Sunnuntai 26.5.2019

Poliitikko puuskahti pakolaisista – Virkamies: ”Asiatonta”

Luotu: 
2.2.2011 17:37
Päivitetty: 
2.2.2011 17:43
  • Ulkoministeriö on velvollinen lennättämään suomalaiset kotiin kriisialueelta, mutta ei maksamaan kotiutusta.

Faktakulma

Konsulipalvelulaki, 12 luku, 39 §

Konsulipalveluista perittävät maksut ja muut kustannukset:

Konsulipalveluista perittävistä maksuista päättää ulkoasiainministeriö.

Jos laissa ei toisin säädetä, ulkoasiainhallinto ei vastaa asian hoitamisesta aiheutuvista kustannuksista, jotka johtuvat esimerkiksi sairaanhoidosta, evakuoinnista, kotiuttamisesta ---.

Ulkoministeriössä ihmetellään kotiutuslennon maksullisuudesta noussutta kohua. Maksullisuuden määrää laki, eikä Egyptin tapauksessa ole toimittu poikkeuksellisesti.

Suomi lennättää parhaillaan kriisin keskelle joutuneita suomalaisia pois Egyptistä. Kotimaassa on ihmetelty sitä, että evakuoitavat joutuvat maksamaan lennosta 400 euroa.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas Simon Elo menee niin pitkälle, että rinnastaa kotiutuslennon suomalaiset pakolaisiin. Elon mielestä on käsittämätöntä, että evakuoitavat Suomen kansalaiset joutuvat maksamaan lentonsa itse, mutta afrikkalaisten pakolaisten lennot Suomi maksaa.

–Haluan tehdä selväksi, että tätä eivät kaikki todellakaan hyväksy, huudahtaa Elo Uuden Suomen puhelimeen.

–Onhan tämä aivan järjetöntä, ei näin voi tehdä. Hallituksen toiminta on suorastaan naurettavaa. --- Kai tämä on sitten stubblaista ”vieraat ensin” -linjaa, pohtii Elo.

Elon logiikka ei aukene ulkoministeriön konsuliasiain yksikön päällikkö Pasi Tuomiselle.

–Rinnastus on asiaton, sanoo Tuominen lyhyesti.

–Pakolaiset ovat ihan eria asia [kuin kotiutuslennon suomalaiset] ja heidän suhteensa Suomea koskevat jo kansainväliset sitoumukset.

Pakolaisuuskysymys on joka tapauksessa sisäministeriön alainen asia, kun taas kotiutuslento on toteutettu konsulipalvelulakia noudattaen ja ulkoministeriön alaisuudessa. Lain mukaan ulkoministeriö vastaa Suomen kansalaisten kotiuttamisesta kriisialueilta, mutta kustannuksista vastaa kansalainen itse.

–Ei tämä ole poikkeus vaan sääntö. Lähtökohta on se, että kriisitilanteessakin järjestetty paluu on maksullinen, selventää Tuominen.

Kotiutuslennon 400 euron hinta määräytyi hänen mukaansa omakustannushinnan mukaan.

Evakuointilentokone pääsi lähtemään Egyptistä keskiviikkona kello 16:n jälkeen. Mukana on noin 70 suomalaista.

Faktakulma

Konsulipalvelulaki, 12 luku, 39 §

Konsulipalveluista perittävät maksut ja muut kustannukset:

Konsulipalveluista perittävistä maksuista päättää ulkoasiainministeriö.

Jos laissa ei toisin säädetä, ulkoasiainhallinto ei vastaa asian hoitamisesta aiheutuvista kustannuksista, jotka johtuvat esimerkiksi sairaanhoidosta, evakuoinnista, kotiuttamisesta ---.

Jaa artikkeli:

Kommentit

saaristolainen

Voisiko Pasi Tuominen auttaa kun minulle ei oikein aukene:

Mitkä kansainväliset sopimukset vaativat Suomea maksamaan pakolaisten perheenyhdistämisiin liittyvät lennot? Millaiset sanktiot odottavat EU-kumppaneitamme, jotka eivät vapaita lentoja pakolaisille tarjoa?

Jos tällaisia sopimuksia ei ole, vaan onkin kyse suomalaisen hallinnon omista päätöksistä, on Tuomisen kommentti paitsi asiaton myös tietoisesti harhaanjohtava. Siis valehtelua työnantajalle (Suomen kansa).

TV-pappa

niin voisimmeko kenties saada luettelon niistä sopimuksista ja niiden sopimusten allekirjoittajista, ja toimien kaikista hyväksyjistä. Ja lisäksi olisi kaikista tärkeintä, että se lista julkistettaisiin hyvissä ajoin ennen vaaleja, ettei edes ennakkoäänestäjille jäisi väärää kuvaa tosiasioista. Ja ellei sellaista ilmesty, niin voimmeko laittaa koko hallituksen vastuussa olevaksi näissä toimissa, kaikkine mukana olevine puolueineen. Ja ääniä senkun ropajaa...

tarvo

"–Pakolaiset ovat ihan eria asia [kuin kotiutuslennon suomalaiset] ja heidän suhteensa Suomea koskevat jo kansainväliset sitoumukset."

Noin sanoo Pasi Tuominen. Ilmeisesti Suomi on sitten ainoa maa, jota nämä kansainväliset sitoumukset koskevat, sillä Suomihan maailman ainoana maana maksaa turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämislennot. Hienoa Suomi!

Suomi on uusi maailmanmestari hei maailmanmestari hei...

Jarno Siivola

"Ulkoministeriössä ihmetellään kotiutuslennon maksullisuudesta noussutta kohua. Maksullisuuden määrää laki, eikä Egyptin tapauksessa ole toimittu poikkeuksellisesti."

Eiköhän ole aika säätää laki jossa ilmoitetaan selkeästi että Suomen valtio ei maksa pakolaisten lentoja eikä muitakaan matkakuluja. Päästään sitten vähän niinkuin tasavertaiseen asemaan.

Justinos

Kysytään moraalista kysymystä ja virkamies vastaa byrokratialla. Mutta katsoo kuitenkin samalla aiheelliseksi haukkua kysyjää asiattomaksi!

Eikö tällaista ihmisten vähättelyä ole kuultu jo tarpeeksi? Miten niin rinnastus on asiaton? Eivätkö Egyptiin jääneet suomalaiset yhtä lailla ole hädänalaisia? Onko niin, että hallintoalamaisten ei tule arvostella viranomaisten toiminnan ilmeisiä moraalisia puutteita?

Jos auttamiskustannukset peritään varallisuustasosta riippumatta suomalaiselta, eikö jo pelkästään perustuslain mukainen ihmisten tasa-arvoinen kohtelu edellyttäisi, että lennon kustannukset peritään vaikka edes jälkikäteen sosiaalituesta myös Suomeen lennätettävältä perheenyhdistämisen kohteelta? - Ei siis pakolaiselta, kritiikin kohteenahan ovat olleet perheenyhdistämislennot - Vai asetetaanko tässä ihmiset eriarvoiseen asemaan kansalaisuuden ja syntyperän perusteella? Suomalaisen veronmaksajan tehtävänä on maksaa, jotta muut saavat palvelunsa ilmaiseksi?

Tapanainen

Persut on pelleporukka, jonka ulostuloihin ei kannata ruutia haaskata.
Kun uutisoitiin että kone hakee suomalaisia Egyptistä niin eikö joku persu ilmoittanut että taasko veronmaksajien piikkiin haetaan rikkaita luksusmatkailijoita veronmaksajien kustannuksella.

Toinen persu valitti että miksi valittiin Finnair eikä kilpailutettu kuten joku muu maa oli valinnut halvan Airlatvian.

Nyt valitetaan että matka maksaa. Niin maksaa. Lähtijät ovat itse tilanneet matkan.Ja valehdellaan että mamut tuodaan ilmaiseksi. Ei tuoda mutta karkoitetaan kyllä.

Eräs savonlinnalainen persuehdokas aloitti bloggaamaan kirjoittamalla skeidaa. Kun häntä oikaistiin niin skeida tuntuu jatkuvan mutta blogi on muutettu vain kirjautuneille ja ennakosensuurissa.

TSV

Eli siis Suomi voi syyttää kansalaisen tekemään rikosta toisessa maassa, mutta ei pelasta kansalaisiaan mellakoiden keskeltä? Mitenköhän muissa maissa toimitaan? Jotkut maat lähettävät maan armeijaan evakuoimana ihmiset, esim. Ranska entisistä siirtomaistaan, maksattiko Ranska nämä kustannukset?

"Kotiutuslennon 400 euron hinta määräytyi hänen mukaansa omakustannushinnan mukaan."

Haluaisin nähdä tarkan laskelman, mistä hinta tulee...

aake

Hyvä Elo. Puhut asiaa.

Tänne lennätetään suomen kustannuksella ihmisiä jotka ovatkin sitten koko loppuelämänsä suomalaisten elätettävänä.
Aivan kun suomella olisi sellaiseen tuhlaukseen varaa.

Eiköhän huolehdita ensin suomesta, sen valtionvelasta, suomalaisista.
Ja rikollisuuskin vähenisi kummasti jos katsottaisiin vähän ketä tänne päästetään.
Eikä aseman kulmillakaan olisi enää niin paljoa notkujia...

järkevästi ajatellen

kun kerta sinne ovat menneetkin.
Kun ei kaikki edes pääse sinne menemään kun ei rahat riitä .
Siksi Suomessa pitäisikin veroja ja muita maksuja porrastaa enemmän tulojen ja varallisuuden mukaan.
Isotuloisilta pitäisi ottaa enemmän ja juuri esim. lomamatkoista jotka suuntautuu Suomesta pois pitäisi verottaa enemmän ja kaikista lentomatkoista pitäisi periä saastemaksu joka lähdöstä ja saapumisesta koska lentokoneet saastuttaa ilmaa aika reilusti.

asa

Tuolloin kyllä korostettiin että ihmisten lennättäminen valtion piikkiin oli ainutkertainen poikkeustapaus.
Jos on varaa matkustaa ulkomaille, eli hyvän sosiaaliturvamme ja terveydenhuollon ulkopuolelle, on oltava varaa kantaa vastuu tai hankkia vakuutus.

sanurmi

http://i.imgur.com/VqeT9.png

Tuossa teille vähän aiheesta Aamulehden dokumenttia kun osa ei näyttänyt ymmärtävän missä oli pihvi. Minä olen siis sitä mieltä, että kaikilta maksu tasapuolisesti, myös somaleiden perheenyhidstämislennot maksullisiksi ja myös somalaiden vuotuiset lomamatkat Somaliaan maksulliseksi.

Aamulehti on viime aikoina ottanut sensuurin käyttöön hyvinkin voimakkaasti, lisäksi uutisten kommentointi on aina pois käytöstä jos aihe on jotenkin ikävä kuten esim tämä Tampereen kunniamurha, missä Muhis tappoi tämän 17 vuotiaan tytön.

Brandheim

Minäkin lottoan ja otan riskin,mutta minä en lottoa vääörinpelureiden lottoa.Jos Persut on riski, niin minä maksan sen, mutta otetaan se keväinen vaalilippu ja merkataan siihen lottopisteet,ruotsinkielelle,maahanmuuttajien lentolipuille,oopperalle,suomi- venäjäseuran tukirahoille,nykyiselle hallintomallille,etc ja maksetaan myös niiden mukaan aiheutetut kulut.Minä en ruksaa niitä.
Karjalaiset kävelivät lehmien kanssa kahteen kertaan Suomeen ja ruotsinkieliset senkuin nauroivat.
Tämä Eestin ruotsalainen Jutta Ziliakkus vai mikä se oli kertoi USA:n matkalla kuinka paljon parempia ja älykkäämpiä he ovat kuin Suomalaiset.
Ennemmin persu kuin rkp:n koira.

Just-say-it

Alhaisimmillaan ja nöyryyttävimmillään.
Jos Suomen kansalaia varten tehdään isolla koneella evakuointilento, sen pitää statukseltaan olla evakuointilento myös kansainvälisten mittapuiden mukaan - johon mukaan päästetään ainakin omat, ja miksei sopimusten mukaan mitkä tahansa EU kansalaiset mukaan. Ehdoitta, ja vaikka ilman centin hyrrää.
Vai otetaanko rahat ensin kouraan myös Queeislandin myrskyn uhreilta helikopterikyydistä myöskin Australiassa.
Vai mitä mieltä asiasta on aina niin maallisen ihmisläheinen ulkoministeri Stubb?
Nyt on vastausten aika, sillä nyt elämme Lipposen jälkeistä elämää.
Virkamiehet voivat puhista laiesta omassa yksinäisessä turvassaan. Niin kaun kuin sitäkään enää kestää, mutta poliittinen vastuu on välittömästi olemassa.

asa

400 euroa tuntuu pieneltä summalta ulkomaanmatkalla tapahtuneeksi vastoinkäymiseksi.
Kyllähän jokainen tajuaa että matkalle lähteminen on aina riskialttiimpaa kuin kotona pysyminen. Riskin, tai ainakin osan siitä voi ulkoistaa vakuutuksen ottamalla.
Mitä kauemmas tai epävakaampaan maahan menee, sitä enemmän on riskejä. Kotimaanmatkailussakin on jo tilanne vaikeampi, jos vaikka saa ongenkoukun sormeensa ja on kotikunnastaan kaukana.
Miksi veronmaksajien pitäisi maksaa lennot? Se on jokaisen oma asia että ottaako riskin ja matkustaa ulkomaille.
Kotimaassamme on hyvä terveydenhuolto ja sosiaaliturva. Mutta se on vain täällä kotimaassa.

P3P

Monella suomalaisella ei ole varaa matkustella kaukomaille ja moni ei tee sitä myöskään ekologisista syistä. Miksi heidän ja muun yhteiskunnan pitäisi tukea tätä rikkaiden ja vähemmän ekologisten ihmisten kaukomatkailua?

Valinnanvapauteen kuuluu se, että kantaa itse valintojensa seuraukset eikä sälytä niitä muille. Kaukomatkailijat voivat halutessaan hankkia tarvittavat vakuutukset jos he eivät halua itse kantaa ottamiaan riskejä.

Vaihtoehtona on neukkusysteemi jossa valtio hoitaa kaikki riskisi, mutta päättää myös matkustusaikataulusi.

Muumi Carlsson

Eikös nuo matkat Egyptissä lomailijoille ole jo etukäteen maksettuja ja meno-paluulentoja?Tavallinen matka olisi ollut edullisempi,miksi se nyt on kalliimpi?
JOUTUUKO SIIS PALAAVA HENKILÖ MAKSAMAAN PALUULENNON TOISEEN KERTAAN?
Miten niiden meno-paluulippujen ostajien jo maksettu matkakulu takaisin lennosta ja menetetystä loma-ajasta korvataan? Miettikääpäs sitä!
Jos itselläsi olisi loma keskeytynyt samalla tavalla ja joutuisit vielä maksamaan paluulentosi uudestaan,voisi hiukka nyppiä.