduissa kannattavuusarvioissa on nojauduttu Maailmanpankin hintaennusteeseen, jonka mukaan nikkelitonnista maksetaan vuonna 2018 15 000 dollaria. Myös Viljakainen kertoo, ettei hän ole Maailmanpankin ennusteita käyttänyt, mutta ei halua suoralta kädeltä tyrmätäkään.

– En tunne heidän track recordiaan ennusteiden paikkansa pitävyyden osalta. Mutta kieltämättä se, että jos laskelma tehdään pelkästään yhden instituution ennusteen varaan, niin se ei kuulosta minusta hirmu hyvältä. Itse asiassa aika vaarallisen kuuloinen lähtökohta, jos on vain yhden laitoksen arvio. Varsinkin kun se hintakomponentin merkitys on niin suuri, Viljakainen pohtii.

Faktakulma

Nikkelitonnista maksettiin elokuun 31. päivänä 9 835 dollaria Lontoon metallipörssissä. Muutosta voi hyvin kuvata romahdukseksi, sillä vuoden alussa nikkelitonnista maksettiin noin 15 000 dollaria.

Ennen finanssikriisiä vuonna 2007 nikkelin hinta ehti kivuta jopa 50 000 dollariin. Vuoden 2014 aikana tonnihinta nousi hetkellisesti yli 20 000 dollarin. Hintakehitystä voi tarkastella muun muassa Taloussanomien sivuilta.

Nikkeliä käytetään ennen kaikkea ruostumattoman teräksen valmistuksessa. Siksi sen maailmanmarkkinahinta seuraa tiukasti teollisuuden näkymiä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauri Hirvonen

Ilmaise tahtosi. Ydinvoima ja uraanikaivos tuhoaa. Jokainen yksilö on vastuussa kehityksestämme! :) <3 (y)
Uttrycka din önskan. Kärnkraft och uranbrytning förstör. Varje individ är ansvarig för utvecklingen! :) <3 (y)
Express your desire. Nuclear power and uranium mining destroys. Each individual is responsible for the development! :) <3 (y)

Sepetius Kangas

Tämä riippuu sitä mihin kuntoon Talvivaara on jätetty. Ja mmitä Talvivaaran ulkopuoliset tahot siltä vaativat. Toivottavasti unohdetaan taivaalta satavien vesien puhhdistus ja niiden määrien siunaileminen ja muut hömpötykset. Prosessi toimii. (on toiminut kohtalaisesti) Luultavasti jätealtaatkin on tarkastettu ja luonnon omien vesien juoksutus on kunnossa. Pelkän rukouksen avulla taivaan isälle se ei onistu. Kaivostoiminta aloitettu ja kyllä ne bakteerit herää vielä lämpöäkin on tarpeeksi. Työtä on kunhan tekijöitä on. Myös taitoa löytyy elleivä parhaat taitajat ole tähän kyllästyneet ja lähteeet muualle jossa voivat paremmin ymmmärtävien mukana suorittaa tehtäviään. Talvivaarassahan kyse ei ole ollut osaamisesta vaan aivan muusta pelleilystä. Siellä unohdettiin mitä tehdään ja alettiin tekemään vallan muuta leikkimään vesien kanssa. Unohdettiin nikkelin tekeminen sekä muut metallit. Jospa nyt keskitytään siihen miksi koko laitos kerran perustettiin.

Teemu Nyström

Eikös toi Rehnin suojatyöpaikka ala olee jo niin vaakalaudalla ,että ovi taitaa olla auki jo..miten paikalliset kellä talvivaarassa meni vedet,mökkimaat ..eikö se riitä (kepun) omalle ahneelle ministerille ..tietty on vielä se toinen vaihtoehto,jos ei ala äijänkuvatus poistumaan tuhlaamasta veromarkko--ohoh? euroja ;)

Veikko Nironen

Taas ovat vihervassarit tomerana arvostelemassa ja povailemassa, että huonosti on käymässä...Ihan niin kuin tämän sentään tosissaan yrittävän hallituksen kaikissa muissakin tekemisissä...

Muisti on edelleen lyhentyny entisestään, kun itse olivat edellisessä hallitusessa "tekemässä käytännössä pelkkää vahinkoa" eli tekivät päätöksen ja heti kohta peruivat sen, kun näkivät, että pieleen meni ja sitä tapahtui turhan usein...

Näistä vihervassareista on tullut oikein todellisia "itkijä ukkoja" , mutta pitää vaan sanoa, että mitä kylvää sitä sitten myös aikanaan niittää, eli jos etukäteen tuomitaan kaikki hallituksen toimet, niin se näyttää vain "pakolliselta opposition räksytykseltä" ilman oikeaa asiapohjaa...

Mutta heidän leiristään kaikki hallituksen ajatuksetkin kyllä tuomitaan, vaikka kukaan ei omaa tietoa, millä voisi lopputulosta oikeasti tietää...

Kannatus mittaukset sitten aikanaan näyttävät, kuinka hyvin "soopaa lässyttämällä" viesti on menny perille...